Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


állandó lakcím

Ildinnyó # e-mail 2010.05.04. 15:53

Az 100% hogy nem menne el, és a per indításával mit érnék? Mennyi időbe telne, ha egyáltalán megnyerném, mert még az sem biztos. Elviselhetetlen már amit csinál.

pazs #   2010.05.04. 15:48

Attól, hogy kijelented, még maradhat szívességi lakáshasználó, tehát először is szólítsd fel, hogy 8-15 nap (ízlés szerint) hagyja el a lakást, ha ezt nem teszi, akkor pert indíthatsz ellene.

Ildinnyó # e-mail 2010.05.04. 15:46

Én azt szeretném, ha megszünne az állandó veszekedés, és hogy rámhívja a rendőrséget ok nélkül, felőlem el lehetne ott, ha tud viselkedni, de jelenleg nem zárhatom ki a lakásból, akár mit csinál, mert be van oda jelentve. De ha nem lenne, és csinálja a balhét, akkor nem lennék köteles beengedni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.05.04. 15:37

Nem hiszem, hogy a kijelentés lenne a problémád. Kilakoltatni szeretnéd a mamát inkább. Ha nem megy önként, akkor ehhez pert kell indítanod.

www.kbs-ugyved.hu

Ildinnyó # e-mail 2010.05.04. 15:10

Tisztelt Jogi Fórum!
Érdeklődni szeretnék, hogy mit tehetnék, azzal kapcsolatban, hogy édesanyámat kijelentsem az önkormányzati lakásból, ahol én vagyok a főbérlő, és ő családtagként van bejelentve. Megromlott a viszonyunk, sajnos alkoholizál, van hogy hajléktalanokat, a barátait engedi be, mikor nem vagyunk itthon a lakásba, mindennap ordibál, veszekszik, és még ő hívja rám a rendőrséget ok nélkül, szeretném kijelenteni, és mit kell ehhez tennem, mert már nem bírjuk elviselni amit csinál.
Várom mielőbbi válaszukat!
Köszönettel: Ildikó

Siegelinde # e-mail 2010.04.20. 20:28

KBS,

jesszus!

Ja és köszi.:)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.04.20. 15:40

A lakóhely változás bejelentésének elmulasztása tulajdonképpen szabálysértés, de valóban nem szoktak emiatt eljárást indítani. A kényszerkijelentésről pedig részletesen olvashatsz alább. (Jegyzőnél kell kérelmezni, kell hozzá két tanú, a tulajdonjog igazolása, stb.)

www.kbs-ugyved.hu

efi99 # e-mail 2010.04.20. 15:36

Siegelinde
Úgyse ellenőrzi senki (meg nem is tudná), úgyhogy ez megint egy semmit nem érő szabályozás.

Siegelinde # e-mail 2010.04.20. 15:11

KBS,

köszi szépen.:)

Még egy kérdésem lenne: ha a volt férjem még nem jelentkezett ki a lakásból, pedig már 2 éve elköltözött, akkor ő is törvénybe ütköző dolgot tesz? Én kijelenthetem őt a lakásból?

Köszi előre is.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.04.19. 12:21

az ügyintéző hölgy is beszélhetett zőcccségeket
Az is könnyen lehet.

De a tanúk valóban kellenek, és ezúttal nem okiratot hitelesítő, hanem eljárásjogi értelemben vett tanúk. Olyanok, akik arról rendelkeznek ismerettel, és tudnak nyilatkozni, hogy a kijelenteni kívánt személy nem tartózkodik, lakik az ingatlanban. (A vagyon itt nemigen számít.)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.04.19. 12:18

Sigelinde, szigorúan véve ez közokirathamisítás, ha egy támogatás megszerzése érdekében történik, akkor csalás.

www.kbs-ugyved.hu

anikó52 # e-mail 2010.04.19. 11:18

T.Fórumozók!
Valószínű, Édesanyám is félreérthette-bár hál'Istennek nem szenilis-de az ügyintéző hölgy is beszélhetett zőcccségeket:))),de mi is azon a véleményen vagyunk,hogy ugyan milyen jogon me(het)nne be egy ügyintéző a saját tulajdonú házába vizsgálódni???(még egy bérelt önkormányzatiba esetleg)
Elolvastuk a nyilatkozatot,ami szintén megér egy misét:2 -szükség esetén beidézhető, cselekvőképes-tanu kell,akik lehetőleg ne legyenek rokonai a kérelmezőnek és ne legyenek az ügyben elfogultak.Gondolom a tanuk itt is csupán az aláíró hitelesítésére szolgálnak,nem ők tanuskodnak arról,hogy a kijelenteni szándékozottnak vane-e ott vagyona!?
Ezek után kiváncsi vagyok a végeredmény mikor,mi lesz??
Megírom.

Siegelinde # e-mail 2010.04.16. 16:01

Kedves Fórumozók,

kedves KBS!

Az egyik barátnőm, aki vidéki és albérletben lakik, megkért, hogy bejelentkezhessen állandóra az én (budapesti) lakásomba, ahol a két gyerekemmel hárman lakunk, (és a volt férjem is oda van bejelentve, noha ő már nem lakik ott), mert így valamilyen tanfolyamra 90%-os kedvezményt kap. De ténylegesen nem lakna a lakásomban.

Én nem szívesen engedném ezt meg, de megígértem neki, hogy utánanézek, származhat-e ebből nekem hátrányom.

Szerintetek? Pl. a távhőtámogatásnál?

Előre is köszönöm a válaszotokat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.04.16. 15:19

Anikó vagy az édesanyja valamit félreértett. Nem kicsit.

Pálesz, ez logikus: csak annak lehet tartózkodási helye, akinek van lakóhelye is. Ez nem jelenti azt, hogy nem veszik nyilvántartásba az új címedet. Simán bejegyzik: lakóhelyként.

Amiről monalisa ír, az egészen más, az a hajléktalanok úngynevezett településszintű lakcíme, az sem lakóhelynek, sem tartózkodási helynek nem minősül.

www.kbs-ugyved.hu

Pálesz # e-mail 2010.04.16. 13:36

Köszönöm. Csak ezt a gyakorlatban, hogy tudom kivitelezni? Bejelentem állandó lakcímként Bp. XIV. kerületet, de kivel írathatám alá ebben az esetben szállásadóként az adatlapot?

monalisa1 #   2010.04.15. 20:46

Pálesz

Tudomásom szerint állandó lakcímként kell elfogadniuk pl. Bp. XII. kerület, vagy úgyszíntén példaként: Mezőfalva.

Tehát egy adott közgazgatási területhez tartozó, de azon belül konkrétan meg nem jelölt helyen lakó illető.

A tartózkodási hely már város/község és utca/házszám pontos megjelölésű.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 #   2010.04.15. 20:35

anikó52

A nagybátyád megszünt cége okán nem-e az APEH vizsgálódik (...) és ezért nem szeretnék ha esetleg köddé válna...

Az mindig gyanúra ad okot ha "a" hivatal valaki esetleges vagyona után kezd érdeklődni.

Anyukád töltse ki a nyomtatványt, a többit megtudjátok amikor kimennek a lakásra.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Pálesz # e-mail 2010.04.15. 14:05

Tisztelt Jogi Fórum!

Állandó lakcímmel (lakóhely) nem rendelkezem, tartózkodási helyemet szerettem volna megváltoztatni. Az Okmányirodában közölték, hogy állandó lakcím hiányában egy új, márciusi jogszabály értelmében csak akkor áll módjukban megváltoztatni tartózkodási helyemet, ha állandó lakcímmel is rendelkezem. Jelenlegi lakcímkártyámon is csak tartózkodási hely van. Hívattam a hivatalvezetőt, aki azt tanácsolta, hogy a jelenlegi tartózkodási helyem még úgyis érvényes 2014-ig, azon le tudom bonyolítani a hivatalos ügyeimet.

Tudomásom szerint: A Magyar Köztársaság területén élő, a nyilvántartási törvény hatálya alá tartozó polgár köteles a beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét a települési önkormányzat jegyzőjének nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni.

Hogy is van ez? Ha a törvénynek megfelelően járok el, akkor ki kell jelentkeznem a korábbi tartózkodási helyemről. Akkor most hajléktalan vagyok?

Előre is köszönöm!

anikó52 # e-mail 2010.04.14. 13:51

Tisztelt Fórumozók!
Hasonló problémát olvastam itt a fórumon,de mégis segítséget kérnék.
Édesanyámhoz "ideiglenesen" van bejelentkezve az öccse(aki amerikai-magyar állampolgár,ár éve itt alapított egy céget-ami már megszűnt-,amihez kellett egy tartózkodási helyet megadni,hogy számlát is tudjon nyitni és a levelei is ide jöjjenek),aki az év jó pár hónapját itthon tölti Édesanyám házában.Azonban idén szeretné Édesanyám kijelenteni,de az önkormányzatnál kapott egy nyomtatványt,hogy töltse ki és majd kimennek megnézni,hogy van-e valami vagyona ott nagybátyámnak és csak akkor tudja kijelenteni,de azt kell beírnia,hogy nem tudja hol tartózkodik,mert ellenkező esetben nyomozást kell elrendelniük!!
Ezen eléggé meglepődtünk,hogy a saját lakásából nem jelentheti ki az ember azt,akit nem kíván ott bejelentve tudni????
És ha ez egy vadidegen,akkor is ez lenne a dolog menete,vagy az bonyolítja,hogy a testvére,vagy az,hogy nem csak magyar állampolgár????
Előre is köszönöm,ha valaki tudna valamit ezzel kapcsolatban mondani.

monalisa1 #   2010.04.11. 19:57

Bizonyára az anyós a ház tulajdonosa, neki meg jogában állt téged kiíratni onnan. (Az okmányirodának valószínűleg nem volt kötelessége erről téged tájékoztatni.)

Most már tudod hogy "ki vagy jelentkezve" onnan.

Egyébként régóta nincs már állandó lakcím hanem lakóhely megnevezés van. (Ideiglenes sincs hanem tartózkodási hely van.)

A vagyonjogi dolog ekkénti alakulását említsd meg az ügyvédednek.

"Lisa"
laikus hozzászóló

4everancsi # e-mail 2010.04.11. 17:29

Tisztelt Jogi Fórum!

A mai nappal (április 11.) megjelentem az állandó lakcímem választási helyén, majd közölték, hogy nem szerepelek a választók listáján. Majd az önkormányzat anyakönyvvezetője tudatosította, hogy 1992. óta bejelentett állandó lakcímemet a tavalyi évben anyósom megszüntette. Én erről semmilyen értesítést nem kaptam, sem levélben, sem szóban, sem telefonon. Kit terhel ilyenkor felelősség, egyáltalán van-e felelősségre vonás ilyen esetben, hogy nem tudatják az illetővel, hogy nincs állandó bejelentett lakcíme. Két éve váltam el, a vagyonmegosztás még tart, ezért nem jelentkeztem ki a házból.
Köszönöm a segítséget.

Libra6 #   2010.04.08. 09:32

Köszönöm szépen a tanácsokat és a felvilágosítást. :)
Segíteni szeretnék, és nem akarom, hogy balul süljön el.
Köszönöm mégegyszer

Szép napot mindenkinek!

monalisa1 #   2010.04.07. 22:38

A kórház vezetőségétől (= adminisztrációjától) meg kellene kérdezni az orvos által említett megyei átjelentkezés dolgát, mert a vidéki klinikáknak ill. a megyei kórházaknak regionális körzeti ellátási hatáskörük van.

Az más kérdés ha a beteg netán xy orvoshoz ragaszkodik aki történetesen a másik/harmadik megyében tevékenykedik - akkor kellhet a területi odatartozás igazolása.

"Lisa"
laikus hozzászóló

kismukk # e-mail 2010.04.07. 22:17

A tanúk csak arra valók, hogy igazolják, valóban te írtad alá a nyilatkozatot. Egyáltalán nem kell bemenniük a lakásba.

prezso #   2010.04.07. 21:57

Ha a szomszédok kisebb-nagyobb rendszerességgel átjárnak, akkor azért kb. tudják, hogy mi a tied és mi nem. Na meg... ha valaki nem él nálad, akkor miért lenne ott bármilyen cucca?