Okirathamisítás lenne?


Rorandrea # 2017.03.27. 13:54

Kedves KBS és Vadsuhanc!

Igen a hagyatéki eljárásban adta be a papírt. Én teljesen ledöbbentem, hogy mi ez. A lényeg, hogy a közjegyző azt mondta ő ezzel nem tud mit kezdeni, menjen bíróságra. Így is lett. 2 tárgyalás volt, bizonyítottam, hogy az adott összeg ajándék volt (emailekkel, tanúkkal, smsekkel). A bíró ítéletet akart hozni, csak azért nem hozott, mert a felperes nem jött el. Elmondta a bíró, hogy csak azért nem hirdet ítéletet a távollétében, mert ad neki még egy esélyt a megjelenésre, mivel tisztában vannak vele, hogy milyen stílusa, így próbálják körbevédeni magukat (legutóbb 3 bírót jelentett fel elfogultság miatt és jó pár éve szórakoztatja a bíróságot az ügyeivel, de most nem ez a lényeg).

Azért az még hozzátartozik az ügyhöz, hogy az egyéb bizonyítékokon felül ott van az is, hogy a nagybátyánkkal élete utolsó 3 napjában íratta alá a papírt amikor már hol magánál volt, hol nem a nagybátyánk plusz a felperes az egyik tanú, a másik tanú meg ott sem volt, neki csak elvitte felperes hogy írja már alá (ezt el is mondta a tárgyaláson).

És igen, annyira megviselt lelkileg, hogy mindenképp revanst szeretnék, úgyanis a teljes ismeretségi körömet, a főnökömet, férjem különélő gyermekeit megtalálta azzal, hogy én milyen vagyok, hogy le akarok nyúlni 1,3 milliót. Kedves KBS, higgye el, hogy nagyon dühítő tud lenni egy ilyen szitu és nagyon kellemetlen. Ezért ha tudnám, hogy a hamis tanúzás vagy az okirat hamisítás megáll, vagy bármi más akkor lépnék. Köszönöm!

Vadsuhanc # 2017.03.27. 13:16

Én csak azt nem értem hogy a hagyatéki eljárás és a tartozás hogyan függ össze. A kettőnek szerintem semmi köze egymáshoz.

Ahogyan írtad tisztelt KBS:-)

Vadsuhanc # 2017.03.27. 13:03

Tisztelt KBS!

A szerződésre vonatkozó hozzászólásod számomra nagyon hasznos volt. Én nem állítottam, hanem kérdeztem:-)

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.27. 13:00

nem értem.
Az örököstársa beperelte azzal, hogy fizesse meg neki annak az összegnek a felét, amellyel az örökhagyónak tartozik. Ő meg annyira a lelkére vette, hogy mindenáron kriminalizálni akarja. Pedig a polgári per még véget se ért.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.27. 12:58

Csakhogy a szimpla visszadátumozás nem a szóbeli szerződés írásba foglalása, hanem hamisítás, mert azt a valótlan látszatot kelti, hogy a felek az írásbeli szerződést korábban megkötötték.
Ráadásul az olyan szerződés esetében, amelynek érvényességi feltétele az írásbeli forma, nem is beszélhetünk érvényes szóbeli szerződésről, érvénytelen szerződést pedig nyilván írásba foglalni sem lehet.

Vadsuhanc # 2017.03.27. 12:54

Rorandrea

Ezt leírnád újra ? A tartozásnak és az örökségnek mi köze egymáshoz ? A hagyatéki eljárásban bejelentették, hogy tartozol ?.... kettő így nem függ össze.

Valószínűleg lesz aki értelmezi a kérdésed, de nem értem.

Vadsuhanc # 2017.03.27. 12:51

Szóbeli szerződést későbbiekben nem lehet írásba foglalni?

Rorandrea # 2017.03.27. 08:56

Tisztelt Ügyvédek! Utána olvasgattam ugyan a kérdésemnek, de laikusként nem tudtam eldönteni, hogy most melyikkel is állok szemben. A szituáció: végrendeleti örökös voltam egy másik személlyel együtt. Ez a másik személy beperelt egy hamis papír alapján (azt tartalmazta, hogy én 1,3 millió ft-tal tartozom neki). A hamis alatt az értem, hogy a tartalma nem volt igaz, illetve az egyik tanú a felperes volt a másik pedig a szomszéd, de ő nem volt ott amikor aláírta az örökhagyó. Ha lezárult a per akkor ha feljelentem miért fog felelni okirathamisításért vagy hamis tanúzásért esetleg valami teljesen más miatt? Az összegnek van-e jelentősége (csak a felét követelte volna vissza). Illetve megsaccolható-e, hogy megállna-e egy ilyen feljelentés? Azért nekem nagyon sok kellemetlenséget okoz ez az ügy az elmúlt másfél évben és igenis most már szeretném, hogy feleljen érte aki tette.

Dr.Attika # 2017.03.27. 08:38

Te írtad korábban (így is van) a Btk. különös részi törvényi tényállás kapcsán feltételezni kell a társadalomra veszélyességet. A leírt tényállás álláspontom szerint a társadalomra veszélyes.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.27. 08:16

De a társadalmi veszélyessége valószínűleg nulla. Körültekintő és precíz szövegezéssel minden bizonnyal el is lehetne kerülni.

Dr.Attika # 2017.03.27. 06:00
Bea1 # 2017.03.27. 05:10

Jogi személy képviselője rendszeresen 3-4 hónapra visszadátumozott bérleti szerződéseket köt.

Ez okirathamisítás?

Zsuzsanna69 # 2014.06.03. 11:26

Tisztelt Fórumozók!
Volt férjemmel megállapodtunk, hogy közös gyermekünk 1 tanévnyi időre az apukájánál Angliában él, és oda jár iskolába. Most szereztem arról tudomást, hogy az apuka a beíratás során az adatokhoz az "anyja neve" részhez a felesége nevét adta meg szándékosan és nem az enyémet. Nem foglalkoznék ezzel annyira, azonban a gyerek nem szándékozik tovább kint maradni, itthon szeretné folytatni a tanulmányait. Az apuka még nem tudja, valószínű mindent elkövet, hogy ez ne így legyen. A gyermek elmondása szerint félő, hogy az év végi bizonyítványt nem fogja eljuttatni hozzám, így a magyarországi iskolai átíratásnál ez gondot jelenthet. Mit tudok tenni? Lehet, nekem nem is adják ki a bizonyítványt, hiszen nem szerepelek a gyermek iskolai nyilvántartásában sem. Egyébként ez nem minősül okírathamisításnak?