Schengen vizum megtagadàsa


Babus81 # 2016.07.07. 10:50

Megérkeztünk Angliába!
Kissé kalandos volt az út,de beengedtek minket az angolok!
Non eu állampolgárnak VÍZUM KÖTELESSÉGE VAN!!!
Tekintettel,h látogatóba jöttünk,illetve 4 éves házasok vagyunk,valamint működött a szimpátia is(saját véleményem)
segítőkész és megértő volt a rendészeti tiszt,papírjainkat vizsgálat alá vetették,minket pedig a döntésig elkülönítettek,várva sorsunkat.Végül férjem pecsétet kapott az útlevelébe.Ha ez nem történt volna meg,a következő géppel haza dobtak volna minket!
Megalázó volt,h megannyi turista szeme láttára különítettek el minket,kibírtuk nem haltunk bele,de nem igazán kellemes a szitu!

Dr.Attika # 2016.07.02. 04:07

Magyarországi tartózkodási engedély Angliába történő belépésre is jogosít.

Babus81 # 2016.07.01. 20:12

Üdvözlöm,

Érdeklődnék,hirtelen utazási szándékunk adódott,szeretnék pontos megnyugtató választ kapni!Magyar állampolgár vagyok,férjem pakisztáni állampolgár,több mint 4 éves házasok vagyunk,van Ciprusi tartózkodásink,illetve magyarországi tartózkodási engedélyünk is.Házasságunk magyar anyakönyvezve.Idő szűke miatt sajnos most vízumot nem tudunk igényelni,Angliába a férjem elkísérhet így vagy sem?Megtagadják a belépést??
Köszönettel

swiss # 2015.09.17. 16:57

Kedves Forumozok,

szeretnem a szakmai velemenyetek kerni az alabbi ugyben mit tehetnek?

Magyar allampolgar vagyok jelenleg svajban elek hazakoltozesi szandekkal.Svajcban ismertem meg jelenlegi ferjem aki koszovoi allampolgar es akit Svajcbol kiutasitottak bunteto eljaras miatt

Spas12 # 2014.05.24. 10:08

Nem tudom, miért mondták ezt, hiszen ők is tisztában vannak a jogszabályokkal. Lehet, h. valami félreértés történt. Ha tartózkodási engedélyt szeretett volna kérelmezni a mexikói áp., azt megtehette volna Mexikóvárosban is. LEHET Pesten is, de nem kötelező. Lásd ehhez: 114/2007. Korm. rendelet 47. § (1) bek. és (4) bek. c) pont.

Elvileg a mexikói kilépésnél is ellenőrizni kellett volna az útlevelét, hogy ezt miért nem tették, rejtély.

Ami pedig a bírság kontra SIS jelzést illeti, a magyar jogszabály szerint ha a külföldi befizette a bírságot és ezt igazolja, kérelmére az elrendelő hatóság törli a figyelmeztető jelzést. Mivel - az előadottak alapján - a franciák tették SIS-re, én a francia idegenrendészetet/konzulátust vagy akár a francia adatvédelmi hatóságot keresném meg a törlés végett, ha a bírság kifizetésre került és a jelzés nem került még törlésre.

Esmeralda75 # 2014.05.23. 05:56

SPA12

Köszönöm a választ, már nem a "turbékolás" korosztályába tartozunk!
Ezeket az információkat már megtaláltam én is az interneten, de az nem volt világos, hogy az illető felkereste a Mexikói Magyar Nagykövetséget és ott azt a felvilágosítást adták, hogy nyugodtan megveheti a jegyet (6 hónap lejárta előtt vagyis julius 1-e előtti dátumra) mert a papirokat itt vagyis Magyarországon a bevándorlási hivatalban kell intéznie!
A másik számomra furcsa ebben az egész történetben, hogy elvileg Mexikóvárosban a repülőtéren is átmegy egy imigration office-on, ott miért nem tájékoztatták, az alább említett rendeletről, megnézték az útlevelét és látták, hogy már "letartókodta a 3 hónapot!
A harmadik pedig hogy Párizsban megbüntették és mégis rákerült a SIS listára! Büntetés is és tiltólista is na akkor ez most hogy is van?

Spas12 # 2014.05.22. 15:25

helyesbítés az előzőhöz:

Való igaz: mexikói állampolgárok igényelHETIK a tart. engedélyt Magyarországon is, de ez csak lehetőség, nem kötelező.

Spas12 # 2014.05.22. 15:23

Esmeralda,

mexikói állampolgárok (és még sokan mások) EU-ba való beutazásuk során alapvetően vízummentesek. DE! Ez nem jelent korlátlan beutazási és tartózkodási lehetőséget. Mind a Vízumkódex (EU jogszabály), mind pedig a magyar jogszabály úgy szól, hogy AZ ELSŐ BEUTAZÁSTÓL SZÁMÍTOTT 180 NAPON BELÜL 90 NAPOS TARTÓZKODÁS minősül vízummentesnek. Az előző mondatot direkt írtam csupa nagybetűkkel, mert ez a lényeg és nem azért, mert a Caps Lock bekapcsolva maradt. Tehát a mexikói úr a következő hibákat követte el.

  1. Januártól április 22-ig - felteszem nem január 22-én utazott be Magyarországra - kimerített, sőt túl is lépett egy 90 napos időszakot. Kilépéskor tehát a francia határrendészet jogosan bírságolta meg. Különben ment volna a SIS-re. Így még mindig jobban járt, mert ha SIS-re kerül, akkor egy darabig legfeljebb csak skype-on turbékoltok (vagy Te mész ki hozzá Mexikóba).
  2. Mivel az első beutazástól (január) számított 180 napon belül már "letartózkodta" a 90 napját (sőt, túl is lépte azt), nem csodálom, hogy ezúttal a holland határrendészet tartóztatta föl (ami egyébként jogszabályi kötelessége is). Ki kellett volna várni a következő 180 napos időszakot, tehát leghamarabb az első beutazástól számított 180 napos időintervallum elteltét követően - vagyis nagyjából júliustól - utazhatott volna be vízummentesen.

Alapvető kérdés, hogy ha az illető ilyen hosszú ideig kíván Magyarországon tartózkodni, miért nem igényelt Mexikóvárosban tart. engedélyt? Azzal - ha megkapja, érvényességi idején belül - bármikor beléphet az EU-ba és Mo-ra. Való igaz: mexikói állampolgárok igényelHETIK a tart. engedélyt, de ez csak lehetőség, nem kötelező.

Tehát összefoglalva: legközelebb, az ilyen kellemetlenségek elkerülése végett:

  1. vagy ne tartózkodjon túl kb. fél éven belül 3 hónapnál tovább, VAGY
  2. kérelmezzen tart. engedélyt már Mexikóvárosban.

A KLM-et ne keverjük ide, az nem idegenrendészeti hatóság, hanem egy profitorientált cég. Neki az az érdeke, h. fizess a repjegyért. Hja, hogy nem tudsz jogszerűen belépni az EU-ba? Leszállás után az őt már nem érdekli...

Esmeralda75 # 2014.05.22. 10:40

Tisztelt Jogászok,
Megpróbálom röviden leirni a történetet, a völegényem mexikói állampolgár aki idén januártól április 22-ig Magyarországon tartózkodott, a repülőtéren nem mondtak neki semmit, hogy elvileg 90 napot tartózkodhat nálunk. A párizsi repülőtéren 180 euró birságot fizettettek vele azt mondták a bírság megfizetésével, nem tesznek feljelentést és nem kerül tiltólistára(SIS)
. A Mexikóvárosi magyar nagykövetségen személyesen azt mondták neki nyugodtan vehet repülőjegyet májusra, mert nem kell kivárni, hogy leteljen a 6 hónap, és itt Magyarországon kell intéznie a tartózkodási engedélyt. Május 19-én elindult, Mexikóvárosban a KLM módosította a repülőjegyét, mondván csak 90 napot tartózkodhat, hiába mondta, hogy elintézi a hosszabb tartózkodást. Végül tovább engedték, de Amsterdamban a bevándorlási hivatalnok visszafordította, mondván nincsenek rendben a papírja.Kérdezem, hová tudunk fordulni jogorvoslatért és Mexikóvárosban miért nem utasította vissza a továbbutazást a KLM? És a kutyánk is vele van, akit szintén nem küldhetett tovább nekem 5 napja szállítóboxban várja a döntést.
Kihez forduljak, mert szerintem, valahol hibáztak de nagyot a hivatalnokok? Köszönettel

Spas12 # 2014.05.17. 18:07

Mohács véleményéhez csatlakozva nem értem, az új magyar útlevelet miért nem a pretoriai konzulátuson kérelmezte? Nyilván felszámítják a konzuli közreműködői díjat, de az még mindig jóval kevesebb mint egy Pretoria-Bp repjegy...

Ha van magyar útlevele - még ha az le is járt - magyar állampolgárnak tekintendő. Fogalmilag kizárt magyar állampolgár számára vízum kiadása Magyarországra való beutazáshoz. Egyébként Alaptörvény-ellenes is lenne, mellesleg...

Mohács # 2014.02.10. 07:25

Szerintem jogosan jártak el. Magyar állampolgárnak schengeni vízumot nem adhatnak mivel Magyarország is a schengeni egyezmény tagja. Magyarország jogrendszere elfogadja a kettős állampolgárság létezését viszont a jog alkalmazása szempontjából saját állampolgárának tekint. Amivel viszont élhetsz az a magyar útlevél igénylése a külképviseleten. Ez természetesen többe kerül a konzuli közreműködői díj végett –mint ha Magyarországon igényelnéd- viszont magyar állampolgárság megléte mellett ez az út járható. Azért kédezz rá a külképviseleten!

Tiboro71 # 2013.10.17. 11:19

Tisztelt Jogàszok,

Dèl-Afrikàban èlö kettös àllampolgàr vagyok (Magyar,Dèl-Afrikai). Mindkèt ùtlevèllel rendelkezem de mivel a Magyar ùtlevelem lejàrt ès ennek meghosszabitàsàt otthon szeretnèm elintèzni, szeretnèm a Dèl-Afrikai ùtlevelemet hasznàlni az utazàshoz.

A vizumkövetelmènyeknek minden pontban eleget tettem (tàmogatò dokumentumok stb).

Ennek ellenère,a konzulàtuson Pretoriàban közöltèk velem hogy nem adhatnak ki Schengeni vizumot a Dèl-Afrikai ùtlevelmebe mert rendelkezem Magyar ùtlevèllel.
Tovàbbi indoklàst vagy bàrmifèle informàciòt nem kaptam.

Ez rendkivül èrdekes mert:

  1. Edesanyàm aki szintèn kettös àllampolgàr, most 2013 Szeptemberèben utazott ès neki minden problèma nèlkül kiadtàk a vizumot.
  2. Màr utaztam a Dèl-Afrikai utlevelemmel igy 2007-ben.

Kèrdèsem az lenne hogy a konzulàtus jogszerüen jàrt e el (be sem vettèk a vizumkèrvènyemet) ès ha nem,
akkor van-e lehetösègem van kàrtèritèst követelni tölük (repülöjegy stb)?

Elöre is Köszönom az informàciòt