Birtokvédelem


Roland-49 # 2020.08.16. 16:03

Sajnos az önkormányzat állítólag nem tehet semmit és nem is tesz semmit. Azt megtudtuk, hogy a problémás bérlőt is csak akkor teheti ki az önkormányzat a bérleményéből ha az nem fizeti a bérleti díjat. De arra vigyáz, hogy mindig fizesse. Az önkormányzat hosszú évek óta tud a problémákról ami a bérlőjét illeti..
Ha a markos legények kiteszik akkor a markos legények lesznek eljárás alá vonva önbíráskodásért. Amúgy mivel a bérlő a kisebbséghez tartozik ezért senki sem akarja magának keresni a bajt (pl. többek között nem akar senki újra egy lakásbetörést)..
Pardon, nem a hajléktalan kért birtokvédelmet hanem a közös képviselet a házban lakó tulajdonosok védelme érdekében (meg is kaptuk), de egyenlőre nem tudjuk, hogy ezzel mit kezdhetünk.
Ha pedig a hajléktalan követte el a lakat leverését mivel ő tartózkodik lent a pincében és neki van hozzá kulcsa és jogszerűen nem lakik az épületben akkor ő követhetett el betörést és jogtalan használatot?
Egy kamerarendszer elég nagy anyagi terhet jelen most a háznak -ez most nem járható út. Tény viszont, hogy a hajléktalan egy előzőleg lezárt területre hatolt be és ott tartózkodik. Elég bizonyíték lehet a tettenérés is.
Amúgy én a pince rácsának a lehegesztésére gondoltam amikor az illető lent van (és a lehegesztéskor erről nem tudunk). Ez a cselekedet milyen paragrafusokba ütközhetne?

A feljelentést én is jó lépésnek tartom, de állítólag a kk már nem tehet feljelentést. A lakók pedig nem mernek mivel ha kitudódik, hogy volt a feljelentő (márpedig kitudódik) akkor az illető retorzióra számíthat a kissebségitől..

Házirendbe nyilván be fog kerülni, de azért feltörni egy lezárt helyiséget és beköltözni hagy ne legyen már természetes dolog. Nyilván nem viccből lett lezárva és a lakat sem dekorációs célt szolgált :D

A lakat leverése is jó ötlet. De az új lakatot szintén levernék.. Ezért gondolkodtam a lehegesztésben. Igaz akkor senki sem fog tudni lemenni, de valamit valamiért..

drbjozsef # 2020.08.16. 15:31

Szinte biztos voltam benne.

Egy ismerősnél ugyanez volt, csak kőbányai társasház pincéje. Vagy egy évig szívtak, mert anyuka a lakásába nem engedte be a hajléktalan gyerekét, de a pincébe rendszeresen. Ebből következtethető, hogy anyunál se volt minden rendben, így a lakásában sem...

Az biztos, hogy a kk helyében a feljelentést megtenném.

Esetleg közgyűlésen lehetne hozni valami korlátozó intézkedést, legalább papíron legyen meg, meg a házirendben benne, hogy ilyet tilos.

Sajnos közvetlenül az ellen nem sokat tehettek, legalábbis jogilag, ha mindig beengedi. A lakót nem zárhatjátok ki.

Ha önkoris bérlő, jelenteném a polghivnél is, hogy problémás a lakó, nem tartja be a házirendet, intézkedjenek valamit.

Esetleg megszavaztatnám a kamerarendszert a Tht.-nak megfelelően, és felszerelném a pince lejárathoz és a pincébe is. Legyen bizonyíték is.

Végül jöhetnek a nem jogi megoldások, ha hajlandó összefogni a lakóközösség, és van egy-két bátrabb markosabb fiatalember lakó is. Elsőre csak az alapos elbeszélgetés, semmi tettlegesség, de azért érezze a törődést, hogy lehet folytatás.

Az idegen lakatot meg azonnal leveretném a jogosult, vagyis mondjuk a kk jelenlétében. És raknék fel újat. Esetleg, véletlenül akkor, amikor az illető odalent van...

Szomorú örökös # 2020.08.16. 15:29

A házba -a belső udvarra- egy ott lakó engedi be (az ő haverja a hajléktalan) aki nem tulajdonos. Egy önkormányzati lakás bérlője (vele is vannak gondok)

Lehet akkor az önkormányzatnál kellene jelezni a lakó viselkedését, talán ők tudják szankcionálni.

A pince le volt zárva egy lakattal amit levert(ek) és a hajléktalan (vagy az aki beengedte) feltett egy másik lakatot aminek a kulcsa a hajléktalannál van.

És vajon milyen alapon? :-O No ez a kulcs az, amit néhány kemény legény baráttal azonnal vissza kellene szerezni. Mert hogy ő ott bármiféle birtokvédelmet kapna, azt erősen kétlem. Szerintem azt sem tudja, hogy ki az a jegyző és hogy hol található.

Ezzel az egész társasház tulajdonosaitól elzárták a pincét. A közös képviselet sem juthat le. Ebben az esetben beszélhetünk arról, hogy a hajléktalan (és / vagy a barátja)betörést követett el?

Ha az ott lakó követte el, akkor eléggé érdekes lenne betörésnek nevezni, mivel azért ő mégis csak jogszerűen lakik az ingatlanban, hiszen ő az önkormányzattal áll szerződéses viszonyban és pont arra a lakásra. De talán valami megbízhatóbb lezárási megoldás megoldhatná a történetet...netalán egy kamerás megfigyelés a pinceajtó irányába - feltételezem, hogy ebbbe az összes többi lakó beleegyezne - mert akkor máris lenne bizonyíték is a kezetekben.

Roland-49 # 2020.08.16. 15:08

A házba -a belső udvarra- egy ott lakó engedi be (az ő haverja a hajléktalan) aki nem tulajdonos. Egy önkormányzati lakás bérlője (vele is vannak gondok) A pince le volt zárva egy lakattal amit levert(ek) és a hajléktalan (vagy az aki beengedte) feltett egy másik lakatot aminek a kulcsa a hajléktalannál van. Ezzel az egész társasház tulajdonosaitól elzárták a pincét. A közös képviselet sem juthat le.
Ebben az esetben beszélhetünk arról, hogy a hajléktalan (és / vagy a barátja)betörést követett el?

drbjozsef # 2020.08.16. 15:00

Zárt ajtó? Lakat?

Van valaki a házban, aki beengedi?

Roland-49 # 2020.08.16. 14:48

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Szeretném tanácsát kérni a következő témában:

Egy belvárosi társasház udvarára költözött egy hajléktalan és már több mint egy éve nem sikerült elérni, hogy elköltözzön. A lakóközösség birtokvédelmet kért, meg is kaptuk. Az illető ezután kiköltözött, majd ismét visszaköltözött, feltörte a pince ajtajának zárját és leköltözött a pincébe. Mit tehet a lakóközösség ill. a közös képviselő annak érdekében, hogy a hajléktalant ki tudjuk tenni a házból? A birtokvédelem ebben az esetben milyen előnnyel jár, ill. egyáltalán használható -e, ill. -,hogy használható ebben az esetben? Hová kellene fordulni? A rendőrség nem tud tenni semmit. Kijönnek, elviszik, elengedik, visszajön..

Üdvözlettel!

Roland

tomek75 # 2019.01.18. 19:51

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.18. 17:27

Kötelezés, végrehajtás. (Pont a pénzbírság nem elsődleges opció, az már csak a végrehajtásban jön szóba.)

tomek75 # 2019.01.18. 11:59

Üdv.Tisztelt Fórumtagok!
Birtokvédelemi eljárás keretében milyen eszközei vannak a jegyzőnek a pénzbirságon kívül? Jogcím nélküli ingatlanhasználó eltávolításáról van szó.

LoGeN90 # 2018.12.18. 08:26

Tisztelt Fórumozók,

Egy régóta fennálló, igen zavaró probléma kapcsán regisztráltam az oldalra, bízva abban, hogy az itteni tagok tapasztalata, tudása hozzásegíthet a megoldáshoz.

Adott egy társasház, ami alatt (pontosan az én hálószobám alatt) van egy kifőzde. Évek óta több lakó szenved attól, hogy az étkezdéből felszivárog a ételszag, DE most ez mellékes. :)
Ami borzasztóan zavaró, azok a hangok. Alapvetően az étkezde nyitvatartási ideje 08:00 - 15:00, de kb. 2naponta friss áru érkezik, amit hajnal 4(!!) és 6 óra között szoktak lebonyolítani. Ez minden esetben elviselhetetlen hangokkal jár. Feláll a kisteherautó, kinyitják az ajtaját, csörömpölnek, dübögnek, húzzák a ládát, tolják az asztalt, szóval borzasztó. Az árukiszállításon túl, a kifőzde is jellemzően 6 óra körül nagy hannggal szokott takarítani, illetve az asztalokat és a székeket húzgálni.
Többször üzentem nekik, ám semmi fejlemény. Tudomásom szerint a ház része a kifőzde, tehát a házirend alapján este 22:00 és reggel 08:00 között nem szabadna olyan zajt csapniuk ami zavarhatja a lakók nyugalmát. Mindenképpen szeretném valahogy kiharcolni, hogy ha van rá mód akokr legalább 7 óra körül kezdjék el a hangoskodást ne 4,5 meg 6 órakor.

Ezért gondoltam a birtokvédelemre. Mennyire védhető ez a történet? Természetesen csinálnék dokumentációt is, bár nem tudom, hogy a szobámól mennyire lehet felvenni az ajtócsapkodás és a ládahúzogatás okozta zajokat, mert azok mégsem olyan frekvenciák mint pl ha a szomszéd hallagatna zenét.

Előre is köszönöm a megtisztelő segítséget, véleményeket.

Benedek Lajos # 2018.12.11. 13:15

Jó. Meglátom hogy reagál.Köszi.

drbjozsef # 2018.12.11. 10:33

Közöld a kedves szomszéddal, hogy a kutyák birtokon belül tartása az ő felelőssége, Te a telkeden patkányirtást fogsz tartani a holnapi naptól, és nem vállalsz felelősséget az esetleges véletlen mérgezésért.

Finom marhahúsba csomagold a mérget.

Benedek Lajos # 2018.12.11. 10:03

A szomszéd Pitbulljai átmásznak a kerítésemen az udvaromba , már a kiskutyámat is megölték.
Hiába jeleztük rendőrségen , önkormányzatnál, érdemi intézkedés nem történt.
Egyedül lakom, félek.
Újjabb pitbulokat hoztak, most már hármat is tart. Újból és újból átmásznak.
Nincs pénzem várfalat építeni , a kerítésem 1.8 fm magas téglakerítés.
Mit tegyek, hová forduljak.

drbjozsef # 2018.10.11. 12:21

Ez ennél bonyolultabb. Ismerni kellene a körülményeket. Ki, mikor, miért lett tulaj, lakó, bérlő, birtokos, akármi.

Tcsabi81 # 2018.10.11. 11:03

Múltkor be se mehettem mert nem volt tulajdonlapom,most már van! Számlám van mindenről amit el akarok hozni,most meg menjek bíróságra? Ha elmegyek akkor mennyi idő amíg döntenek?

drbjozsef # 2018.10.11. 08:23

Hívhatnak rendőrt.
Az meg mivel nem dönt, legfeljebb nem engedi a pakolászást, és aszondja, hogy ha akarsz valamit, fordulj bírósághoz (merthogy ez polgári jogi igény).

ObudaFan # 2018.10.11. 08:21

Laknak igen! Szóval nekem a bíróságra kell menni hogy a saját tulajdonomból,saját dolgaimat elhozzam?

Igen.

Ha odaállítok és pakolok akkor mi történhet?

Minimálisan is feljelenthetnek magánlaksértésért.

Tcsabi81 # 2018.10.11. 08:18

Ha odaállítok és pakolok akkor mi történhet?

Tcsabi81 # 2018.10.11. 08:16

Laknak igen! Szóval nekem a bíróságra kell menni hogy a saját tulajdonomból,saját dolgaimat elhozzam?

ObudaFan # 2018.10.11. 07:51

Tcsabi81

Nem feltétlenül. Ha lakik valaki abban a saját tulajdonodban, akkor például általában nem.

Tcsabi81 # 2018.10.11. 07:34

Üdv! Saját tulajdonomból kihozhatom a dolgaimat amiket számlával tudok igazolni?

terkanana # 2018.08.09. 16:17

Az oroszlánokat ne érdekelje, hogy mit gondolnak róluk a majmok!
https://civilkontroll.com/…uk-a-majmok/

Bea1 # 2018.08.09. 13:50

Kitelik tőle! Mondjuk azért kemény büntetést kapna, szerencsére a szántón csak a magánterületre figyelmeztető tábla volt kint, így azzal, hogy magáévá tette, nem veszélyeztetett mást.

alfateam # 2018.08.09. 10:31

Egy Ausztrál férfi elindul a házához közeli tóhoz, amikor a tavat eléri látja, hogy három csinos lány fürdik a tóban. A lányok kikiabálnak menjen el mert meztelenek és addig nem jönnek ki amíg el nem megy.
A férfi felemeli a vödröt és azt mondja én csak a krokodilt jöttem megetetni, nem akartam leskelődni.

Lehet hogy erre járt a szomszédod és elvitte a "fürödni tilos" táblát..

Bea1 # 2018.08.09. 09:44

Köszönöm. Régen loptam már, így nem tudtam! :)