Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

türelmes vok. #   2014.12.04. 09:29

Köszönöm a választ !
Szeretném kérdezni hogy házasság alatt 2007-ben tulajdonjog vétel jogcímen egész arányban vásároltam ingatlant.
Férj nem adott pénzt bele .Szüleim pótoltak .Ez nincs beleírva.
Közös vagyon ?

ObudaFan # e-mail 2014.12.03. 19:55

Hát, ebből a kérdésből nem og kiderülni, hogy mi jár neked. Nem az a lényeg, hogy közös kasszán vagytok-e, hanem, hogy az életközösség megszakadt-e, és ha igen, mikor. Az életközösség megszakadásáig a megszerzett vagyontárgyak közös vagyonba tartoznak, kivéve a különvagyon körét. Így azt kellene látni, hogy az életközösség meddig állt fenn, a fennállása alatt mi mindent szereztetek és miből. Ezeket az adatokat a kérdésed nem tartalmazza.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

tina81 # e-mail 2014.12.03. 19:03

Jó estét!
Olyan kérdésem lenne, hogy én tavaly áprilisban elváltam. A Fővárosi Bíróság bekérte az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot, de azóta sem kaptam vissza. Most viszont szükségem lenne hozzá egy banki ügyhöz. Kérdésem, hogy hova fordulhatok, hogy visszakapjam az eredeti kivonatot?
Előre is köszönöm a választ,

türelmes vok. #   2014.12.02. 19:42

Jó estét Obudafan!
Tegnap este férjem bejelentette váljunk. 17 év után. 2 gyermekünk van .Kérdésem hogy mi jár nekem vagyonmegosztásnál?
Én a kft.-ben 3.személy vagyok.
A vállalkozásában én másik szakmában dolgozom szóval a könyvelést, tb. ő fizeti nekem .
Vásárolt ház 3/4 része én nevemen van ő része 1/4 . Hitelünket közösen fizettük 10 évig a házra de párhónap és lejár v. lezárul.
2-tö autó már az ő nevén van hitel már nincs 2-3 hónapja kifizetve van.
Csekkeket a háztartásban én fizetem a saját keresetemből .A gázfűtésbe ad .Gyerekeimet és háztartást élelmiszert én állom saját keresetemből.Szerintem külön kasszán vagyunk 17 éve ő szerinte nem. A vállalkozásának a bevétel-kiadásával csak ő foglalkozott számláját nem ismerem . Közös számlánk üres.

ObudaFan # e-mail 2014.12.01. 18:14

A kérdésem az lenne,most 20 év elteltével a lakás piaci értékének 2/3 része (örökségből vett ingatlan) megillet e vagy sem

A lakás 2/3-bn a különvagyonod.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

anonim66 #   2014.11.29. 21:33

Üdv Mindenkinek
Esetleges tájékozatlanságom kérem nézzék el.
Válok.1993-ban nősültem ,1995-ben édesapám halálával megörököltem egy lakást ill.ingóságokat,amelyek értéke részemről 2/3 részben fedezte az uj lakás vételárát.(a feleségem adta a fennmaradó 1/3-ot)
A kérdésem az lenne,most 20 év elteltével a lakás piaci értékének 2/3 része (örökségből vett ingatlan) megillet e vagy sem .Azt olvastam egy helyen,hogy az egyik fél vagyonának értékesítéséből szerzett összegen vásárolt további vagyon szintén a külön vagyon alapját képzi.
Köszönöm

groszfater@gmail.com # e-mail 2014.11.27. 13:12

Münchenben és ugye most kintről kapjuk még a családi pótlékot viszont válni szeretne és azt állítja ő a válás u”tán is igényelheti majd a kinti családi pótlékot

A pótlék annak jár akinek a gondozásában vannak elhelyezve a gyerekek...

Niko82 # e-mail 2014.11.26. 17:49

Jó estét! Nekem olyan dologgal kapcsolatban lenne kérdésem, hogy a férjem kint dolgozik Münchenben és ugye most kintről kapjuk még a családi pótlékot viszont válni szeretne és azt állítja ő a válás után is igényelheti majd a kinti családi pótlékot nekem ellenben arra semmilyen jogosultságom nem lesz! Az érdekelne, hogy ez valóban így van tehát a válás után nálam maradnak a gyerekek és ebben az esetben ő valóban igényelheti a családi pótlékot saját részre, holott a gyerekek nem az ő gyámsága alatt lesznek?! Továbbá még az érdekelne, hogy ugye jelenleg az ő Betegbiztosítása fizet rám és a gyerekekre is mert eddig én ugye nem dolgoztam nem régen kezdtem 4 órában!Az akkor ebben az esetben mindenképpen megszűnne, tehát onnantól azt magamnak kellene akkor fizetni?köszönöm előre is a segítséget

sheep #   2014.11.26. 07:45

Értem. Köszönöm a választ!

ObudaFan # e-mail 2014.11.25. 16:58

Nem. A megszakadás az az életközösség megszakadása és az akkori visszavásárlási összeg a fontos, illetve az utána fizetett biztosítási díjak.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sheep #   2014.11.25. 13:27

Ha jól értem, akkor ez így néz ki: az 5 év alatt (a biztosítás megkötésétől a megszakadásig) összesen x forintot fizettek be, 3 évig közösen, 2 évig csak a volt neje. A megszakadáskor a biztosító visszavásárolta y összegért, ezt a férjem 30:70 %-ban osztotta meg a volt felesége javára, mivel az összes befizetett díjnak a 60 %-át még együtt fizették, hiszen egy háztartásban éltek, közös kasszán. Tehát a férjemet a teljes befizetett összeg 30 %-a terhelte. Ezért a visszavásárlási djból is ennyit tartott meg. Mi a helyzet akkor, ha a befizetett díj nagyobb összeg volt, mint a megszakadáskori kifizetés, és mi van, ha fordítva? És mi van az olyan közös vagyonnal, ami figyelmetlenségből kimaradt a válási egyezségből? Az akkor még közös vagyonnak számít. Viszont az egyezségben benne van, hogy felek az ott leírtakon kívül a továbbiakban semmilyen követeléssel nem élnek egymás felé.

ObudaFan # e-mail 2014.11.24. 16:49

A megszakadáskori visszavásárlási díj lett volna az irányadó. De ha a férjed nevén volt a biztosítás, hogyan vonták a volt feleségétől? Ezekkel a díjakkal ugyanis lehet, hogy ez az egyben kellene elszámolnia a férjednek felé.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sheep #   2014.11.24. 16:37

Az egyezségben egy szó sem esik erről a biztosításról. A visszavásárlási díjat osztotta meg a férjem az említett 30-70 %-os arányban. A bizotsítás az ő nevén volt, de az akkori felesége és a két gyermekük is biztosított volt.

ObudaFan # e-mail 2014.11.24. 16:31

Atól függ. A megszakadáskor elvileg a visszavásárlási díj mértékével kellett volna elszámolni, aztán pedig a fizetett részletekkel. De a pontos elszámoláshoz ismerni kellene a biztosítási szerződéssel kapcsolatos iratokat és a felek közti egyezséget.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sheep #   2014.11.24. 16:28

Üdvözlet! Férjem előző házasságának felbontásakor a vagyonmegosztásból kimaradt egy családi biztosítás, mivel egyiküknek sem jutott eszébe, hogy az is a közös vagyon részét képezi. Így erre vonatkozóan nem született megállapodás. Amikor a férjem elköltözött a volt feleségétől, az addig közösen fizetett biztosítási díjat a volt neje számlájáról vonták, erről a hölgy - elmondása szerint - nem tudott (???). A biztosító üzletkötője jelezte férjemnek, hogy letelt az 5 év, megszüntethetik a biztosítást. Férjem úgy tartotta igazságosnak, ha a visszakapott összeg 30 %-át (53 ezer forintot) megtart, a többit elküldte a volt feleségének, mivel férjem kb. ebben az arányban járult hozzá a díjfizetéshez, amíg ott élt. A hölgy kevesli a 70 %-ot, azt mondta, beszélt az ügyvédjével is, és peres úton kívánja megszerezni az őt - szerinte - megillető összeget. Kérdésem, hogy van-e a követelésének jogi alapja?

ObudaFan # e-mail 2014.11.06. 19:48

Mármint az együttélés megszakadását követő törlesztések felét követelheti az, aki törlesztette.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

dgs75 # e-mail 2014.11.06. 17:44

Tisztelt Fórumozok!

A feleségem elköltözött a közös házunkból önszántából az öt éves kisfiunkkal az új pasijához.A válás elkerülhetetlen és ehhez kapcsolódóan lenne néhány kérdésem.
2007-ben vettük a házat melyben 50-50%-ban tulajdonosok vagyunk és mindketten zálogkötelezettek .A ház teljesen le van terhelve a hitellel. Én vagyok az adós ő az adóstárs.2008-ban házasodtunk össze .A házasság alatt még különböző hitelkártya és személyi hitelek is lettek felvéve nagyrészt az én nevemre mert én voltam a kereső a családban.2014 május óta én fizetem a hitelek törlesztéseit (havi kb 100 000 Ft). Szeptemberben odaköltözött a pasijához a gyerekkel aki már az óvodát ott kezdte. Természetesen az én beleegyezésemmel!Így önszántából elhagyta a házunkat és megbeszéltük hogy én fogok benne lakni mert ők az új pasi házába költöztek. Az ingóságokon megegyeztünk és már el is vitte a rá eső részt! A gyerek minden hétvégén velem van!Egyenlőre jó a viszonyunk és megpróbáljuk a gyerek miatt normálisan végigvinni a dolgokat. Kérdéseim a következőek:

  1. Mivel a lakáshitel a házasságkötés előtt lett felvéve kibújhat-e a fizetési felelősség alól?
  2. A házasság alatt felvett kölcsönök az én nevemen vannak ő felelőséggel tartozik-e ezekért?
  3. A bíróság a gyerektartás megállapítása során figyelembe veszi-e a fizetendő hitelek jövedelemhez képesti nagyságát?
  4. Kötelezheti-e a bíróság a feleségemet a hitelek felének vagy egy részének fizetésére mivel a tulajdonjogáról nem mond le mert nem tudjuk egy mást kifizetni!
  5. A tulajdonjogot mikor lehet a gyermekre átruházni és milyen feltételekkel?
  6. Köteles vagyok-e bejutást biztosítani a házba amikor nem vagyok otthon ha már az ingóságok rá eső részét elvitte?
  7. Igaz nem ide tartozik de szeretném ha válaszolnának. Fél év kapcsolat után a feleségem terhes lett a pasitól. Nem vagyunk elválva még a kerestet sem adtuk be! Igaz hogy a születendő gyermeket az én nevemre fogják anyakönyvezni?Nekem kell bizonyítanom hogy nem az enyém a gyerek?A bíróság ha a gyermek a válás előtt megszületik figyelembe veszi-e a gyerektartás megállapításakor mert az én nevemen van?

Hát így első körben ezek jutottak az eszembe. Előre is köszönöm a válaszokat!
Tisztelettel:dgs75

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.11.06. 12:31

elét követelheti-e
Szerintem igen. (Bár egyszer egy férj a mellnagyobbító műtét árának a felét is meg akarta téríttetni, mondván, hogy különvagyonba beruházás.)

www.kbs-ugyved.hu

Bambusz531 # e-mail 2014.11.06. 12:28

Kedves Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, hogy a házasság alatt felvett diákhitel, (melyhez támogatásomat nem adtam) felét követelheti-e a még "házastárs" Tárgyalás előtti megegyezésünk folyamatban.
Annak a diákhitelnek a fele, mely nem a megélhetésünkre, nem lakás, autó vásárlásra vagy utazásra költött, költöttünk. (lakhely szerinti főiskolára járt)
A még házastársam elszámolni nem tud vele, hogy mit mire költött, mivel a 3 millióból csak 1 félév tandíját fizette ki.
De hogy vehetett fel így ennyi hitelt? És a diplomája sincs meg.
Semmilyen fizetési magatartást nem tanúsít. (együtt élésünk alkalmával sem és külön élésünk után sem, a társasház lakói fizeti a víz és közös költség fogyasztását is és sajnos még sorolhatnám)

Segítségüket köszönöm.

kunyhó #   2014.11.05. 21:48

Nálunk a feleségem nevén volt a számla. Az állította, ő gyűjtötte össze házasságkötésünk előtt. A válás folyamán kezdeményezésemre a Bíróság hivatalból kikérte a pénzintézettől évekre visszamenőleg a számlaforgalmat.
Ebből világosan kiderült, közös vagyon.
Szerintem ha tud róla, kérni is fogja a vagyon megosztánál.

ObudaFan # e-mail 2014.11.05. 18:29

Attól még természetesen a tartozásod fennáll, ha ez bármikor kiderül, kamatostul kell elszámolni vele.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Georg89 # e-mail 2014.11.05. 09:12

Sziasztok. Hamarosan válok, és nekem az lenne a problémám, hogy a számlámon ami a saját nevem alatt van a házassági évek alatt összegyűlt 1 millió, ami havonta rakosgattam félre a fizetésemből. Tudom hogy hiába van az én nevemen, attól még feleződik, de kérdés, hogy egyáltalán kell e erről említást tennem váláskor, illetve kérnek e számlaegyenleget a váláshoz. Mi lenne ha kivenném a pénzt vagy áturalnám egy haver számlájára?

ObudaFan # e-mail 2014.10.31. 15:58

habok

Amit ő kifejezetten tönkretett, azt természetesen kártérítés címén követelheted. Ami csak a szokásos használat révén amortizálódik, azt nem. De ha valóban nem önként jöttél el, hanem erőszakkal tett ki téged, akkor még többlethasználati díj iránti igényed is lehet.
Ami egyszerű állagromlás aberuházások elmaradása miatt, azért főszabály szerint mindketten feleltek, hiszen tulajdonostársakként közösen vagytok kötelesek az ingatlan állaga megóvásának költségeit viselni.
Ha rongolja az ingatlant, akkor bíróságtól kérheted, hogy adjon biztosítékot.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

habok # e-mail 2014.10.31. 14:33

Tisztelt Szakértők!

Válófélben vagyunk, jelenleg - saját állítása szerint- a másik fél használja a házat (földhivatal szerint is 50-50% a tulajdonjog). Nem önként jöttem el. Mind a ketten kértük a kizárólagos használatot.

Jelenleg a leendő exem a kertet rendezi. Vagyis gyümölcsfákat, sövényt, bokrokat vág ki, terepet alakít át (megszüntet egyes dolgokat, úgy mint homokozó, kutyakenel... ) de a helyüket nem rendezi el már, csak kitépi, összeaprítja a neki nem tetsző dolgokat.

Mindeközben a házat hagyja lepusztulni (beázik a tető több helyen, nem festeti le a fákat (pl az erkély korlátai, kerti bútorok) kültéren, kitört ablakot nem üvegeztet be, tönkrement dolgokat se nem javíttat, se nem cserél pl a vizesblokkban, egyszerűen elzárja a vizet ott és nem használja).
Ha beviszem a kerti bútorokat, hogy ne menjenek tönkre télen, kiteszi őket újra.

Megteheti ezt bármeddig, vagy amikor eldől a ház sorsa, az eredeti állapotban kell elszámolni vele ? Előbb utőbb gondolom lesz döntés (2 éve tart a per) és vagy kifizet /én őt, vagy el kell adjuk. Amit most ő tönkretesz, önhatalmúlag kivág/átalakít és ezzel értéket rombol, azt el lehet majd számolni vmiképpen felé vagy ebben is bele kell törödni és lenyelni, mint eddig szinte mindent?

ObudaFan # e-mail 2014.10.29. 12:27

Akkor mit jelent pontosan az, hogy a férj a gyerekekre tekintettel kérheti a megváltást?

Így, ahogy te átfogalmaztad, igazából semmit. Az eredeti mondat azt jelenti, hogy a bent lakó gyerekre tekintettel lakott, vagy részben lakott értékkel kell számolni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese