Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

Attila81 # e-mail 2014.03.26. 00:48

Tisztelt Fórum!

A feleségemmel nemrég volt a válóperünk. A bíróság közös lakáshasználatot állapított meg. A ház közös tulajdon. A volt feleségem a házban október óta nem lakik azt én használom és én fizetek minden számlát, holmijai még vannak a házban, de ő kijelentette, hogy ő oda nem költözik vissza. (holmijait persze elviszi)

Kérdésem az lenne, hogy a jelenlegi párom odaköltözhet-e 2 kiskorú gyermekével, kell-e ehhez a volt feleségem engedélye?

ObudaFan # e-mail 2014.03.25. 23:06

Első körben azért érdemes megnézni a tulajdoni lapot, mert ha elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a bank javára, akkor a bank hozzájárulása is szükséges.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Bela_50 # e-mail 2014.03.25. 22:38

Mi a helyzet váláskor a részvényopciókkal?

Pl. a férj részvényopciót kap a munkáltatójától, és ezeket csak a válás után váltja készpénzre.

Pl. a válás pillanatában adott esetben nincs is értéke az opcióknak, mert részvények ára éppen az opciós ár alatt van.

Pl. a részvényopciók a válás időpontjában még nem hívhatók le, csak a juttatás után mondjuk 4 évvel, ami már a válás után van.

ferdinandy # e-mail 2014.03.25. 17:34

Én Osztertom levelére szeretnék reagálni
Lehet,hogy két férjem volt,de semmiképpen nem nevezném "skalpolásnak"
Első férjemet két évig tartottam el mert munkanélküli volt.Lakást és kocsit teremtettem meg egyedül és közben kisfiamat neveltem.Belefáradtam.
Második házasságomnál a férjem mindig elment 1-2 hétre ezután egyszer csak megjelent.3 évig bìrtam.
Most együtt élek párommal.Lehet,hogy lelkileg labilis vagyok mivel már 4 terhességet elvesztettem.Nem csoda,hogy most félek.
Mindig a minuszról kellett kezdenem,de talpra álltam.
A skalpolás nem az amikor a nő jòl jár anyagilag?
Mert ebből kimaradtam.
Lehet,hogy három gyerekem van három férfitől,de engem nem érdekel mert Ők a legcsdálatosabb ajándékok számomra.
Nem a férfiak számát gyüjtöm hanem a tiszta szeretetre vágyom.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.03.25. 14:53

Úgy tudom, hogy ha írásban közös megegyezésre jutunk a lakás sorsát illetően, akkor az nem fogja lassítani a válási folyamatot
Ha nem juttok egyezségre, az se fogja lassítani a folyamatot.

Úgyis ügyvéd kell hozzá, keressetek fel egyet. Valószínűleg akkor sem kell illetéket fizetned, ha a valós ügyleti szándékot foglaljátok írásba. (Mást nem is célszerű.)

www.kbs-ugyved.hu

absinth # e-mail 2014.03.25. 14:25

Jó napot! 2 éve vagyunk házasok a férjemmel, de elszeretnénk válni (mivel jó a viszonyunk ezért gyorsan, közös megegyezéssel). Gyermekünk nincs, közös tulajdonunk sem, leszámítva a lakást. A lakáson még 9 év hitel van, a férjem az adóstárs. Azt szeretnénk, hogy válás után enyém legyen a lakás (mivel az én örökségem volt anno az önrész), ő elköltözne. Úgy tudom, hogy ha írásban közös megegyezésre jutunk a lakás sorsát illetően, akkor az nem fogja lassítani a válási folyamatot. A férjem válás után is adóstárs maradhat. Viszont azt szeretném, hogy az ő 50%-os tulajdoni hányada is az enyém legyen. Hogyan valósítható ez meg jogilag? Ingyen átengedné vagy jelképes áron-de nem tudok többszázezer forintos illetékeket megfizetni.
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2014.03.24. 22:08

osztertom

A kapcsolattartásra – ha a gyermek hosszabb időn keresztül a háztartásában nevelkedett – kérelmére feljogosítható a volt mostohaszülő, nevelőszülő.

Mivel ez új szabály, nem alakult még ki a gyakorlata, így kérdés, hogy a két év huzamos-e, de egy próbát megér.

A kisebbik vonatkozásában azért ha az anya a gyermek nevelésére nem kifejezetten alkalmatlan, akkor ilyen életkorban az esélyed gyakorlatilag nulla.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

osztertom # e-mail 2014.03.24. 21:10

Taktikailag? Tehát van rá lehetőség?

Immaculata (törölt felhasználó) #   2014.03.24. 15:35

Taktikailag elérheted, de ilyet az ember nem tanácsolhat nyilvánosan.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.03.24. 15:27

meglátásom szerint labilis lelkiállapotú aki nem alkalmas sem társnak, de legfőképp anyának...

Ezt egy kicsit korábban kellett volna észrevenned.

www.kbs-ugyved.hu

monalisa1 #   2014.03.24. 15:15

Nagyon alapos oknak kell lennie hogy egy majdan megszületendő gyermeket egyből elvegyenek az anyjától. (Meg aztán te is csak "leadnád" a babát a saját szüleidhez és/vagy testvéredhez hiszen napközben dolgoznod kell stb.)

A 3 éves kisfiúhoz nem lesz semmi közöd, rossz esetben nem is fogod a továbbiakban látni.

----
  • laikus hozzászóló
osztertom # e-mail 2014.03.24. 14:43

Tisztelt Jogi Fórum!

34 éves férfi vagyok. Nem voltam nős, nincs gyermekem. Páromnak, két házasságából, 2 gyermek született (9,illetve 3 évesek). A kisebbik fiúval nagyon jó a kapcsolatom. Apjaként szeret, úgy is szólít. A nagyobb fiú sokkal nehezebb eset, szegény elég sok nehézségen van túl, így érthető.. Azonban nem él velünk. Az anyai nagyszülőknél lakik, ami nekem nagyon furcsa volt az elejétől fogva.. Az első férjtől (állítása szerint) gond nélkül elvált, az apa nem keresi a gyermeket, tartásdíjat sem fizet. Második házasságából született gyermekének apjától jelenleg épp válik, de semmiben nincs megegyezés. Sem gyermekelhelyezésben, sem pedig anyagilag nem jutnak dűlőre. Az ideiglenes elhelyezés értelmében, 2 hetente hétvégén láthatja gyermekét.
Itt lép az én ügyem a képbe:
2 év együttélés után, úgy tűnik nem működik a dolog, s valószínűleg szétválnak útjaink. A gond "csak" az, hogy terhes.
Van bármilyen módom, lehetőségem megszerezni születendő gyermekem? És akkor még nem beszéltem arról, hogy a jelenleg 3 éves kisfiút mennyire fogja megviselni szakításunk. Gondolom vele szemben semmilyen jogom nincs láthatásra vagy egyéb kapcsolattartásra!?
Perre szeretném vinni az ügyet, mert hiszem, hogy van annyi jogom, mint egy "édesanyának", aki csak a skalpokat gyűjti és meglátásom szerint labilis lelkiállapotú aki nem alkalmas sem társnak, de legfőképp anyának...

Elnézést, ha hosszúra sikeredett levelem, sajnos korántsem olyan egyszerű a helyzet ahogy leírtam, csak ismertetni szerettem volna a tényeket.

Előre is köszönöm a válasz(oka)t!

Tamás

ObudaFan # e-mail 2014.03.24. 11:48

Lehet még kérni védelembe vételt a gyámhatóságtól.
Súlyosabb esetben felmerülhet a kiskorú veszélyeztetése miatti büntetőfeljelentés, esetleg az elhelyezés megváltoztatása iránti per.
A jog ezeket az eszközöket tudja biztosítani, amivel ténylegesen lehet is szankcionálni az anya magatartását. De hogy a problémát ezekkel ténylegesen meg is oldod-e, arra nem lehet garanciát vállalni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Gyuri81bp # e-mail 2014.03.23. 20:12

Üdvözlök Mindenkit,
33 éves, csökkentlátó Apa vagyok. Három kiskorú gyermekem van, akik az Édesannyuknál vannak. 2012 ben a BKKB-n kötött egyezség alapján 50% GYT-s fizet a munkáltatóm. A gyermekekkel a kapcsolattartás minden páros hétvégén, vasárnap 11-17h között az anya jelenlétében bonyolódik le. Telefonos kapcsolattartás kedd-csütörtök 18-19h között.
Sajnos a feleségemmel kialakult rossz viszony miatt elég rossz, kifejezetten borzasztó. Gyermekiem teljesen elhidegültek tőlem. A feleségem teljesen ellenem neveli őket. Minden egyes láthatáskor a régebbi sérelmek felszinre hozásából adódó vitába, veszekedésbe torkollik.
A nagy fiam (10 éves) szinte szóba sem akar velem állni.
Lányom (7 éves) pedig az édesannya sérelmeit ecseteli, valamint nem a saját életkorának megfelelő témában beszélget velem hanem az aktuális jogi témában beszél, vagyonmegosztásról, válásról.
Kisfiam (5 éves) szinte sosem kapom a telefonhoz és találkolzáskor sem mer rám nézni.
Mivel még jogilag házas vagyok, de ezt megelégeltem és 2014.02.19én beadtam a válókeresetet. Továbbá felkerestem a családsegítót, hogy találjon, segítsen nekem valamit kitalálni arra, hogy a kialakult helyzetre megoldást keressen.
Csökkentlátóként elég nehéz ezt elfogadni, hogy önhibámon kívül nem tudok élni a jogaimmal - nálam lehessenek a gyerekeim a láthatáskor de a kötelességeimet pedig 100%ban teljesítem még a megalázások vállalása mellett.
Ma pl.: a játszótéren találkoztunk, ahol 10 perc után kihasználva a látássérülésemet szépen eltüntek a szemem elől.
Hát ez az én nagy panaszom és ha valaki tud nekem segíteni azt nagyon megköszönném.
Én csak szeretnék a gyermekeimmel normálisan annak rendje módja szerint lenni.

ObudaFan # e-mail 2014.03.22. 12:53

Az új Ptk-ban már nagyjából le van ez írva, de az rátok nem vonatkozik. A Csjt. ennél szűkszavúbb, de az értelme ez.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Seti #   2014.03.22. 11:24

Kovács_Béla_Sándor

Hiszek neki, de a volt feleségem nehéz eset, és egy esetleges egyezség során tudnék rá hivatkozni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.03.22. 11:07

Mert nem hiszed el neki?

www.kbs-ugyved.hu

Seti #   2014.03.22. 09:39

Szia ObudaFan!

Köszönöm a gyors választ. Esetleg tudnál abban segíteni, hogy hol, milyen tövényben tudnék ennek utánanézni?
Köszönettel: Seti

ObudaFan # e-mail 2014.03.22. 09:16

Seti

Természetesen attól függetlenül, hogy milyen tulajdoni hányadot állapít meg a bíróság, a hitelt 50-50%-ban lettetek volna és vagytok kötelesek fizetni. Ezért a vagyonközösség megszakadása óta kizárólag általad teljesített törlesztőrészletek felének elszámolását kérheted a perben. És ha a jövőben te fizeted vissza a hitel fennmaradó részét, akkor annak is a felét követelheted tőle.

A tulajdoni hányadok megosztása után, már mindenki a saját tulajdoni hányada szerint felel a tartozásokért.
Tehát a megmaradt banki tartozás aránya 20-80%.

Ez óriási tévedés. Az a hitel közös tartozás és így 50-50%-ban terheli a feleket. Hogy ezt eredetileg egy olyan ingatlannal kapcsolatban vették fel a felek, amelynek a tulajdoni arányai egyéb okból mások, ebből a szempontból lényegtelen.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Immaculata (törölt felhasználó) #   2014.03.22. 09:09

A tulajdoni hányadok megosztása után, már mindenki a saját tulajdoni hányada szerint felel a tartozásokért.
Tehát a megmaradt banki tartozás aránya 20-80%.

Mindenki maga tudja eldönteni, hogy a lakás mennyit ér számára.
Az egyezség csak akkor jó, ha szeretnéd a lakást megtartani és elfogadod a 3m Ft veszteséget.

Seti #   2014.03.22. 08:44

A következő helyzet megoldására szeretnék tanácsot kérni.
Volt feleségemmel 2006-ban vásároltunk egy közös ingatlant. Én 10 MFt készpénzt adtam bele és felvettünk közösen 6 MFt hitelt. Az ingatlanra akkor 50-50 % arányban lett bejegyezve a tulajdoni hányad. 2007-ben feleségem önként elköltözött. A vagyonközösség megszűnt, a hitelt egyedül fizettem tovább. A házasságot azóta felbontotta a bíróság, de a vagyonmegosztás nem történt meg, mert a feleségem az ingatlan 50 %-át kérte. Már néhány tárgyaláson túl vagyunk és úgy áll a helyzet, hogy a bíróság 20-80 %-os tulajdoni hányadot fog megállapítani a javamra. Jelenleg a hitel 9 MFt-nál tart. Vagyis 4,5-4,5 forint terhel bennünket. A kérdésem a következő lenne: ha eladom az ingatlant és visszafizetem a banknak a hitelt, akkor a volt feleségem 3 MFt-os vagyona feletti 1,5 MFt-os kamat és árfolyam különbözetből adódó további tartozását követelhetem-e tőle, mivel azt én már a bank felé a saját tulajdonrészemből megfizettem Ha igen, akkor hol tudok ennek utánanézni? Az ügyvédem azt mondja, hogy menjek bele az egyezségbe úgy, hogy vállaljam át a volt feleségemre jutó hitelt és ő átadja nekem cserébe a tulajdonrészét. Így enyém lesz az ingatlan 100 %-a és a 9 MFt-os tartozás.

naívan # e-mail 2014.03.19. 12:34

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm.
naívan

ObudaFan # e-mail 2014.03.19. 10:54

Biztos, hogy bejegyzett élettárs? Önmagában az élettársi kapcsolat közjegyzői regisztrációja nem teszi az élettársi kapcsolatot bejegyzett élettársi kapcsolattá.
Bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt együttesen jelenlévő két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy személyesen kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatot kíván létesíteni.
Ha valóban bejegyzett élettársak vagytok, akkor fog automatikusan, végrendelet nélkül is haszonélvezetet örökölni a párod.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

olahatti # e-mail 2014.03.19. 07:06

Örökléssel kapcsolatban kérdeznék:

Elváltam, a házasságomból van 2 gyermekem( a lányom 19, a fiam 15 éves). Van egy saját tulajdonú lakásom. 2013. decemberében bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítettem a mostani párommal.
A kérdésem az lenne, ha velem valami történik, akkor Ő vagy a gyerekeim öröklik-e a lakásomat? Kell-e a mostani páromat haszonélvezettel bejegyeztetnem a lakásomra vagy a hivatalos élettársi anyakönyvi papír alapján automatikusan haszonélvezet nyer a lakásomra és amíg Ő él, addig a gyerekeim nem jutnak hozzá az örökrészükhöz?

Várom mielőbbi válaszát.

Köszönettel

Oláh Attila

ObudaFan # e-mail 2014.03.18. 23:06

Az a hitel nyilván törlesztve volt az együttélés alatt is. Az együttélés alatt pedig azt kell vélelmezni, hogy a közös vagyonból lett törlesztve. Ezért főszabály szerint az együttélés alatti törlesztések felével kell elszámolnia a másik félnek.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese