Jogsértő önk.határozat hatályon kívül helyezése


bemijabe # 2018.02.12. 12:26

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget kérnék a köv.témában:
Helyi önkormányzat határozatot hozott egy ügyben, melyet a Megyei törvényességi osztály jobszabálysértőnek talált és felszólította az önkormányzatott annak visszavonására, újratárgyalására. Az önk.hatályon kívül helyezte a korábbi jogszabálysértő határozatot és ugyanazzal a tartalommal újra érvénybe léptette újabb határozat formájában(amit szintén törvényességi felülvizsgálat után a törvényességi osztály hatályon kívülhelyezésre "ítélt")
Kérdésem:
Az első jogszabályellenes határozat, amikor hatályát veszti - normál esetben akkor, amikor az új határozat érvénybe lép - van-e visszamenőleges hatálya (tehát, amikor még azt hitte az önk. és én is, hogy nem jogsértő)? Értem ezalatt azt, hogy pl. egy júniusi jogszab.sértő határozat, szeptemberi megújítása után hivatkozhat-e az önkormányzat arra, hogy az első határozat júliusban érvényben volt és azt be kellet volna tartanom (törvénytelen rendelet ellenére)?
Hogyan kérhetne számon ilyet egy önkormányzat? Azt gondolom, hogy egy rendelet vagy határozat akkor érvényes, ha az megfelel a jogszabályoknak. Ha szeptemberben kiderül, hogy a júniusi rendelet törvényellenes, akkor az nem számonkérhető pl.júliusra vonatkozóan, nem?
Rosszul gondolom?
Köszönöm a segítséget!