állandó lakcím


monalisa1 # 2010.02.24. 22:10

Értem, kanyargós az eddigi életútad...

Nagyon sok embernek nincs un. állandó lakcíme - ettől még jól megvan. Az a lényeg hogy az okmányirodán a tartózkodási hely rendezve legyen, így senki sem piszkálhatja stb.

Szerintem az állandó cím engedményezése azért rizikós mert ha nincs saját lakásod másutt, akkor problémás onnan téged kirakni - adott esetben.

http://www.magyarorszag.hu
a megjelenő honlap bal felső sarkában lévő ablakba írd be az állandó lakcím kifejezést., hivatalos információkhoz jutsz.

"Mona"
laikus hozzászóló

arni81 # 2010.02.24. 21:04

Nem szerettem volna a részletekre is kitérni, de akkor most megteszem.
Az édesapám külföldi állampolgár. Ő nem is él itt. Én visszahonosítással kaptam meg az állampolgárságot.
A volt barátnőm budapesti, náluk laktam ezidáig. Ott voltam bejelentve ezidáig, viszont pár hónappal ezelőtt szakítottunk és az édesanyja kijelentett onnan, ezért szeretnék egy állandó lakcímet.
Remélem elég kimerítő volt az okfejtésem.
Várom válaszaitokat, tanácsotokat.
Köszönöm!

monalisa1 # 2010.02.23. 23:02

Szerintem valamit elhallgatsz...

Ezen túlmenően nagy marha lenne ha engedményezné az állandóra bejelentkezést - bárkinek is.

Neked van állandó lakcímed a papád lakásában, a barátjáét használni ingyen nagy kegy - elégedj meg ennyivel.

Tehát tartózkodási hely melyet 5 évre állítanak ki, lejártával hosszabbítható.

"Mona"
laikus hozzászóló

arni81 # 2010.02.23. 22:22

Helló!
Egy kérdésem lenne hozzátok, ha tudtok kérlek segítsetek.
Édesapám egyik jó barátjához szeretnék költözni. Szívességi lakáshasználati szerződést szeretnénk kötni, mivel nem kért pénzt az ott lakásunkért.

Kérdésem az lenne, hogy ezzel a lakáshasználati szerződéssel állandó lakcímet tudok-e létesíteni az adott címre? A tulajdoni lapon, a lakáshasználati szerződésen és a személyes okmányokon kívül kell-e valami más irat, okmány az állandó lakcím létrehozásához.

Előre is köszönöm a segítségeteket.

monalisa1 # 2010.02.23. 20:41

Ha a hölgynek nincs másutt saját lakása akkor nem lesz olyan egyszerű őt kirakni.

"Mona"
laikus hozzászóló

szees # 2010.02.23. 14:10

Kérnék egy kis tanácsot. Van egy nénike, neki három gyereke, és adott a néni férje. Nénike a lakását még életében nekiadja a három gyerekének és haszonélvezetet irat a férjére. Miután meghalt, a férjnek élettársa lesz, akit állandó lakcímre bejelent a gyerekei tulajdonában lévő lakásba. A bácsika is meghalt. A gyerekek az élettársat felszólítják, hogy a lakásból jelentkezzen ki, erre fél év haladékot is adtak, de ő ennek nem tesz eleget, sőt részt akar a házból. Én úgy gondolom, hogy - mivel állandó lakcímről van szó -, a gyerekek csak bírósági uton tudják az élettársat "eltávolítani" a házból. Jól gondolom?

monalisa1 # 2010.02.13. 20:19

Bankszámlát nyítni állandó lakcím és/vagy tartózkodási hely hiányában nem lehetséges.

pirospottyos # 2010.02.13. 20:10

Ha nincs lakcím az nem jogszabályszerű.
Hajléktalan személy.
Érdemes lenne átgondolni, hogy a hivatalos (APEH, TB, OEP, Választási papírok) iratokat nem fogja megkapni.

Önmagában az, hogy valaki valahol lakik tulajdonjogot nem keletkeztet.

harcisun # 2010.02.06. 09:02

Üdv mindenkinek!

Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy mit örténik, ha nem lesz se állandó lakcímem, se ideiglenes.
Van munkahelyem, iskolába járok, bankszámla stb. Ezeket érintheti negatívan?

Ha valakihez bejelentkeznék állandóra, akkor annak ez járhat valamiféle negatívummal? Kapnék ezzel jogokat?

Segítségeteket előre is köszönöm!
Harcisun

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.02. 11:00

*

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.02. 10:59

:))

Adót a bevétel után kell fizetni, a bevételt pedig be kell vallani.

Édesanyád megnyugtatására közöld vele, hogy a mai naptól élettársad a barátnőd.

Playe # 2010.02.02. 10:55

Sziasztok!

Az alábbi kérdésem lenne: A barátnőmmel odaköltöztünk édesanyámhoz, s a barátnőmet szerettük volna bejelenteni édesanyám házába, de édesanyám azt mondta, hogy ez nem lehetséges, mert akkor adót kellene fizetnünk az APEH-nak, mert az APEH rendszere úgy fogja látni, mintha a barátnőm albérlő lenne nálink (mivel nem családtag), ergo van bevételünk utána, s emiatt adóznunk kell. Az a kérdésem: tényleg így van ez? Ha édesanyámhoz bejelentenénk a barátnőmet, akkor adóznunk kell utána?

monalisa1 # 2010.01.29. 20:00

Szívesen.

Azt most nem tudom hogy a szülővel (= főbérlővel) együttlakó kisgyermek automatice bérlőtársnak tekintendő-e vagy sem, de mivel sajnos mindenki halandó..., alkalmasint egy pár soros levél az önkormányzat lakásügyi irodájának hogy kell-e a kiutaló határozozatot módosítani és abban már a srácot is megnevezni?!

moncsibaba34 # 2010.01.29. 19:52

Kedved monalisa 1 !
Köszönöm hogy írtál és hogy ilyen gyorsan! Szavaid megnyugtattak és nagy kő esett most le a szívemről! És köszönöm a jókivánságot is! Viszont kívánok én is minden jót neked!
Szia! moncsibaba34

monalisa1 # 2010.01.29. 18:52

Ameddig a lakásnak a havi lakbér stb. költségeit valamint a közműszámlákat rendben fizeted, a kutyát sem fogja érdekelni hogy te aktuálisan éppen hol tartozkodol - főleg hogy havi rendszereséggel 2 hetet itthon tartózkodol.

Sokan vannak akik évekre belföldre/külföldre mennek dolgozni és csak alkalmasint vannak itthon. Az önkormányzatnak ebbe beleszólása nincs, ahogy a lakást sincs joga "elvenni".

Tehát az állandó lakcímed itt van, egy tartózkodási helyre való bejelentkezés máshová meg bármely okból lehetséges.

Hogy az össze-vissza időpontban érkező számlák határidős befizetésével ne legyél esetleges késedelemben, nyíss bankszámlát és arról átutalással ill. csoportos beszedéssel tudnád fizetni ami éppen érkezik.

A saját lakásod kincs, azt a későbbeikben se add fel - semmiért és senkiért. (Soha nem lehet tudni a későbbeikben miként alakul egy párkapcsolat...)

Külön írom: a gyermek apjának beleszólása lehet abba ha netán végleg máshová költöznél...

Kívánom a legjobbakat!

"Mona"
laikus hozzászóló

moncsibaba34 # 2010.01.29. 18:05

Sziasztok!
Nem tudom hogy jó helyre írok e de sok helyen jártam már a kérdésemmel és mindeddig nemigen kaptam segítő választ! Jelenleg egy önkormányzati bérlakásban élek 5 éves kisfiammal! 1 éve van egy párom akivel mindeddig külön éltünk és sajnos elég nagy a távolság is köztünk most terhes vagyok és szeretnék oda költözni vagyis csak ideiglenesen bejelentkezni hozzá mivel minden hónap felét az utóbbiakra értve ott töltöttem nála! Ő nagyon sokat dolgozik és csak így tudtuk megoldani a talikat hogy én mentem hozzá! Mivel továbbra is sokat dolgozik majdnem csak így lenne mint most de a lakásomat nem szeretném elveszíteni! Szeretném tudni hogy az önkormányzat beleköthet e abba hogy nekem van ideiglenes lakcímem is és hogy nem az állandó lakcímemen fogok orvoshoz járni?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Sziasztok!
moncsibaba34

monalisa1 # 2010.01.28. 19:55

Vadpilu

A könnyebbik válasz: van állandó lakcím és van tartózkodási hely, vagyis tegyük fel valakinek Bp.-en van egy öröklakása de munka miatt évek óta pl. Szegeden lakik mondjuk bérelt lakásban. (Nyílvánvaló hogy ha valamiért háziorvoshoz kell menni akkor a szegedit fogja igénybe venni "a" tartózkodási hely kártyájával és nem minden egyes esetben a pesti dokihoz elzarándkolni.)

A nehezebbik válasz az hogy bár a testvéreddel közösen örököltétek a lakást, azonban mint tulajdonostárs annak keletkeztet "állandó" lakhatást akinek csak akar. (Ha kétszobás a lakás az egyik bizonyára kizárólagosan az ő használatában van.)

Igen, a legjobb lenne mielőbb eladni az ingatlant és a pénzt megfelezni.

Tehát ülj le a testvéreddel és beszéljétek át a problémát, nehogy később nagy gubanc legyen a dologból.

"Mona"
laikus hozzászóló

Dr.Attika # 2010.01.28. 18:07

Kedves Vadpilu!
Nincs már ilyen, hogy állandó vagy ideiglenes lakcím.
Menjen be az illetékes okmányirodába. Ott minden elmondanak.

eSZeM # 2010.01.28. 18:03

Kedves Vadpilu!

Én csak egyet tudok biztosan...semmilyen körülmények között ne jelentsd be állandóra!
A helyedben még egy szívességi lakáshasználati szerződést is irnék, határozott időre.
A legjobb lenne eladni a lakást és megfelezni az árát, vagy szerződésben lakáshasználati díjat kérni...mert testvér ide vagy oda...ha ott alapítanak családot, akkor esélyes, hogy csak évek múlva, hosszú pereskedés árán jutsz majd hozzá a részedhez.

Legyél előrelátó, mert mint itt a fórumon látod...utólag már késő okosnak lenni.

Vadpilu # 2010.01.20. 10:27

Kedves Fórumozók!

Egyo olyan problémával, aggodalommal kérném a segítségeteket/javaslataitokat, mely a családban kialakuló probléma megoldásán segíthetne.

Tavaly örököltünk az öcsémmel 50-50%-ban egy lakást, melybe beköltözött a testvérem az aktuális barátnőjével. Én azonban jeleztem, hogy ezt a lakást el kívánom adni 1 éven belül, amit Ő meg is értett. Vele él együtt egy külföldi állampolgársággal rendelkező hölgy, aki eddig diákunkásként dolgozott egy cégnél, de most felajánlották neki, hogy be tudják jelenteni főállása, de ahhoz kell neki egy lakcímkártya.

A testvérem erre megkeresett, hogy mi lenne, ha bejelentenénk a párját a mi közös lakásunkba.

Evvel kapcsolatosan az alábbi kérdéseim illetvve aggodalmaim lennének:

1. Elegendő-e ideiglenes lakcím bejelentése vagy szükséges állandó lakcím bejelntése is?
(Én semmi esetre sem vállalnám az állandó lakcím bejelentését, bár az illető jogaival sajnos nem vagyok tisztában)
2. Ha mégis bele megyek a lakcím bejelntéséhez, akkor eladás esetén ki tudom rakni a hölgyet a lakásból?
3. Illetve mikor tudom megszűntetni az ideiglenes lakcímbejelnését? (Gondolom ehhez kell a tesóm és a saját beleegyezésem is egyidejúleg?)
4. Amennyiben megtudom, hogy terhes a hölgy, akkor kezdeményezhetem a lakásból való kiköltözését, vagy terhes nőre vannak-e más jogok is?

Lehet, hogy rossz májúnak tűnök, de most a családban az az állapot állt elő, hogy az egyik testvér egy kifizetett lakásban éli az életét, a másik testvér meg "azért szakad meg", mert hitellel terhelt lakást fizet. Én úgy gondolom, hogy ez a lakás illetve annak az ára mindkét gyerek részére egyformán jár.
Nem szeretném a saját tulajdonomat eldobni magamtól vagy gyerekemtől azért mert egy "éppen aktuális" barátnő behálózza a testvéremet és nem lát világosan, illetve nem tudunk mit tenni egy "idegen" lakóval szemben.

Reméálem elég részletesen le tudtam írni a problémámat és valaki tud ebben segíteni, vagy legalább tanácsot adni, hogy okosan dönthessek.

Köszönettel:
István

ata843 # 2010.01.04. 08:57

Sziasztok!

Kaptunk egy levelet az önkormányzattól, hogy a lakcímünk megváltozott, belekerült a lépcsőház elnevezése. Egy B betű... Ettől nem lett pontosabb a cím, mivel az emelet és ajtószám egyértelmű volt, nem tudom miért kellett, csak lett... Emiatt új lakcímkártyát kellett csináltatni, amit ma meg is tettem. Az lenne a kérdésem, hogy mivel a hivatalos lakcímem megváltozott (belekerült egy "B" betű) kell-e új forgalmi engedélyt csináltatnom (az ügyintéző szerint igen) és ennek a költségét ki állja? Mivel nem olcsó mulatság...

Előre is köszi!

Szép napot!
Attila

dubisubi (törölt felhasználó) # 2009.11.16. 13:14

Kedves Fórumozók!

Azzal kapcsolatban kellene a segitségetek hogy :A húgom a szüleinkhez volt bejelentve állandó lakcimre de banki tartózást csinált pár éve és kijelentkezett majd bejelentkezett egy másik kerületben "területszintü "lackim nélküli lakosnak igy nincs pontos cime sem. Az lenne a kérdésem hogy igy már nem mehetnek foglalni a szüleinkhez? Már vagy legalább 2 éve kijelentkezett tőlük. Üdv: Bea

anzska # 2009.11.16. 10:59

Üdv Fórumozók!

Párom egyik kedves rokona az alábbi kéréssel fordult hozzám: külföldre megy dolgozni és hogy megkapja hivatalos leveleit, bejelentkezne hozzánk ideiglenesen, és írna nekem egy meghatalmazást, hogy átvehessem a leveleit. Ám mivel tartozása van és behajtócégnél van az ügy, a végrehajtói leveleket ne vegyem át.
A kérdésem az lenne, hogy jogilag ez tiszta-e?
A végrehajtó elvihet-e bármit tőlünk? A házunkat banki hitelből vettük, 2 éve törlesztünk, még nem mi vagyunk a tulajdonosok.

Köszönöm a segítséget!

Anzska

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.02. 11:28

Valahol csak lakik, nem? Egyébként a hajléktalanoknak bejegyeznek úgynevezett telelülésszintű lakóhelyet.

nixee # 2009.11.02. 10:58

Kedves Fórumozók!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok:
Az egyik rokonom elvált a férjétől és most a férjének ki kellene jelentkezni a "közös" házból, de nincs hova. Ilyenkor mi a teendő? Mindenképpen be kell jelentkeznie valahova?
És még egy kérdés: a férjnek sok tartozása van ha bejelentkezik egy albérletbe, ott foglalhat a végrehajtó a nem fizetett tartozások miatt?

Előre is köszönöm a segítséget!