Permetezés


nonolet # 2017.11.24. 10:25

"Magyarul ha egy betörőt pl. lelövünk az otthon bármilyen alapon engedéllyel tartott vadászpuskával, az mindig is emberölés lesz, nem pedig a javaink jogos védelme."

Naaaaa .... ennek nézz csak utána!
Mert nem így van.

drbjozsef # 2017.11.24. 06:15

Hát ez most messzire vezetne, bár érdekes téma, de javarészt egyetértek : sajnos nem ez a módja ennek a problémának a megoldására, még ha a körülmények miatt (rendszeres betörés, a hatóságok semmit sem csinálnak) megértem az elkeseredett gazdát. Mást kellett volna csinálnia, még akkor is, ha biztos vagyok benne, hogy semmiféleképpen sem az élet kioltása volt a célja, hanem egy szerencsétlen körülmény (ti. az áldozat betegsége) is okozta a halálesetet.

Például az uborkás bácsi (áram a veteményes körüli kerítésben) felmentésével viszont egyetértek, ott sem megölni akarta a delikvenst (szintén betegség okozta a halálát), viszont táblával jelezte az áramot, és nem a külső kerítésben volt az áram, hanem a telken belül. Hagy csináljon már az ember azt a telkén belül amit akar, ha azt egyértelműen jelzi - ahogyan azt a fagyállós gazda nem tette ugye, amivel megszegte a mérgek tárolását/felhasználását. Ha rárakta volna a hordóra a félméteres halálfej jelet, és nagy betűkkel ráírja, hogy méreg, fagyálló, ne idd meg, akkor már az ő esete is egy kicsit más lenne...

Egyébként 2013 óta, az önvédelmi szabályok megváltoztatása óta több olyan körülmény is van, amikor jogszerűnek minősül a védekezéshez szükséges mérték túllépése, úgyhogy nem mindig és nem automatikusan büntethető a betörő lelövése sem.

Szomorú örökös # 2017.11.24. 04:25

drbjozsef

Lásd például a fagyállós gazda esetét. Pusztán a tárolás miatt is megbüntették, mert megszegte az előírásokat.

És látod, még ezen is felháborodott a közvélemény, pedig tudomásul kell venni, hogy az a gazda bizony szándékosan tette a tolvajjal, amit tett, ráadásul előre megfontolt szándékkal, az pedig akárhogy is nézzük, bűncselekmény. Magyarul ha egy betörőt pl. lelövünk az otthon bármilyen alapon engedéllyel tartott vadászpuskával, az mindig is emberölés lesz, nem pedig a javaink jogos védelme.

nonolet # 2017.11.23. 20:02

Akkor így jártál... (vélhetően) nem történt semmi, ami jogilag fogható.

nonolet # 2017.11.23. 09:05

HA szabad felhasználású szert vett a boltban
és aztán használta, akkor ugye
nem történt jogosulatlanul semmi.

Legfeljebb szakszerűtlenül.

- -

Avagy első körben a felhasznált anyagot kéne kideríteni.
Aztán lehet csak tovább lépni.

Sőt még a nulladik körben, hogy valóban attól vannak-e tünetek...

drbjozsef # 2017.11.23. 07:59

Szerintem a szabadon kapható, de előírások szerint használható mérgeket/vegyszereket nem lehet akárhogyan használni. Lásd például a fagyállós gazda esetét. Pusztán a tárolás miatt is megbüntették, mert megszegte az előírásokat. Vagy a rendszeres uszodai klórmérgezések, ott is büntetnek.

2012. évi C. törvény
...
Méreggel visszaélés
188. § (1) Aki mérget jogosulatlanul készít, tart, felhasznál vagy forgalomba hoz, illetve aki a mérgek visszaélésszerű felhasználásának megakadályozására vagy más személyek veszélyeztetésének kizárására előírt intézkedések megtételét elmulasztja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.
(2) E § alkalmazásában mérgen olyan veszélyes anyagot vagy keveréket kell érteni, amely toxikológiai tulajdonságai alapján a belégzése, lenyelése vagy a bőrön át történő felszívódása esetén az emberi életet veszélyezteti, illetve súlyos sérülést vagy súlyos egészségkárosodást idézhet elő.

Itt inkább a bizonyíthatóság a probléma, utólag. Ha meghalsz, mint a tolvaj a fagyállós gazdánál, akkor majd előveszik a szomszédot.

nonolet # 2017.11.22. 11:23

HA szabadon felhasználható az a szer, akkor kb. semmilyen...

amatőr # 2007.11.16. 13:53

Kedves sztár,

én megpróbáltam elküldeni (a nick-ed mellett) a jobb felső sarokban megadott e-mail-címre a szóban forgó jogszabályt, de nem sikerült.

(Vagy a cím hibás, vagy tele a postafiókod.)

sztár # 2007.11.16. 09:58

Sziasztok fórumtagok!

A segitségeteket szeretném kérni,ha valakinek meg van egy hatályon kívűli törvény 2/1986. (II. 27.)ÉVM rendelet, legyen szíves megküldeni részemre.Előre is köszönöm.

erikpapa # 2007.05.08. 11:03

Köszönöm kbs!
Megpróbálom.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.29. 10:02

Birtokvédelem.

erikpapa # 2007.04.29. 09:08

Kedves Embertársaim!
Bakonyalján lévő községben lakom feleségemmel, és három gyermekünkkel. Gyönyörű lenne itt az élet, ha egyik szomszédom nem permetezne akár hetente kétszer-háromszor is. Mindegy neki, merre fúj a szél, ő fölteszi a védőmaszkot, és ha kinn vagyunk is a kertben, nekiáll, és órákig nyomja a mérgeket.
Ha a szépszó nem ért semmit, akkor csak a költözés segíthet, vagy van más megoldás is (gondoltam a fővadászra ;o)) ?
Köszönettel Erikpapa