Nemzetközi Jog Magyarországon


Vadvirágocska # 2019.03.07. 18:01

Kedves Jogászok, Szakértők!

Olyan S.O.S kérdésben kérek segítséget, hogy milyen jogsegély egyezményre lehet hivatkozni Magyarország és az USA (vagy EU-USA) vonatkozásában, hogy a bíróság végzés formájában bekérjen perdöntő bizonyítékokat (közösségi oldaltól)?

Tudnának erre vonatkozó jogszabályt mondani?
A 2006. évi XL. törvényben van egy ilyen kitétel, hogy:

"Jogsegély a közigazgatási hatóságok számára

Az EU-USA kölcsönös jogsegély megállapodás 8. cikkének megfelelően az 1994-es kölcsönös jogsegély szerződés 1. cikke a következő l/A. bekezdéssel egészül ki:

„1/A. a) Kölcsönös jogsegélyt nyújtanak továbbá a nemzeti közigazgatási hatóság számára is, ha az valamely cselekményt a büntetőeljárás megindítása vagy a nyomozó, illetve bűnüldöző hatóságokhoz történő áttétele céljából vizsgál az ilyen vizsgálatok elvégzésére vonatkozó különleges közigazgatási vagy szabálysértési hatásköre alapján. Ugyanilyen feltételekkel más közigazgatási hatóságok számára is nyújtható kölcsönös jogsegély. Nem nyújtható jogsegély olyan ügyekben, amelyekben a közigazgatási hatóság megítélése szerint nem indul büntetőeljárás, illetve nem következik az ügy más hatóságokhoz történő áttétele.

  1. Az e bekezdés szerinti jogsegély iránti kérelmeket a központi hatóságok, vagy a központi hatóságok megállapodása alapján kijelölt más hatóságok között kell továbbítani.”

Ha egy pernél fennáll annak a lehetősége, hogy bűntetőeljárás is indulhat (melynek alapját a jogsegély iránti kérelemmel bekért bizonyíték bizonyítaná) a tanúvallomások miatt, akkor erre a törvényre való hivatkozást a bíróság elfogadja és ez alapján kérhetem végzés kiadására?

Amennyiben igen, akkor magyar és angol nyelven megírásra kerül a kérés a bíróság részére a végzés miatt.

Köszönettel,
Vadvirágocska

Sznyegurocska # 2019.01.26. 17:35

Üdvözlet minden Fórumtársnak!

Remélem, jó topikba írom ezt a hozzászólást.

Hamarosan Erasmusra megyek Olaszországba, nemrég összefutottam ennek kapcsán egy rengeteg évig Itáliában élő barátnőmmel,hogy kapjak egy átfogó képet első kézből az ottani életről, árakról, beilleszkedésről, egyetemi életről. Ő akkor 1 hónapja költözött vissza Budapestre a beteg édesanyjához.

Kiderült még az is,hogy szakított az olasz élettársával, elég vehemens érzelmi csatározás után váltak el. Szóba kerültek a félelmei is, hogy mi lenne, ha a kapcsolatuk alatt készült pikáns fotóit a férfi felrakná a világhálóra, vagy a hölgy tudta nélkül eladná a férfi lakásában maradt, szóbeli megegyezés szerint ott tárolható ingóságait? Mennyire érnének el a magyar/más nemzet hatóságai ezekben a konkrét esetekben más EU-s országokba?

Szerencsére egyik sem következett be, de most már engem is nagyon érdekel a téma. Tény, az én barátom is kettős állampolgár, de ő határon túli magyar, és nem is félek,hogy ilyet tenne,viszont a barátnőm helyzete azért óvatosságra int.

Ancika66 # 2018.03.25. 13:58

alfateam Neked is köszönöm :)

alfateam # 2018.03.25. 13:50

Ez már kérdésként felmerült 2009-ben a Polgári jog rovatban
"öröklés Kanadában élő szülőktől" címmel lapozz vissza.

Ancika66 # 2018.03.25. 13:18

T Fórumozók !

Egy tanácsra megpróbálom itt, ebben a kategóriában feltenni kérdésem, remélem kategórián belül jó helyen :)

2 éves koromban szüleim elváltak, ezután 4 éves koromban anyám megismerkedett egy férfival és elmentek Kanadába, ahol már állampolgárságot kaptak. A férfi szintén itthagyott egy kisgyereket. Engem anyai nagymamám nevelt fel. Édesapám lezüllött és évekkel ezelőtt meghalt itt Magyarországon. Nagymamám postán levelezett anyámmal, miután a Mama meghalt, én leveleztem anyámmal évekig, én már elektronikusan. Sosem haragudtam anyámra, Mama mindig úgy nevelt, hogy ő az anyám...stb Az Anyja temetésére sem jött haza, de mindig ígérgette, hogy eljön meglátogatni és megnézi az én 2 lányomat már végre életben is, amiből sosem lett semmi. Mindig azt írta, hogy kárpótolni tudja, nem lehet, de legalább majd örökölhetek utána. Én sose vártam erre, nem vagyok már én sem túl fiatal és nekem jó, ami van, de arra gondoltam, ha ez valóban így lesz, akkor legalább az én 2 lányomnak lesz valami életkezdés segítség, amit ugyan nem tudok, hogy mi és mennyi. Az mindig tudott volt, hogy nagyon jó körülmények között élnek. Nekem volt pár furcsa dolog, amikre rákérdeztem és egy „véletlen” folytán kiderült, hogy Kanadában született közös gyerekük nemsoká, miután kimentek, amiről itt senki nem tudott. Ez után anyám megsértődött , azt írta fejezzük be a levelezést, ő többet nem ír és a férje meg azt üzeni, hogy ne is gondoljunk rá, mert itt senki nem fog semmit kapni utánuk. Azt szeretném tudni, ( már több, mint 40 éve Kanadában vannak) hogy van-e olyan ott is, mint itt, azt hiszem úgy hívják, hogy köteles rész, és ilyenkor ha történne anyámmal , vagy velük valami, senki nem értesítene, mert az ottani gyerekük nem is tud rólunk, ha meg csak anyámmal történne bármi, a férje biztosan nem értesítene. Van-e annak valahol nyoma, hogy van egy itthagyott gyereke és hivatalból értesítenének-e valahonnan ?
Hosszú voltam, de megpróbáltam érthetően, remélem sikerült.
Előre is köszönöm, ha valaki válaszol !

Sherlock # 2014.01.05. 19:16

A románokkal sem az volt a baj, hanem hogy eeevették a munkát meg az asszonyainkat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.05. 16:50

Ez nagyjából olyan, mint a 30 millió román, aki ott toporgott a határon, hogy lerohanja a magyar ellátórendszert.

Akkor kaphat az az ukrán nálunk nyugdíjat, ha letelepült, és az ukrán nyugdíjat nem kapja. Ha elköltözik, a magyar nyugdíja is megszűnik.

gabornagy22 # 2013.11.21. 14:24

Időközben megtaláltam köszönöm!

UCC alkalmazását kerestem Magyarországon!

http://eur-lex.europa.eu/…exUriServ.do?…

Mert nem értettem hogyan Kapcsolódhat ez Hazánkhoz,de most már tiszta a dolog!

PGabe # 2013.11.21. 10:20

Plusz nézd meg esetleg a nemzetközi magánjogról szóló rendeletet, a hágai egyezményt, stb... így konkrétumok nélkül.

pazs # 2013.11.21. 09:43

öööö - a konkrét tényállás ismeretében könnyebb lenne erre válaszolni. Mi van a végzésben?

gabornagy22 # 2013.11.19. 17:41

Üdvözletem!

Érdeklődni szeretnék, hogy az Alkotmányunk alaptörvényében lévő Q cikkely szerint:

  1. cikk

(1) Magyarország a béke és a biztonság megteremtése és megőrzése, valamint az emberiség fenntartható fejlődése érdekében együttműködésre törekszik a világ valamennyi népével és országával.

(2) Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeinek teljesítése érdekében biztosítja a nemzetközi jog és a magyar jog összhangját.

(3) Magyarország elfogadja a nemzetközi jog általánosan elismert szabályait. A nemzetközi jog más forrásai jogszabályban történő kihirdetésükkel válnak a magyar jogrendszer részévé.

Ez megmásíthatatlan és minden esetben elfogadható Magyarországon minden Bírósági eljárás során?

Továbbá érdeklődnék, hogy ha Például Magyarországon működő Cég New York Államban van bejegyezve és ott New York Államban történik egy Hatályos Bírósági végzés valamilyen okból kifolyólag, akkor itt Magyarországon függetlenül hogy nem New Yorkban van, alkalmazható rá itt Magyarországon e New York-i Hatályos végzés?

Válaszukat előre is köszönöm és kérem ha lehetséges ezt Jogszabállyal is legyenek szívesek alátámasztani!

Köszönettel:
Nagy Gábor