Válás, vagyonmegosztás


Janos1120 # 2020.06.10. 12:28

Arra hivatkozik, hogy minden kozos vagyon amit a Csjt 28 §-a nem nevesitett kulon vagyonkent. A vagyonkozosseget megszunteto okiratban pedig nem kerult nevesitesre kulon a nyugdijpenztari egyenleg.

Megertesem szerint az alabbi resz pont ezt cafolja
“...kijelentik, hogy jelen megallapodas alairasat kovetoen a jovoben egymassal szemben semmilyen ingo-, vagy ingatlan vagyontargy szerzesevel kapcsolatban igenyt nem tamasztanak, azok kulon vagyoni jelleget mar most elismerik. Ezen pontban foglalt megallapodasuk megtamadasarol a jovore nezve veglegesen es visszavonhatatlanul lemondanak”

Hiszen, minden mast (az okiratban nem nevesitett vagyonelemet) kulon vagyonnak ismertunk el a fenti bekezdes szerint. Kerdes, hogy a vagyonkozosseget megszunteto okirat vagy a Csjt 28. paragrafusa az erosebb ebben a tekintetben.

ObudaFan # 2020.06.10. 10:29

Ez alapján még inkább valószínűsíthető, hogy alaptalan az exed igénye, de teljesen igaza van a kollégádnak, hogy a teljes megállapodást látni kellene ehhez és ha exed hivatkozik valamire, hogy miért gondolja, hogy ez neki jár, akkor ezt a hivatkozást is.

Janos1120 # 2020.06.09. 21:10

A hazastarsi vagyonkozosseg megszunteto okirat vegen az all, hogy
“a Szerzodo felek a jelen megallapodas bevezeto reszeben hivatkozott hazassaguk felbontasa iranti jogeros iteletre figyelemmel kijelentik, hogy jelen megallapodas alairasat kovetoen a jovoben egymassal szemben semmilyen ingo-, vagy ingatlan vagyontargy szerzesevel kapcsolatban igenyt nem tamasztanak, azok kulon vagyoni jelleget mar most elismerik. Ezen pontban foglalt megallapodasuk megtamadasarol a jovore nezve veglegesen es visszavonhatatlanul lemondanak.“

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.09. 16:38

Igen, de valószínűleg akkor is figyelembe vettétek, ha nem. Látni kellene a megállapodás teljes szövegét.

Janos1120 # 2020.06.09. 07:37

2010 augusztusi eletkozosseg megszuntetesekor kozos megegyezessel elosztottuk a hazastarsi kozos vagyont. Ezt 2013-ban “lepapiroztuk” hivatalosan is elvaltunk. Most azzal keresett meg az exem hogy annak idejen a kozos vagyon meghatarozasakor nem vettuk figyelembe a magan es onkentes nyugdijbiztositasi penzari szamlaink egyenleget. Ide a munkaltatok altal befizetett osszegek kerultek. Par 10 ezer forint sajat befizetestol eltekintve. Kerdes ezek a nyugdijpenztari egyenlegek reszet kepeztek-e a hazastarsi kozos vagyonnak 2010-ben?
Valaszokat elore is koszonom!
J.

Anna202 (törölt felhasználó) # 2020.05.11. 13:15

Üdvözlet minden online nézőnek, Gyurcsi Anna Mária vagyok, Budapesten vagyok, itt vagyok, hogy megoszthassam nekem dr. Igbinovia által végzett nagyszerű munkát. Három éves házasság után a férjemmel két gyerek van együtt, a férjem furcsán viselkedett, másokkal kimenvén, nőkkel és abbahagyta, hogy hideg szeretetét keltsen nekem, több alkalommal azzal fenyeget, hogy elválhat tőlem, ha merem megkérdezni tőle a kapcsolatait. más nők, teljesen pusztultam és zavart voltam, amíg egy régi barátom elmondott nekem Dr. Igbinovia-ról, aki segíti az embereket az elveszített kapcsolat visszaszerzésében és a házassági problémák megoldásában. Először meglepett, és megkérdezte magamtól, létezett-e valami ilyen, de úgy döntöttem, hogy kipróbálom, amikor felvettem a kapcsolatot, mindent elmondott nekem az életemről, annyira meglepett voltam, és azt mondta nekem, mit tegyek a három nap alatt, amit helyesen tettem. és az utolsó napon 48 órán belül a férjem visszajött hozzám, és elnézést kért mindaztól, amit mondott nekem. És most abbahagyja a beszélgetést más nőkkel, és most boldogan hagyunk együtt .Dr igbinovia megoldotta a válási problémát is, és ő gyógyított olyan jelentéktelen betegségeket is, mint a rák, a HIV / AIDS, a terhesség problémája, vegye fel a kapcsolatot vele, ha közvetlenül segítségére van szüksége a WhatsApp / Viber neki +2348144480786, vagy e-mailben, doctorigbinovia93@gmail.com annak köszönhetően, hogy időt töltöttél nekem .....

hszt # 2020.05.10. 13:05

Értem.
Köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2020.05.09. 09:42

hszt,

Különvagyon az, amit valaki örököl, vagy ajándékba kap.

A húgod kapott tőled ajándékba pénzt. Jó, kölcsönbe, de ha amúgy sincs papír róla?

Ha abból törlesztette a hitelt, akkor a ház 100%-ára nem tarthat igényt, de ha megszűnik az életközösség, akkor a saját vagyonából a házra ésvagy hiteltörlsztésre fordított összeg tekintetében megtérítési igénye lehet a volt élettárssal szemben. Ami igényt az adós törleszthet tulajdonjog átadásával is persze, ez már az ő megegyezésük.

Érdemes kérni a közös tulajdon megszüntetését is, és akkor abba beleszámolódik a többlettörlesztés. De az ingatlan értékétől és minden más vagyontól függően kell majd a végén valamelyiküknek fizetni a másik részére.

hszt # 2020.05.09. 08:58

Kovács_Béla_Sándor
Jogos. Egy nagy marha vagyok, hogy nem írtunk papírt erről. De ki gondolta akkor, hogy ide jutnak.

drbjozsef
Ezt a különvagyont nem értem. A hitelt közösen vették fel. Mikor végtörlesztésre került sor, már több éve igazoltan élettársak voltak. Közös kassza, számlák, gyerek, stb. Mindezek ellenére ez különvagyon, mivel a húgom számláján keresztül lett törlesztve?
Illetve, ha ez így van, mivel a húgom végtörlesztette a hitelt a "különvagyonából" egyedül, jogos igénye lehet egy perben a ház 100%-ra? Függetlenül a törlesztés óta eltelt időtől?

drbjozsef # 2020.05.08. 19:48

Azt szerintem nem is szükséges neki.

A kölcsön tényét, egyedül a bankszámla kivonatomon látható utalással tudom bizonyítani, a húgom számlája felé. Illetve a húgom számlájáról ugyanezen összeg, bank felé indított utalásával.

Ez arra legalábbis elég, hogy a húg is igazolja, hogy ő fizette ki a teljes tartozást a különvagyonából, hiszen ajándékba kapta. Vagyis megtérítési igénye megvan az élettárs felé.

Bár, ha jól értem, az élettárs elismeri a tartozást.
(legalábbis most még, de ha őt is kiokosítja egy ügyvéd, akkor ez már nem biztos, hogy így lesz, sőt.)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.08. 19:22

A kölcsönt mindkettőjüknek adtam
Csak nem tudod bizonyítani.

hszt # 2020.05.08. 18:21

Köszönöm a választ.
A kölcsönt mindkettőjüknek adtam, talán ezt félreérthetően írtam le. Csak a húgom számláján keresztül történt a végtörlesztés, mivel az volt a hitelhez kapcsolva. Szerintem életszerűtlen, hogy miközben közösen tartoznak a bank felé, a hitel kiváltására kapott összeggel, már csak a húgom marad adós.
Ügyvédtől mindenképp tanácsot akarunk kérni, ha végre a vírushelyzet normalizálódik.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.08. 14:16

A kölcsön tényét, egyedül a bankszámla kivonatomon látható utalással tudom bizonyítani,
Az ő vagyonjogi vitájukban neked aligha kell bizonyítanod bármit is, te abban nem lesze fél. Egyébként a kölcsönadás tényét egy banki utalás bizonylata általában megfelelően bizonyítja.

Neked a húgod tartozik. A ház meg marad fele-fele, ezen már nem nagyon lehet változtatni. Egyébként pedig a húgod nem fog ügyvéd nélkül boldogulni. Szerintem. (Még a kérdéseid se túl jók.)

hszt # 2020.05.08. 11:42

Üdv mindenkinek.

A húgomat, és közös gyermeküket elhagyta az élettársa. A vagyonmegosztással kapcsolatban lenne kérdésem. Még semmiben nem állapodtak meg, a vírushelyzet miatt még semmilyen jogi lépest nem tettek. Szeretnénk előre tájékozódni, mert az élettársa viselkedéséből, semmi jóra nem számítunk.
A házuk megvásárlásakor közösen vettek fel bankhitelt. Ekkor hivatalosan élettársi kapcsolatot létesítettek, de már ez előtt 2-3 évvel együtt éltek. A tulajdoni lapon 50-50% vannak bejegyezve.
Majd évek múlva, mikor díjmentesen ki lehetett fizetni a hitelt, én kölcsönöztem meg az összeget, hogy megszabaduljanak a banktól. A kölcsönről, annak törlesztéséről szóban állapodtunk meg, papírt nem írtunk semmiről. Tudom, hiba volt. A kölcsön tényét, egyedül a bankszámla kivonatomon látható utalással tudom bizonyítani, a húgom számlája felé. Illetve a húgom számlájáról ugyanezen összeg, bank felé indított utalásával. Valamint ő elismeri a tartozást. De mivel egyenesági rokon, nem tudom ez jogilag mennyit számít. A kölcsön kb. 70%-val még tartoznak, ami kb. a jelenlegi piaci értéke a háznak. Igazából a törlesztésükről sincs semmilyen papír, mert havonta kp-ban adták vissza.
A kérdésem.
Az összes vagyonuk ez a ház, amiben a húgom maradt a közös gyerekükkel. A ház papíron tehermentes, de felém kb. a ház értékének megfelelő összeggel tartoznak. A vagyon megosztáskor a húgom vagy én, bármilyen módon érvényesíteni tudja/tudom ezt a tartozást?

Köszönöm a segítséget.

Ui. nem a pénzem miatt aggódom, arról már lemondtam. De a húgomnak 100e alatti fizetésből, bármilyen összeg kifizetése anyagi csőd. A ház eladása pedig nem opció.

drbjozsef # 2020.04.29. 15:10

Nikol11,

Akkor olyan sok esélye bármi érdemlegesre nem nagyon van.

Ne foglalkozz vele. Szerintem csak a szája nagy. Amúgy sem tehetsz semmit.

Ha kér, követel, emlékeztesd az ügyvéd előtt kötött megállapodásra, oszt hajtsd el a vérbe.

Nem tudod megakadályozni, hogy pert indítson, de a leírásod alapján esélye nem sokkal tér el a zérustól.

Ahogy az ügyvéd úr írta, ha lesz valami konkrét követelése, akkor kérdezz. Addig nyugodj meg, és ne idegesítsd tovább vele magadat (Leginkább talán pont ez lehet a célja).

Nikol11 # 2020.04.29. 11:07

Tisztelt DRBJOZSEF!
Igen, mindent rendeztünk már 2016. júliusában. Azóta közös tulajdonunk nincs.Minden szét lett osztva.

drbjozsef # 2020.04.28. 16:35

Nikol11,

Mit jelent a "rendelkeztünk" szó esetetekben? Azt, hogy "rendeztétek" is?

Van közös tulajdonotok, vagy bármi ami még közös?

Mindenki megkapta a sajátját, elosztottátok a közöst, ki ezt kapott, ki azt, szét lett osztva minden?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.28. 15:56

Az attól függ. A tulajdoni igények például pont nem évülnek el.

De szerintem gyere vissza akkor, ha konkrét lépéseket tesz az úriember. Addig csak szófia beszéd az egész.

Nikol11 # 2020.04.28. 14:38

Tisztelt Ügyvédúr!
Az előbbi kérdésemmel kapcsolatban még arra vagyok kíváncsi, hogy elévülés nincs ebben az esetben? Vagy ha az exemnek 5 vagy 10 év múlva jut eszébe valami, akkor is perelhet?

drbjozsef # 2020.04.28. 13:15

Nikol11,

Igen. Követelni nem jogellenes.

Nikol11 # 2020.04.28. 12:11

Tisztelt Ügyvédúr!
A férjem 2016 júniusában elköltözött otthonról.Azóta teljesen külön élünk. 2016. július elején ügyvéd által készíttettünk egy házassági közös vagyont megszüntető szerződést, amiben mindenről rendelkeztünk. Ez év márciusában hivatalosan is elváltunk közös megegyezéssel. A bíró előtt kimondtuk, hogy egymással szemben semmiféle követelésünk nincs. Az exférjem most kezdett el fenyegetőzni, hogy minden vagyonomból ki fog forgatni, amit csak lehet, visszakövetel. A kérdésem az: Van erre lehetősége?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.20. 09:44

Amit az életközösség kezdete előtt szereztek a felek, az az ő különvagyonuk.

tmiloka # 2020.04.20. 09:25

Jo napot,sajnos valasra kerult az utunk.a kerdesem,hogy hazassag elott vasaroltam egy lakast ami csak az en nevemen van. A lakas kiadasra kerult mi pesig egy csaladi hazban eltunk.a kerdes hkgy valasnal el bukhatom a lakasom felet?kovetelheti rajtam? Vagy mi a lefolyasa ennek.koszonom

wers # 2020.04.17. 06:45

Matek oldaláról szerintem úgy helyes, hogy a mostani értékeket veszitek figyelembe. Úgy, mintha eladnátok most az ingatlant, most visszafizetnétek a hitelt, és a maradékot osztjátok szét.

Ugyanakkor a hitelképesség elbírálásánál a bank csak az én és a rokonom jövedelmét vette alapul

Ez itt nem számít.

(szerintem)

drbjozsef # 2020.04.09. 05:46

KBS,

Az ajándékozási szerződés szólhat 5 millióról is...