Segítségkérés


nanemaaa # 2022.08.29. 06:46

Hogyan lehetett úgy egy utólagos hőszigetelést megpályáztatni, elvégeztetni, hogy a felület védelem (nemes vakolat, színezés) nem volt benne a projektkben? :O
Egyebekben MD-vel értek egyet.

drbjozsef # 2022.08.28. 20:32

Röfi,

Közös költséget felemelni? Mit szeretnél, havonta másfél négyzetmétert leszínezni, és akkor lesz egy fasza foltos házatok 15 év múlva?
Vagy esetleg a tizenötezres közös költséget felemelni hétszázezerre?

Igen, írásbeli szavazás a célszerű. Vagy egy hitelfelvétel legyen a javaslat, amit a társasház vesz fel, és akkor igen, a közös költséghez lehet csapni a hiteltörlesztést, vagy ahogy md írta, egy célbefizetés, oszt oldja meg mindenki ahogy akarja.

Majordomus # 2022.08.28. 20:10

Akár egyszeri pótbefizetést is a hiányzó összegre.
Célszerű az irásbeli szavazást a közgyűlésnek elrendelni,mivel az éves költségvetés elfogadásán már túl vagytok.

Röfi # 2022.08.28. 19:53

kérek segitséget 8 lakásos társasház hősigetelt részére a vakoláshoz, illetve a szinezéshez a pénz elfogyott. kölcönt felvenni már nem tudunk. Lehet-e a közös költséget felemelni a irásbeli szavazással a társasháznak? 2 éve lett a szigetelés feltéve azóta áll igy.

nanemaaa # 2022.04.05. 08:21

a döntést az Ákr. szerint kiegészíteni sem lehet

Már miért ne lehetne? Ha a hatóság egy kérelemben foglalt kérdésben nem hozott döntést, akkor azzal simán kiegészítheti a saját döntését. Ha ezt a döntés véglegessé válása előtt teszi, akkor a kérelem szerinti jogszabályi környezetben. Kivéve persze, ha idő közben a hatáskör szűnt meg. Mert akkor gáz.
Egyebekben kbs-nek igaza van, kiragadott részletek alapján az ügy egésze nem rekonstruálható, így érdemi, és főleg pontos válasz sem adható. Olyan mint ha céllövöldében bekötött szemmel kellene a hurkapálcát eltalálni.

nanemaaa # 2022.04.05. 08:12

A jogerős határozattal lezárt közigazgatási eljárás már nincs folyamatban.

Amit írtál igaz, de mivel a jogorvoslati eljárás még folyamatban van, így jogerős döntésről nem beszélhetünk. Pláne nem véglegesről. ;)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.31. 14:48

Mindenki jobban járna egy konkrét tényállással.

truth... # 2022.03.31. 11:24

Köszönöm szépen a válaszokat!

Nincs a hatóságnak felettes szerve, illetve a döntést az Ákr. szerint kiegészíteni sem lehet. Nem hiányzik belőle jogszabály által előírt kötelező tartalmi elem hiányzik, ugyanakkor az ügy érdeméhez tartozó kérdésben született döntés.

Az Ákr. ugyan lehetőséget ad arra, hogy a hatóság a döntését saját hatáskörben módosítsa, a gond az, hogy már nem hatályos a jogszabályi felhatalmazás, tehát az üggyel összefüggésben nincs anyagi jogszabály arra vonatkozóan, hogy a közig szerv vezetője ilyen döntést (döntés módosítást) hozzon.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.31. 10:30

a folyamatban lévő ügyekre kiterjedően helyezte hatályon kívül.
A jogerős határozattal lezárt közigazgatási eljárás már nincs folyamatban.

nanemaaa # 2022.03.31. 10:09

Ha a hatóság szeretné pozitív hozzáállással lezárni az ügyet, akkor saját hatáskörben kiegészítheti a döntését, hiszen az még felettes szerv által nem került elbírálásra.
Az eljárásra a kérelem benyújtásakor hatályos jogszabályokat kell alapul venni, tehát közömbös, ha idő közben a jogszabályt hatályon kívül helyezték. Kivéve persze, ha a hatályon kívül helyező jogszabály a folyamatban lévő ügyekre kiterjedően helyezte hatályon kívül. Ez azért ritka madár.
A fentiek tekintetében közömbös, hogy a hatóság megvárja, hogy a bíróság elbírálja, netalán megsemmisítse az eredeti döntést, vagy a fentiek szerint úgymond ügyfélbarát módon jár el. A bírói szakasz végig várásával csak az időt húzza. Az ügyben akkor fog csavar beállni, ha valami véletlen folytán a bíróság a hatóság döntését helyben hagyja. Mert onnantól az ügy bukta.

truth... # 2022.03.30. 20:03

Segítségért szeretnék fordulni a Tisztelt Fórumozókhoz.
Közigazgatási szerv – ügyfél kérelmére indult eljárásban – határozatot hozott. Döntésében (jogorvoslati tájékoztatást mellőző egyszerűsített határozat) a kérelemnek csak részben adott helyt, ügyfél emiatt – jogsértésre hivatkozva – a bíróság előtt pert indított. Alperes közigazgatási szerv a döntését az ügyfél javára módosítaná (belátja, hogy a határozathozatal során jogszabályellenesen járt el, többek között a tényállás sem volt teljes körűen tisztázott), ám, a döntés alapjául szolgáló kormányrendelet időközben hatályon kívül helyezésre került.
Kérdés: mit tehet az ügyben a közigazgatási szerv, illetve mit tud tenni a bíróság? Megsemmisíti a jogsértő határozatot? Új eljárásra utasít? De hiányzik a jogalapot képező jogszabály...
Köszönöm szépen!

Uciamanab # 2022.03.25. 16:26

[url=]ancor[/url]
ancor

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.06. 09:36
  1. Nincs az ilyen ügyekben illetékes önkormányzat.
  2. Nem mindegy az neked, hogy másodikán vagy harmadikán vette-e át? (Ha az a kérdésed, akkor határidőn belül nyilatkozott az előbérletre jogosult.)
Gazda90 # 2022.01.06. 07:40

Üdvözletem.

a következő eset kapcsán kérném a véleményeteket !

Termőföld haszonbérleti szerződés illetékes önkormányzatnál tőrténő leadás határideje kapcsán :
Vázlat a következő :
Kifüggesztett HB szerződés jog gyakorlására nyitva álló utólsó határideje 2021.11.02. napja volt. Ekkor az önkormányzatnál szünetel az ügyfélfogadás. Elfogadó nyilatkozatot hivatalosan ezen a napon átvehetne az ügyintéző vagy sem, hiszen ügyfélfogadási idő nincs !

Nagyon megoszlanak a vélemények, de jogilag ez hogy nézne ki ?

Köszönöm előre is ! !

greenpeace # 2019.09.10. 16:00

Tisztelt Fórumozók!

A Fhiv-i/Jogi és Hatósági Főosztály részére küldött, földeladással kapcsolatos bejelentéshez (önk.hiv.útján), kell-e 2 tanú aláírása vagy elég a bejelentő neve és aláírása?

Köszönettel!

01ferenc # 2019.06.24. 17:29

Kedves gerbera317
Köszönöm a választ,ezzel már tudok kezdeni.
Sajnos a magamfajta nem járatos a jogban,ezért kérdez.
Még egyszer köszi.
Üdv
01ferenc

gerbera317 # 2019.06.24. 15:43

Keves Ferenc!
Az nem kioktatás volt, hanem észrevétel. Ne tudd meg, milyen az, amikor arról tartok oktatást, hogyan kell egy tényállást hitelesen előadni. Az észrevételre pedig azért volt szükség, mert az iskola emlegetése már nem igazán volt időszerű a poszt időpontjában, így próbát kellett tenni, hogy a kérdés valljon nem egy hibásan összetákolt fake-e.
Azt te nem tudhatod, történt-e intézkedés vagy sem. Mert ha te azt látod, hogy a kutya gazdája továbbra is ugyanazt csinálja, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem kapott írásbeli felszólítást.
Igaz, biztosak sem lehetünk benne, hiszen a bejelentést telefonon meg e-mailben tetted meg, ami - jobb helyeken - a virtuális kukában köt ki. Ugyebár. Egy rendes levél (az sem baj, ha kockás papírra kézzel írták), sokkal többet ér, feltéve, hogy abban nevén nevezed a kutya gazdáját. Egy névtelen fantomot, akit csak te láttál, ugyanis nehéz felderíteni; még akkor is, ha a fotóját közölted. A neve és a címe mindennél többet ér.
Hogy kit keressél meg? Nos, annyi bizonyos, hogy ne az osztályvezetőt. Bőven elegendő az illetékes hatóságot megkeresni, és ott majd tudni fogják, kinek az asztalára kell tenni a levelet (nem az e-mailt!). Akár még az osztályvezető, sőt, a jegyző elé is letehetik. Aláírni úgyis az utóbbi fog.
Van itt egy Rigoz nevű szaki, ő igazi köziges guru, őt érdemes megkeresni azzal a kérdéssel, hogy mit kellene jobban csinálnod, hogy az a kutya ne támadhasson a saját területén kívül.

01ferenc # 2019.06.24. 09:34

Tisztelt gerbera317
Volt ott egy másik dátum is(2019.05.08).
Én javaslatokat várok nem kioktatást.
Üdv
01ferenc

gerbera317 # 2019.06.22. 12:17

Ma 2019.06.19-van.A gyerekem nem mer utcára iskolába egyedül elmenni
Nincs is iskola.

01ferenc # 2019.06.22. 08:28

Tisztelt Szakértők!
A gyerekemet kísértem iskolába.Az utcában ahol lakunk
hirtelen szembetaláltuk magunkat egy póráz nélküli kutyával ill.gazdával.Átmentünk az utca másik oldalára
mivel ez az eb korábban már több alkalommal ránk támadt.
Most kivételesen hátulról rontott ránk acsarkodva. Meg- fordulásomra vissza hőkölt,nagy nehezen meghátrált.
Az esetet jelentettem a város rendészeti osztályvezetőjének
telefonon,majd e-mailben.Mellékeltem fotókat az ebről ill.gazdájáról.Ígéret volt,egyébkén minden változatlan.
A kutya azóta is póráz nélkül.A bejelentés volt 2019.05.08-án.A mai napig nem intézkedett senki.
Ma 2019.06.19-van.A gyerekem nem mer utcára iskolába egyedül elmenni mivel retteg az ebtől.
Mit tudok tenni,kit keressek meg?
Köszönöm a választ
Üdv
01ferenc

nausikaa # 2019.06.17. 03:57

Kedves Fórumozók!

Próbáltam utánaolvasni, de eddig nem találtam senkit ezzel a problémával.
2018 nyarán külföldi rendszámú autóval használtuk a magyar autópályát; interneten vásárolt matricával. Sajnos nem vettük észre, hogy a matricát rossz országkóddal vásároltuk meg. Az EPCPLC-töl hónapokkal késöbb kaptunk hat bírságot (ajánlva küldték), mert hogy nem volt matricánk. Mivel fenyegetöztek, azonnal befizettem az összegeket, de fel is lebbeztem, mert fizettünk matricát, csak rossz volt az országkód. Azt értem, hogy emiatt nekik adminisztrációs költségeik keletkeztek, tiszta sor. Hoztak határozatot, aminek értelmében a cégnek vissza kellett volna fizetnie nekem kb 43000 Forintot. Nos erre már több, mint fél éve várok. E-mailre nem válaszolnak, a honlapon keresztül többször küldtem be fellebbezést is (eredmény nélkül, különben nem sírdogálnék itt nektek), telefonon készségesek és megígérik, hogy visszahívnak, ami még egyszer sem következett be eddig. Milyen lehetöségeim vannak?
Az igazságérzetem nem engedi, hogy csak úgy keresztet vessek arra a pénzre (bár nagyon úgy néz ki nincs más lehetöségem). Roppantul bosszant az eset. A cégnek nagyon rossz a megítélése Európa szerte. Kedvem lenne benne lenni valamilyen csoportos feljelentésben. Kiráz a hideg a gondolatra, hogy holmi jöttment cégek lesarcolják európát következmények nélkül.

nanemaaa # 2018.01.16. 08:36

Ha csak otthon nézegeted és nem használod fel, akkor semmi gáz. Ha felhasználod, akkor okirathamisítás.

senya # 2018.01.08. 12:20

Tisztelt Fórumozók! egy kérdést szeretnék feltenni,kérném a véleményeket,amit előre is köszönök! 20-éve van egy "vett" okj-bizonyítványom.
Hogyan lehet megtudni hogy be van -e regisztrálva?
A munkaügyi központba régebben bevittem de nem mondták hogy hamis.
Milyen következménye lehet ?