állandó lakcím


Tedus # 2010.08.17. 17:20

A megvásárolt lakás címe szerint illetékes Polgármestri Hivatal Népességnyilvántartó csoportjánál. Ez tartozhat a Hivatalon belül az okmányirodához, van ahol a hatósági osztályhoz, vagy az igazgatási osztály keretein belül múködik. Országos szinten a KEK KH (Közigazgatási Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal) Ügyfélszolgálati Irodáján is megtudható, természetesn a jogosultságot igazolni szükséges. Budapest IX. ker. Balázs Béla u. 35. sz.

Loorena # 2010.08.17. 14:15

Hol lehet megtudni,hogy az általam megvásárolt lakásba kik vannak bejelentve rajtam kívül?

Whisper # 2010.08.16. 11:08

Kedves Ádám89!

A barátnőt az anyuka nem tudja kijelenteni, csak fiktiváltatni tudja, tehát a lakcím megmarad, csak fikívként lesz a rendszerben.
Ha valaki nem jelenti be a lakcímét, holott az megváltozott, úgy az a valaki elvileg szabálysértést követ el, így javaslom, hogy ha lehetőség van rá, inkább be kellene jelenteni a hölgyet.
Az összes okmányt pedig nem kell kicserélni, csak a lakcímkártyát, amely ebben az esetben -, emlékeim szerint - ingyenes.
Meglátásom szerint ez inkább fenyegetőzés volt az anyuka részéről, mivel a lakcím az ingatlannal kapcsolatban jogokat nem keletkeztet és nem szűntet meg.

üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.16. 09:55

Szerintem az okmányirodába. Ha mást nem, felvilágosítást biztosan tudnak adni.
Budapest V. ker., Erzsébet tér 2. Telefon, 318-5990

evadam # 2010.08.16. 09:49

Jo napot kivánok.
Nagyon szépen megkérem segitsenek hogyan tudok bejelentkezni a lakcimemre az 5. kerületbe. Most kőltöztem ide Román állampolgár vagyok, az adókártyát már sikerült elintéznem, most szeretném elintézni a lakcimkártyát is, de fogalmam nincs hogy hová kell mennem, és mien papirok kellenek hozzá. Ugyanez a helyzet a tajkártyával is. Nagyon sokat jelentene ha valaki el tudna igazitani.
Tisztelettel Bihari Éva

Ádám89 # 2010.08.13. 16:50

Jónapot mindenkinek!
Én azt szeretném megkérdezni hogy a barátnőm 18éves és hozzánk akkar költözzni.De ha a barátnőm eljönn otthonról akkor az édesanya ki fogja jelenteni.Ha kijelenti akkor ebből neki lessz valami kellemetlensége ha ide sem jellentjükbe?Vagy jobban járunk ha bejelentjük?Ha igen akkor minden hivatalos papírját újra kell csináltatni vagy nem? Nagyon szeretném ha segítenének előrre is köszönöm.
Ádám

Whisper # 2010.08.02. 15:41

A lakcím fiktiválásáoz irányadó jogszabályok:
A személyi adat- és lakcímnyilvántartásról szóló 1992. évi LXVI. törvény és a 146/1993. (X.26.) Korm. rendelet a végrehajtásról.

Az ügyet a jegyzőnél (polgármesteri hivatal) kell indítani, tipikusan a népesség-nyilvántartónál (ami lehet az okmányirodában is, ahol van persze).

Ha a "polgár" igazolja, hogy a lakásába bejelentett személy ténylegesen nem lakik ott, a jegyző határozattal fiktívvé nyilvánítja a lakcímet és a nyilvántartásban "fiktív” jelzéssel szerepelteti mindaddig, amíg a polgár valós lakcímét be nem jelenti.

Az igazolásra általában két (leginkább elfogulatlan) tanút kérnek, de ezt érdemes előbb egyeztetni velük.

A tényleges lakcím nem függ össze a tulajdonjoggal, így a tulajdonos lakcímét is lehet fiktiváltatni.

Amikor a jegyző határozata jogerős, akkor már lehet eredményesen hivatkozni arra, hogy a férj nem lakik ott, így a háztartás (család) jövedelmébe nem számít bele az ő keresete, így nagyobb lehet az esély bármilyen segély esetében.

üdv.

severina # 2010.08.02. 09:47

Okmányirodában 2200Ft befizetésével lehet intézni.
Bizonyítani kell, hogy életvitelszerűen nem lakik ott, nem tulajdonosa az ingatlannak.
Ha a férjed nem emel kifogást a kijelentkeztetés ellen,és időközben máshová már nem jelentkezett be, fiktívvé nyilvánítják a lakcímet, azaz mint legutolsó bejelentett lakcím lesz nyilvántartva.
Nem vagyok jogász, csak senki nem válaszolt a hozzáértők közül, ezért bátorkodtam leírni, amit tudok erről! Bejelentett lakcím nélkül férjed fontos jogoktól fosztódik meg.
Amíg nem jogerős a válásod, szerintem nem tudsz hozzájutni segélyhez.

Naphal # 2010.07.26. 07:59

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni Tőletek,hogy milyen úton-módon tudnám a férjem kijelenteni? 1,5 éve nem lakik itt. De nem jelentkezik ki. Tartásdíjat nem fizet mert ügyvéd előtt aláírt papírunk van,hogy a díj fejében lemond a házról Válás folyamatban. De a segélyeket így nem tudom igénybe venni és hát egy fizetésből hitelt fizetni meg élni....nem egyszerű Van lehetőségem kijelenteni innen? Köszönök minden tanácsot!!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.16. 09:06

Nem igazán ismerjük a szlovák jogot. Amúgy ez legyen a legnagyobb problémád.

tündi 24 # 2010.07.16. 07:38

Sziasztok.
Érdeklődni szeretnék,hátha tud segiteni valaki.Még itthon lakom szülőknél,24 évesen,de szeretnék elköltözni.Anyu azzal fenyeget,h akkor kijelent az állandó lakcimről,itthonról,nem éri be anyival,h ideigleneset csináltatnák.A barátomhoz költöznék,de ezzel fenyeget,nem akarja,h elmenjek.
Hajléktalant szeretne csinálni belőlem.Voltam megkérdezni,meg is teheti.Csak az a bökkenő,h nem csak az ő nevén van a ház,hanem még a két testvéréén is,de a 3/4 e anyué.
Én Szlovákiai vagyok,a barátom Magyarországi.
Ha valaki tud,segitsen,h ilyen helyzetbe mit lehetne tenni.
Köszönöm.

tündi 24 # 2010.07.16. 07:38

Sziasztok.
Érdeklődni szeretnék,hátha tud segiteni valaki.Még itthon lakom szülőknél,24 évesen,de szeretnék elköltözni.Anyu azzal fenyeget,h akkor kijelent az állandó lakcimről,itthonról,nem éri be anyival,h ideigleneset csináltatnák.A barátomhoz költöznék,de ezzel fenyeget,nem akarja,h elmenjek.
Hajléktalant szeretne csinálni belőlem.Voltam megkérdezni,meg is teheti.Csak az a bökkenő,h nem csak az ő nevén van a ház,hanem még a két testvéréén is,de a 3/4 e anyué.
Én Szlovákiai vagyok,a barátom Magyarországi.
Ha valaki tud,segitsen,h ilyen helyzetbe mit lehetne tenni.
Köszönöm.

mustangblast # 2010.07.13. 13:16

Sziasztok,

Ha a bérlőimet bejelentem a lakásra ideiglenes lakcímmel, de a bérletet előbb fel szeretném mondani, akkor is csak 2 év tudnám kitenni őket (vagyis amikor az ideiglenes lakcím a hatályát veszti)?

Köszönöm a válaszokat.

mustangblast # 2010.07.13. 13:15

Sziasztok,

Ha a bérlőimet bejelentem a lakásra ideiglenes lakcímmel, de a bérletet előbb fel szeretném mondani, akkor is csak 2 év tudnám kitenni őket (vagyis amikor az ideiglenes lakcím a hatályát veszti).

Köszönöm a válaszokat.

Greene96 # 2010.07.07. 14:50

Úgy tudom, nem harmadik féllel állapodtak meg, hanem a bankkal kötöttek ilyen szerződést, de természetesen nem vitatom, ha ez nem jogos. Kívülálló vagyok, részleteket nem tudok, csak a párom lenne a törlesztést átvállaló fél abban az esetben, ha a haszonélvezetet a továbbiakban Ő gyakorolhatja. Ellenkező esetben, ha nem törlesztik tovább a lakáshitelt, akkor a jelenlegi haszonélvezőre ez milyen következménnyel járhat? Nem szeretnénk, ha a tulajdonosok elveszítenék emiatt a lakást.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.07. 14:43

Nem lesz ez így jó. A kölcsönt folyósítót nem érdekli, hogy hogyan egyezett meg a kölcsönfelvevő harmadik személyekkel, ő nem engedi ki a kötelemből. Az illető tehát könnyen úgy járhat, hogy a haszonélvezetét elveszti (mert lemond róla), de a kölcsön továbbra is őt terheli.

Egyébként sem tiszta ez az ügy, magyarázatra szorul, miért kötöttek ilyen enyhén szólva furcsa szerződést.

Greene96 # 2010.07.07. 14:29

Úgy tudom, hogy eleve a kölcsönszerződés úgy lett megkötve (jogász is jelen volt, mert a tulajdonosok fiatalkoruak és nem rendelkeznek jövedelemmel), hogy esetleges fizetésképtelenség esetén automatikusan lekerül a kölcsönt felvevő félről a haszonélvezet, viszont a törlesztés így áthárul a tulajdonosokra. Emiatt lenne törlesztést átvállaló (nem tulajdonos) fél azzal a kikötéssel, hogy haszonélvezet átszáll rá, fizeti továbbra a kölcsönt, viszont az aki felvette, de nem fizette, költözzön ki a lakásból.

pazs # 2010.07.07. 14:22

Miért szűnik meg a haszonélvezet a kölcsöntartozás nem fizetése esetén? Ha a szerződés szerint tényleg megszűnik (és a "régi" haszonélvező is aláírta a szerződést...), akkor természetesen eljárhat: felszólítás és ha az eredménytelen, lakáskiürítési per útján.

Greene96 # 2010.07.07. 14:20

Tisztelt Cím!

Annyi kérdésem lenne, hogy a haszonélvezet esetén, ha az lakáskölcsöntartozás miatt szerződés szerint megszűnik, és átkerül arra, aki a kölcsönt átvállalja, az új haszonélvező eljárhat-e az előző (tartozás miatt megszűnt) haszonélvezővel szemben az irányban, hogy költözzön és jelentkezzen ki a lakásból?

Köszönettel.

Cathy27 # 2010.07.03. 12:19

köszönöm szépen!!!

Cathy

Sz.Márton # 2010.07.03. 10:43

Még több a végrehajtásáról:
146/1993. (X. 26.) Korm. rendelet

a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény végrehajtásáról

"(Az Nytv. 26. §-ához)

29. § (1) A polgárnak a lakcímét, illetve annak változását az új lakcíme szerint illetékes jegyzőnél kell bejelentenie. A polgár tartózkodási helyének újabb tartózkodási hely létesítése nélküli megszüntetését a lakóhelye szerint illetékes jegyzőnél is bejelentheti.

(2) A lakcímbejelentésről a polgár lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes körzetközponti jegyző a személyi azonosítóról és a lakcímről szóló hatósági igazolványt kiállítja és kézbesíti a polgár részére.

(3) A letelepedett jogállású polgár a nyilvántartásba való bejelentési kötelezettségét a 21. § (2) bekezdésében meghatározott eljárás során az idegenrendészeti hatóság által kiadott letelepedett jogállást igazoló okmány, valamint az érintett személyi adatairól és első bejelentett lakcíméről kiállított hatósági bizonyítvány bemutatásával teljesíti.

(4) A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy első lakóhelyét az idegenrendészeti hatóságnál a regisztrációs igazolás, illetve a tartózkodási kártya kiállításával kapcsolatos eljárásban jelenti be.

30. § (1) A kiskorú gyermek lakóhelyeként - ha a bíróság vagy a gyámhatóság a gyermek lakóhelyéről jogerősen másként nem határoz - a szülő (törvényes képviselő) lakóhelyét kell bejelenteni.

(2) Az újszülött első lakóhelyeként az anya lakóhelyét, ennek hiányában tartózkodási helyét - a születés tényével együtt - az anyakönyvvezető jelenti be.

(3) Az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek (a továbbiakban: nevelésbe vett gyermek) lakóhelyét - a szülőjének lakóhelyével megegyezően - a gyámhivatal állapítja meg. A nevelésbe vett gyermek lakóhelyeként - ha az fontos okból érdekében áll - a gyámhivatal megállapíthatja a tényleges gondozás helye szerinti gyermekotthont vagy - ha a nevelőszülő ehhez hozzájárult - a nevelőszülő lakóhelyét, ennek hiányában a területi gyermekvédelmi szakszolgálat székhelyét.

(4) Az ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban, illetve más bentlakásos intézményben elhelyezett gyermek lakóhelye megegyezik szülőjének (törvényes képviselőjének) lakóhelyével.

31. § (1) A polgár lakcímbejelentési kötelezettségét - a (2)-(5) bekezdések szerinti esetek kivételével - személyesen, illetve törvényes képviselője vagy meghatalmazottja útján teljesítheti.

(2) Ha a bejelentési kötelezettség több együtt költöző hozzátartozót érint, a bejelentést valamennyiükre vonatkozóan az egyik bejelentésre kötelezett is teljesítheti.

(3) A kiskorú gyermek, illetve a cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezett személy lakcímbejelentését szülője, illetve gondnoka (törvényes képviselője) teljesíti. A 14. életévet betöltött kiskorú gyermek tartózkodási helyét maga is bejelentheti.

(4) Az átmeneti gondozásban részesülő gyermek lakcímbejelentéséről a szállásadó gondoskodik. Ezt a rendelkezést kell alkalmazni az utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőtt tekintetében is.

(5) A munkásszálláson, mozgószálláson vagy építkezés felvonulási lakóépületben lakó polgár bejelentését a lakóhely tekintetében szállásadónak minősülő személy (képviselője) is elvégezheti.

32. § (1) A lakcímbejelentést - a 29. § (3) és a 30. § (2) bekezdésében meghatározott kivétellel - a 3. számú mellékletben előírt adattartalmú bejelentőlapon kell teljesíteni. A bejelentőlapot a lakcímbejelentés teljesítésére kötelezettnek és az e rendeletben meghatározott esetekben a szállásadónak is saját kezűleg alá kell írnia.

(2) A bejelentőlapon szereplő személyi adatokat a személyazonosító igazolvány, ennek hiányában a személyazonosság igazolására alkalmas más érvényes okmány adattartalmával egyezően kell kiállítani. Ilyen okmány hiányában az adatok igazolására szolgál

  1. bevándorolt esetében a jogerős bevándorlási engedély,
  2. a letelepedett jogállású polgár esetében az érvényes letelepedett jogállást igazoló okmánya,
  3. a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy esetében érvényes úti okmánya,
  4. menekült esetében a menekültkénti elismerésről rendelkező jogerős határozat.

(3) A bejelentkezés teljesítésekor a polgár a személyazonosító igazolványát vagy - amennyiben személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkezik - más, személyazonosításra alkalmas hatósági igazolványát köteles bemutatni és a személyi azonosítóról és a lakcímről szóló hatósági igazolványát leadni.

33. § (1) A lakcímbejelentési eljárásban a befogadott polgár tekintetében szállásadó

  1. a magánszemély tulajdonában lévő lakás tulajdonosa vagy haszonélvezője;
  2. az általa bérelt lakásra nézve a bérlő (bérlőtárs, társbérlő);
  3. a munkásszállásra, a felvonulási lakóépületbe vagy a munkáltató zárt területén belül szolgálati lakásra nézve a munkáltató;
  4. a hajléktalanszállásra nézve a szálláshely fenntartója, illetve annak megbízottja.

(2) Szállásadó továbbá

  1. a kereskedelmi szálláshely (szálloda, fogadó, kemping, üdülőház, turistaszállás, fizetővendég szálláshely, sátortábor, panzió stb.) vezetője a szálláshelyre befogadott polgár, valamint az irányítása alatt álló szálláshelyen lakó alkalmazott és hozzátartozói tekintetében;
  2. a csecsemőotthon, más egészségügyi intézmény, diákotthon, kollégium, bentlakásos szociális intézmény vezetője (gondnoka) az irányítása alá tartozó szálláshelyre vagy lakóhelyre befogadott polgár és az ott lakó alkalmazott vagy hozzátartozó esetében.

(3) A tulajdonosnak, a haszonélvezőnek, a bérlőnek, valamint a bíróság vagy más hatóság jogerős és végrehajtható határozata alapján lakó- vagy tartózkodási helyet változtatónak a lakcímjelentőlapján a „tulajdonos”, „bérlő”, illetve értelemszerűen a megfelelő kifejezést kell feltüntetni.

34. § (1) A bejelentett lakcím valódiságát az adatok alapján a jegyző ellenőrzi. Amennyiben a bejelentett lakcím nem valós vagy a bejelentőlapot a szállásadó nem írta alá, vagy a bejelentés egyéb okból nem felel meg a lakcímbejelentésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek, a bejelentkezést el kell utasítani.

(2) Ha a polgár által bejelentett lakcím nem szerepel a helyi címnyilvántartásban, de a lakcím valódiságát hiteltérdemlően igazolja, a bejelentést el kell fogadni és egyidejűleg a jegyző a nyilvántartást módosítja.

(3) Ha a jegyző a bejelentkezés elfogadása után állapítja meg, hogy a bejelentett lakcím nem valós, megállapítja a lakcím érvénytelenségét és a döntés jogerőre emelkedését követően az érvénytelen lakcímadatot a nyilvántartásban fiktív jelzéssel szerepelteti mindaddig, amíg a polgár a valós lakcímét be nem jelenti.

(4) Az (1) bekezdés szerinti elutasításról, illetve a lakcím érvénytelenségének megállapításáról a jegyző a bevándorolt, illetve letelepedett jogállású polgár, valamint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy esetén haladéktalanul értesíti az illetékes területi idegenrendészeti hatóságot.

35. § (1) Ha a polgárnak a nyilvántartásban sem lakó-, sem tartózkodási helye nincs, és nem külföldön élő magyar állampolgár, adatait „lakcím nélküli”-ként kezelik.

(2) A bíróság vagy más hatóság - amennyiben a lakás használatának megváltoztatására vonatkozó döntés végrehajtásának foganatosítására sor került - erről értesíti a jegyzőt, aki hivatalból intézkedik a lakcím érvénytelenítésére. Ha egyidejűleg a döntéssel érintett polgár új lakcímet nem jelent be, illetőleg a jegyző a bejelentett lakcímről nem szerez tudomást, az (1) bekezdésnek megfelelően kell eljárni.

(3) Ha a polgár igazolja, hogy a lakásába bejelentkezett személy ténylegesen nem lakik ott, a jegyző a 34. § (3) bekezdés szerint jár el. Nem szerepeltethető „fiktív” jelzéssel a lakcím, ha a jegyző eljárása során megállapítja, hogy az érintett - a lakás végleges elhagyásának szándéka nélkül - átmenetileg nem tartózkodik a lakásban.

(4) A lakcím érvénytelenítése, illetőleg „fiktív” jelzéssel szerepeltetése esetén a jegyző haladéktalanul gondoskodik arról, hogy az érintett polgár lakcímet tartalmazó hatósági igazolványa érvénytelenségének ténye a hatósági igazolvány nyilvántartásba bejegyzésre kerüljön.

36. § (1) A mozgószálláson (mozgó lakókocsiban, hajón lévő szálláson, kihelyezett idényszálláson) történt elszállásolást, amennyiben a polgár más bejelentett lakcímmel nem rendelkezik, lakóhelyként, egyéb esetben tartózkodási helyként kell bejelenteni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szálláshely esetén a lakó- vagy tartózkodási hely címeként a munkáltató székhelyét, ennek hiányában telephelyét kell bejegyezni. E lakcímet a székhely (telephely) szerint illetékes jegyzőnél kell bejelenteni.

(3) A hajléktalanszálláson tíz napot meghaladóan tartózkodó lakcím nélküli személyt a szállásadónak a befogadástól számított tizedik napot követő huszonnégy órán belül be kell jelentenie a szálláshely szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél.

(4) Az ideiglenes szálláshellyel sem rendelkező hajléktalan személynek lakóhelyeként azt a települést (fővárosi kerületet) kell bejelentenie, ahol szokásosan megtalálható. A nyilvántartásba ebben az esetben a bejelentett település neve (a fővárosban a kerület megjelölése) mellett „lakcím nélküli” bejegyzést kell tenni.

(5)

37. § (1) Helységnév, postai irányítószám, közterület elnevezés, házszám, épület, lépcsőház, szint, ajtó számozásának változása és területátcsatolás miatt költözéssel nem járó lakcímváltozásról a polgárnak nem kell bejelentést tennie. A lakcímadat ilyen megváltozása nem minősül adatváltozásnak, arról - az eredeti bejegyzési időpont változatlanul hagyásával - a lakóhely szerint illetékes jegyzőnél előterjesztett kérelemre a lakóhely szerint illetékes körzetközponti jegyző a címváltozásnak megfelelő hatósági igazolványt állít ki és kézbesít a polgár részére.

(2) A jegyző az (1) bekezdés szerinti változást hivatalból vezeti át a nyilvántartáson.

38. § Nem tartozik lakcímbejelentési kötelezettség alá a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek tagja tartózkodási helyének bentlakásos iskolára (tanfolyamra) vezénylés miatti változása, valamint az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítőknek, továbbá a szerződéses tisztes és honvéd rendfokozatú állománynak a Magyar Honvédség, illetve a rendvédelmi szervek által biztosított elhelyezése.

39. § (1) A jegyző - amennyiben a szükséges technikai feltételek rendelkezésre állnak - átvezeti a nyilvántartáson a lakcímbejelentés adatait, és megküldi a bejelentőlapot, valamint a személyi azonosítóról és a lakcímről szóló leadott hatósági igazolványt a lakóhely szerint illetékes körzetközponti jegyzőnek.

(2) A lakcímbejelentés adatainak a nyilvántartáson való átvezetéséhez szükséges technikai feltételek hiányában a jegyző - a nyilvántartási és ügykezelési feladatok teljesítése után - köteles a bejelentőlapot, valamint a személyi azonosítóról és a lakcímről szóló leadott hatósági igazolványt a lakcím szerint illetékes körzetközponti jegyzőnek megküldeni feldolgozásra.

(3) A körzetközponti jegyző a feldolgozott bejelentőlapot haladéktalanul megküldi a központi szervhez.

40. § (1) A polgárnak három hónapon túli külföldi tartózkodását, továbbá annak megszűnését a lakóhelye szerint illetékes jegyzőnél vagy a konzuli tisztviselőnél a 3. számú melléklet szerinti bejelentőlappal kell bejelentenie.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bejelentést a jegyző feldolgozza, ezt követően a jelentőlapot haladéktalanul megküldi a központi szervhez. A konzuli tisztviselőnek a jelentőlapot feldolgozás céljából öt munkanapon belül kell megküldenie a központi szervhez."

Sz.Márton # 2010.07.03. 10:38

1992. évi LXVI. törvény

a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról

"A lakcím bejelentése és nyilvántartása

26. § (1) A Magyar Köztársaság területén élő, e törvény hatálya alá tartozó polgár [4. § (1) bekezdés] köteles beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét a települési önkormányzat jegyzőjének nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni (a továbbiakban együtt: lakcímbejelentés).

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott polgárnak azt a tényt, hogy a Magyar Köztársaság területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, illetőleg, hogy három hónapon túl külföldön tartózkodik, a lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél vagy az illetékes külföldi külképviseleti hatóságnál kell bejelentenie.

(3) A lakcímbejelentéshez a lakás tulajdonosának vagy a lakás használatára egyéb jogcímen jogosultnak a hozzájárulása szükséges.

(4) A lakcímbejelentés ténye önmagában a lakás használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet, és nem szüntet meg. Érvénytelen a bejelentett lakcímadat, ha a polgárnak a lakás használatára vonatkozó joga jogerős bírósági vagy hatósági határozat alapján megszűnt és a határozatot végrehajtották, továbbá, ha az illetékes települési önkormányzat jegyzője megállapította, hogy a polgár bejelentett lakcímadata nem valós.

(5) A külföldön élő, a 4. § (2) bekezdés alapján a nyilvántartásba felvett polgárnak a lakóhelyét első alkalommal a nyilvántartásba vételt kérő nyilatkozatban, lakóhelyének megváltoztatását pedig - személyesen vagy levélben - a központi szervnél vagy az illetékes konzuli hivatalnál kell bejelentenie.

(6) A külföldön élő magyar állampolgár magyarországi tartózkodási helyét az illetékes jegyzőnél jelenti be."

Cathy27 # 2010.07.03. 09:59

sziasztok!

segítséget szeretnék kérni a következő ügyben:
barátnőm bécsbe költözött, ott szeretne férjhez menni hónapokon belül. szeretne bécsben állandó lakcímet, ahhoz viszont itt, Mo-n ki kell jelentkeznie. Van itthon egy lakása, ahová jelenleg is állandó lakosként van bejelentkezve. Lehetséges-e az, hogy innen kijelentkezik, a lakásába csak ideiglenesként jelentkezik be és bécsbe lesz az állandó lakcíme? lehetséges az, hogy itthon nincs állandó lakcíme?
illetve mi ennek az eljárásnak a folyamata, melyik törvény, rendelet szabályozza ezt??

előre is nagyon köszönöm a segítséget!!

Cathy

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.02. 22:29

Jelölni viszont bárhol jelölhetik.

Sz.Márton # 2010.07.02. 21:23

1997. évi C. törvény

a választási eljárásról

Idézet:

"13. § (1) A névjegyzékbe fel kell venni azokat a választójoggal rendelkező személyeket, akiknek a lakóhelye (a továbbiakban: lakcím) a szavazókörben van."