Munkaidőkeretben történő munkavégzés.


KoZso # 2009.06.10. 09:55

Fentanyl!

Javaslom a www.EDDSZ.hu oldalt. Az egészségügyi jogsegélyszolgálatban biztosan tudnak erre válaszolni.
Én special nem vagyok otthon az egészségügyben.

Üdv:

KoZso

nézd (törölt felhasználó) # 2009.06.07. 00:33

Köszi KoZso a választ.

Bár nem azt kérdeztem, hogy hogyan tudom bizonyítani, az nem gond.

Csak azt szerettem volna tudni, hogy kimeríti-e a zsarolás fogalmát a történet.

Szerintam ma Magyarországon ez egy precedens per lehetne, és talán sokat segítene nem kevés munkavállalón.

fentanyl # 2009.06.04. 15:59

Bocsi,senki nem tud segíteni?

fentanyl

KoZso # 2009.06.04. 09:30

A lenti történet csak akkor válik az általad használt szóhasználattal élve „zsarolásnak, illetve munkahelyi szabálytalanságnak”, ha bizonyítható a történet.
Ha nem bizonyítható, akkor csak egy kitaláció az egész ...

KoZso

nézd (törölt felhasználó) # 2009.06.03. 21:03

Vajon bűncselekmény vagy munkahelyi szabálytalanság?

Az üzemvezető zsarolása a törvénytelen túlórára:

  • Ha nem dolgozol tovább munkaidő után, (a túlórakeret már rég betelt) akkor elveszem a pénzed!

Lefordítva:

Ha nem csinálod meg nekem ezt a törvénytelen dolgot, hogy több nyereségem legyen, akkor kárt okozok neked.

Helyszín: Kanizsa Trend KFT

fentanyl # 2009.05.01. 15:46

Tisztelt Fórumozók!

A következő a történetem.
Budapesti kórházban dolgozom altatós asszisztensként 6 havi munkaidőkeretben.Munkaidőnk napi 8 óra + (ált.havi 4x)16 órás bennalvós ügyelet + (havi 3x)16 órás készenléti ügyelet.Törvény által előírt jogom bennalvós ügyelet után reggel hazamenni(ha jól tudom kötelességem is,tehát,ha akarnék sem dolgozhatnék),amikoris a munkáltatóm szerint nem dolgozom le a napi 8 órát.Konkrétabban:ha kedden ügyelek,ledolgozom a 8 + 16 órát,szerdán reggel hazamegyek,és aznap nem dolgozok.Ezzel mínusz órát "termelek" a munkáltatóm szerint.Tehát havi(ha 20 munkanapot veszünk)136 órát dolgozok(ha a 4 ügyeletből van agy péntek is,mert ugyebár másnap nem munkanap).Munkáltató nagyon "lojális",ugyanis munkaidőkeret végén eltörli a mínusz órát,tehát nem kapok kevesebb bért.Viszont,ha túlóráznom kell(ami elég gyakran előfordul,mert ugye altatás közben nem illdomos felállni és távozni),akkor ezeket e túlórákat a mínusz órák javára írja,tehát kevesebb mínuszt termelek.
Rosszul tudom,hogy az ügyelet is beleszámít a ledolgozott órákba?Az ügyeleteket kifizetik(a bennalvóst és a készenlétit is)azzal nincs gond.
Viszont,ha adott napon egyik sem vagyok,mégis maradnom kell,akkor azok a túlórák elvesznek.
Kérdésem,hogy ez szabályos-e,és nincs jogom méltatlankodni?

Köszönöm a figyelmet, várom a véleményeteket!

KoZso # 2009.03.17. 22:03

Szia efi99!

Éppen most tárgyalunk a céggel a munkaidő keret alkalmazásáról.
Ott akadtunk meg, hogy mi van akkor, ha a cég mondjuk a munkaidő keret elején nem tud munkát adni, de az így kiesett munkaórákat a munkaidő keret késöbbi iőpontjában be tudja majd dolgoztatni.

Milyen bért kap a munkavállaló arra a napra, amikor nem dolgozik, de melyet majd esetleg 2 hónap múlva ledolgoz?
Elvileg a munkamentes napra nem kap semmit, mikor pedig visszadolgozza, akkor megkapja a díjazást.

Igen ám, de mi van akkor, ha mondjuk a cég a mostani válságra tekintettel 4 havi keretnél az első hónapban egyetlen egy napot sem foglalkoztat, majd a következő 3 hónapban hetente 60 órát dolgoztatva ledolgoztatja az első hónap kiesett munkaidejét. Milyen bért fog kapni a munkavállaló az első hónap munkamentes idejére? Éhen fog halni?

Ha ezt engedi az MT. akkor gyorsan el kell beszélgetni a döntéshozokkal, hogy ez a törvény rosszabb mint Ramszesz fáraó rabszolgáinak munkszervezési módszere.

KoZso

efi99 # 2009.03.12. 14:30

KoZso
Köszi, én is tudom, hogy így van.
Kérdésem nem csak elvi, de egyben irónikus is akart lenni. Az hogy leírunk törvényben olyanokat, hogy napi 8, meg heti 40 órát "szokás" dolgozni jól hangzik, a baj viszont az, hogy az ilyen hosszabb munkaidőkeretes esetekben esetekben (illetve sajna manapság már az 1 hónaposnál is), az egész csak arra jó, hogy a törvényből kiolvassuk a szorzószámot a számításhoz, nem pedig arra, hogy tényleg annyit is dolgozzunk. Kiszámíthatóan, kipihenhetően, korrektül.
Tehát teljesen elméleti dolog, és nyugodtan mindenki megszakadhat közben az MT-vel teljes összhangban. Teljességgel félrevezető - mondjam azt: naív - úgy leírni, hogy pl "a napi munkaidő mértéke".
Mert helyette mi van: a munkaidőkeretre vetítve egy napra eső átlagos óraszám. És ezzel keményen vissza is élnek. Össze-vissza, meg hetekig összetorlódva zsinórban dolgozni legalább olyan fárasztó, mint túlórázni, hiába a munkaidőkeret végén a plusz-mínusz nulla óra. Óriási hiba volt ezt megengedni.

KoZso # 2009.03.12. 10:58

Szia efi99!

Feltettél egy elvi kérdést számomra, mely igen megtisztelő.
A munakidő keretet az időszak munkanapjainak számával + jelen esetben 8 órával kell meghatározni.
A munkaidő keret lezárásakor átlagban kell megnézni, hogy megvolt e a napi 8, heti 40 óra.
Pl.: két havi (8 heti, 40 munkanapos) keret 320 óra. 320/8= 40 óra / hét. 320 óra / 40 nap = napi 8 óra.
Ha netán a keret végén 300 óra lesz teljesítve, akkor logice, hogy valahol, nem teljesült a heti 40, vagy napi 8 óra. Ezért a munkáltatónak a keret lezárásakor, a kiesett munkaidőt ki kell fizetnie 100% bérrel, így olyan mintha meglett volna minden. A lényeg, hogy ezt a keret végén kell kifizetnie, nem pedig az aktuális hónap, hét, nap végén :-)

Pl.: éves munkaidő keret esetén jan-feb hónapban nem dolgozól semmit (melyre elvileg nem jár bér), majd Őszel halálra dolgozód magad (heti 6*12 órával)és év végére az éves kiírt óraszámod eléred. Nem reklamálhatsz semmit, hisz a cég a kötelezetségét teljesítette, az pedig már megányügy, hogy Te jan-feb. hónapban éhenhaltál.
Persze ez kissé kisarkított példa, de nálunk is volt arra példa, hogy 5 napig nem volt munka az egyik hónapban, majd a következőben visszadolgoztuk ezt. Amikor doglozol van pénz, amikor nem dolgozol nincs pénz.

Nem tudom, hogy választ adtam e kérdésedre.... remélem.

KoZso

enrique # 2009.03.09. 08:44

Sziasztok! a munkaidő kerettel kapcsolatban sajnos eggyes képviselők azért találták ki mert nagyon sok maszek cégnél benne vannak ők is.Ők meg sajna nem igen szeretnek semmiért fizetni ingyen szombat,a munkaidő keret az ilyen,a leírtak alapján halálra kell dolgozni magunkat,64 óra meg 72 óra mért nem mindjárt 1500 óra de milyen kedves 1 nap pihenő jár, ember!!! én nem irodai munkán vagyok hanem fizikai munkán,1 nap pihenő?,a családdal se birok foglalkozni örülök ha le birok piheni egy kicsit,a saját hivatalos ügyeimet se birom el intézni,mikor menjek oda vasárnap? nagyon jó törvényeket hoznak az biztos...

efi99 # 2009.02.20. 19:11

gandros
Akkor adjon a munkáltató annyi munkát, hogy ne legyen idő kávézgatni.
Ez azért nem úgy működik, hogy félórát oktatgatunk csak úgy fizetés nélkül kötelezően, mert úgyis mindenki biztosan lóg, kávézik, cigizik, lassan mozgatja az egeret, munkaidőben beállítja a széke háttámláját, wc-re jár stb, tehát szívatjuk egy sort.
Amit a munkáltató kötelezővé tesz, az munkaidő. A te szemléleted továbbfejlesztett verziója a klasszikus elrettentő példa: a hétvégi tréning, ami kötelező, de munkaidő, pihenőidő, család persze letojva, "tanácsadó", szagértő haver cég meg pénzzel megtömve.

gandros # 2009.02.20. 19:04

gjoni:

Már megbocsáss, de egy munkáltató szemszögéből ez több mint nevetséges és talán dühítő is.
A két heti munkaidődnek (2*40óra) ez a kis oktatás a 0,6%-a.
Mibe fogadunk, hogy ezt a két hetente 30 percet simán elkávézod eldohányzod, elbeszélgeted a munkaközi szüneten túl?
Egyébként a munkáltató oktat Téged, amiért még hálás is lehetnél.
Bocs, ez csak a "munkáltató" szemszöge, meg az enyém:)

gjoni # 2009.02.20. 16:37

Ha a munkaadó előírja a munkaszerződésben hogy a heti 5×8-óra munkaidőn túl, kéthetente pénteken, munkaidő után bent kell maradni még fél órát, minőségi oktatás gyanánt, ez beleszámít a munkaidőbe ? Ez jogos követelmény ? Erre jár plusz pénz ?

efi99 # 2009.02.18. 15:53

KoZso
Ennek fényében az én elvi kérdésemre mit válaszolnál, miszerint mit jelent a napi 8 / heti 40, ha egyébként elvileg sose lehet tudni előre egyetlen napra sem, hogy mi lesz a tényleges, és az is lehet, hogy a munkaidőkeret egyetlen napján illetve hetén sem lesz 8 ill 40 ?

Ariana # 2009.02.18. 09:55

Köszönöm a segítséget!

KoZso # 2009.02.18. 08:49

Ariana!

A munkaidő keretben lehet minden nap más-más munkaidőt meghatározni, a lényeg, hogy a lezárásakor (azaz a 3. hónap végén) annak azzal az óraszámmal kell elszámolnia a munkaadónak, melyet munkaidő keret nélkül is le kellett volna dolgoztatnia.
Pl.: vegyünk minden hónapot 20 munkanaposnak, azaz 160 órásnak. 3*160 óra= 480 óra. A keret végén a 480 órának meg kell lennie. Ha nem dolgoztál le 480 órát, akkor a cégnek a hiányzó órákat teljes bérrel ki kell fizetnie (alapbérrel). Ha többet dogloztál a 3 hónap alatt 480 óránál, akkor a 480 óra feltti órákat túlmunkában kell kifizetni. De ezek nem befolyásolják, hogy az egyik héten akár 60 órát, a mésik héten akár csak 20 órát dolgozzál (perzse a pihenő időnek meg kell lennie).
Remélem érthetően írtam le.

Üdv:
KoZso

efi99 # 2009.02.17. 19:35

Sőt szerintem a kérdést mindjárt úgy is fel lehet tenni, hogy tulajdonképpen mit jelent az, hogy valakinek a heti munkaideje úgymond 40 óra (vagy, hogy a napi az 8), hiszen a legkisebb munkaidőkeret is legalább 1 hónap. Magyarán a hetekre (napokra) vetítve kb bármit meg lehet csinálni, ha a munkaidőkeretben passzolni fog a végén.
Túlóra sem játszik szerintem, hiszen van ez a MT126 (2) Nem minősül rendkívüli munkavégzésnek, ha a munkavállaló az engedélyezett távollét idejét a munkáltatóval történt megállapodás alapján ledolgozza.
1 hétig engedélyeznek, aztán következő héten bepótol, esetleg fordítva.

Ariana # 2009.02.17. 10:09

Sziasztok!

A következő gondom van. A munkáltatónál 3 havi munkaidő keret van, napi 8, heti 40 óra alapulvételével. Épp a három hónap elején vagyunk, azonban a munkaidőket lecsökkentenék 6 óra / nap, 30 óra / hétre. Ezt a keret elején/közepén meg lehet tenni? Hogyan? Az jó, ha pl. az első hónapot fiktíven lezárjuk, és a maradék két hónapra meg már az új munkaidőt vesszük alapul, vagy mindenképpen meg kell várni a keret végét?

Minden segítséget köszönök!

vevike # 2009.01.29. 12:50

Kedves KoZso! Talán ebben is tudnál segíteni:
Arra a kérdésemre keresem a választ, hogy van-e valahol szabályozva a részmunkaidős foglalkotatás? Gondolok itt arra, hogy régebben az arányosítási elvet kellett alkalmazni a napi, heti munkaidő meghatározásánál
- 8 órás esetén a heti 48 óra helyett
6 órásnál heti 36
- a napi 12 max helyett csak 9
- túlóra keret évi 2oo óra helyett 15o

Jelenleg, ha valamilyen időkeretben foglalkoztatunk valakit, úgy akár napi 12 órát, heti 48 órát is előírhat neki a munkaadó. De részmunkaidősnél is?

Sürgós lenne a válasz. Üdv

vevike # 2009.01.29. 12:45

Köszi Kozso! Én is így gondoltam.

enrique # 2009.01.29. 10:16

bocsi még valami mivan akkor ha elrendeli a mukaidőkeretet mondjuk fél évre akkor is a felállás amit le írtál? hogy hétfőn előre szólok hogy nem tudok jönni..?

enrique # 2009.01.29. 10:08

KoZso! köszi szépen a választ! nehéz felfogásom van de talán ha többször át olvassom talán megértem,de az biztos hogy nem igen lehett nálunk eggyezkedni a főnökkel,mint már írtam nem az a gond hogy szombaton menni kell,hanem ha én otthon le beszélem a csládal hogy ide vagy oda megyünk,pénteken meg szólnak hogy ide kell jönnöm ez így nem jó,de a családi programot le mondaná az ember ha Túlórát fizzetnének..

Még egyszer köszi a választ!

KoZso # 2009.01.29. 09:29

Kedves Enrique!

Próbáljuk megközelíteni érzelmek nélkül, mert érzelmekkel telve nehéz józanul gondolkodni.

A munkáltató a munkarendben előre közli (1 héttel előtte egy hétre vonatkozóan) a következő hét munkavégzési idejét. Amennyiben ebben a munkarend hirdetésben közölnie kell, hogy melyik nap a munkanap és melyik a pihenőnap. Fontos, hogy nem kötelező a pihenőnapnak szombatra vasárnapra esnie. Lehet ez hétfő és kedd is. A lényeg, hogy a munkarendben rögzítsétek, hogy melyik nap munkanap, melyik pihenő.
Tegyük fel, hogy hétfőtől péntekig munkanapot hirdet a cég, szombat-vasárnapra pedig pihenőnapot. Ebben az esetben (sajnos) az adott hét péntekén még mindig van lehetősége Téged szombatra (pihenőnap) dolgozni hívni, igaz ez rendkívüli munkavégzésnek fog számítani, mert az előzőleg meghirdetett munkarenden változtatott, egyébként meg a pihenőnapon történő munkavégzés 100% túlóra pótlékkal számolandó (dupla pénz). A rendkívüli munkavégzés a törvényalkotás gyakorlata szerint szinte kötelező munkavégzés, kevés mentesítési lehetőség van alóla. Egyetlen fogódzó, hogy a rendkívüli munkavégzés nem jelenthet aránytalan nagy terhet a munkavállaló családi körülményeire. Na, ez egy jó tág fogalom. Ide aztán belefér minden. Az előre leegyeztetett disznóvágás, a kőműves jövetele az építkezéshez, a gyerek elhozatala az óvodából, bölcsödéből, távoli rokon alkalomszerű látogatása, stb. A kérdés az, hogy ezt mint munkavállaló fel tudod e vállalni. A rendkívüli munkavégzés bejelentésére nincs időkorlát (ez a legnagyobb baj), tehát legrosszabb esetben a napi munkavégzés befejezése előtt 30 perccel is szólhat, hogy maradj tovább dolgozni (de ekkor sem dolgozhatsz többet napi 12 óránál).
Munkaidő keretben is kötelező ezeket a szabályokat alkalmazni.
Ezért nem nagyon értem, hogy mire gondolsz akkor, mikor a munkarendtől eltérően pénteken jelenti be a főnököd a szombati munkavégzést és te ezért sima bért kapsz. Nem kaphatsz sima bért csak túlórapótlékot, de viszont a főnököd elrendelheti pénteken is a szombati munkát.
Amennyiben a főnököd meg tud egyezni veled, hogy az előzetesen meghirdetett munkarenden utólag változtassatok, és az eredetileg kiírt szombati nap (pihenőnap) sima munkanapra kerüljön átírásra, úgy valóban nem jár érte túlóradíjazás. A rendkívüli munkavégzéstől való engedély nélküli, indokolatlan távolmaradás valóban hozhat magával szankciókat, de azért az azonnali elbocsátást erősnek tartom. Javaslom, hogy amennyiben nem szeretnél bemenni szombaton dolgozni, úgy minden hét elején egy jó nyomos indokkal keresd meg a vezetődet, hogy eszébe se jusson neked szombatra programot csinálni, mert neked már van. Ha lehet ezt írásba tedd meg. Ha ezt követően a főnököd mégis elrendeli a szombaton, akkor jogosan jelzed neki, hogy nem fogsz jönni, és írásbelit sem adhat távolmaradásodért, hisz tudta hogy nem érsz rá, minek hirdetett neked munkát erre a napra. Ha mégis írásbelit ad, azzal sima egy pernyerés.

Remélem érthetően fogalmaztam.

KoZso # 2009.01.29. 09:05

Kedves Vivike!

A kihirdetett munkarendet két módon lehet változtatni. Vagy csökkentik az abban kihirdetett munkaidőt vagy növelik :-)
Amennyiben a kihirdetett munkaidőtől (pl.: 40 óra) többet kell dolgozni s ezt csak a meghirdetett munkarendet követően hirdeti ki a munkáltató, akkor ez mindenképen túlórának minősül. A túlóra díjazása pihenőnapkor 100%, munkanapon a napi munkaórán felüli munkavégzésnél 50%.
Amennyiben csökkentik a kihirdetett munkaidő mértékét, úgy mindenképen ki kell fizetni a már meghirdetett munkaidőt. Akkor is, ha a meghirdetett munkarendben utólag egy napot, egy órát sem kellett dolgozni (tehát jár neked a 3 óra alapbér).

Remélem érthetően írtam.

KoZso

enrique # 2009.01.29. 07:55

Engem nem zavar ha szombaton menni kell melóba de ne minimálbérért,az embernek nincs hétvégéje + ki akarják rúgni ha nem megy be,a Parlementbe én is el ülnék,és szivatnám azt aki dolgozik...