Birtokvédelem


Dati61 # 2016.10.05. 17:28

Tisztelt Fórumozók, jogtudók! Ma kézhez kaptam a birtokvédelmi kérelmemre adott jegyzői Határozatot és végtelenül el vagyok keseredve. Történetem a következő: 4 éves élettársi kapcsolatból, tartózkodási helyként hivatalosan bejelentett címemről (élettársam ingatlanából) - elméleti megegyezés mellett - megkezdtem tavasszal a visszaköltözést a 70 km-re lévő ingatlanomba. Odaköltözésemkor egy 2 szobás ház teljes bútorzatát, minden személyes- és vagyontárgyamat vittem magammal, hiszen a vidéki házam lakatlanná vált. Ingóságaim nagy része használatba került, másik része a padlásra, melléképületbe raktározásra. Május végéig a ruházatom egy részét, edényeket, a legfontosabb használati tárgyaimat hoztam el, azokat, amelyeket személyautóval is tudtam szállítani. Miközben egy 4 éve nem lakott, vályogház lakhatóvá tételén dolgoztam, először a hétvégéket, majd hétköznap is 2-3 napot ott tartózkodtam, egyre többször aludtam ott, onnan jártam dolgozni (szintén 70 km-re) Mivel egy pár cipőt hoztam el addig, május 5-én szerettem volna néhány holmimat elhozni, volt élettársam a közösségi médián feltett kérdésemre, hogy mikor mehetnék, mikor van otthon? üzenetben közölte velem, hogy "mivel én már nem lakom ott" a kapun lévő lakatot lecserélte. Május 31-ére megbeszéltük, hogy elhozok az ingóságaimból annyit, amennyi az autóba befér. Míg a könyveimet pakoltam, kivette a telefonomból a sim kártyát, majd megtámadott, bántalmazott, menekülnöm kellett. Feljelentést megtettem a rendőrségen. Eltelt egy hónap, mikor számomra egyértelművé vált, hogy nem akarja kiadni az ott lévő dolgaimat. Nem azt teszi kérdésessé, hogy az övé vagy az enyém, hanem azt állítja, már mindent elvittem! Beadtam a birtokvédelmi kérvényt a Jegyzői Hivatalhoz, ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy várjam meg, amíg visszajeleznek, kapok ügyiratszámot, utána adhatom be a bizonyítékaimat. Több, mint 500.000 Ft értékben maradt nála bútorom, kazánom, radiátoraim, varrógépem, kerékpárom, 120 literes kerekes kukám, kerti hintaágyam és még nagyon sok mindenem. A kazánt és a radiátort két évvel ezelőtt azért vettem, hogy ide a nyár folyamán beépítésre kerüljön, mert másképp nincs fűtésem! A Jegyzői Hivataltól nem kaptam ügyiratszámot, ellenben ma kézhezvettem az elutasító Határozat, mely szerint: "A benyújtott iratok alapján megállapítottam, hogy Ön, mint kérelmező ÖNKÉNT hagyta el a birtokot, tehát felhagyott a birtoklással. ...ezért birtokvédelem iránti kérelmét elutasítom. Tehát, a kérdésem az, hogy Önként elhagyásnak minősül, ha valakit bántalmaznak, megvernek, fejét falbaverik, kicserélik a kapun a lakatot és ennek ellenére, nem megy vissza??? Köszönöm a válaszokat.

Dati61 # 2016.10.05. 22:02

Kérdésem: Minősíthető önkéntes birtokelhagyásként az, amikor testi sértés, bántalmazás után, menekülni kényszerül a tulajdonát birtokon belül hagyó?

Rexor # 2016.10.06. 07:33

Az a baj, hogy ez nem birtokvédelmi kérdés, tehát nem a jegyzőre tartozik. Ha önként nem adja át a dolgaidat bírósági úton kérheted ezt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.06. 10:07

Bizonyítani kell minden egyes vitatott darabról, hogy létezett, hogy a tiéd volt, hogy az alperesnél maradt, sőt, most is nála van.

Dati61 # 2016.10.06. 18:31

A jegyzői határozat 2 teljes oldalon taglalja, sorolva a paragrafusokat, hogy miért vagyok jogosult a birtokvédelemre, majd a 3. oldalon "poénként" a jelzett indokkal kerül visszautasításra.
A bántalmazás után még egy alkalommal - tanúval odamentem, előtte egyeztettük az időpontot - sikerült néhány apróságot elhoznom, amiket egy kupacba kirakott az udvar közepére, összedobálva mindent - többek között a fényképeimet (amiket előtte átválogatott stb) de az egész nyaram azzal telt el, hogy a bizonyítékaimat szedegettem össze fényképekből, 3 már használaton kívüli számítógépről, hogy ezek már évekkel ez előtt is a tulajdonomban voltak, illetve fotókkal igazolva, hogy az összeköltözésünkkor pedig nála. A határozahoz csatoltam mellékletként a saját tulajdonú tárgyaim felsorolását és vártam, hogy kapjon egy ügyiratszámot, hogy beadhassam a bizonyítékaimat. Erre jött a visszautasító határozat ezzel az indokkal. Ezt nem vagyok képes felfogni, hogy egy megkezdett elköltözésnél megtörtént fizikai bántalmazás, zárcsere után, hogyan lehetséges azt leírni, hogy én ÖNKÉNT hagytam el az ingatlant? Az volna a kérdésem, hogy - mivel most már a bíróságon tudom ezt a határozatot megfellebbezni - milyen törvényi paragrafusra hivatkozhatok, mert amiket én végignéztem, ott sehol sem találtam olyat, ami a visszautasítás okaként feltüntetett hivatkozásként szerepel? Nem találtam olyat, hogy amennyiben ... önként...stb.

Dati61 # 2016.10.06. 18:40

Ez nem annyira bonyolult ügy, mint amilyennek első olvasatra látszik. Cáfolni és bizonyítani tudom (tudnám), hogy - amit ő állít - hogy már mindent elvittem, az nem fedi a valóságot, mert nem vittem, nem vihettem, nem tudtam elvinni...odáig szeretnék eljutni végre, hogy ezt megtehessem.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.06. 19:39

Én szóltam...

Dati61 # 2016.10.06. 20:39

Köszönöm, de ettől még továbbra sem értem. Ennek ellenére már be van adva a bíróságon a nagyobb értékű sikkasztásra vonatkozó feljelentés is. De bíztam a jegyzőben és a nála lévő lehetőségekben, viszont hatalmasat csalódtam.

Dati61 # 2016.10.06. 20:42

Valahogy azt érzem, hogy nem a bántalmazott, kifosztott, menekülni kényszerült nő mellett áll a törvény, sokkal inkább az alkoholista, agresszív félnek kedvez. Aki most második hete dörzsöli a tenyerét, hogy milyen jól járt. Mert nem csak, hogy jól megvert, hanem még nyert is rajtam fél milliót. Szóval, hogy is van ez?

drbjozsef # 2016.10.07. 06:51

Ha bíróságra feljelentést adtál be, akkor ott is nagyot fogsz csalódni...

nanemaaa # 2016.10.07. 07:17

Dati61
Nem jutott még eszedbe ügyvédet fogadni? Pedig ő segíthetne a jogszabályok és a hatóságok között eligazodni. Lehet, olcsóbb lenne, mint számtalan eljárást és pert elbukni.

Dati61 # 2016.10.07. 16:52

Minimálbéres fizetésből élek. Ennek a felét elköltöm arra, hogy a 70 km-re lévő munkahelyemre be tudjak járni. Nincs fűtésem, mert az a kazán és a radiátorok (többek között) - amiket azért vettem meg apránként, használtan 2 évvel ez előtt, hogy itt beépítésre kerüljenek - ott vannak nála. A bútoraim, (ágyam, szekrényeim)az emlékeim, azok a dolgok, amiket szándékomban állt eladni, hogy a fűtésszerelő munkadíját ki tudjam fizetni, mind ott vannak nála. A varrógépem, amivel tudnék egy kis plusz pénzt csinálni. Nem tudok miből ügyvédet fizetni.

Bea1 # 2016.10.08. 02:17

A mi megyénkben van ingyenes jogsegélyszolgálat rászorulóknak. Erről a polgármesteri hivalban biztosan tudnak mondani valamit.

Én előbb vennék egy fatüzelésű kályhát, minthogy fizessek a gáztervezőnek, a fűtésszerelőnek, és a tigáznak a gázért, de ez csak az én véleményem.

Dati61 # 2016.10.08. 05:43

Ahol lakom, az falutól 3 km-re lévő tanya. A kazán, amit megvettem és ott maradt, vegyestüzelésű használt kazán, kémény csak a melléképületben van, ahová a kazánnak a nyár folyamán kerülnie kellett volna. Ugyanakkor - mivel nem "csupán" a kazánról és a radiátorokról van szó, hiszen minden ingóságom, bútorom, sok személyes és vagyontárgyam a kényszerítő körülmények miatt maradt ott (bántalmazás, testi sértés, fenyegető fellépés, zárcsere) az eredeti kérdés továbbra is az, hogy ilyen esetben, hogyan lehetett a visszautasítás indoka az ÖNKÉNTES birtokelhagyás? Nyilván meg fogom fellebbezni a határozatot, kérve annak megváltoztatását a Bíróságtól. Abban kérnék segítséget, hogy milyen bizonyítékokat nyújtsak be mellé?

Bea1 # 2016.10.08. 05:50

0680205344 az Ön megyéjében az ingyenes jogsegélyszolgálat rászorulóknak.

Ez ingyen is hívható.

Dati61 # 2016.10.08. 06:15

Ezen a számon előfizető nem kapcsolható.

Dati61 # 2016.10.08. 07:57

Tudna valaki tanáccsal segíteni? Mivel nem "csupán" a kazánról és a radiátorokról van szó, hiszen minden ingóságom, bútorom, sok személyes és vagyontárgyam a kényszerítő körülmények miatt maradt ott (bántalmazás, testi sértés, fenyegető fellépés, zárcsere) ennek ellenére a birtokvédelmi kérelmem jegyzői visszautasításának indoka az ÖNKÉNTES birtokelhagyás. Természetesen benyújtom a fellebbezésemet, kérve a Bíróságtól a Határozat megváltoztatását. A tények felsorolása mellett milyen bizonyítékokat adjak be ahhoz, hogy legyen esélyem a jegyzői határozat megváltoztatására?

Bea1 # 2016.10.08. 14:53

Én nem vagyok jogász, de miért nem jelented fel a rendőrségen, hogy ellopta a holmijaidat?

Dati61 # 2016.10.08. 18:06

Amit elkövetett illetve 5. hónapja elkövet, az nagyobb értékre elkövetett sikkasztás. Még július elején beadtam a rendőrségen a feljelentést. Rendőrség azonban úgy döntött, hogy ez csupán - "élettársi vagyonvita" - és nem továbbította a feljelentésemet a bírósághoz. Mikor ezt - élve iratbetekintési jogommal - megtudtam, közvetlenül beadtam a sikkasztásra vonatkozó feljelentésemet a bíróságra. A bíróságon azonban nem kapott külön ügyiratszámot, laza egyszerűséggel lefűzték a könnyű testi sértés aktájába, azaz olyan, mint sikkasztásra vonatkozó feljelentés - hivatalosan, továbbra sem létezik a bíróságon. Mikor 1 hónapja ez is kiderült, beadtam a feljelentésemet közvetlenül az ügyészségre. A jegyzői birtokvédelmi kérvény befogadása éppen azt a célt szolgálta volna, hogy - peren kívül (függetlenül a sikkasztás tényétől) hozzájussak a saját tulajdonomhoz. A jegyző hivatalosan, határozatban kötelezhette volna, kötelezhetné a vagyontárgyaim kiadására.

Immaculata # 2016.10.09. 07:20

Dati61

Van ingyenes jogsegélyszolgálat, igénybe kellene venni.

A feljelentéseid jogalapja nem valós, azt fogod elérni, hogy saját magadat is bűncselekménybe hajszolod.

Valóban egyszerű vagyonjogi vita van közöttetek. Ebben a jegyző nem tud segíteni, mert a jegyző birtokvédelem megadására, vagy birtoksértés megszüntetésére tud kötelezni, mást nem.

Ha veszélyben voltál, kérhettél volna távolságtartást, vagy kérhettél volna kizárólagos lakáshasználatot, és most te lakhatnál a korábbi lakásotokban.
A vagyonügyekben a bíróságnak van kizárólagos hatásköre.

Állj le a feljelentgetéssel, és fordulj ingyenes jogsegélyszolgálathoz.

Dati61 # 2016.10.09. 07:37

Vissza kellett volna mennem a bántalmazás után??? Tovább kellett volna élnem azzal az emberrel, aki a hajamnál fogva verte a fejemet a falba, aki alkoholos befolyásoltság alatt áll rendszeresen, aki durva, trágár és lelki terror alatt is tartott? A testi épségemet, az életemet kellett volna veszélyeztetnem azért, hogy a - bizonyíthatóan(!) saját személyes és vagyontárgyaimhoz, azok elhozatalához jogom legyen? Ezt senki nem gondolhatja komolyan. A törvény sem.

Dati61 # 2016.10.09. 07:39

A feljelentésem jogalapja pedig(amennyiben a sikkasztásra vonatkoztatva írtad) abszolút, 100%-osan és bizonyíthatóan jogos!

Immaculata # 2016.10.09. 07:41

Oda szoktál figyelni másra is, vagy csak beszélsz, beszélsz, beszélsz?

Leírom még egyszer, mert egy türelmes ember vagyok:
azt írtam, hogy távolságtartást kellett volna kérned és kizárólagos használatot a lakásra, mert a férjed mellett veszélyben az életed.
Ez annyit jelent, hogy eltiltották volna a férjedet attól, hogy a közeledbe menjen, és kiköltöztették volna a lakásból, te pedig a bírósági felhatalmazással egyedül maradhattál volna a lakásban.

Ha megszegi a távolságtartást és tovább zaklat, akkor lecsukják.

Dati61 # 2016.10.09. 07:42

" 372§ (1) Sikkasztás szempontjából a dolgot eltulajdonítja az, aki a valós tulajdoni viszonyok megszüntetésére törekedve, a dolog tényleges tulajdonosát jogai gyakorlásában akadályoztatja (ellehetetleníti) azzal, hogy például a dolgot visszakövetelésre jogosult (tulajdonos) előtt letagadja, vagy azt vissza nem adja, nem számol el vele, hanem sajátjaként használja, beépíti, értékesíti stb.
A sikkasztás esetében a sikkasztó visszaél a sértett bizalmával, visszaél azzal, hogy a dolgot annak tulajdonosa rábízta. A sikkasztást az elkövető számára idegen (tehát nem a saját tulajdonát képező) értékkel bíró dologra lehet elkövetni."

Immaculata # 2016.10.09. 07:43

A sikkasztásod nem kommentálom.

Mindenkiből kihozod az állatot.