Nagykövetség vagyontárgyai foglalhatóak - e?


barrerra # 2015.11.26. 15:18

Nincsen. Igazából semmi végrehajtás alá vonható vagyontárgya nincsen. Am én úgy tudom, hogy a BH2009.252 alapján önálló perbeli jogképessége sincsen, szóval elvileg már a polgári peres eljárás is furcsa. A végrehajtási lap meg így szerintem nem jogszerűen lett kiállítva, több sebből is vérzik, már a végrehajtó joghatóságának hiánya miatt is. Itt eleve a küldő államot kellett volna szerintem kötelezni, de csak szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.26. 14:50

Természetesen van jogképessége - csak a magyar bíróságnak nemigen van fölötte joghatósága. Mire állították ki azt a végrehajtási lapot?
(Amúgy minek foglalna a végrehajtó ingóságot? Csak van egy nagykövetségnek bankszámlája.)

barrerra # 2015.11.26. 14:43

Rendelkezik egyáltalán perképességgel a nagykövetség? Szerintem nem.

barrerra # 2015.11.26. 13:21

Sziasztok!

Egy nem EU-tag állam nagykövetsége ellen állítottak ki végrehajtási lapot, amit nem is értek, mert önálló jogi személyiséggel nem rendelkezik, szerintem magát az államot kellett volna marasztalni, de ez most irreleváns. A kérdés igazából az lenne, hogy magyar bírósági végrehajtó helyszíni eljárást foganatosíthat-e a nagykövetség épületén belül, és lefoglalhatja-e az ott található vagyontárgyakat? Mert szerintem nem, de én nem találok rá jogszabályi hivatkozásokat. Tudnátok ebben segíteni, hogy mely egyezmény, jogszabály rendelkezik arról, hogy a nagykövetség épületén belül magyar hatóságok nem járhatnak el? Sürgős lenne... :/ Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!