Állandó lakcím megszüntetése


monalisa1 # 2012.07.12. 07:26

A 24 órányi igazolásról a 30 naposra a tervezett jogszabálymódosítás, és ez már elég idő lehet a legtöbb itthon tartózkodónak ahhoz, hogy a rendőr ne zargassa a külföldi rendszám miatt.

mazsola-77 # 2012.07.12. 08:45

De ez még nincs megszavazva,ugye? Erröl döntenek 16.-án?

Romika # 2012.08.03. 08:07

Valaki76!!

Valóban a bejelentéstől még nem lesz tulajdonjoga. A későbbiekben ez csak annyi hátránnyal járhat feléd, hogy nem tudod kitenni az ingatlanból, ha ott van lakcíme (az mindegy, hogy állandó vagy tart.hely.). Természetesen, ha ő majd önként átjelentkezik máshová, akkor nincs gond. Előnye a tart.helynek, hogy 5 év múlva lejár. De állandó lakcímének kell lennie!

erosmacuska # 2012.11.04. 17:05

Tisztelt Ügyvédek!

A problémám a következő:
Van egy ingatlan ami 1/7-ed részben a volt élettársamé 6/7-ed részben édesanyámtól örököltem, de a kislányom nevére írattam.A Haszonélvezetemet rátetettem a 6/7-ed részre. Mi már nem agyunk oda bejelentkezve, de a volt élettársam bejelentette a beleegyezésünk nélkül a mostani párját.Én nem szeretném hogy az illető oda legyen bejelentve. Ki tudom jelenteni?

1.bendeguz # 2012.11.11. 19:59

az lenne a kérdésem , hogy elővásárlási szerződéssel / részletre veszem meg az ingatlant a tulajdonostól neki törlesztek még 1 hónap van hátra / hogy ezzel a kettőnk között tanuk előtt megírt és aláírt szerződéssel be tudok e állandóra jelentkezni . Sajnos a jelenlegi állandó lakcímemen semmilyen postai küldeményt nem kapok meg , mert a postás csípőből vissza küldi címzett ismeretlen megjegyzéssel.és már unom a rengeteg kellemetlenséget amit a meg nem kapott hivatalos levelek miatt ér. ilyen a NAV , Rendőrség , stb stb Most utoljára az autóm rendszámát vették el , mert 1 éve nem fizettem meg 30 ezer ft közigbírságot és a rendőrség kiadta végrehajtásra illetve kényszer kivonásra.

Dr.Attika # 2012.11.11. 20:09

Előszerződést akart írni? Elővásárlási szerződés nincs, legfeljebb elővásárlási jogosult által kötött szerződés.

Dr.Attika # 2012.11.11. 21:10

Tisztelt erosmacuska!
Nem tudja fiktíváltatni a lakcím bejelentést. A volt élettárs tulajdoni hányada alapján jogosult volt bejelenteni a "mostaniát".

Moyano # 2013.03.12. 14:57

kedves Ügyvédek!

2 éve elköltöztünk az állandó lakcímünkről albérletbe. azt szeretném megkérdezni, mivel ide az albérletbe nem jelentkezhettünk be ideiglenesen sem, ezért mi (párommal és kislányommal ) nem jelentkeztünk ki az állandó lakcímünkről. azt szeretném megkérdezni, hogy a jelenlegi lakók kijelenthetnek e minket onnan, vagy nekünk kell kijelentkezni az állandó lakcímről mivel már nem ott élünk?
Köszönöm előre is válaszukat.

Whisper # 2013.03.13. 11:41

T. Moyano!

3 napon belül be kell jelenteni a lakcímváltozást (beköltözést-kiköltözést).

Ha valaki nem lakik ott, ahol a lakcíme van, akkor azt a lakcímet "fiktiváltatni" lehet, ez azt jelenti, hogy elindul egy lakcímrendezési eljárás, a régi lakcím mindaddig "fiktív"-ként lesz nyilvántartva, ameddig a tényleges lakcím bejegyzésre nem kerül.

Üdv,

szalcsi # 2013.04.27. 18:21

Tisztelt Ügyvédek!

Azzal a kéréssel fordulok önökhöz,hogy egy éve együtt lakom a mostani párommal,bejelentkeztem hozzá állandó lakcímre!Páromnak volt egy kapcsolata,és ő is állandóra van oda bejelentkezve!!A helyi illetékes okmány iroda nekünk azt a felvilágosítást adta,hogy ha eltelik 6 hónap 3000ft ellenében kijelentik!Illetve megszüntetik az állandó lakcímét!!Pár napja ismételten felkerestük a helyileg illetékes okmány irodát,hogy akkor szeretnénk kijelenteni.és azt a választ kaptuk,hogy nem tudjuk kijelenteni,az állandó lakcímünkről,mert nincs másik lakása ő meg magától nem akar kijelentkezni!!Csak azt említették hogy fel tudják szolitani hogy jelentkezzen ki,de ha nem teszi akkor a továbbiakban nem tudnak segíteni!

Szeretném meg kérdezni ,hogy hogy tudnám ezt véghez vinni ha lehetséges egyáltalán,vagy bele kell törődnöm hogy olyan mintha ott lakna ő is!!

Válaszát előre is köszönöm!!

Tisztelettel J F

Andy81 # 2013.04.29. 11:09

Jó napot kívánok!
Szeretnék kijelentkezni az állandó lakcímemről, mivel már 2 éve 80km-re lakom a szüleimtől albérletben,de még hozzájuk vagyunk állandóra bejelentkezve.
Az a kérdésem,hogy meg lehet-e szüntetni állandó lakcímet és ha igen,mi a módja?
Elég,ha csak ideiglenes lakcímem van?

Előre is köszönöm.

ttip # 2013.04.29. 11:39

Andy81: „Az a kérdésem,hogy meg lehet-e szüntetni állandó lakcímet és ha igen,mi a módja?” - állandó lakcím nincs, lakóhely van. Az új lakóhelyet kell bejelenteni, ezzel a régi értelemszerűen törlődik.

Elég,ha csak ideiglenes lakcímem van?” - ideiglenes lakcím nincs, tartózkodási hely van. A tartózkodási hely annak a lakásnak a címe, ahol a lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül három hónapot meghaladóan tartózkodik. Ebből következően ha csak egyetlen címe van, az lakóhely; a tartózkodási hely lakóhely hiányában nem értelmezhető.

zsobato # 2013.06.17. 08:08

Az a kérdésem, hogy a 2 éves unokám nálunk van bejelentve állandó lakcímen, de az édesanyja máshova és ott is laknak. Sajnos nem tudok vele értekezni, hogy jelentse oda be az unokámat. Ilyenkor mi a teendő?

Válaszát előre is köszönöm.

Jocc # 2013.07.09. 06:28

Üdv!
Meg tudná e mondani valaki? Területi lakcímkártyával rendelkezek (Címnek a város szerepel).
Az okmányirodában a hölgy aki csinálta mondta, hogy postán intézzek postafiókot a leveleim miatt.
Postán az ügyintéző (aki most kezdhette a szakmát látszott rajta) elküldött, hogy akinek nincs lakcímkártyája annak nem lehet postafiókja... Bármit mondhattam neki, hogy nekem van csak területi...
Szükségem van 1 postafiókra egyértelmű.

Kinek van igaza? Van e valami tipp, hogy tudnék hozzájutni egy postafiókhoz?

Előre is köszi a választ!

gucimano01 # 2013.08.29. 17:23

Üdv!Azzal a tiszteletbeli kérdéssel fordulok önökhöz,hogy családi házunkat értékesítettem,az új tulajdonos természetesen kérte jelenkezem ki a régi állandó lakcímemről! Az okmányirodán tájékoztattak ezt nem tudom meg tenni másik bejelentett állandó lakhely nélkül,annak ellenére hogy tartózkodási helyem van ,igaz albérletben,több mint két éve,mert ez a törvény!Igaz ha csalok,hazudok,vagy közokirat hamisítást követek el,semmi akadálya,mert csak így nem veszítem el a tartózkodási helyet,ahol élet vitel szerint élek albérleti szerződés alapján!A főbérlőm nem engedélyezi az állandóra való bejelentkezést rossz tapasztalatai alapján,ami érthető is részéről!Ezért tájékoztattam a ház vásárlómat,a törvények nem engedik számomra a ki jelentkezést,ezért kényszer ki jelentkezést kezdeményezzen ellenem,kérdem én így mi fog történni ezek után,kijelentenek állandóról,nyilván,de ami jobban érdekel,a tartózkodási helyem meg marad vagy törölnek 2016-ig van érvényessége,és nem egy városban van a lakcím és a tartózkodási hely?Két különböző önkormányzat adta ki az engedélyeket vagy automatikusan törölnek a rendszerből?Válaszukat előre is köszönöm tisztelettel,gucimanó01!

ttip # 2013.09.03. 13:36

A tulajdonos hozzáállása törvénytelen, ugyanis nincs mérlegelési joga abban, hogy a bérlő lakóhelynek vagy tartózkodási helynek tekinti a lakcímét. A lakóhely bejelentése a közhiedelemmel ellentétben a tulajdonosnak nem hátrányos. A lakcímbejelentő aláírásának megtagadásával a tulajdonos a Ptk. 5. paragrafus szerinti joggal való visszaélést követi el. A bíróság elvileg pótolhatná a hiányzó jognyilatkozatot, de ön számíthat arra, hogy a nyilvánvalóan hiányos jogi ismeretei miatt kihívásokkal küzdő tulajdonos a bérleti szerződés felmondásának kilátásba helyezésével, mint ultima ratioval önt a lakcímbejelentési kötelezettség elmulasztására fogja kényszeríteni.

Amennyiben a korábbi lakóhelyét fiktiválják, úgy a járási hivatal lakcímrendezési eljárás keretében fel fogja szólítani önt a lakóhelye bejelentésére. A tartózkodási helynek ugyanis önmagában nincs értelme a törvény szerint; csak meglévő lakóhely mellé jelenthető be kiegészítő jelleggel. Ha ön a lakóhelyét ezt követően sem jelenti be, akkor a tartózkodási helyét is törölni fogják a nyilvántartásból.

chef31 # 2013.10.17. 12:25

Tiszteletem

Azt szeretném megkérdezni , ha kijelentkezek az állandó lakcimemről akkor az milyen következményakkel járhat.

Marad e a jogosítványom , tudom e tovább használni?

Vagy ha lejár , meghoszabítható e. Illetve a személyi is?

ttip # 2013.10.26. 20:48

Állandó lakcímről (lakóhelyről) kijelentkezni új lakcím bejelentése nélkül nem lehet, csak külföldi letelepedés bejelentésével.

A külföldi letelepedés bejelentésekor a jogosítvány megmarad. Hogy hosszabbítani Magyarországon lehet-e, nem tudom (valószínűleg a külföldi "honosítása" egyszerűbb). A személyi igazolványt bevonják.

ttip # 2013.10.26. 21:00

Hosszabbítani nem lehet a jogsit Magyarországon magyar lakcím nélkül.

"15. § (1) Vezetői engedélyt - a (3) és (4) bekezdésben foglaltak kivételével - csak olyan kérelmezőnek lehet kiadni, akinek a szokásos tartózkodási helye Magyarország területén van (...)"

http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…

Morcijuci # 2013.11.07. 08:40

Üdv!

Én azt szeretném megkérdezni,hogy sajnos édesanyám adósság miatt elvesztette a lakásunkat,a kérdésem az lenne,hogy most ugye majd ki kell jelentkeznünk az állandó lakcímről és csak tartózkodási címünk van,fogyatékossági járadékban részesülök és most hogy nem lesz állandó lakcímem ezt mennyire befolyásolja? Az Államkincstár felé kell jelezni hogy ez és ez történt? És akkor mi lesz, nem fogják folyósítani tovább?

válaszát előre is köszönöm.

ttip # 2013.11.07. 12:42

Morcijuci: olyan nincs, hogy valakinek csak tartózkodási helye legyen, ezt már részleteztük néhányszor. Lakóhelyről (tévesen: állandó lakcím) kijelentkezni nem lehet, hanem az új lakóhelyre kell bejelentkezni, ezzel törlődik a régi.

arpad65 # 2013.11.11. 10:33

Kedves Fórumozók!Látom,hogy a lakcím téma nagyjából ki lett vesézve,ezért ne haragudjatok rám,hogy hasonló problémával abajgatlak benneteket!
A bátyámmal közösen örököltünk egy lakást,ahová én be vagyok jelentve állandó lakcímre.Ezt a lakást eladjuk,de ha megveszik,akkor nem tudok hová bejelentkezni,mert ahol jelenleg (8-éve)lakom,az zártkert-nek van minősítve,vagyis egy nyaraló épület.Azt olvastam,ameddig máshová nem jelentkezem be,addig nem szűnik meg az állandó lakcímem,viszont így meg nem veszi meg senki a lakást,hogy valaki ott lakik,akár csak papíron is.
Mi ilyenkor a teendő?
Köszi a választ előre is!

warren # 2013.11.13. 00:57

Üdv! Lakcím ügyben szeretném a tanácsukat kérni. A lakóhelyem édesanyám aktuális férjének lakásába lett bejelentve anno. Rövidesen külfüldre költöztem és az akkor szabályoknak megfelelően az okmányirodában bejelentettem az ideiglenes külföldön tartózkodásom tényét. Időközben édesanyámék elváltak, ő albérletbe költözött, ahol a tulajdonos nem akarja megengedni, hogy ott lakóhelyet létesítsek. A válás során a mostohaapám kérte, hogy jelentkezzünk ki tőle. Édesanyám azt mondta, hogy ezt megtettük, de én nyilvánvalóan eddig ezt nem tudtam megtenni. Mit tehetek most? Amennyire utána tudtam nézni két lehetőségem van: A, nem csinálok semmit, a(z ex)mostohaapám viszont fiktívvé nyilvánittathatja a lakcímemet, ha rájön, hogy még mindig oda vagyok bejelentkezve. Ennek lehetne-e valamilyen (káros) következménye rám nézve? B, végleges letelepedést jelentek be külföldre, de akkor elveszik a személyimet és a lakcímkártyámat, ami a jövőre nézve lehetetlenné tesz bármilyen ügyintézést otthon (pl telefon előfizetés, bankszámla ügyintézés stb) mivel mindenhol mindig a személyigazolványt és a lakcímkártyát kérik. Esetleg útlevelet is lehet használni? Bár az állandó magyarországi lakcím hiánya akkor is lehet gondot okozna. Mit tehetek, mit tegyek most?

ttip # 2013.11.15. 09:19

warren: ha nem laksz Magyarországon, akkor nincs lakcímed Magyarországon, ez az alaphelyzet.

Mivel a magyar lakcímnyilvántartás egyébként is kaotikus, ezért a törvény "elnézi" a külföldre költözőknek, hogy a magyarországi lakcímük megszűnését elsunnyogják. Korábban kötelező volt az ideiglenes külföldi tartózkodást bejelenteni. Újabban ennek lehetősége megszűnt, maradt a külföldi letelepedés bejelentése, fakultatív jelleggel. (Ezzel a törvényhozó végképp elismerte, hogy tehetetlen a lakcímkáosszal szemben.) Külföldre költözéskor tehát a korábbi lakcímed sunnyogva, de mégis törvényesen megmaradhat, arra viszont nincs lehetőség, hogy egy olyan ingatlanba jelents be lakcímet, ahol a bejelentés pillanatában ténylegesen nem laksz, mert az közokirathamisítás.

Hivatalos ügyet intézni útlevéllel tud az, akinek nincs személyi igazolványa. Az egyetlen hátrány, hogy figyelni kell az útlevél érvényességére, mert ha lejár, mással nem tudsz utazni és nem tudod igazolni az állampolgárságodat, ezért a hosszabbítása is körülményesebb.

Ha fiktiváltatják a lakcímedet, de te mégis bemutatod a lakcímkártyát, mintha érvényes lenne, az büntetőjogi felelősséget is felvethet. Ha a bejelentett lakcímeden nem vagy elérhető, az is megtörténhet, hogy egy kezdetben jelentéktelen ügy (közlekedési kihágás, tartozás stb.) miatt a bejelentett lakcímeden keresnek, majd reakció híján súlyosbodnak a következmények, anélkül, hogy tudnál róla.

Magáncégek (bank, távközlés stb.) önmaguk eldönthetik, hogy kikkel kötnek szerződést. Általában csak magyar lakosokkal állnak szóba (más országokban is tipikus, hogy efféle cégek csak helyi lakosokkal szerződnek). Meglévő szerződéseknél esetleg elsunnyoghatod a külföldre költözést.

(Ha nem Magyarországon laksz, ugyan minek neked magyarországi telefon meg bankszámla, de hát ez a te dolgod. Telefonálni, bankolni a 21. században más országból is lehet. Hála népünk vezetőinek, gyakran olcsóbb is külföldről intézni ezeket az ügyeket.)

diduka # 2013.11.17. 09:16

Üdvözlök mindenkit!
Nem tudom, hogy lakhely megváltoztatása esetén azon kívül, hogy az új lakhely önkormányzatánál bejelentkezem, a régi lakhely önkormányzatánál is ki kell jelentkeznem?
A régi lakhelyem önkormányzati bérlakás volt, az önkormányzat annak "rendje és módja szerint" átvette tőlem, minden rendben volt...Mindez másfél éve történt.
Segítségüket előre is köszönöm!