Külföldi Gyes alatt TB


lillyv # 2016.05.23. 17:33

Tisztelt Hölgyem/ Uram! Rész tulajdonos vagyok egy cégnél, és külföldre költözést tervezem (nem EU).Továbbra is kötelező a 8 órás munkaviszony megléte? HA igen, és a cég fizeti utánam a kötelező járulékokat, jogosult leszek a GYEDre, gyesre abban az esetben is, hogy nem élek Magyarországon? És ha külföldön munkát kapok, jogosult vagyok úgyis az itthoni támogatásra? köszönöm

flora888 # 2015.07.22. 09:25

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg GYED-en vagyok a fél éves kislányommal (egy multicégnél vagyok alkalmazásban már hat éve), férjem második éve kint dolgozik Németországban, bejelentett munkaviszonya van.

Mindenképpen Magyarországon akartam szülni (első gyerek), és csak mikor már fél éves, akkor a férjem után jönni, előbb nem mertem volna ilyen picivel nekivágni, na meg az oltásait is be kellett adatni.

Viszont most letelt a hat hónap és kijöttünk a férjem után, de otthon nem mondtam fel a munkahelyemen, kapom a Gyed-et bankszámlára, meg a CSP-t, és van még magyar TB-m is. Egyenlőre ez az első hetünk itt kint, nagyon bizonytalannak érzem magam. Hosszú távra tervezünk kint maradni, de a férjem még próbaidős jelenlegi munkahelyén, bármi megtörténhet (sajnos volt rá precedens, az előző munkahelyéről minden indoklás nélkül rakták ki).

Itt kinn a férjem az AOK-nál biztosított, így a kislányunk és én is jogosult vagyok a biztosításra a férjem jogán (Familienversicherung).

Kérdésem: ettől még maradhat a magyar TB-m? Ha hazamegyünk látogatni, úgy ütemezem hogy az esedékes következő kötelező oltásokat Magyarországon adatom be a kislányunknak, de ha itt megbetegedne/nénk, kell hogy legyen itt is biztosításunk. Lehetek egyszerre Magyarországon és Németországban is biztosított? (Semmiképp nem szeretném felmondani az állásomat, alakulhatnak úgy a dolgok hogy másfél év múlva hazamegyünk, ki tudja a jövőt????????)

Köszönettel és tisztelettel: Flóra

Zsuzsanna69 # 2015.06.19. 21:10

Kell-e itthon TB-t fizetnem magam után, ha Ausztriából vagyok GYES-re jogosult?