Elvben létezhet ilyen?


Spas12 # 2014.05.17. 17:46

Elvben létezhet, de - ahogy lajcsó is írta - inkább ennek a fordítottja a tipikus. Lásd pl. Törökország, Andorra, San Marino, Azerbajdzsán stb, melyek ET, de nem EU-tagok.

Voltaképpen az egyik egy nemzetközi szervezet (ET), a másik pedig egy államszövetség (EU). Ilyen alapon elvben semmi közük egymáshoz.

A másik, amit gyakran keverni szoktak ezzel kapcsolatban a három különböző szervezet:

  1. Európa Tanács (nemzetközi szervezet, EU-hoz elvileg semmi köze)
  2. Európai Tanács (az EU stratégiai döntéshozó csúcsszerve, a tagállami állam- és kormányfők alkotják)
  3. Az Európai Unió Tanácsa (a "tulajdonképpeni" Tanács - az EU másik döntéshozó szerve - a Parlament mellett -, a tagállami érdekek képviselője, főként a szakminiszterek alkotják)
fekete mamba # 2014.04.21. 17:49

Köszönöm a választ, akkor jól tudtam.:)

lajcsó # 2014.04.21. 13:43

"elvileg létezhet-e olyan, hogy egy ország úgy tagja az Eu-nak, hogy az Európa Tanácsnak nem?"
Elvileg igen, tekintettel arra, hogy az Európa Tanács nem az EU intézménye. Gyakorlatban pont ellenkezőleg működik. Az EU-n kívüli országok is tagjai az Európa Tanácsnak.

fekete mamba # 2014.04.21. 13:20

Ugyebár az EU és az Európa Tanács nem ugyanaz, bár könnyű összekeverni a kettőt, és a kettő intézményeit.(Pl. TÉSZ ügyben is volt, hogy nekem is sikerült helytelenül az Eu-t szidnom, pedig a strasbourgi bíróság az Európa Tanácshoz tartozik, ha legutóbb jól néztem utána.) A kérdésem az lenne, hogy elvileg létezhet-e olyan, hogy egy ország úgy tagja az Eu-nak, hogy az Európa Tanácsnak nem? Nem az a kérdés, hogy jelenleg van-e ilyen ország(Nem tudok róla, hogy lenne.), hanem hogy elvileg ez lehetséges-e.