Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

manócska2 # e-mail 2016.02.05. 12:48

Köszönöm, a gyors választ!

pazs #   2016.02.05. 10:55

Az életközösségetek megszakadásáig nem számít, utána már figyelembe veszik. Hogy mikor szakadt meg az életközösségetek, azt ti tudjátok.

manócska2 # e-mail 2016.02.05. 09:13

Tisztelt Ügyvéd úr!

A történet röviden. 2010 óra a férjemmel megromlott a házasságunk, egy lakásban, külön szobában lakunk, neki 6 éve nincs munkája, nem járul hozzá a költségekhez, eddig vártam, hátha vannak csodák, most végre közösen úgy
döntöttünk, hogy elválunk. A kérdés a vagyon megosztásnál figyelembe vehető-e, hogy 6 éve én fizetek mindent, rezsi, kölcsön, stb. A lakóházunk 1/2-1/2 arányban közös tulajdonban van. Ha értékesítjük a házat akkor megilleti-e Őt is az 50 %.

Köszönöm a válaszát!

Lütyő85 # e-mail 2016.02.04. 22:19

@ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ! Némi bizakodásra ad okot.

vikkamakka25 # e-mail 2016.02.03. 23:04

Uraim! Nagyon köszönöm a segítségüket, nagyon hálás vagyok a válaszaikért. Úgy tűnik megoldódik a sorsunk. Minden jót Önöknek!!!

ObudaFan # e-mail 2016.02.03. 17:16

Lütyő85

Mivel tartásdíjról lemondani csak a gyámhatóság vagy a bíróság hozzájárulásával lehet, véleméynem szerint nem érvényes ez a megállapodás.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Lütyő85 # e-mail 2016.02.02. 22:59

Tisztelt Jogi Fórum!
Érdeklődnék, hogy vagyonmegosztásnál egy közösen felvett hitel esetében számít-e egy olyan emailban küldött megállapodás, amelyben elvállaltam a hitel törlesztését gyermektartás fejében, de végül ezt egyik fél sem írta alá, sőt ezt követően ez a megállapodás módosítva lett, de ez sem került aláírásra.
Nyolc éve élünk külön, ezután öt évig fizettem a hitelt, de miután a havi törlesztő magasabb lett mint a bevételem, felfüggesztettem a befizetéseket, tartásdíjat fizetek, és azóta csak én küzdök a bankkal.
Elköltözésemkor, mivel az exemnél maradtak a gyerekek, otthagytam nekik az ingatlant a ruháimon kívül minden ingósággal, működő vállalkozással.
Most arra való hivatkozással, hogy még mindig két kiskorú gyermekünk vele él, valamint két azóta nagykorúvá vált gyermek + egy unoka, neki az ingatlan eladása esetén nagyobb rész jár a vételárból, ugyanakkor fentiekre hivatkozva a bedőlt hitel kizárólag az én problémám. A hitellel megterhelt ingatlan nem a közös tulajdon.
Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy nem sikerül megegyeznünk. Bíróságon mire számíthatok?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.02. 19:16

Pacta sunt servanda. Csak írasd vele alá!

www.kbs-ugyved.hu

vikkamakka25 # e-mail 2016.02.02. 18:41

Kedves ObudaFan! Beszéltünk újra a férjemmel erről, azt mondja neki nem kell semmi, elköltözik, mi maradjunk a lakásban. Gondolom van valakije, ahova megy. Így maradhatunk, hogy lemond mindenről? És ha a válás után vagy közben meggondolja magát, és azt mondja kéri a részét?

ObudaFan # e-mail 2016.02.02. 06:58

4 millióért meg tudod váltani a részét és közös marad a tartozás, vagy megkapod az ingatlant és még a hitel hátralevő része fele mínusz az ingatlan értékének a felét és fizeted tovább a hitelt egyedül.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

vikkamakka25 # e-mail 2016.02.01. 18:41

Kedves ObudaFan! Köszönöm a válaszát. Igen már együtt voltunk a hitel felvételekor. Én adós vagyok, ő adóstárs, a tulajdoni lapon 100%-ban az én tulajdonom, teljes egészében jelzáloggal terhelve. (A bankban akkor azt mondta az ügyintéző, hogy formailag kell adóstárs. Persze mondtak akkor sok mindent, ami ugye nem úgy lett..). A lakás kb 8 millió ft-ot ér (de szerintem ennyit se, 49 m2 földszinti tégla, gázos lakás, se szigetelés, régi ablakok stb), a fele 4 millió, ebből levonva a 7 milliót kellene kifizetni? Nem abszurd így? Alapból nehéz helyzetbe kerülnék egyedül a kicsivel, ha egyedül maradok a hitelre, így fizetni neki sehogyan se tudnék. Neki biztosan nem kell a lakás, de ő sem tud kifizeti engem. Sakk matt úgy érzem. :(

ObudaFan # e-mail 2016.02.01. 15:11

vikkamakka25

Valószínűleg nem. Egyrészt kérdés, hogy ki válthatja meg a másiknak a részét. Másrészt a megváltási ár valószínűleg - amennyire a rövid tényállásból rekonstruálható - az ingatlan jelenlegi értékének a felét kellene megfizetni a másik fél felé, ebből levonva a még hátralévő hitel felét. (Előfordulhat az a verzió is, amit te írsz, csak nem valószínű, ezért kellene pontosan ismerni a tényállást, elsősoban azt, hogy a hitel felvételekor már együtt voltatok-e.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

vikkamakka25 # e-mail 2016.01.31. 20:51

Kedves ObudaFan! Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Akkor ha jól értem, amit a 8 év alatt befizettünk, annak a felét kellene kifizetnem a férjemnek? Ez lenne a megváltás? A lakást 8,5 millióért vettem, 7,9 milliós devizahiteles kölcsönnel. 8 éve fizetjük, most 13,9 millió az átváltott forinthitel rajta. Kifizetni biztos, hogy nem tudom,de így akkor nem is mondhatom neki, hogy költözzön ki? Akkor szinte mindegy is, hogy elválunk-e, ha mindenképp itt marad. :(

Lyonee #   2016.01.31. 19:07

Ha a 12 év házasságból 10 évet külön éltek, nem valószínű, hogy a több alkalommal történő milliós nagyságú ajándékozás közös vagyonból történt.

ObudaFan # e-mail 2016.01.31. 18:52

szaletli

Ha a közös vagyonból utalt a hozzájárulásod nélkül a lányodnak, a vagyonmegosztás során ennek a felével el kell számolnia feléd, ha ez a kérdés.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

ObudaFan # e-mail 2016.01.31. 18:46

Landre

Házastársi együttélés során mindegy, hogy kinek a jövedelméről van szó, az közös vagyon. A feleséged szüleinek az ajándéka viszont különvagyon. A leírtakból tehát a feleséged javára a 75-25% arány reálisnak tűnik. Természetesen elszámolni a mai értéken kell.

Nekünk papíron a visszamaradt törzstőkénk 6,35M Ft. Ha jól értem, akkor ennek az összegnek a felét kell levonni a megváltási árból?

Ha a leírt módon számoltok el, akkor igen.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

ObudaFan # e-mail 2016.01.31. 18:43

vikkamakka25

Jóval részletesebb tényállás kellene, de azt lehet a leírtakból valószínűsíteni, hogy az az ingatlan valójában közös, és meg kell osztani, viszont a visszafizetendő hitel is közös. Így vagy a hitelt közösen kell a továbbiakban visszafizetni, vagy ha azt az egyik fél magára vállalja, akkor el lehet számolni az ingatlan megváltása során.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.01.31. 18:05

Szaletli, próbáld meg a lényeget.

www.kbs-ugyved.hu

Landre # e-mail 2016.01.31. 16:04

Ügyvéd úr köszönöm a gyors válaszát!
Az én számlámon éltünk, ami egyben a közös számlát is jelentette. Vagyis a felújítások, beszerzések, az én fizetésemből jöttek kb. 75-25% arányban (hitel 100%-ban) - feleségemnek alkalmi munkái voltak-, azaz pont a fordított arányban ahhoz képest, ami a lakástulajdoni hányadban le lett fektetve. A lakástulajdoni hányad azért került így meghatározásra, mert a feleségem szülei kifizették az ingatlan kb felét, és a fennmaradó részt fele-fele arányban vállaltuk magunkra, ami a valóságban kb.75-25% az 50-50-hez képest.

Nem tudom, hogy a fent említettek befolyásolják-e a lehető legpontosabb összeg tisztázásához a felmerült kérdéseim:
Említette, hogy :

  • "Az a kérdésből nem derül ki, hogy vajon tényleg 75-25%-e az arány (attól, hogy a tulajdoni lapon ez van, még nem biztos, hogy a valóságban is így van), de ha igen, akkor egyszerűen ebben az arányban kell elszámolni az ingatlannal"

Itt a ingatlan megvásárolt értékével kell számolni vagy a jelenlegi becsült értékével?

  • „a még a jövőben fizetendő kölcsönt pedig felesben kell visszafizetni, illetve ha bent maradó fél magára vállalja (nyilván igen), a felét a megváltási árból le kell vonni.”

Nekünk papíron a visszamaradt törzstőkénk 6,35M Ft. Ha jól értem, akkor ennek az összegnek a felét kell levonni a megváltási árból?

Köszönettel:
Landre

szaletli # e-mail 2016.01.31. 14:05

Tisztelt Ügyvéd úr/hölgy!

12 éve vagyunk házasok. Mindkettőnknek felnőtt önellátó gyermeke van. Mindketten saját ingatlannal rendelkezünk.
A férjem lakásának értéke kb. az én kis garzon lakásom
háromszorosát éri. A bevételeim jelentősen kisebbek, egy vissza térő krónikus betegség miatt 2011. óta másfél évet voltam kórházban. Ezt követően 3 éve költöztem hozzá, azt megelőzően közel 10 évig a saját lakásomban éltem elsősorban férjem rabiátus természete miatt. Anyagilag és fizikailag is támogatásra szorultam. Jelenleg is erős gyógyszerekkel élek.
Férjem keresete és körülményei stabilabbak a lánya 10 éve külföldön dolgozik, remek jól fizető állása van. A lány kapott a közelben édesapjától egy hasonló értékű lakást mint az édesapjáé igényesen berendezve.
Ez üresen áll, valamint tulajdonosa egy balatoni ingatlannak
és várományosa az idős nagymama szintén budai 60 nm körüli lakásának.
A kapcsolat a férjemmel meglehetősen eldurvult bár ez nem új keletű, ilyen volt ő mindig ezért választottam a kétlaki házasságot. - Mióta itt lakom a közös háztartáshoz élelemmel, tisztító szerekkel és a házi teendőkkel járulok hozzá örömmel.
A férjem nagyon a fogához veri a garast, rendkívül spórol az élelemen is.
Elnézést a terjengősségért. Két kérdésem van:
1./ Még két éve véletlenül elém került a havi bankkivonata az asztalon volt, akkor több millió forintot utalt a lánya nevére, a közelmúltban mivel elkezdett harciasan fellépni újra megnéztem és kiderült, hogy az elmúlt hóban és azt megelőzően ugyanez történt jelentős milliós nagyságrendű összegekben, közben magának fél kiló kenyeret vesz rendszeresen.
A férjem tudomásomra hozta, hogy a lakását ahol élünk a lányának ajándékozta 4 éve.Ő úgy gondolja, hogy bárhogy alakuljon az életünk engem nem illet meg haszonélvezet mert nem dolgoztam meg a lakásért, az ő tulajdona, az előző házasságából származik.
Ragaszkodik hozzá, hogy most kössünk vagyonszerződést, melyben lefektetjük, hogy nekem az ő halála esetén innen azonnal a saját lakásomba kell távozni mert a lánya szeretné azonnal pénzzé tenni az örökölt tulajdonát.
Igazából zsarol mert vagy a válás vagy a szerződés lehetséges.
Én ezekkel a dolgokkal nem foglalkoztam mostanáig mert
elsősorban a szeretet vezényel, még most is de nagyon szomorú vagyok mert én úgy gondoltam, hogy ha én maradok egyedül akkor az elég nagy trauma és ha azonnal el kell mennem egy egész más közegbe az ezt csak tetézi, de a legfájdalmasabb, hogy az emberi, női méltóságomban megaláznak.
Köszönöm válaszát és elnézést a bőbeszédűségért!

szaletli # e-mail 2016.01.31. 14:05

Tisztelt Ügyvéd úr/hölgy!

12 éve vagyunk házasok. Mindkettőnknek felnőtt önellátó gyermeke van. Mindketten saját ingatlannal rendelkezünk.
A férjem lakásának értéke kb. az én kis garzon lakásom
háromszorosát éri. A bevételeim jelentősen kisebbek, egy vissza térő krónikus betegség miatt 2011. óta másfél évet voltam kórházban. Ezt követően 3 éve költöztem hozzá, azt megelőzően közel 10 évig a saját lakásomban éltem elsősorban férjem rabiátus természete miatt. Anyagilag és fizikailag is támogatásra szorultam. Jelenleg is erős gyógyszerekkel élek.
Férjem keresete és körülményei stabilabbak a lánya 10 éve külföldön dolgozik, remek jól fizető állása van. A lány kapott a közelben édesapjától egy hasonló értékű lakást mint az édesapjáé igényesen berendezve.
Ez üresen áll, valamint tulajdonosa egy balatoni ingatlannak
és várományosa az idős nagymama szintén budai 60 nm körüli lakásának.
A kapcsolat a férjemmel meglehetősen eldurvult bár ez nem új keletű, ilyen volt ő mindig ezért választottam a kétlaki házasságot. - Mióta itt lakom a közös háztartáshoz élelemmel, tisztító szerekkel és a házi teendőkkel járulok hozzá örömmel.
A férjem nagyon a fogához veri a garast, rendkívül spórol az élelemen is.
Elnézést a terjengősségért. Két kérdésem van:
1./ Még két éve véletlenül elém került a havi bankkivonata az asztalon volt, akkor több millió forintot utalt a lánya nevére, a közelmúltban mivel elkezdett harciasan fellépni újra megnéztem és kiderült, hogy az elmúlt hóban és azt megelőzően ugyanez történt jelentős milliós nagyságrendű összegekben, közben magának fél kiló kenyeret vesz rendszeresen.
A férjem tudomásomra hozta, hogy a lakását ahol élünk a lányának ajándékozta 4 éve.Ő úgy gondolja, hogy bárhogy alakuljon az életünk engem nem illet meg haszonélvezet mert nem dolgoztam meg a lakásért, az ő tulajdona, az előző házasságából származik.
Ragaszkodik hozzá, hogy most kössünk vagyonszerződést, melyben lefektetjük, hogy nekem az ő halála esetén innen azonnal a saját lakásomba kell távozni mert a lánya szeretné azonnal pénzzé tenni az örökölt tulajdonát.
Igazából zsarol mert vagy a válás vagy a szerződés lehetséges.
Én ezekkel a dolgokkal nem foglalkoztam mostanáig mert
elsősorban a szeretet vezényel, még most is de nagyon szomorú vagyok mert én úgy gondoltam, hogy ha én maradok egyedül akkor az elég nagy trauma és ha azonnal el kell mennem egy egész más közegbe az ezt csak tetézi, de a legfájdalmasabb, hogy az emberi, női méltóságomban megaláznak.
Köszönöm válaszát és elnézést a bőbeszédűségért!

vikkamakka25 # e-mail 2016.01.31. 06:32

Üdvözlöm! A férjemmel 2,5 éve vagyunk há­zasok, van egy 2,5 éves gyermekünk, 8 év­e élünk együtt. 8 éve vásároltam egy lak­ást, mely 100%-ban az én tulajdonom, de ­teljesen hitelből vettem, amit közösen f­izettünk. A férjem adóstárs. Van egy aut­óm is, azt is 8 éve vettem. Mivel megrom­lott közöttünk a viszony, a gyermek érde­kében elválunk inkább. Ügyvédre sajnos a­ hitel és a kicsi mellett nincs pénzem, ­de ha jól tudom közös megegyezés esetén ­nem kötelező. Azt szeretném megkérdezni,­ hogy vagyonmegosztás szempontjából mire­ számíthatok a bíróságon? Válaszát előre­ is nagyon köszönöm!!!

ObudaFan # e-mail 2016.01.30. 16:58

Landre

Az a kérdésből nem derül ki, hogy vajon tényleg 75-25%-e az arány (attól, hogy a tulajdoni lapon ez van, még nem biztos, hogy a valóságban is így van), de ha igen, akkor egyszerűen ebben az arányban kell elszámolni az ingatlannal, a még a jövőben fizetendő kölcsönt pedig felesben kell visszafizetni, illetve ha bent maradó fél magára vállalja (nyilván igen), a felét a megváltási árból le kell vonni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

ObudaFan # e-mail 2016.01.30. 16:54

úgy gondoltam, hogy a bíróság útján való megállapodás és értékesítés egyszerűbb és olcsóbb lenne, mintha mi kezdenénk árulni a nyaralót és a házat.

Meg költségesebb is.

Ha nincs vita és megállapodunk mindenben és a nyaraló kerül csak értékesítésre a bíróság által, akkor az milyen áron fog elkelni és mennyiért?

Ha mindenben megállapodtok, az a minimum árban való megállapodást is feltételezi.

Adó és illeték vonzata is van az ilyen tulajdon átruházásoknak? Ha igen mekkora %-ékot jelent?

Illetéket majd a vevő fizet, az 4% lesz. Hogy milyen szja-t kell fizetnetek, az függ attól, hogy lakóingatlanként van-e nyilvántartásban, mikor szereztétek, milyen jogcímen, ha vettétek, mennyiért, mit költöttetek rá és mennyiért adjátok el.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Landre # e-mail 2016.01.30. 12:03

Tisztelt Ügyvéd úr!
Vagyonmegosztás ügyében kérem segítségét.
A lehető legpontosabban és korrektül szeretnénk eljárni egymással.
A lakás nem kerül eladásra -anyukánál marad v. gyerekekre száll-, hanem a megtakarításunkból leszek kifizetve.
A kérdés az, hogy mekkora összeg illet engem.
Anyuka és köztem problémamentes a kommunikáció, viszonyunk harmonikus így a válás kapujában is -a kifizetés még válás előtt megtörténik.
A következő paraméterekkel rendelkezünk:

ingatlan tulajdon részesedés: ő 75% és én 25%
lakás vételára: 13M Ft
indulóként befizetett összeg: 6M Ft (anyuka szüleinek támogatása révén)
hitel: 7M
visszafizetett összeg: 3 450 000Ft (7 éve fizetjük)
visszamaradt törzstőke: 6 355 000Ft
körülbelüli aktuális ingatlanbecslési érték: 15 725 000Ft
A hitelt én fizettem a 7 év során.
Az ezen felüli ingóságok értelemszerűen fele-fele arányban oszlanak, illetve éppen ahogy akinek amire jobban szüksége van.
Köszönettel:
Landre