Külföldi autópályadíj behajtása


Rexor # 2016.11.23. 08:48

A helyedben kifizetném, mert EU-n belül elég jól működik a követelésbehajtás és kamatokkal, behajtási és egyéb költségekkel együtt sokkal rosszabbul fogsz járni.

Brianza # 2016.11.22. 22:12

Üdvözlet!

Egy elég különös és szokatlan útfizetési gyakorlat behajtási lehetőségeiről érdeklődnék.

Olaszországban jártam nemrég, magyar rendszámú gépjárművemmel. A gépi navigáció rávezetett egy olyan autópályaszakaszra (A36 jelű), ami teljesen "beleolvad" az országos, hagyományos fizetőkapus autópályarendszerbe, minden különösebb jelzés nélkül lehetett áthajtani rá. Az egyetlen furcsa jelzések a kb. km-enként lerakott kis táblák voltak, amik egy autó piktogramot, kamerát és egy euró jelzést mutattak. Fizetőkapu sehol nem volt a szakaszon.

Már csak hazatértem után tudtam meg, hogy az általan használt szakaszon ún. "Free Flow" kapunélküli rendszer van, amin kamerával regisztrálják a felhajtást és lehajtást, rendszám alapján. A fizetést pedig használat után otthonról kell kezdeményezni: be kell regisztrálni az üzemeltető idegen nyelvű honlapján, meg kell adni a rendszámunkat majd a rendszer által közölt, a kamerák adatai szerinti használati díjat Mastercard vagy Visa hitelkártya használatával online kötelesek vagyunk megfizetni.

Az üzelemtető honlapja alapján ha valaki használat után 15 napon belül nem egyenlíti ki a díjat, akkor büntetést szabnak ki, ami 338 EUR-ig terjedhet. Amennyiben ez sem kerül megfizetésre, átadják behajtásra az összeget tovább emelve azt. Kicsit böngészve külföldi utazással kapcsolatos fórumokat, azt találtam, hogy ezeket a behajtásokat simán kiküldik több külföldi országba is, mint pl. Svájcba, Franciaországba vagy Németországba.

Az lenne a kérdésem, hogy ha én nem vagyok hajlandó a díjat befizetni, akkor milyen szankciók érhetnek itthon Magyarországon, a magyar törvények szerint. Én jóhiszeműen azt hittem, hogy lesz majd fizetőkapu a szakasz végén, ahogy máshol is és ott hajlandó lettem volna fizetni. De nem vagyok hajlandó külön erőfeszítéseket tenni, idegen nyelvű honlapon regisztrálgatni mert a nagyságos üzemeltető így rendelkezett. Pláne nem vagyok hajlandó a bankkártyám adatait online megadni egy akármilyen, általam teljesen ismeretlen cégnek. De mi van, ha nincs is bankkártyám, vagy az nem alkalmas az online fizetésre?

Jogosan követelhet-e ilyen fizetési megoldást egy autópályakezelő? Magyarországon meddig érhet el a kezük behajtás terén? Szerintetek jogosan vagyok felháborodva ezen az eljáráson és jogosan megtagadhatom a fizetést ilyen formában?