állandó lakcím


Libra6 # 2010.04.07. 18:18

Nagyon szépen köszönöm a választ.

Közben megkérdeztem az önkormányzatnál, ott is azt mondták, hogy nyilatkoznom kell, ha véletlenül arra kerülne sor, hogy nem akar kijelentkezni. Viszont azt is mondták, hogy két (idegen, nem családtag) tanúval kell igazolnom, hogy nincs nálam semmi tulajdona.

Ezen kicsit fennakadtam, hiszen két idegen ember - ha bejön a lakásomba - honnan tudhatná, hogy ott minden az enyém, vagy vannak-e ott idegen holmik is.
Szóval furcsa nekem ez egy kicsit.

Mindenesetre nagyon köszönöm mégegyszer.
Üdv
Libra6

prezso # 2010.04.07. 13:02

Libra6: ha a saját lakásodba akar valaki bejelentkezni, akkor szállásadóként alá kell írnod, illetve meg kell jelölnöd a bejelentés jogcímét (pl. családtag).
Az ideiglenes lakcím (tartózkodási hely) a bejelentéstől számított 5 évig érvényes, a "lejárat" dátuma rajta is lesz a lakcímkártyán.
Előtte is "felmondhatod" a lakcímet, ezt az önkormányzatnál kell megtenned, kényszerkijelentésnek hívják. Indokolni nem kell, csak nyilatkozni, hogy nem él ott, és nálad semmilyen ingósága nincs.
Önmagában a bejelentkezés csak annyi jogot ad, hogy ott lehet (végülis ez az ideiglenes lakcíme), és használhatja levelezési címként. A lakásban tulajdonjogot nem szerez, így be sem jelenthet senkit az engedélyed nélkül (ahhoz is a te aláírásod kell, mert te vagy a lakás tulajdonosa).
Arra figyelj, hogy egy műtét után mindig vannak kontrollvizsgálatok, sőt újabb műtét(ek) is lehet(nek), ahol megint kell majd a lakcím... Azaz ez nem biztos, hogy 1-2 hetes bejelentés lenne.

Libra6 # 2010.04.07. 11:16

Kedves Fórumozók!

Az én kérdésemre is lehetne választ kapni?
Nagyon sürgős lenne a válasz, mivel a rokonunk műtéte is elég sürgős.

Köszönöm szépen

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.07. 11:12

Ja, 2mindenkinek" jobb lenne. Nem azt mondtad, ketten vannak összesen? Vagy azt akarod mondani, az eltávolítani kívánt személynek jobb lenne, ha hajléktalan lenne?

Egyébként rossz helyen keresgélsz: a lakcím bejelentése nem teremt jogosultságot az ingatlan használatára, a törlése pedig nem szünteti meg a jogosultságot.

borvirág # 2010.04.07. 11:04

Kedves Fórumozók!

Az állandó lakcímmel kapcsolatos lenne a kérdésem:
Ketten élnek egy lakásban (hozzátartozók) és nagyon megromlott a viszonyuk. Mindenkinek az lenne a legjobb, ha a lakásból el lehetne távolítani azt a személyt, aki feltehetően az örökös viták forrása (mivel nem dolgozik, eltartatja magát, a semmittevéstől pszichés problémák, ...stb.). Kérdésem: létezik-e olyan, hogy "kényszer-kijelentés" a lakásból, az állandó lakcímről, és ha igen, milyen feltételekkel.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Kati69 # 2010.04.07. 08:00

Köszi, bolyongó, Neked is. Úgy néz ki, tényleg az óvodai empátiában (józan észben, a lakhelyünket tekintve) kell bíznunk, mert a néni nagyon húzódozik, szinte kerül bennünket. Nem éri meg, hogy elrontsam a viszonyt. Maradunk és bízakodunk :)
Köszönöm a válaszokat!

Libra6 # 2010.04.07. 07:48

Bocsánat.... az előzőhöz még lenne kérdésem:

Szállásadói hozzájárulást is kell aláírnom?
ezenkívül:

* a lakástulajdonos (én) bármikor felmondhatja-e a tartozókodási engedélyt
* milyen okkal lehet a későbbiekben felmondani
* hol kell ezt kérni
* ha nem mondunk fel, akkor meddig van érvényben a

ez a lakcím

* a befogadottnak milyen jogai vannak a tulajdonos lakásában
* a befogadott bejelenthet-e hozzátartozót (pl.gyereket) a tulajdonos engedélye nélkül

Előre is köszönöm a segítséget még egyszer

Libra6 # 2010.04.07. 06:43

Üdvözlet Mindenkinek!
Sürgős segítségre lenne szükségem.
Egy nagyon távoli rokonunkat műteni fogják.
Az orvos a mi megyénkből való, és azt mondta neki, hogy egy helyi ideiglenes lakcím kell neki, hogy meg tudja műteni.
Ő azt kérte tőlem, hogy hadd jelentkezzen be ideiglenesen a mi lakcímünkre (ő egy másik megyében lakik).

Szinte alig ismerem őt, de nem akarom, hogy miattam ne műtse meg az orvos.

Szeretném megkérdezni, hogy lesz-e később valami hátrányom abból, ha ideiglenesen az én lakásomba van bejelentve a műtét miatt.

Nagyon köszönöm a választ.

monalisa1 # 2010.04.06. 14:34

Kati69

KBS a közokirathamisítást nekem célozta (...) bár ha a kérdező némi időre átcuccol a kislánnyal a nénihez -lévén otthonról "összeveszésben" vannak-, akkor senki sem állíthatja annak hamisságát. Mert tartózkodási helye csak kell hogy legyen az embernek.

Albérlet helyett lehet akár szívességi lakáshasználat is, és ez ingyenes. (Ettől függetlenül némi suska bizonyára jól jön a néninek.)

Egy idő után vissza lehet költözni -édes a békülés...-, a postán meg 2 havonta pár forintért un. levélátírányítást kell kérni - ha netán valahonnan a kérdezőnek a néni lakására érkezne valamiféle levele.

A tartózkodási hely lemondása meg valahogy elfelejtődött...

bolyongó # 2010.04.06. 10:09

Bocsánat, elírtam...
A végén azt akartam írni, hogy nem csak kerületen belül számíthatsz empátiára. :-)

bolyongó # 2010.04.06. 10:07

Szia Kati 69!
Nálunk hasonló volt a helyzet. (Anyósom nem engedte, hogy bejelentkezzünk ide a lányommal, ezért maradt a régi címem, egy másik kerületben, és automatikusan ugye a lányom is születése után oda lett bejegyezve.) Kerületen belül abba az oviba/bölcsibe iratod be, amelyikbe akarod. Természetesen a körzetihez is be kell iratnod, de úgyis az igazgatónőkkel beszélsz beiratkozáskor, ráadásul mindkét jelentkezésnél fogják kérni, hogy add meg a sorrendet. Elsőnek beírod azt az ovit, ahová szeretnéd, és másodiknak írod be a körzetit. 99,9%-ban oda veszik fel a gyereket, ahová szeretnéd. Van egy értekezletük májusban, és ott megbeszélik. Nagyon tolerálják ezeket. Pláne, ha még ott is laksz a "szájukban". (Nekem még a másik kerületet is elfogadták volna, ahol ténylegesen lakunk, de végül mégsem kértem, tehát nem csak körzeten belül tudsz empátiára számítani. Hozzáteszem, hogy túljelentkezések vannak, és még így is, tehát fel a fejjel.)

Kati69 # 2010.04.06. 08:31

Köszönöm mindkettőtöknek a választ!
Lisa, az óvoda csak lakóhelyet fogad el, tartózkodásit nem, tehát úgy kellene bejelentkeznünk. Az keletkeztet jogokat? Szerintem ahhoz semmi köze az ovinak, miért nincs a férjem is oda jelentve, pláne az ő papírjait nem is kérik be, csak a kettőnkét.
Arra nem gondoltam, hogy albérlet vagy bármi jogcím kellene ahhoz, hogy a néni befogadjon bennünket, úgy hittem, bárkinél lakhatok, aki beleegyezik, lehet ő nekem a kiskori dajkám vagy bármi, kinek kellene magyarázkodni, ez csak a kettőnk ügye - szóljatok, ha nem így van...

Kbs, a közokirathamisítást az ál-bejelentkezésre vagy Lisa albérleti szerződésére írtad? Tudom én, hogy trükközés, amit tervezek, de annyian csinálják körülöttünk méghozzá pofátlanul, egyik kerületből a másikba "költözve", hogy gondoltam, segíthetne rajtunk is ez a formula, pláne, hogy mi tényleg közelebb lakunk ehhez az ovihoz, mint sok körzetes, csak a vonal lett érthetetlenül meghúzva.

Tehát ha a néni aláírja a lakcímbejelentőmet, és később meggondolja magát, egyoldalúan kijelenthet minket, nem kellünk hozzá? Ha ez így van, az biztos megnyugtatná, mert szerintem tart attól, hogy mit hozhat az élet és nehogy tényleg beköltözzünk a nyakán ragadjunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.06. 06:50

Közokirathamisítás.

monalisa1 # 2010.04.05. 22:29

Tegyük fel "össze vagytok veszve" a férjeddel és ezért te a kislánnyal különköltözöl - a későbbiekben tán még helyrejöhet a dolog... Messze meg nem akarsz költözni hogy a láthatás/kapcsolattartás ne legyen nehézkes.

A tartózkodási hely önmagában nem keletkeztet jogokat, tehát a néni evégből nyugodt lehet.

Azonban ő már nemigen fitt (...) ezért jó lenne ha a közelében tudhatna valakit aki szükség esetén segítségére lehet, ezért bérbe adja a lakás egyik szobáját - egyenlőre egy évre aztán majd kölcsönösen meglátjátok...

Az albérleti szerződés azért kellene hogy az óviba be tudd mutatni ha kérik - a férjeddel történt "összeveszéshez" és az emiatti elköltözéshez meg senkinek semmi köze.

Tehát az 1-2 havi aukció, a havi szobabérlet összege és a rezsköltség arányos része.

Albérleti szerződésről találsz mintapéldányt az itt balra lévő "adattár" rovat "iratminták"-ban.

Szóval a néni ki tud benneteket jelenteni mert vagy tulajdonos vagy főbérlő a lakásban, ti meg csak időleges szobabérlők vagytok.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Kati69 # 2010.04.05. 21:32

Bárcsak valaki segítene... nagyon közeleg az idő.

Kati69 # 2010.04.01. 21:52

Kedves Fórumozók!

Óvodai jelentkezés előtt állunk, 2 sarokra van tőlünk a vágyott óvoda, de az Önkormányzat a körzethatárt pont nálunk vágta le és mi már egy távolabbiba tartozunk. Ismerünk egy nénit a megfelelő körzetben, megkértük, fogadjon be bennünket papíron arra a néhány hónapra, de nem nagyon mer ráállni, mert nem tudja, milyen veszélyekkel, hátrányokkal járhat ez illetve vissza tudunk-e bárhogy élni vele. Mivel tudnám őt megnyugtatni, milyen biztosítékokat tudok adni neki, pl.ki tud-e minket jelenteni a hozzájárulásunk nélkül, ha a szükségesnél tovább maradnánk a címén? Hangsúlyozom, van saját lakásunk nem messze az övétől, és a férjem maradna, csak én iratkoznék át a lányommal. Köszönöm előre a tanácsokat.

monalisa1 # 2010.03.08. 15:55

Az orvosi ellátáshoz ha semmi más de tartózkodási hely-kártya szükséges, mivelhogy a lakcím alapján valamelyik háziorvos körzetéhez fogsz tartozni, vagyis a TB kártyát ennek alapján lehet leadni a dokinál.

Miért problémás neked egy tartózkodási helyet regisztráltatni az okmányirodán? (A későbbiekben ha már nem aktuális egyszerűen kiíratod azon címről magad.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

Bekipada # 2010.03.08. 13:09

"Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy mi történik, ha nem lesz se állandó lakcímem, se ideiglenes.
Van munkahelyem, iskolába járok, bankszámla stb. Ezeket érintheti negatívan?"

Ezt még februárban tette fel egy fórumozó, de szerintem nem kapott rá kielégítő választ és engem is érdekelne. Monalisa válaszolta, hogy bankszámlaszámot nem lehet nyitni, de mi van ha már van és csak társkártyás? Maga a számla nem az ő nevén van. Orvosi ellátást befolyásolja-e, mert a tb van fizetve utána, mivel van munkahelye.
Előre is köszönöm, ha valaki tud ezekre választ adni!

monalisa1 # 2010.03.06. 17:19

Bejelentett lakóhely van és bejelentett tartózkodási hely van, ezen utóbbiból akár több is.

monalisa1 # 2010.03.06. 17:17

Pl. valaki pár hónapig itt pár hónapig amott ahogy az életvitele és/vagy munkája ezt szükségessé teszi, és fontos hogy adott időszakban elérhető legyen.

Nem hiszem hogy jogszabály korlátozná a bejelenthető tartózkodási helyek számát.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Nina0718 # 2010.03.06. 16:14

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi lehet ideiglenes lakcím bejelentőből? Mert nekem már van egy, de szükségem lenne még egyre. Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv.

monalisa1 # 2010.02.26. 19:33

Szívesen.
Amúgy végül is nem rossz új életkezdet -a volt pártkapcsolat után- hogy egy lakást önállóan lakhatsz majd. És ha a szomszédokkal kijössz: viszonylag csendes lakáshasználat stb. remélve hosszú évekre megütötted a főnyereményt...

Üdv.

arni81 # 2010.02.26. 18:33

Köszönöm szépen a segítséget.

monalisa1 # 2010.02.24. 22:34

Hogy magamat kijavítsam: már jó ideje nincs állandó lakcím., bejelentett lakóhely van és tartózkodási hely.

monalisa1 # 2010.02.24. 22:12

A 16. találat az állandó lakóhelyről.