Munkaidőkeretben történő munkavégzés.


Samyka # 2010.11.30. 10:17

Tisztelt Fórumozók!
Ismereteim hiányában kérdeznék.
4 hónapos munkaidőkeretben dolgozunk, ami most telik le. Folytonos műszakban, (talán így hívják)azaz ünnepnapokon is.
Kérdésem az lenne, hogy amikor eltelik egy munkaidőkeret, akkor annak végén hogyan van az elszámolás?
Induláskor meghatároztak egy ledolgozott óraszámot és egy munkanapszámot. Meg még az van leírva, hogy amennyiben az irányadó 4 hónapban a munkanapok száma 88-nál több vagy kevesebb, úgy a munkaidő annyiszor 8 órával növekszik, ill. csökken.
Ezt mikor kell elszámolnia a munkáltatónak?
A válaszokat előre is köszönöm.
Samy

nandy # 2010.10.05. 21:12

A szabadságot attól függetlenül, hogy 12 órában járok dolgozni 8 órában számolják el.

A szabadság időtartama valóban egy egész nap, de a heti munkaórád 40 óra, ez napi 8 óra, csak te egy nap többet dolgozol, aztán meg többet pihensz. Három napot fizetnek, hármat pedig nem. A három nap alatt kifizetik a negyedik napra járó bért (ami a munkaidő beosztásod miatt már pihenőnap, mivel előzőleg ledolgoztad).

A túlórák számát csak a munkaidőkeret végén lehet megállapítani, előbb nem. Persze ha időközben lecsúsztatod (pl. kapsz plusz egy nap otthonlétet), akkor nincs mit elszámolni.
A műszakpótlék viszont jár, de azt meg is kapod a munkáltatódtól.

Ez havi 20–21 nap 12 órában
Ez lehet szabályos akkor, ha legalább heti egy pihenőnapot adnak, és a munkaidőkeret végéig biztosítják a túlórában ledolgozott napokat is.

A szabadságok kiadása nem törvényes -feltehetően-, de amiatt max. büntetést kaphat a munkáltató. Feltéve, hogy a szab. nyilvántartásban is tavalyi szabiként szerepel az augusztusban kiadott nap.

scourge # 2010.10.05. 17:30

Jó napot kívánok!

Szeretnék pár dologgal kapcsolatban tanácsot kérni, mert kezdem azt hinni, hogy a multi aminél dolgozom munkaügyi törvényeket szeg meg.
Az első ilyen eset az, hogy a tavalyról áthozott szabadságaim végét most vettem ki augusztusban. És ez nem azért van mert 60 éves vagyok és 40 nap jár (24 éves vagyok és 20 nap jár). Szerintem ez törvény sértő.

A következő képen dolgozom, nálunk féléves munkaidő keret van. 3 napot megyek 3 nap pihenő. Egyszer nappalos műszak egyszer éjszakás műszak. Nálunk is fontos szerepet játszik a Munkaidő Keret Terhére Elrendelt Túlóra amire igazából csak műszakpótlékot fizetnek. És jóváírnak 12 órát a munkaidő keretemre amit persze soha nem csúszok le, mert egy része elveszik a félév végére másik részét meg kifizetik.
Minden 0. nap un. túlórázok a munkaidő keret terhére magyarul 4-2-4-2-be járok. Semmilyen jogszabály nincs ennek kordában tartására? Ez havi 20-21 nap 12 órában. Az embernek családja van és ez igencsak ellene szól. Még ha havi szinten kifizetnék akkor talán az embert nem zavarná annyira. Történik valami ha megtagadom a túlórát? Elméletileg nem írhatnának be rá hiányzást. Bár nálunk a munkaidő keretre beírják a szabit is ami szerintem megint csak szabálysértés. Eddig senki nem akart a cégnél válaszolni erre, még a szakszervezet is inkább csak eltereli a szót. Semmi érdekvédelemmel nem rendelkeznek a munkavállalók.

A szabadságot attól függetlenül, hogy 12 órában járok dolgozni 8 órában számolják el. Ez miért így történik? Ha szabit veszek ki akkor azt egész napra teszem és nem 8 órára. És persze a keretemből levonnak 4 órát vagy mondhatjuk úgy is, hogy -4et jóváírnak. Ezt sem értem miért? Ha egyszer nem fizet ki 4 órát amikor szabit veszek ki csak 8-at a 12-ből akkor miért én tartozom neki még négy órával? Ugyan így a Táppénzzel, 8 órában számolja el és felír naponként -4et amikor műszakban lennék. Ez hogy működik? Amikor dolgoznék akkor csak 8 órát vagyok beteg?
Ezeket mind megteheti a munkáltató multi?
Köszönöm,
scourge

efi99 # 2010.04.29. 19:58

nandy
Bőven elég kritikája az MT-nek, ha lehet rosszul értelmezni, egyáltalán kérdések tömegét feltenni, akár itt a fórumon.
Azt jelenti, hogy nem egyértelmű és/vagy nem érthető.
És ez bizony baj (mivel nagyon sok embert érint), még akkor is, ha idegesítünk téged ezzel.

verlaz # 2010.04.29. 19:29

Egészségügyben dolgozom, kórházban, ügyeleti rendszerben.
Egyrészt munkaidő, másrészt ügyelet.
Osztályos munkarend szerint 7-15 óráig tart a napi munka.
Igazgatói utasítás formájában 8-20-ig
munkaidőnek tekintendő a munka és csak 20 óra után van ügyelet.
Hétvégén csak ügyeletet látunk el.
Most kitalálták, hogy volt régen ennek az igazgatói utasításnak egy olyan része, hogy hétvégén is
lehet munkaidőt "dolgozni". Most azt akarják, hogy pl. szombaton vagy vasárnap ha ügyelek, mert ugye ügyelet van, akkor 8-20-ig irjak a jelenléti ivre munkaidőt és csak 20-8-ig ügyeletet.

Az ügyeleti beosztáson is ugye ez szerepel.

Számomra ellentmondásos néhány dolog.

Ügyeleti beosztásban szerepelek mondjuk szombaton v. vasárnap. Eütv. 93. §.

A trv. alapján ügyelet az, amikor csak sürgősségi eseteket látsz el, a munkahelyeden állsz készenlétben stb.

2003. LXXXIV. trv.: "12/B. § (1) A munkáltató a munkaidő-beosztásban - figyelemmel a 12. § (6) bekezdése, illetve a 13. § (2) bekezdése szerinti, hatályos megállapodás meglétére - a beosztás szerinti munkaidő egyes óráit annak megfelelően minősíti, hogy az

  1. rendes (törvényes) munkaidőnek,
  2. egészségügyi ügyeletnek, vagy
  3. készenlétnek

minősül.
(2) Az (1) bekezdés b) és c) pontja szerinti munkaidő tekintetében a minősítés során meg kell jelölni, hogy annak mely része minősül a 13. § (2) bekezdése szerinti megállapodás alapján önként vállalt többletmunkának.
(3) Az (1) bekezdés szerinti egészségügyi ügyelet esetében a minősítés során meg kell jelölni, hogy annak mely része

  1. a munkáltató által a 13. § (1) bekezdése szerinti keret terhére elrendelt munkaidő,
  2. a 12. § (6) bekezdése szerinti megállapodás alapján rendes munkaidő terhére elszámolt egészségügyi ügyelet."

Most akkor ez alapján megszabhatja a munkáltató, hogy mit tekint munkaidőnek és mit ügyeletnek?

"(4) A heti pihenőnapon elrendelt egészségügyi ügyelet

  1. rendes munkaidőnek nem minősíthető, és
  2. az egészségügyi dolgozó részére a munkáltató által egyoldalúan, a 13. § (1) bekezdése szerinti keret terhére vagy a 13. § (2) bekezdése szerinti megállapodás alapján az önként vállalt többletmunkaórák terhére rendelhető el."

Ebből meg azt olvasom ki, hogy nem lehet munkaidőnek tekinteni a hétvégén teljesitett ügyeletet.

Homályosítsatok fel legyetek kedvesek.
Köszönöm szépen.

nandy # 2010.04.22. 16:10

Tisztelt Nandy!
A munkáltato nem irja alá azt hogy én mennyit dolgozok.Azt mondja ha nem tetszik el lehet menni!!!!

Nézd, a törvény melletted áll. Az a te döntésed, hogy élsz-e vele, vagy sem.
Az nagyon nehezen fog menni egyszerre, hogy igazságot is akarsz, meg munkát is. Sajnos nagyon ritka esetben fordul elő, hogy ha a munkavállaló kiáll a jogai mellett (pláne ilyen ügyben!), akkor nem küldik el.

Te kérdezted, hogy milyen lehetőséged van, én leírtam a választ. Ha a túlórákat nem akarja kifizetni a munkáltató, akkor max. bíróságon tudod érvényesíteni, ott viszont már bizonyítanod is kell. Ennek egyik legfontosabb eszköze a jelenléti ív. Ha te magad igazolod az aláírásoddal, hogy nem volt túlóra, akkor onnantól nehéz bármit is bizonyítani. Sajnos ez van.

nandy # 2010.04.22. 16:06

Te efi, komolyan mondom, hogy kezdesz nagyon idegesíteni.
Halvány lila gőzöd sincs a Munka Törvénykönyvéről, mégis folyamatosan okoskodsz...

Jobb lesz mindenkinek, ha befejezed.

fakirko # 2010.04.22. 15:18

Jó napot kívánok !

A segítségüket szeretném kérni .Előzetesen megpróbálom felvázolni a munkahelyemre és munkaviszonyomra vonatkozó
információkat , a későbbi félreértések elkerülése végett.Folyamatos ill. megszakítás nélküli munkarendben dolgozom egy telefongyárban .
A munkáltatóm 12 havi munkaidőkeretet állapított meg ,
van KSZ-ünk és szakszervezetünk .Két műszakban dolgozunk , 6:00-18:00 nappalos és 18:00-06:00 éjszakás műszakban . A munkarend szerint három nap munka ,három nap pihenő , egymás után két nappalos ill. éjszakás "hármas" után váltunk műszakot.
Túlmunkát is elrendel a munkáltató.
A túlmunkával kapcsolatban lennének kérdéseim :

Hány nappal előre kell jeleznie felém a munkáltatónak a kötelező jellegű túlórát ?

Amennyiben a munkáltató felé eljuttatok egy írásbeli kérvényt amelyben bizonyos napokat előre jelzek mely szerint ezeken a napokon a számomra aránytalan terhet jelentene túlmunkáznom(természetesen pihenőnapokról lévén szó amikre én programot szervezek magamnak)
akkor el kell-e vagy elfogadhatja-e a kérvényemet ?
Kell-e valamilyen módon igazolnom ezt az "aránytalan terhet" ?

Amennyiben a munkaidőkeret óraszáma felett teljesítek
abban az esetben ezen órák kifizetése helyett elküldhet-e pihenőnapra munkanapjaimon , amit nem honorál bérrel ? Mivel ilyen esetben a pihenőnapokkal csökken az óraszámom és beleférek az éves keretbe és a munkáltatónak nem kell a plusz órák miatt fizetni .
Hány nappal kell előre jeleznie ezen pihenőnapok kiadását ?
Mint munkavállaló kérvényezhetem év közben ilyen ún.
csúszónapok kiadását ?
Előzetesen egyeztetnie kell-e a munkáltatóval velem a pihenőnapok kiadásáról , melyek a túlmunkáim óraszámából vonódik le ?

Elnézést kérek ha kicsit hosszúra sikeredett a hsz.-om
és előre is köszönöm szíves segítségüket.

fakirko

papirmase # 2010.04.22. 06:55

Többet kevesebbért

A napokban felmerült egy problémám a munkátatómnál. Folyamatos ill. mekszakítás nélküli munkarendben dolgoztam eddig, 3 műszakban (4 1 4 1 4 2; 8 óra). A gyártósor kapacitás növelésével elérték azt, hogy a hét egy napján ne kelljen termelni. Így módosítani szeretnék a műszakbeosztásomat, úgy, hogy a szombati pihenőmet a hét más napjaira adják ki, a vasárnap természetesen pihenő. A gyárban már működött munkaidőkeret (válság óta), amiről természetesen nem tájékoztattak, hogy mettől meddig tart, és a 10 napos előrejelzésről is lecsúsztak (elsejétől indulna az új műszakrendem). Ami a fő problémám, hogy igazából majdnem folyamatos műszakrendben fogok dolgozni jóval kevesebb pénzért, hiszen elesek a folyamatos műszakpótléktól. Havonta mínusz 15-20ezer. A másik, hogy a pihenőimet sem tudom úgy kihaználni. Pl.: éjszakás hét szerdai pihenő(alvás); vasárnap reggeli hazaérkezés - hétfő délutáni kezdés között sem lehet sokmindent kezdeni. ...és soha nem tudom előre, hogy a következő hónapban mikor van pihenőnapom (csak az előző hónap véga felé)
Kérdésem, hogy ez így normális? Meg lehet ezt csinálni a normál műszakpótlékokkal? Mi számít vasárnapi pihenőnapnak, ha átnyúlik az éjszaka? (jó tudom az még szombat)
Minden hónap végén várjam az új beosztásomat?
4+1-ben legalább tudtam mikor van pihenőm...

raychemtibi # 2010.04.15. 17:07

Tisztelt Nandy!
A munkáltato nem irja alá azt hogy én mennyit dolgozok.Azt mondja ha nem tetszik el lehet menni!!!!

efi99 # 2010.04.15. 11:58

nandy 2010.04.14. 19:25
Becopyztad a törvényt csak a válasz nincs benne Wendols válaszára, mivel lyukas a törvény.
Vagyis - mivel tiltva nincs - , ha megszakítja a 1 hónapra, utána újra előlről kezdhet egy jó hosszú munkaidőkeretet.

nandy 2010.04.14. 19:32
Ezek alapján meg nekem úgy tűnik, hogy akár hetekig-hónapokig (de 12 napig mindenképp) lehet dolgozni pihenőnap nélkül, mint a güzüegér, mert őssze lehet őket vonni:

(5) Munkaidőkeret alkalmazása esetén a pihenőnap

  1. kéthetente, illetve
  2. kollektív szerződés rendelkezése vagy a felek megállapodása alapján, legfeljebb havonta
  3. idénymunka esetén, a felek megállapodása alapján legfeljebb kéthavonta422
  • részben vagy egészben - összevontan is kiadható.
nandy # 2010.04.15. 10:22

Berika:

Nem vagyok biztos benne, de szerintem az ünnepnapra 50, vagy 100% pótlékot kell fizetnie.
Pihenőnap a munkaidőkeret esetén másképp van, az minősül pihenőnapnak, amit a munkáltató kijelöl.

nandy # 2010.04.15. 10:20

Mit tudok tenni ha nem fizeti ki a tényleges ledolgozot munka idöt?

Először is: a helyes időt kellene a jelenléti ívre írni, és a munkáltatóval aláíratni. Vita esetén leginkább ezzel tudod bizonyítani a munkaidőt.
Aztán ha a munkáltató nem fizeti ki, bírósághoz kell fordulni.

Berika09 # 2010.04.14. 19:07

Nandy köszönöm a válaszod.
De még mindig nem tiszta számomra és ezért bocsi.Ha a fizetett ünnep munkanapra esik, de a munkáltató kitalálja, hogy azt adja pihenő napnak, megteheti?? És még egy kérdésem lenne: ha keddtől szombatig dolgozik a munkavállaló és közli a munkáltató (szombat du.), hogy a vasárnap menni kell dolgozni a következő hét kedd ledolgozása lesz, akkor sem köteles kifizetni az 50% pótlékot a vasárnapra?

Előre is köszönöm a válaszotokat!

raychemtibi # 2010.04.14. 17:44

Tisztelt Nandy.
Mit tudok tenni ha nem fizeti ki a tényleges ledolgozot munka idöt?

nandy # 2010.04.14. 17:32

Berika:

A munkaidőkeretnek épp az a lényege, hogy a kereten belül nagyobb szabadságot kap a munkáltató a munkaidő beosztás tekintetében. Munkaidőkeret alkalmazása esetén a pihenőnapok összevontan is kiadhatók, de hetente legalább egy pihenőnapot biztosítani kell, és havonta legalább egyszer egy vasárnapi pihenőt.

nandy # 2010.04.14. 17:25

Mt. 118/A. § (1) A 117/B. § (1)-(3) bekezdése szerinti napi munkaidő tartamának alapulvételével a munkaidő legfeljebb négyhavi, illetve legfeljebb tizenhat heti keretben is meghatározható.399
(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a munkaidő kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb hat havi, illetve legfeljebb huszonhat heti keretben is meghatározható.
(3) Kollektív szerződés legfeljebb éves, illetve legfeljebb ötvenkét heti munkaidőkeretet állapíthat meg

  1. a megszakítás nélküli, illetve
  2. a többműszakos munkarendben foglalkoztatott, továbbá
  3. az idénymunkát végző munkavállaló esetében.

(4) Munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkaidőkeret kezdő és befejező időpontját meg kell határozni és erről a munkavállalót írásban tájékoztatni kell. Írásbelinek minősül ebből a szempontból a tájékoztatás, ha azt a munkáltatónál a helyben szokásos módon közzéteszik.
(5) Munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkaidő számításakor a 151. § (2) bekezdésében megjelölt távollét, illetve a keresőképtelenség időtartamát figyelmen kívül kell hagyni, vagy az erre eső napokat a munkavállalóra irányadó napi munkaidő mértékével kell figyelembe venni.

nandy # 2010.04.14. 17:23

Akkor a ténylegesen ledolgozott időt írd a jelenléti ívre - hiszen azért van...

raychemtibi # 2010.04.14. 17:15

Tisztelt Forumozók.
Munkáltatom napi 8 ora munkabért fizett.A jelenléti ivbe 7 orátol 16 oráig kell be irni magunkat.De én 6:30-tol 16:30-ig dolgozom.Én ugy is irom be magam a jelenlétti ivbe.Tudok e valami jogorvoslattal élni ez ellen? Menetlevélel tudom igazolni hogy mikor fejeztem be a munkát.

Wendols # 2010.04.13. 16:09

Amint látom sokan érdeklődnek a munkaidőkerettel kapcsolatban.
Ami engem illet, arra volnék kíváncsi, hogy a munkáltató mennyi időre vezetheti be a munka idő keretet maximum?
Már több mint egy éve abban dolgozom, igaz ezt kétszer is megszakították (2x 6 hónap s most újra előreláthatólag újabb 3 hónap). Lehetséges, hogy végig dolgozzam "éveket" így, hogy mindig csak megszakítják a munkaidő keretet vagy létezik erre is valamilyen szabály?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Berika09 # 2010.04.13. 15:40

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, két havi munkaidőkeretben történő dolgozás esetén az ünnep nap elszámolása,hogy történik? Ha a munkáltatóm elrendeli, hogy keddtől -szombatig kell dolgoznom, akkor a hétfői ünnepnapot nem kell neki elszámolni? Ilyen az elmúlt időszakban pl. március 15. és április 5-e húsvét!
Amit még szeretnék kérdezni az az, hogy amint már írtam keddtől -szombatig tart a munkahét, a munkáltató közli szombaton , hogy vasárnap be kell menni dolgozni, ami a következő hét, keddi nap ledolgozása. Ezt megteheti a munkáltató?
Még lenne egy utolsó kérdésem, a március hónap 22+1 munkanap+fizetett ünnep volt, munkaidő keretben , hogy számolhat el 22 munkanapot csak, mikor a ledolgozott napok száma 26 volt?

Előre is köszönöm válaszotokat!!!

efi99 # 2010.02.22. 14:22

A rendszeres, sőt folyamatos túlóráztatás nem hinném, hogy túlórának minősíthető, tehát szabálytalan.
"A munkáltató rendkívüli munkavégzést csak különösen indokolt esetben rendelhet el." A hónapokon éveken át csökkentett létszámmal való munkáltatás enyhén szólva is nem különös indokolt eset, hanem különösen kiemelendő szemétség.
Mondjuk, tudjuk mennyit ér ez a szabály.

KoZso # 2010.02.22. 12:00

chili02!

A felhalmozott +órákat áprilisban a "munkaidő keret elszámolása" jogcímen kell kifizetni. amennyiben a heti pihenőnapjaid megvannak (a leveled alapján feltételezem, hogy igen), úgy a felhalmozott órákat 50%-ban kell kfizetni (azaz 100 óránál +50 óra bért fogsz kapni).
A túlórából nem adózól jobban mint másból. Az adózás az éves jövedelem mérétkétől függ (melyik adósávba is kerülsz).

Üdv:
KoZso

chily02 # 2010.02.20. 19:19

Sziasztok!
Nekem a munkáltatóm,három havi munkakeretet rendelt el.Ez számomra azt foglalja magába,hogy három hónap elteltével,egy összegbe kifizeti a ledolgozott plusz órákat,vagy csúszóba kiadja.Erre valószínűleg nem fog megvalósulni,mert a sok megrendelés miatt, még egy napot is nehéz kivenni. Öt napból,minimum három napot tizenkét órát vagyok köteles dolgozni,nyolc óra helyett. A munkáltatóm szerint,ami azt jelenti,hogy az öt napból ledolgozott órák száma, 56-óra.Így mostanáig már több mint száz óra plusz órám van.Jogos ez hogy a munkáltató,három hónapos munkakeret alatt,ennyi órát felhalmozva,elrendel amit majd,áprilisba talán kifog fizetni.Ami számításom szerint,elérhei a 160-170 plusz órákat is.Més az a kérdésem lenne,hogy ha ez jogszabályos,akkor hogy kell feltüntesse az áprilisi bérelszámolásnál ezeket a plusz mukaórákat[kifizetéseket].Mert ha jogszerű,akkor szerintem túlórákban kell feltüntesse.De hajlamosak jutalomban elszámolni ezeket az órákat.Ami után tudtommal,tőlem több adót vonnak le.Ezekre a kérdésekre kérnék jogszerű választ.
Válaszukat előre is köszönöm!

fentanyl # 2009.06.12. 14:32

Köszönöm KoZso,de úgy értelmeztem,hogy ott csak EDDSZ tagok számára adnak tanácsot.
Mindegy,próbálkozom.

Üdv.:fentanyl