Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

pohicop # e-mail 2014.12.08. 10:31

És igazad van Obudafan, mert "a végzés a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtandó". Tehát valóban, már vonniuk kellett volna maguktól. Én meg mivel nem vonták, természetesen átutaltam, mert pontosan a végzésnek nem akartam ellene menni, meg ha fizetni kell akkor fizetni kell. A saját gyermekemtől nem sajnálom a pénzt. Az más kérdés, hogy anyuka nem költi rá, de azzal nem tudok mit kezdeni.

pohicop # e-mail 2014.12.04. 20:03

Kellett volna, de nem vonták, mert megfellebbeztem így nem emelkedett jogerőre. De ettől függetlenül fizettem. Feleségem elismeri. Akkor a MÁK-os nő mi alapján vonogatja le a béremből ez a kérdés. Nincs olyan végzés ami azt írná le, hogy hátralékom van és azt vonja le a béremből és küldje el a feleségemnek. Ennyi a rá vonatkozó végzés, hogy a havi 30-at vonja le és utalja át.

ObudaFan # e-mail 2014.12.04. 19:41

Szerintem valószínűleg az elsőfokú ítélet után is már kellett volna levonni, de látni kellene az iratokat.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

pohicop # e-mail 2014.12.04. 18:59

Sziasztok!

Van egy számomra teljesen logikus érthető történés a válóper során, csakhogy a MÁK-nál dolgozó hölgy ezt nem igazán bírja felfogni. Leírom röviden, mondjátok már meg, hogy én vagyok az idióta vagy a hölgy nincs képben azzal, hogy neki mit lehet vagy mit nem.

Ideiglenes végzésben a válás során a tisztelt Bírónő azt állapította meg, hogy idézem:

"Az elsőfokú bíróság ideiglenes intézkedéssel kötelezte az alperest, hogy 2014. év április hó 1. napjától kezdődően fizessen meg a felperes részére a 20XX.XX.XX. napján született XY nevű gyermeke után minden hónap 15. napjáig előre esedékesen gyermektartásdíj címén 30.000 Ft-ot. Felhívja az alperes munkáltatóját, hogy az alperes jövedelméből a gyermektartásdíjat vonja le és utalja ki a felperesnek"

Ez logikus nekem. Megfellebbeztem különböző indokok alapján, a munkáltatóm ezért nem kezdte el levonni a pénzt a fizetésemből, de a 30.000 Ft-ot minden hónapban átutaltam a feleségem bankszámlájára, közleménybe beírva, hogy gyermektartás.

Megszületvén 7 hónap múlva a törvényszéki döntés, helyben hagyta a tisztelt Bírónő ideiglenes intézkedését. És pont.

Múlt hónapban a fizetésem iszonyat kevés lett mikor utalták. Felhívtam a pénzügyest, aki tájékoztatott, hogy hát nekem tartozásom van a feleségem felé 7 havi tartásdíj és ezt kezdték el levonni + az esedékes tartásdíjat. Hát nem igen örültem. Felhívtam a feleségemet, azt nyilatkozta, hogy ő lenyilatkozta a pénzügyön, hogy nincs semmiféle tartozásom, nincs követelése felém, hiszen utaltam a pénzt havi rendszerességgel. Feleségem vissza is utalta pár telefonhívás és sms küldést követően a pénzemet.

Na mondom pont, itt a vége. Minden rendben. Ááááá dehogy. E havi fizetés szintén nagyon mínuszos. Ekkor már a MÁK-ot hívtam nem a mi pénzügyesünket, hogy most ez megint mi? A válasz az volt, hogy ő nem tudja miért is van 7 hó hátralékom, de mintha ezt látta volna valahol, és ő nem kapott olyan iratot amiben a feleségem lenyilatkozza, hogy nincs követelése felém. Rendben, mondtam beszéljék már meg a pénzügyesünkkel a dolgot, mert valami akkor nem kerek, hiszen nincs tartozásom, feleségem lenyilatkozta. Ma pénzügyesünk elmondja, hogy nem fogadták el a feleségem nyilatkozatát, mert az nem a bíróságtól jött és a végzésben más van meghatározva, intézzük el a bíróságon a dolgot. Na itt kaptam "@gyf@szt". Nem elég, hogy külön költség az utalgatás egymás között még én rohangáljak a pénzem után. Könyörögjek a feleségemnek, hogy utalja vissza és járkáljak a bíróságra vele együtt, mert a MÁK-os hölgy nem tudja értelmi mi van a végzésben. A végzésben ennyi van amit bemásoltam. A MÁK-os hölgynek ezt kell figyelembe venni kizárólag:

"Felhívja az alperes munkáltatóját, hogy az alperes jövedelméből a gyermektartásdíjat vonja le és utalja ki a felperesnek"

Ennyi. Havi 30.000 és kész. Semmi olyat nem tartalmaz a II. fokú döntés, hogy 7 hónap hátralékot vonjanak le tőlem. Ez, hogy a hölgynek honnan jött azt nem tudom, de igen bosszantó. Ő úgy gondolja én nem fizettem addig amíg ők nem vonták. Aztán szólok neki, hogy fizettem, leigazolja asszony is, de ő még mindig másképp gondolja.

Hát most én nem értem???

Immaculata (törölt felhasználó) #   2014.12.04. 11:34

tina81

Szerezz egy újat annál az anyakönyvi hivatalnál, ahol összeházasodtatok. Talán 2e Ft az illetéke, pontosan nem tudom.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2014.12.04. 11:32

Ezt általában vélelmezik.

Ok.

Türelmes. A szüleidtől kapott kölcsön a Te külön vagyonod. Amit abból vették, annak az aránya szintén a Te külön vagyonod.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2014.12.04. 11:30

Még mindig Türelmesnek:

Hitelünket közösen fizettük 10 évig a házra de párhónap és lejár v. lezárul.
A hitel aránya az fele-fele tulajdonnak számít az ingatlanban. Tehát, ha mondjuk 20%-nyi hitelt vettetek fel, és mivel közösen fizettétek vissza, akkor az módosít majd a tulajdoni arányokon.

A vállalkozásának a fele a Te tulajdonrészed házassági közös vagyon címén.

A külön gazdasági életközösség esetén a felek az asztaltól is elválnak, a közüzemi kiadásokat pedig megosztják.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.12.04. 11:25

Ezt általában vélelmezik.

www.kbs-ugyved.hu

Immaculata (törölt felhasználó) #   2014.12.04. 11:24

A szüleid része a külön vagyon, amit te fizettél, az közös vagyonnak számít.
Ha nem ismeri el a másik fél, akkor bizonyítani kell, hogy a szülők csak neked ajándékozták azt a pénzt és nem mindkettőtöknek.

türelmes vok. #   2014.12.04. 09:29

Köszönöm a választ !
Szeretném kérdezni hogy házasság alatt 2007-ben tulajdonjog vétel jogcímen egész arányban vásároltam ingatlant.
Férj nem adott pénzt bele .Szüleim pótoltak .Ez nincs beleírva.
Közös vagyon ?

ObudaFan # e-mail 2014.12.03. 19:55

Hát, ebből a kérdésből nem og kiderülni, hogy mi jár neked. Nem az a lényeg, hogy közös kasszán vagytok-e, hanem, hogy az életközösség megszakadt-e, és ha igen, mikor. Az életközösség megszakadásáig a megszerzett vagyontárgyak közös vagyonba tartoznak, kivéve a különvagyon körét. Így azt kellene látni, hogy az életközösség meddig állt fenn, a fennállása alatt mi mindent szereztetek és miből. Ezeket az adatokat a kérdésed nem tartalmazza.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

tina81 # e-mail 2014.12.03. 19:03

Jó estét!
Olyan kérdésem lenne, hogy én tavaly áprilisban elváltam. A Fővárosi Bíróság bekérte az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot, de azóta sem kaptam vissza. Most viszont szükségem lenne hozzá egy banki ügyhöz. Kérdésem, hogy hova fordulhatok, hogy visszakapjam az eredeti kivonatot?
Előre is köszönöm a választ,

türelmes vok. #   2014.12.02. 19:42

Jó estét Obudafan!
Tegnap este férjem bejelentette váljunk. 17 év után. 2 gyermekünk van .Kérdésem hogy mi jár nekem vagyonmegosztásnál?
Én a kft.-ben 3.személy vagyok.
A vállalkozásában én másik szakmában dolgozom szóval a könyvelést, tb. ő fizeti nekem .
Vásárolt ház 3/4 része én nevemen van ő része 1/4 . Hitelünket közösen fizettük 10 évig a házra de párhónap és lejár v. lezárul.
2-tö autó már az ő nevén van hitel már nincs 2-3 hónapja kifizetve van.
Csekkeket a háztartásban én fizetem a saját keresetemből .A gázfűtésbe ad .Gyerekeimet és háztartást élelmiszert én állom saját keresetemből.Szerintem külön kasszán vagyunk 17 éve ő szerinte nem. A vállalkozásának a bevétel-kiadásával csak ő foglalkozott számláját nem ismerem . Közös számlánk üres.

ObudaFan # e-mail 2014.12.01. 18:14

A kérdésem az lenne,most 20 év elteltével a lakás piaci értékének 2/3 része (örökségből vett ingatlan) megillet e vagy sem

A lakás 2/3-bn a különvagyonod.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

anonim66 #   2014.11.29. 21:33

Üdv Mindenkinek
Esetleges tájékozatlanságom kérem nézzék el.
Válok.1993-ban nősültem ,1995-ben édesapám halálával megörököltem egy lakást ill.ingóságokat,amelyek értéke részemről 2/3 részben fedezte az uj lakás vételárát.(a feleségem adta a fennmaradó 1/3-ot)
A kérdésem az lenne,most 20 év elteltével a lakás piaci értékének 2/3 része (örökségből vett ingatlan) megillet e vagy sem .Azt olvastam egy helyen,hogy az egyik fél vagyonának értékesítéséből szerzett összegen vásárolt további vagyon szintén a külön vagyon alapját képzi.
Köszönöm

groszfater@gmail.com # e-mail 2014.11.27. 13:12

Münchenben és ugye most kintről kapjuk még a családi pótlékot viszont válni szeretne és azt állítja ő a válás u”tán is igényelheti majd a kinti családi pótlékot

A pótlék annak jár akinek a gondozásában vannak elhelyezve a gyerekek...

Niko82 # e-mail 2014.11.26. 17:49

Jó estét! Nekem olyan dologgal kapcsolatban lenne kérdésem, hogy a férjem kint dolgozik Münchenben és ugye most kintről kapjuk még a családi pótlékot viszont válni szeretne és azt állítja ő a válás után is igényelheti majd a kinti családi pótlékot nekem ellenben arra semmilyen jogosultságom nem lesz! Az érdekelne, hogy ez valóban így van tehát a válás után nálam maradnak a gyerekek és ebben az esetben ő valóban igényelheti a családi pótlékot saját részre, holott a gyerekek nem az ő gyámsága alatt lesznek?! Továbbá még az érdekelne, hogy ugye jelenleg az ő Betegbiztosítása fizet rám és a gyerekekre is mert eddig én ugye nem dolgoztam nem régen kezdtem 4 órában!Az akkor ebben az esetben mindenképpen megszűnne, tehát onnantól azt magamnak kellene akkor fizetni?köszönöm előre is a segítséget

sheep #   2014.11.26. 07:45

Értem. Köszönöm a választ!

ObudaFan # e-mail 2014.11.25. 16:58

Nem. A megszakadás az az életközösség megszakadása és az akkori visszavásárlási összeg a fontos, illetve az utána fizetett biztosítási díjak.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sheep #   2014.11.25. 13:27

Ha jól értem, akkor ez így néz ki: az 5 év alatt (a biztosítás megkötésétől a megszakadásig) összesen x forintot fizettek be, 3 évig közösen, 2 évig csak a volt neje. A megszakadáskor a biztosító visszavásárolta y összegért, ezt a férjem 30:70 %-ban osztotta meg a volt felesége javára, mivel az összes befizetett díjnak a 60 %-át még együtt fizették, hiszen egy háztartásban éltek, közös kasszán. Tehát a férjemet a teljes befizetett összeg 30 %-a terhelte. Ezért a visszavásárlási djból is ennyit tartott meg. Mi a helyzet akkor, ha a befizetett díj nagyobb összeg volt, mint a megszakadáskori kifizetés, és mi van, ha fordítva? És mi van az olyan közös vagyonnal, ami figyelmetlenségből kimaradt a válási egyezségből? Az akkor még közös vagyonnak számít. Viszont az egyezségben benne van, hogy felek az ott leírtakon kívül a továbbiakban semmilyen követeléssel nem élnek egymás felé.

ObudaFan # e-mail 2014.11.24. 16:49

A megszakadáskori visszavásárlási díj lett volna az irányadó. De ha a férjed nevén volt a biztosítás, hogyan vonták a volt feleségétől? Ezekkel a díjakkal ugyanis lehet, hogy ez az egyben kellene elszámolnia a férjednek felé.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sheep #   2014.11.24. 16:37

Az egyezségben egy szó sem esik erről a biztosításról. A visszavásárlási díjat osztotta meg a férjem az említett 30-70 %-os arányban. A bizotsítás az ő nevén volt, de az akkori felesége és a két gyermekük is biztosított volt.

ObudaFan # e-mail 2014.11.24. 16:31

Atól függ. A megszakadáskor elvileg a visszavásárlási díj mértékével kellett volna elszámolni, aztán pedig a fizetett részletekkel. De a pontos elszámoláshoz ismerni kellene a biztosítási szerződéssel kapcsolatos iratokat és a felek közti egyezséget.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sheep #   2014.11.24. 16:28

Üdvözlet! Férjem előző házasságának felbontásakor a vagyonmegosztásból kimaradt egy családi biztosítás, mivel egyiküknek sem jutott eszébe, hogy az is a közös vagyon részét képezi. Így erre vonatkozóan nem született megállapodás. Amikor a férjem elköltözött a volt feleségétől, az addig közösen fizetett biztosítási díjat a volt neje számlájáról vonták, erről a hölgy - elmondása szerint - nem tudott (???). A biztosító üzletkötője jelezte férjemnek, hogy letelt az 5 év, megszüntethetik a biztosítást. Férjem úgy tartotta igazságosnak, ha a visszakapott összeg 30 %-át (53 ezer forintot) megtart, a többit elküldte a volt feleségének, mivel férjem kb. ebben az arányban járult hozzá a díjfizetéshez, amíg ott élt. A hölgy kevesli a 70 %-ot, azt mondta, beszélt az ügyvédjével is, és peres úton kívánja megszerezni az őt - szerinte - megillető összeget. Kérdésem, hogy van-e a követelésének jogi alapja?

ObudaFan # e-mail 2014.11.06. 19:48

Mármint az együttélés megszakadását követő törlesztések felét követelheti az, aki törlesztette.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese