szlovákiai öröklés


Kismaci # 2007.11.29. 22:29

Jó estét!

Tudna nekem segíteni valaki, hogy milyen szabályok vonatkoznak szlovák ingatlanok öröklésére. Nevezetesen földtulajdon öröklésére.

Köszönöm

Dr.Attika # 2007.11.30. 07:23

Jó napot!
A szlovák jog szabályai vonatkoznak. A szlovák jog tartalmára vonatkozóan egy szlovák jogászt kellene megkeresni. ha a magán emilemre bejeletkezik, akkor tudok ajánlani magyar, magyarul beszélő szlovák jogászt.

ObudaFan # 2007.11.30. 12:04

A helyes válasz: nem tudjuk a leírtakból még, hogy melyik jogot kell alkalmazni.

Az öröklési jogviszonyokat annak a jognak az alapján kell elbírálni, amely az örökhagyónak halála időpontjában személyes joga volt.

Nmjtvr. 11. § (1) Az ember személyes joga annak az államnak a joga, amelynek állampolgára. Az állampolgárság megváltozása nem érinti a korábbi személyi állapotot és az annak alapján létrejött jogokat és kötelezettségeket.

(2) Ha valakinek több állampolgársága van, és egyik állampolgársága magyar, személyes joga a magyar jog.

(3) Akinek több állampolgársága van és egyik sem magyar, valamint a hontalan személyes joga annak az államnak a joga, amelynek területén lakóhelye van, illetőleg a magyar jog, ha Magyarországon is van lakóhelye. Akinek külföldön több lakóhelye van, személyes joga annak az államnak a joga, amellyel kapcsolata a legszorosabb.

(4) Akinek személyes jogát az előző bekezdések alapján nem lehet megállapítani és nincs lakóhelye, személyes jogát szokásos tartózkodási helye határozza meg. Akinek több szokásos tartózkodási helye közül az egyik Magyarországon van, személyes joga a magyar jog.

Kismaci # 2007.12.07. 10:51

Köszönöm a válaszokat.
Az elhalálozott magyar állampolgár volt. Akkor eszerint a magyar Ptk lesz rá irányadó?

ObudaFan # 2007.12.07. 19:58

Igen. És lehet itthon perelni.

buxus # 2013.11.29. 14:56

Tiszteletem.
Apámnak a szülei után örökölt szántóföldje van a mai Szlovákia területén. Mindannyian Magyar állampolgárok vagyunk, nem kettős. Halála után a gyereke hogyan örökölheti? Kell-e tenni valamit még időben? Köszönettel.