Nemzetközi végrehajtás


Tit77 # 2019.05.28. 23:23

Kipa, nagyon köszönöm a válaszod!
Köszi gerbera317 (és jobbulást, a paranoia kezelhető)!

Kipa (törölt felhasználó) # 2019.05.28. 21:10

Szerintem nem jó gerbera válasza. Vagyis, amit írt, az igaz, de ennyi feltétel az nem elég, ettől több kell, és majdnem lehetetlen a végrehajtás a több feltétel miatt.

Részletezem.

A magyar rendőr az csak magyarországon rendőrködhet, a határon túl már megszűnik a hatalma, ott nem intézkedhet. A magyar katona szintén, a magyar adóellenőr szintén, és ugyanígy a végrehajtó is. A magyar végreajtó az Magyarországon egy nagy úr, de a határon túl, a határtól 1 méterre a túloldalon ő már egy senki, ő már nem tehet semmit. Ezért és ebben igaza volt gerberának, hogy külföldi végrehajtást kell kérned külföldön, tehát egy bosnyák végrehajtási eljárást kell megindíttatnod Boszniában.

Csakhogy ez nem elég, és ettől sokkal több kell, és gyakorlatilag majdnem biztos, hogy nem fog sikerülni.

Ugyanis.

Ahogy az előbb fejtegettem, hogy ki mindenkinek vész el a hatalma a határt átlépve, egy fontos dolgot kihagytam. Mert hogy a bírónak is elvész a hatalma a határon túl. Alapesetben a magyar bíróságok bármilyen döntése az érvénytelen külföldön, mert magyar bíró hozta, s magyar bíró alapesetben nem bíráskodhat külföldi cég felett, külföldi személy felett. És ez az alapesetnek nevezett szituáció igaz kb. az ügyek 99%-ára. Tehát mindössze az ügyek 1%-ában hozott magyar bírói ítélet exportálható külföldre, és csak 1%-ában lehet elérni, hogy külföldön is érvényes legyen a magyar ítélet. A maradék 99%-ban hát bizony az egész pert meg kell ismételni külföldön, mert alapesetben csak a külföldön hozott ítélet lesz érvényes külföldön és a magyar nem.

Na most kivétel az alapesettől az EU másik tagállama, mert ott többségében érvényesek a magyar ítéletek. De Bosznia az nem EU, ott nem lesz érvényes a magyar ítélet, és mint nem érvényes ítéletet nem is kérheted a boszniai végrehajtását. Hanem bosnyák bíróságon meg kell ismételni a teljes pert, és majd a bosnyák bíró ítéletét kérheted végrehajtani egy bosnyák végrehajtótól.

Akkor lehet mégis végrehajtani egy magyar ítéletet külföldön, ha a két ország nemzetközi egyezményt kötött az adott ítélettípus kölcsönös elfogadására. De az országok ilyeneket nem nagyon kötnek, vagy csak nagyon korlátozott mértékűt, pont a nemzeti szuverenitás miatt. Nehogy egy magyar bíró kibocsátgasson rengeteg ítéletet, és utána azt Boszniában kötelesek lennének végrehajtani, és akkor a magyar bíró irányítaná a végén Boszniát.

Szinte semmilyen témakörben nem szoktak olyan egyezményeket kötni, hogy elfogadják egymás ítéleteit. (Sem bilaterális, sem multilaterális, sem viszonosság) Az ilyen, mégis esetleg létező egyezmények csak az ítéletek 1%-át fedik le, tehát a magyar ítéletek 1%-a lesz külföldön elfogadott, szakszóval "elismerhető".

Kicsi az esélye, hogy a te magyar ítéleted olyan témakörben született volna, amire pont van a két ország között egyezmény, hogy azt a típusú ítéletet elfogadják.

Ha mégis lenne egyezmény, amir 1% az esélyed, akkor még a végrehajtás (boszniai végrehajtás bosnyák végrehajtóval), akkor is megelőzi egy bosnyák bíró általi normakontroll, tehát a bosnyák végrehajtó akkor sem kezdheti el végrehajtani, és a bosnyák bíró a normakontroll után egy végrehajtási záradékot vezet rá bosnyák nyelven a magyar ítélet (és hivatalos fordítás) aljára. Ha nincs meg a bosnyák bíróságtól a végrehajtási záradék, akkor a bosnyák végrehajtó el sem kezdi a bosnyák végrehajtást. De mint mondtam, ez csak az 1%, a 99% az eleve el nem fogadható kategóriába esik, és automatikusan új bírósági eljárá bosnyák bíróval.

Free Palestine!!!!

gerbera317 # 2019.05.28. 08:28

Nem találom, de k. nem is érdekel. Szóról-szóra ugyanez volt a kérdés. Kizárt, hogy más kérdezte volna meg, mert egy ilyen összetett mondatot nem lehet egymástól függetlenül kétszer produkálni. Azt sem tudom kizárni, hogy te tüntetted el, csak hogy itt fölényeskedhess.
A válasz pedig ilyesmi volt: A magyar végrehajtónak nem terjed ki a joghatósága külföldre. A székhely szerinti országban kell végrehajtást elrendeltetni ellene.

Tit77 # 2019.05.27. 20:30

Megkérdeztem?
Egy héttel ezelőtt még nem volt aktuális :D
Melyik topikban, és milyen választ kaptam?

gerbera317 # 2019.05.23. 12:04

Ezt már egy héttel ezelőtt is megkérdezted egy másik topikban, és választ is kaptál rá.

Tit77 # 2019.05.20. 20:14

Szeretném megtudni, ha a bíróság elrendelte a végrehajtást, de az adós Bosznia-Hercegovinában rendelkezik székhellyel behajtható-e a tartozás és hogyan?

Vadsuhanc # 2017.05.11. 14:29

Célszerű lenne egy ügyvédnek meghatalmazást adni aki tárgyaláson megjelenik. Én azért még pluszban a bíróságnak írnék, ha az ügyvédi meghatalmazást a tárgyalás napjáig nem tudod elintézni.

A Mona Lisa # 2017.05.11. 14:04

S.O.S(!) A segítségeteket kérném légyszi!
Az a helyzet,hogy én külföldön lakok már majdnem egy éve. Van bejelentett lakcímem,munkám,lakásom,tb-t is idefizetem,mindent. De,Magyarországon lenne egy tárgyalásom,ahol,én a 2.számú vádlott vagyok,(rosszkor voltam rossz helyen,de nem csináltam semmit de tényleg.) ;( mindegy is ez most,hosszú történet. Szóval,nem tudok elmenni a tárgyalásra a munkám miatt,nem vehetek ki még szabadnapot,és nem akarom elveszíteni az állásom.
Kérhetem így a "biztosíték letételét"?( Ez valami jog vagy mi)?,és ha ezt így meglehetne távlatból oldani,akkor ugye nekem nem kell ott lennem a tárgyaláson? És még egy fontos,ugye így nem küldhetik rám a magyarok a rendőröket,bárhol is legyek külföldi tartózkodásom alatt. Luxemburg,Finnország,Olaszország,ettől függetlenül ugye?
És nem lehetne ügyvédem ott Magyarországon úgy,hogy én nem vagyok ott?
Köszönöm szépen a válasz(okat)t.
Bocsi,ha rossz kategóriába írtam.

Immaculata # 2015.09.05. 20:02

:) Ha nem jön vissza, akkor talán még az összegre is tippelnék egyet.

ius latratus # 2015.09.05. 19:20

Immaculata

best74-nek még időben válaszoltál, bár nem zárható ki, hogy megvárta.

:)

cica122 # 2015.09.05. 17:45

Kedves Immaculata! Köszönöm szépen a választ!

Immaculata # 2015.09.05. 15:45

cica122

Nincs. Az ottani bírósággal is el kell ismertetni az ítéletet.

Immaculata # 2015.09.05. 15:42

best74

Hivatalosan kit jegyeztek fel a gyermek apjának?

cica122 # 2015.09.05. 13:41

Tisztelt Fórumozók! Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy van-e Magyarország és Argentína között az ítéletek végrehajtásáról szóló (polgári ügyekben) egyezmény vagy megállapodás? Az alperes ugyanis Argentínában él, és esetleg oda, illetve ottani bankszámlára mentheti a vagyonát.

best74 # 2014.03.13. 14:59

Tisztelt Fórumozók!
Remélem valaki tud nekem segíteni!Egy olyan problémám van,amiben nem vagyok igazán jól informált!
A kedvesem előző kapcsolatából ,született egy gyermek!Sajnos elég csúnyán zajlott le a szakítás,igazából a mai napig megy a vita köztük! A hölgy a gyermekkel együtt Írországban él,a párom is ott élt vele a szakításig!A hölgy Jugoszláv,nem voltak össze házasodva,és a gyermek nincs a párom nevén! Most a hölgy azzal zsarolta meg,hogy ha nem megy vissza hozzá,el indítja a gyermek tartási el járást a párom ellen!
Azt szeretném meg tudni,hogy van e erre joga,ha nincs a gyermek törvényesen a nevére írva!Valamint azt hogy ha van is joga,akkor milyen összegre lehet számítani!
Ha valaki tudna számomra információt nyújtani,sokat segítene! Köszönöm!

Zsuzsanna69 # 2014.01.14. 17:55

Hallgatok Önre! Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.14. 15:43

Vagy egy ügyvédhez - aztán majd ő megy a bíróságra.

Zsuzsanna69 # 2014.01.14. 15:15

Köszönöm! Akkor most be kell menjek a bíróságra?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.14. 13:19

Valószínűleg végrehajtható a követelés Nagy-Britanniában is. Az első fokon eljárt magyar bíróság állítja ki a végrehajtási lapot ilyen esetben is - csak más a nyomtatvány.

Zsuzsanna69 # 2014.01.14. 11:23

Volt férjem tetemes összeggel tartozott és tartozik még a mai napig is. Többek között tartásdíjjal, amit Magyarországon sikerült végrehajtás útján visszakapnom, pontosabban a tulajdonjogát megvásárolva "jóváíródott" ezen tartozása. De végrehajtás alatt áll még több mint 3 millió forint, amit nem tudtam a tulajdonában érvényesíteni, mert a tartásdíj és a Magyar Államkincstár lett kifizetve a vételárból.
Azonban volt férjem Angliában egy céget vezet. Hogyan tudnám behajtani kintről?
Legszívesebben ügyvédet fogadnék, aki járatos az ilyen ügyekben.