Építési engedély


Joco43 # 2016.01.01. 15:27

Tisztelt Fórumozók!

A lányom vett egy családi házat melyen építési engedélyhez kötött átalakítást szeretne. Az adásvételi szerződés megvan ahol szerepel,hogy a birtokba vétel a szerződés kötéssel egy időben történik.A vétel ár teljes kifizetése ez év március. Kérdésem, ameddig a tulajdoni átvezetés nem történik meg kaphat e építési engedélyt amennyiben az eladó nyilatkozik,hogy beleegyezik a családi ház átalakításába.Neki sokat jelentene ha előbb eltudná kezdeni az építést mivel a jelenlegi lakását eladta és határidőre at kell adni a lakást.
A válaszokat előre is köszönőm. Joco

Dr.Attika # 2016.01.01. 18:56

Tisztelt Jocó!
Mától 300 m2 hasznos alapterület esetén nem kell építési engedély.

Joco43 # 2016.01.01. 22:04

Tisztelt Dr.Attika.

Tervrajz kell? még nincs a lányom nevén azért elkezdheti az átalakítást ? A tervrajzot be kell adni az építési.osztályra? Megkérdezhetem a jogszabályt? egyébként 10*10 m-es lakóházról van szó. Köszönöm az előbbi választ.
Jocó

Joco43 # 2016.01.01. 22:04

Tisztelt Dr.Attika.

Tervrajz kell? még nincs a lányom nevén azért elkezdheti az átalakítást ? A tervrajzot be kell adni az építési.osztályra? Megkérdezhetem a jogszabályt? egyébként 10*10 m-es lakóházról van szó. Köszönöm az előbbi választ.
Jocó

Dr.Attika # 2016.01.02. 03:56
Dr.Attika # 2016.01.02. 03:58

"Egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység
Új sor ebben az időállapotban33/A. § (1) A legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén
Új sor ebben az időállapotbana) az építtető az építési tevékenységet a kivitelezés tervezett megkezdése előtt tizenöt nappal - kormányrendeletben meghatározottak szerint - a nevének és lakcímének, szervezet esetén a megnevezésének és székhelyének megjelölésével bejelenti az építésügyi hatóságnak,
Új sor ebben az időállapotbanb) ha a tervező a tervezés során a közműellátás és az égéstermék-elvezető megvalósítása érdekében az arra jogosult szolgáltató hozzájárulását vagy jóváhagyását kéri, és arra nyolc napon belül nem kap érdemi választ, a hozzájárulást vagy jóváhagyást megadottnak kell tekinteni,
Új sor ebben az időállapotbanc) a bejelentéshez kormányrendeletben meghatározott tartalmú egyszerű bejelentési dokumentációt kell mellékelni,
Új sor ebben az időállapotband) az egyszerű bejelentési dokumentációtól való eltérést be kell jelenteni.
Új sor ebben az időállapotban(2) Az (1) bekezdés szerinti épületet a bejelentéstől számított tíz éven belül fel kell építeni és a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítványt kell kérni a kormányrendeletben kijelölt szervtől.
Új sor ebben az időállapotban(3) Ha a bejelentéstől számított tíz éven belül nem építették fel az (1) bekezdés szerinti épületet, az elkészült építményt le kell bontani."
Megszűnő sor a következő idõállapotban5. §

wers # 2016.01.02. 11:28

Tervrajz kell?
Hogy a csudába ne kellene???

Kicsit érdekesre sikerült a törvény, és a "hogyan is legyen eztán" még várat magára.
Eltérőek az értelmezések, de szerintem annyi a változás, hogy előzetesen nem lesz engedély, tehát a hatóság nem előre adja írásba, szerinte mi is épülhet, hanem építés közben, végső esetben utólag. Így az építészekre nagyobb teher, felelősség hárul. Na meg az építtetőre, és a kivitelezőre.

Szerintem eztán is minden érvényes szabályt ugyanúgy be kell majd tartani, mint eddig. Csak nem lesz kellemes, ha a hatóság ellenvéleménye a kész épületnél derül ki.

Én azt javaslom, hogy keressetek építészt, aki majd tisztázza helyzeteteket, mert az sem biztos, az általad írt átalakítást érinti-e a változás. Mintha csak új építésre vonatkozna.

Az pedig megint más kérdés, nektek nem nagy rizikó-e, ha más tulajdonában lévő épületre ruháztok be. Mi van, ha meghiúsul?

Joco43 # 2016.01.02. 15:07

Köszönőm a válaszokat."Tervrajz kell" buta kérdés volt. Lényegi kérdés, mig nem történik meg a földhivatalnál az átírás addig az átalakítást elkezdhetjük e?

Joco43 # 2016.01.02. 15:07

Köszönőm a válaszokat."Tervrajz kell" buta kérdés volt. Lényegi kérdés, mig nem történik meg a földhivatalnál az átírás addig az átalakítást elkezdhetjük e?

Dr.Attika # 2016.01.03. 07:28

Kezdjék el nyugodtan, ha a birtokba adás törvényesen megtörtént.

Joco43 # 2016.01.03. 13:50

Dr.Attika
Nagyon szépen köszönőm a válasz. Az Adás vételi szerződésben benne van,hogy a birtokba vétel a szerződés aláírásával egyidöben megtörténik.
További szép napot kívánok!

Joco43 # 2016.01.03. 13:50

Dr.Attika
Nagyon szépen köszönőm a válasz. Az Adás vételi szerződésben benne van,hogy a birtokba vétel a szerződés aláírásával egyidöben megtörténik.
További szép napot kívánok!

nanemaaa # 2016.01.07. 06:34

Mielőtt teljesen tévútra menne a dolog, szeretném tisztázni, hogy az egyszerű építésbejelentés csak a 2016 január 1. után induló új lakóépület építésére vonatkozik. A meglévő épület átalakítása ugyanúgy építési engedély köteles, mint eddig. 2013. január 1. óta az építési engedélyezés során nem kell építési jogosultságot igazolni, így a kérelmező természetesen kaphat építési engedélyt a birtokon belül kerülés, sőt idegen ingatlanra történő építési szándék esetén is. Az építési engedély ugyanis polgári jogi igényt nem dönt, így közvetlen építési jog sem származik belőle.

Joco43 # 2016.03.05. 14:51

A lányom beadta az építési engedély kérelmét meglévő épület átalakítására. Az ügyintéző azzal az indokkal,hogy még nincs a nevén (adásvételi szerződés van) nem adhatja ki az engedélyt.Mint írjátok 2013 óta nem kell építési jogosultságot igazolni. Hol találom meg ezt a jogszabályt,hogy megmutassam neki,.

nanemaaa # 2016.03.07. 08:49

312/2012(XI.8.)Korm.rendelet
A rendeletet megtalálod a nemzeti jogszabálytárban, vagy a net.jogtar.hu-n.

kotzo # 2016.03.19. 18:15

Azt szeretném kérdezni, ha a szomszédom teljes üvegfelülettel (9m2) tervezi beépíteni az oldalkertünkre nyíló épülethomlokzatának egy részét ( a nappalija fog felém nézni) és ez a homlokzat szerintem a telekhatártól 3 méteren belül van (helyszíni mérés), de a földhivatali hiteles épületfeltüntetési rajzon 5 méter szerepel (az épület keskenyebbnek van feltüntetve a földhivatali rajzon, mint amit az építésztervező az épület rajzain szerepeltet), akkor mi van? Melyik méret szerint kell döntenie az építési hatóságnak, hogy megfelel-e a szomszédom terve az OTÉKnak? A földhivatali "hiteles" rajz, vagy a valóság (pl. helyszíni szemle?) alapján?
Van-e esélyem fellebbezni a valós helyzet alapján és ki tudom-e javíttatni én, szomszédként, a szomszédom "hiteles" feltüntetési rajzát a földhivatallal?
Köszönöm

nanemaaa # 2016.03.21. 07:31

A közhiteles ingatlannyilvántartás adatai mindaddig valósnak tekintendők, míg azt pl bírósági ítélet meg nem változtatja. Amennyiben a szomszédok között vita támad a telekhatár helyét illetően, akkor a bíróságtól kérhetik annak megállapítását.

kotzo # 2016.03.21. 07:46

Bocs; itt nem a telekhatárról van szó, hanem az épületfeltüntetésről. Tehát arról, hogy nem a valóságnak megfelelő helyre van berajzolva a térképen a ház...

nanemaaa # 2016.03.22. 06:33

Az nagyjából kizárt. A földmérő a földhivataltól kapott digitális alapadatok (koordináták) alapján tűzi ki a telket és méri ki a ház helyét, kontúrját. A GPS max millimétereket "hazudik". Az viszont simán benne van a pakliban, hogy digitalizálás során a telekhatárok kis mértékben (tudok olyan helyet, ahol 1,5 m-rel) vándoroltak.

recece0609 # 2016.09.30. 06:42

Sziasztok adott egy eladó félkész ház, falak állnak, tető kész Villany .gáz,víz csatorna telken belül. Építési engedély lejárt. Az építési osztályon azt mondták az új tulajnak fennmaradási és továbbépítési engedélyt kell kérvényezni .Megtudná valaki mondani ez mivel jár és mennyi a költsége nagy vonalakban ? Új terveket is kell készíttetni ? köszönöm a válaszokat!

nanemaaa # 2016.09.30. 06:54

Miért kellene fennmaradási engedélyt kérni? A korábbi építtető eltért az engedélytől?
Az, ha simán lejárt az engedély nem jogalap egy fennmaradási engedélyhez. A jogszabály szeriont ha van még hátra engedély köteles építési munka, akkor újra építési engedélyt kell kérni a hátra lévő munkákhoz. Ebből a szempontból az is irreleváns, hogy közben az építtető személye változik.

recece0609 # 2016.09.30. 08:35

Értem nagyon köszönöm! Idézem a választ amit a tulajdonostól kaptam és amit az ügyintéző mondott neki.

" megkérdeztük a kunszenti építési hatóságot, az új tulajnak fennmaradási és továbbépítési engedélyt kell kérvényeznie náluk. A régi tervek a feleségem nevére szólnak, emiatt ugyanez nem adható le, de a telefonban a hölgy a nevet hangsúlyozta ki, emiatt kell másik engedélyt kérni. A lényeg tehát a fennmaradási és továbbépítési engedély."

Azért nem mindegy a további költségek szempontjából,mert ez egy kis falu és a ráfordított összeg nem lesz arányban a kész ingatlan értékével,de nem is ez a cél, nekünk tetszik .Viszont nem akarunk egy pénznyelőt a nyakunkba venni.
Tudomásom szerint nem tértek el a tervtől és az összes dokumentum megvan csak a pénz fogyott el ezért áll 8 éve az építkezés.
Tehát ha a mostani tulajdonos megkéri az építési engedélyt akkor nincs akadálya a befejezésnek?

nanemaaa # 2016.09.30. 10:44

312/2012. (XI.8.) Korm rendelet
52. § (8) Ha az építtető az építési engedély hatályának meghosszabbítását nem kérelmezte, vagy az engedély hatálya jogszerűen nem hosszabbítható meg, és az építmény használatbavétel megadására, illetve használatbavétel tudomásulvételére nem alkalmas, a fennmaradó - engedélyhez kötött - építési tevékenységre ismételten építési engedélyt kell kérni. A fennmaradó munkálatokra vonatkozó ismételt engedélykérelmet a benyújtásakor hatályos jogszabályok alapján kell elbírálni.

A fentiek alapján építési és nem fennmaradási engedélyt kell kérni.
A fennmaradási engedély kérelem alapja minden esetben szabálytalan építés és az engedély megadásával egyidejűleg építésügyi bírságot is ki kellene szabni. Ez nem az az eset, ha nem tértek el az engedélytől.

recece0609 # 2016.10.06. 10:24

Köszönöm a választ,sokat segített.

Nilami # 2016.10.27. 12:21

Tisztelt Szakértő!
Lakás/ házvásárlás előtt állunk.
1000 valahány nm-es közös, osztatlan telken épül 2 db ikerház,vagyis 4 lakás.
80 nm +9-10 nm fedett teraszos, amit nézünk.
A fedett terasz konyhává vagy szobával alakításával lenne számunkra elfogadható komfortú az ingatlan. Most épül, 2016 év végi vagy 2017 év elejei átadással. CSOK-ot igényelni szeretnénk. A fedett terasz beépítése engedélyköteles? Köszönöm:
N.