Romániában ideiglenesen (?) elvett jogosítvány


netptl # 2017.07.14. 19:53

Kedves Mindenki,

Romániában vezettem, nem láttam faluvégét jelző táblát, de házakat sem már, úgyhogy belelptem a gázpedálba és egy szembe jövő rendör autó azonnal levillogott: 106-al. elismertem neki is, hogy hibáztam meg minden.
Elvette a jogsimat ideadta a 15 napos papírt + 3 hónapos eltiltást a romániai vezetéstől. Azt mondta, hogy Hétfőn menjek be a rendörségre és ott visszakapom a magyar jogosítványomat.
Kérdésem:
mennyi pénzt vigyek magammal?
van-e esélyem, hogy hétfőn visszakapjam a jogsimat vagy megy a követségi körre?

n0024 # 2014.03.03. 19:28

Hello ! Erdekelne a tortenet folytatasa , en tegnap jartam hasonlo keppen. Csutortokon keszulok ugyveddel visszamenni, mert szerencsere volt kamera az automban, van bizonyitekom .de nem tudom mire szamithatok, erdemes-e feljelentest tenni, vagy siman folytassam le az ugyintezest...

Véleményem # 2012.08.22. 20:01

kerdezobiztos

Elég érdekes eljárás zajlott le önnel szemben. Aztán lehet hogy a románoknál ez a gyakorlat. Amúgy amit kiállított, csekket vagy bármit románul, ahhoz köteles lett volna adni angol vagy német fordítást minimum, ha már annyira az EU-s elveket hozta fel a román rendőr. Ha már elvette a jogsit, ezen kár rágódni vissza fordíthatatlan, azt megküldik majd oda ahova kell, az illetékes okmányirodánál fog landolni majd. Aztán lehet érdeklődni. Ilyen 15 napos román papírral szerintem ne vezessen, mert nem fogják érteni, illetve elfogadni sem mint vezetői engedély mert az nem az. Amit adtak az max. 1 napig volt használható a telephelyig vagy lakhelyig ameddig az autóval közlekedett az nap. Bírság mértékéről és egyéb vonzatokról nem tudok mit mondani. Okmányirodában illetve a magyar rendőrségnél érdeklődjön.
Büntetésre lehet számítani majd... Valószínű majd valamilyen román hatóságok által kezdeményezett megkeresés keretében fogja a magyar hatóság végrehajtani ezt a procedúrát.

ius latratus # 2012.08.22. 14:14

"Hogy milyen buntetsre szamithat, arra nem tudok valaszolni, nem ismerem a roman jogot sem a gyakorlatot."

Én a rómait ismerem (ők -tévesen- onnan eredeteztetik magukat), de akkor még nem volt jogosítvány, meg rendőr sem... Ha lett volna, akkor analógiába állítva az esetet Róma jogával, azt mondanám, hogy mivel nem érintette meg a rendőr a pálcával a polgárt, így a jogügylet semmis. Itt persze a pecsét a pálca...
:)

Gyenge poén?

Lysandra # 2012.08.22. 13:59

En ugy tudom, hogy a Romaniaban kiallitott es ott 15 napig jogositvanykent ervenyes papirt Magyarorszagon nem fogadjak el, tovabba az elvett jogositvanyt a nagykovetsegre fogjak kuldeni es onnan megkuldik a hazai okmanyirodaba. Erdemes lenne felhivni a rendorseget es ott utanakerdezni ennek.
Hogy milyen buntetsre szamithat, arra nem tudok valaszolni, nem ismerem a roman jogot sem a gyakorlatot.

kerdezobiztos # 2012.08.17. 23:04

A napokban Romániából jöttem hazafelé autóval. Még román területen megállított a rendőr azzal az - egyébként teljesen valótlan - indokkal, hogy állítólag záróvonalon előztem. (De NEM tettem ilyet, már csak azért sem, mert akkor már vagy negyed órája ő jött mögöttem, nyilván figyeltem arra, hogy mit csinálok. Nem tudom, lehet, hogy a magyar rendszám zavarta, és meg akart büntetni. Mindegy, most nem is ez a kérdés.)

Miután nem voltam hajlandó kifizetni a helyszíni bírságot, és nem írtam alá az általa kiállított jegyzőkönyvet sem (egyrészt mert nem tettem semmi olyat, amit a rendőr állított, másrészt meg mert a jegyzőkönyv románul volt, és nem értettem amit alá kellett volna írnom), elkobozta a jogosítványomat.

Adott viszont egy, a jogsi elkobzásáról szóló román nyelvű, bélyegzőt nélküli papírt. Azt állította a rendőr, hogy ezzel a papírral 15 napig vezethetek jogsi nélkül, akár Magyarországon is. Tájékoztatása szerint ez uniós szabály, és annak megfelelő a papír is. A jogsimat pedig állítólag postán elküldik 15 napon belül, de azt nem tudom, hogy egyenesen hozzám, vagy a magyar rendőrségre.

A kérdéseim a következőek:

- Merjek-e itthon a kizárólag román nyelvű, tollal kitöltött, bélyegző nélküli, de állítólag az uniós szabályok szerint erre alkalmas papírral vezetni? Ha megállít egy rendőr és kéri a jogsimat, el fogja-e fogadni ezt a román nyelvű papírt helyette?

- Várhatóan tényleg megérkezik-e 15 napon belül a jogsim? Ha igen, akkor hozzám, vagy a rendőrségre?

- Számíthatok-e büntetésre? (Az esetet nyilván semmi nem bizonyítja (mivel hogy meg sem történt), nem lesz róla fotó, tanú, stb, és nem is írtam alá semmit.) Ha igen, akkor azt a román vagy a magyar hatóságok felé kell majd rendeznem?

Előre is köszönöm a válaszokat!