Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

Garfield79 # e-mail 2014.12.15. 18:22

Tisztelt Hozzáértők! Kérdésem: elképzelhető-e hogy válófélben lévő feleségem könyvvizsgálót kért a 4 cégemre? Az első tárgyaláson vagyunk csak túl, megegyezés nincs. Ma beközölte hogy mind a 4 cégemre könyvvizsgálatot kért, és hogy az alkalmazottaknak már 50%-ban ő a munkáltatója. Tudom hogy ilyen nincs, hisz a vagyonmegosztásról még szó sem volt,az első tárgyalásunk alkalmával abban maradtunk hogy megegyezünk. Ami érdekelne az az, hogy tényleg kérhet könyvvizsgálatot? Az ügyvédem szerint igen, mert válóper van, de én eddig úgy tudtam csak én, mint egyedüli tulajdonos kérhetek a saját könyvelésemre könyvvizsgálót? Mi alapján rendeli ő meg a könyvvizsgálatot? Előre is köszönöm a válaszokat!

pohicop # e-mail 2014.12.12. 17:08

Fórum motor.... :p

pohicop # e-mail 2014.12.12. 17:07

Úgy, hogy fogad egy nagyon jó ügyvédet, mert különben kifosztják. Ajánlom Obudafan-t vagy KBS-t. A hozzászólásaik és tudásuk alapján megfelelőnek látom őket. + segítőkészek, obudafan jobban, kbs visszafogottabban XD

nyuszicsibe # e-mail 2014.12.10. 14:16

Köszönöm a választ
Még egy kérdésem lenne,a megelőlegező kölcsönt a meg nem született gyermek után már pár hónapja fizetjük, ennek az összegnek a törlesztése válás után feleződik vagy az fizeti aki a hitelt átvállalja?

ObudaFan # e-mail 2014.12.09. 22:53

Az életközösség megszakadásáig fizetett törlesztőrészlet közös vagyonból lett fizetve, tehát arra tekintettel semmi nem követelhető. Viszont természetesen a tulajdoni hányadod értékét követelheted, amibe viszont a fennálló tartozás felét a férjed beszámíthatja.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

nyuszicsibe # e-mail 2014.12.09. 20:57

Szép estét Mindenkinek!

2006-ban felvett államilag támogatott hitel segítségével építkezésbe kezdtünk.Érdeklődni szeretnék, hogy válás esetén mire kell számítani? Az adós én vagyok a férjem az adóstárs. A törlesztőrészletet a közös bankszámláról vonják, amire csak az én fizetésemet utalják már évek óta. A hitelt a férjem vállalná át, ha a bank engedélyezi. Én lemondanék a tulajdonjogomról és kiköltöznék az ingatlanból. Követelhető e az eddig befizetett törlesztőrészlet fele ez esetben?

ObudaFan # e-mail 2014.12.09. 20:10

Gondolom, abban gondolkodk, hogy ez a megállapodás nem lesz igazolható.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.12.09. 18:23

A tulajdonjogi igény nem évül el, a kötelmi jogi igény 5 év alatt évül el. De ha mindent elosztottatok, akkor milyen igénye lehetne még?

www.kbs-ugyved.hu

tarantino21 # e-mail 2014.12.09. 14:09

Szép napot, Mindenkinek!
Élettársi kapcsolat megszakadását követően, vagyonmegosztási per hány évig indítható? Létezik elévülés? 5 éve szakadt meg az élettársi kapcsolatom, a volt párom 5 év után viszi bíróságra a megosztás. Szétváláskor megosztottunk mindent magunk között (bár szerződés, megállapodás nem történt), azt követően nekem jobban mentek a dolgaim, neki kevésbé. Szeretne még plussz pénzt kapni? lehetséges ez?
Köszönettel

pohicop # e-mail 2014.12.09. 13:20

Feleségem könyörgésre visszautalta. De a MÁK viselkedése ami idegesít. Azért mert ők úgy gondolják, félreértelmezik a végzést, az én pénzemmel játszanak.

ObudaFan # e-mail 2014.12.08. 13:47

El kellene számolnotok egymással. HA ez nem megy, a túlfizetés beszámítható a későbbi részletekbe.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

pohicop # e-mail 2014.12.08. 10:31

És igazad van Obudafan, mert "a végzés a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtandó". Tehát valóban, már vonniuk kellett volna maguktól. Én meg mivel nem vonták, természetesen átutaltam, mert pontosan a végzésnek nem akartam ellene menni, meg ha fizetni kell akkor fizetni kell. A saját gyermekemtől nem sajnálom a pénzt. Az más kérdés, hogy anyuka nem költi rá, de azzal nem tudok mit kezdeni.

pohicop # e-mail 2014.12.04. 20:03

Kellett volna, de nem vonták, mert megfellebbeztem így nem emelkedett jogerőre. De ettől függetlenül fizettem. Feleségem elismeri. Akkor a MÁK-os nő mi alapján vonogatja le a béremből ez a kérdés. Nincs olyan végzés ami azt írná le, hogy hátralékom van és azt vonja le a béremből és küldje el a feleségemnek. Ennyi a rá vonatkozó végzés, hogy a havi 30-at vonja le és utalja át.

ObudaFan # e-mail 2014.12.04. 19:41

Szerintem valószínűleg az elsőfokú ítélet után is már kellett volna levonni, de látni kellene az iratokat.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

pohicop # e-mail 2014.12.04. 18:59

Sziasztok!

Van egy számomra teljesen logikus érthető történés a válóper során, csakhogy a MÁK-nál dolgozó hölgy ezt nem igazán bírja felfogni. Leírom röviden, mondjátok már meg, hogy én vagyok az idióta vagy a hölgy nincs képben azzal, hogy neki mit lehet vagy mit nem.

Ideiglenes végzésben a válás során a tisztelt Bírónő azt állapította meg, hogy idézem:

"Az elsőfokú bíróság ideiglenes intézkedéssel kötelezte az alperest, hogy 2014. év április hó 1. napjától kezdődően fizessen meg a felperes részére a 20XX.XX.XX. napján született XY nevű gyermeke után minden hónap 15. napjáig előre esedékesen gyermektartásdíj címén 30.000 Ft-ot. Felhívja az alperes munkáltatóját, hogy az alperes jövedelméből a gyermektartásdíjat vonja le és utalja ki a felperesnek"

Ez logikus nekem. Megfellebbeztem különböző indokok alapján, a munkáltatóm ezért nem kezdte el levonni a pénzt a fizetésemből, de a 30.000 Ft-ot minden hónapban átutaltam a feleségem bankszámlájára, közleménybe beírva, hogy gyermektartás.

Megszületvén 7 hónap múlva a törvényszéki döntés, helyben hagyta a tisztelt Bírónő ideiglenes intézkedését. És pont.

Múlt hónapban a fizetésem iszonyat kevés lett mikor utalták. Felhívtam a pénzügyest, aki tájékoztatott, hogy hát nekem tartozásom van a feleségem felé 7 havi tartásdíj és ezt kezdték el levonni + az esedékes tartásdíjat. Hát nem igen örültem. Felhívtam a feleségemet, azt nyilatkozta, hogy ő lenyilatkozta a pénzügyön, hogy nincs semmiféle tartozásom, nincs követelése felém, hiszen utaltam a pénzt havi rendszerességgel. Feleségem vissza is utalta pár telefonhívás és sms küldést követően a pénzemet.

Na mondom pont, itt a vége. Minden rendben. Ááááá dehogy. E havi fizetés szintén nagyon mínuszos. Ekkor már a MÁK-ot hívtam nem a mi pénzügyesünket, hogy most ez megint mi? A válasz az volt, hogy ő nem tudja miért is van 7 hó hátralékom, de mintha ezt látta volna valahol, és ő nem kapott olyan iratot amiben a feleségem lenyilatkozza, hogy nincs követelése felém. Rendben, mondtam beszéljék már meg a pénzügyesünkkel a dolgot, mert valami akkor nem kerek, hiszen nincs tartozásom, feleségem lenyilatkozta. Ma pénzügyesünk elmondja, hogy nem fogadták el a feleségem nyilatkozatát, mert az nem a bíróságtól jött és a végzésben más van meghatározva, intézzük el a bíróságon a dolgot. Na itt kaptam "@gyf@szt". Nem elég, hogy külön költség az utalgatás egymás között még én rohangáljak a pénzem után. Könyörögjek a feleségemnek, hogy utalja vissza és járkáljak a bíróságra vele együtt, mert a MÁK-os hölgy nem tudja értelmi mi van a végzésben. A végzésben ennyi van amit bemásoltam. A MÁK-os hölgynek ezt kell figyelembe venni kizárólag:

"Felhívja az alperes munkáltatóját, hogy az alperes jövedelméből a gyermektartásdíjat vonja le és utalja ki a felperesnek"

Ennyi. Havi 30.000 és kész. Semmi olyat nem tartalmaz a II. fokú döntés, hogy 7 hónap hátralékot vonjanak le tőlem. Ez, hogy a hölgynek honnan jött azt nem tudom, de igen bosszantó. Ő úgy gondolja én nem fizettem addig amíg ők nem vonták. Aztán szólok neki, hogy fizettem, leigazolja asszony is, de ő még mindig másképp gondolja.

Hát most én nem értem???

Immaculata (törölt felhasználó) #   2014.12.04. 11:34

tina81

Szerezz egy újat annál az anyakönyvi hivatalnál, ahol összeházasodtatok. Talán 2e Ft az illetéke, pontosan nem tudom.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2014.12.04. 11:32

Ezt általában vélelmezik.

Ok.

Türelmes. A szüleidtől kapott kölcsön a Te külön vagyonod. Amit abból vették, annak az aránya szintén a Te külön vagyonod.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2014.12.04. 11:30

Még mindig Türelmesnek:

Hitelünket közösen fizettük 10 évig a házra de párhónap és lejár v. lezárul.
A hitel aránya az fele-fele tulajdonnak számít az ingatlanban. Tehát, ha mondjuk 20%-nyi hitelt vettetek fel, és mivel közösen fizettétek vissza, akkor az módosít majd a tulajdoni arányokon.

A vállalkozásának a fele a Te tulajdonrészed házassági közös vagyon címén.

A külön gazdasági életközösség esetén a felek az asztaltól is elválnak, a közüzemi kiadásokat pedig megosztják.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.12.04. 11:25

Ezt általában vélelmezik.

www.kbs-ugyved.hu

Immaculata (törölt felhasználó) #   2014.12.04. 11:24

A szüleid része a külön vagyon, amit te fizettél, az közös vagyonnak számít.
Ha nem ismeri el a másik fél, akkor bizonyítani kell, hogy a szülők csak neked ajándékozták azt a pénzt és nem mindkettőtöknek.

türelmes vok. #   2014.12.04. 09:29

Köszönöm a választ !
Szeretném kérdezni hogy házasság alatt 2007-ben tulajdonjog vétel jogcímen egész arányban vásároltam ingatlant.
Férj nem adott pénzt bele .Szüleim pótoltak .Ez nincs beleírva.
Közös vagyon ?

ObudaFan # e-mail 2014.12.03. 19:55

Hát, ebből a kérdésből nem og kiderülni, hogy mi jár neked. Nem az a lényeg, hogy közös kasszán vagytok-e, hanem, hogy az életközösség megszakadt-e, és ha igen, mikor. Az életközösség megszakadásáig a megszerzett vagyontárgyak közös vagyonba tartoznak, kivéve a különvagyon körét. Így azt kellene látni, hogy az életközösség meddig állt fenn, a fennállása alatt mi mindent szereztetek és miből. Ezeket az adatokat a kérdésed nem tartalmazza.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

tina81 # e-mail 2014.12.03. 19:03

Jó estét!
Olyan kérdésem lenne, hogy én tavaly áprilisban elváltam. A Fővárosi Bíróság bekérte az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot, de azóta sem kaptam vissza. Most viszont szükségem lenne hozzá egy banki ügyhöz. Kérdésem, hogy hova fordulhatok, hogy visszakapjam az eredeti kivonatot?
Előre is köszönöm a választ,

türelmes vok. #   2014.12.02. 19:42

Jó estét Obudafan!
Tegnap este férjem bejelentette váljunk. 17 év után. 2 gyermekünk van .Kérdésem hogy mi jár nekem vagyonmegosztásnál?
Én a kft.-ben 3.személy vagyok.
A vállalkozásában én másik szakmában dolgozom szóval a könyvelést, tb. ő fizeti nekem .
Vásárolt ház 3/4 része én nevemen van ő része 1/4 . Hitelünket közösen fizettük 10 évig a házra de párhónap és lejár v. lezárul.
2-tö autó már az ő nevén van hitel már nincs 2-3 hónapja kifizetve van.
Csekkeket a háztartásban én fizetem a saját keresetemből .A gázfűtésbe ad .Gyerekeimet és háztartást élelmiszert én állom saját keresetemből.Szerintem külön kasszán vagyunk 17 éve ő szerinte nem. A vállalkozásának a bevétel-kiadásával csak ő foglalkozott számláját nem ismerem . Közös számlánk üres.

ObudaFan # e-mail 2014.12.01. 18:14

A kérdésem az lenne,most 20 év elteltével a lakás piaci értékének 2/3 része (örökségből vett ingatlan) megillet e vagy sem

A lakás 2/3-bn a különvagyonod.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese