Válás, vagyonmegosztás


ObudaFan # 2009.09.25. 07:19

Ez ennél picit bonyolultabb. Ha tulajdoni igény van, akkor az nem évül el. Ha kötelmi igény van, akkor az a felmerülésétől számított 5 éven belül valóban elévül, de a kötelezett írsbeli felszólítása pl. ezt megszakítja. Ha pedig a jogosult akadályoztatva volt az igény érvényesítésében, a pert az akadály megszűnésétől számított egy éven belül meg lehet indítani. Jelen esetben ha a beruházástól eltelt az 5 év, akkor a biztonság kedvéért szerintem célszerű legalább a jogerős ítélettől 1 éven belül megindítani a pert a kötelmi igény iránt.

lui1967 # 2009.09.25. 07:07

Köszönöm a gyors válaszokat! Még azt szeretném megtudni, hogy a vagyonmegosztási pert 5 éven belül kell elindítani. De mikortól számít az 5 év?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.24. 09:39

égzett felújítási munkád ellenértékének, valamint a felújításra fordított összegnek a fele.
Nem egészen. Csak az értéknövelő beruházások költségeinek a fele.

kisokos # 2009.09.24. 09:02

lui1967,

az elmondottak alapján valóban nincs közöd a lakásokhoz, mivel azok a feleségednek adott ajándékok a saját rokonságától, így különvagyonnak minősülnek. Amihez alapvetően jogod van, az az ő ingatlanán végzett felújítási munkád ellenértékének, valamint a felújításra fordított összegnek a fele.

lui1967 # 2009.09.24. 07:43

Tisztelt fórumozók! A problémám a következő.
1994-ben nősültem. A házzaságunk megkötése előtt a volt feleségem / azóta már elváltunk / nagymamája vásárolt egy ingatlant mely a feleségem tulajdonába került, haszonélvező az édesanyja lett. Az ingatlant közösen újítottuk fel, mely alatt még a házzaságkötésünk előtt a felújítási munkálatokba beleadtam 200.000 Ft készpénzt. Az ingatlant 3 év házzaság után értékesítettük és vásároltunk egy nagyobbat. A két ingatlan különbözeti értékét szintén a volt feleségem nagymamája fizette ki. Ezen ingatlan is a volt feleségem tulajdonába került, haszonélvező szintén az édesanyja lett. Az ingatlan szintén együtt újítottuk fel. A válást követően az ingósági vagyon megosztása megtörtént, de a volt feleségem és ügyvédje szerint az ingatlanból nekem részem nincs, abból nem hajlandóak kifizetni. A házzaságunk ideje alatt az összes pénzem és szabadidőm az ingatlanok felújítására ment. Önök szerint valamiféle rész jár-e az ingatlanból, a vagyonmegoztási per során mi az amit követelhtetek. Továbbá tudomásom szerint a vagyonmegosztási perhez a keresetet 5 éven belül kell beadnom. Ez mikortól számít? A válástól vagy a szétköltözéstől? Segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.09.22. 08:36

És az okiratokkal ellentétes tényeket neked kell bizonyítanod. Első körben a húgodat nem ártana tanúként idéztetned.

hiryuko # 2009.09.22. 08:26

Első tárgyalás, mélyütések.
Anno egyedül húgomnak gyes munkábajáráshoz mindenképpen kellett egy autó, hogy alkalmazzák, hitelre vett, de a hitelszerződés az én nevemre szólt.
/Nagy egészségügyi átszervezések idején én voltam tehermentes, ill. a lizingcég számára elég ideje munkaviszonyban. Akkor, ha nem is könnyen, ebbe a feleségem is beleegyezett. A hitelrészleteket, fenntartási költségeket nem, én hanem a húgom fizette, én egy vasat sem tettem bele, az üzembentartó sem én vagyok. Most viszont kéri ebből is a részét. Szuper.

kisokos # 2009.09.21. 13:58

hiryuko,

nagy valószínűséggel a teljes lakás a volt feleséged különvagyona, mivel egyrészt örökölte, másrészt ajándékba kapott pénzből vette, ráadásul a házasságkötés előtt. Így amit követelhetsz tőle az egyrészt a bankhitel törlesztéséhez való hozzájárulásod, másrészt a felújítás rád jutó része (végzett munka + kiadás). Nem tudom, h ez milyen arányban van a felajánlott összeggel, de a lényeg, hogy magára az ingatlanra v. annak egy részére valószínűleg nem tarthatsz igényt, csak az oda befektetett munkád és pénzed megtérítésére.

ObudaFan # 2009.09.21. 13:45

A bankkölcsönre tekintettel lehet némi tulajdonrészed az ingatlanban, de nem sok.

hiryuko # 2009.09.21. 13:22

Probléma a következő. Feleségem 9 év együttélés, /ebből házasság 4 év 11 hónap/ uán hirtelen elhagyott és beadta a válópert. Az ingatlant jelenleg én tartonm fenn. Megismerkedésünkkor a lakás fele a nevén volt /anyai örökség/, majd miután összeköltöztünk, a másik felét a családjától, pontosabban a nagyanyjától ajándékba kapott pénzzel vettük meg az apósomtól, aki csak így volt hajlandó elköltözni. Mivel úgy éreztem tisztességesnek, a lakást teljesen az akkor még élettársam nevére irattuk. Ezek után a lakást banki kölcsönökből több részletben teljesen felújítottuk, mondhatni az utolsó szögig kicseréltettünk, modernizáltunk mindent. / Szó szerint két asztal kivételével/ Miután összebútorozott mással a közös kölcsönünket kiváltotta egy másik banknál felvett hitellel.
Bonyolítja a helyzetet az is, hogy bár folyamatosan itt éltem, bejelentett lakcímem nem egyszer máshová szólt, pl hogy valamely támogatást igénybe vehessünk, etc...
Most pedig a következő ajánlatot kaptam ügyvédjétől: Ha hajlandó vagyok közös megegyezéssel elválni, kapok egy párszázezres összeget, illetve elvihetem azt a bútort, ami nekem tetszik, és legyek hálás, mert még ennyi sem járna. Igaz ez?

kisokos # 2009.09.21. 07:25

lauegyed,

Visszamenőleg meddig perelhetem a gyerektartást? /Tényleg csak 6 hónapig?/
igen, a kereset beadásától számítva visszamenőleg max. 6 hóanpig.

Munkahelyének kötelessége azt letíltani?
Ha kérted a per során és a bíróság hozott letiltó végzést, amit megküldött a munkáltatónak, akkor igen. Egyébként nem.

Visszaperelheti e tőlem a rám átruházott részt, hogy azt betudja a gyerektartásba?/
Szinte kizárt, de a teljesen korrekt válaszhoz ügyvédnek kellene látni a vagyonmegosztási szerződést és a bírósági határozatot a válásról.

Kérheti e a gyerektartás mérséklését?
igen, és ha pl. azért nem fizet, mert tartósan nincs munkája, nincs jövedelme, akkor jó esélye van arra is, hogy csökkentik. Megszüntetni nen fogják, de akár csökkenthetik is.

lauegyed # 2009.09.21. 07:06

Tisztelt Cím!Ötödik éve elváltam, 3 kiskorú gyermekem született ebből a házasságból.Az édesapjuk amikor elvált mindent itt hagyott nekik, csak a lizinges autót vitte el. A lakás amiben házasságunk alatt éltünk nagymamám vette amikor összeházasodtunk, majd egy év múlva 1/2,1/2 részben megosztottuk. Én jó részt gyesen voltam a férjem dolgozott. Váláskor a lakás fele részét átruházta rám és vállalta, hogy a gyerekekre fejenként 15 Ft gyerektartást fizet.Fizette is. Én már 4 éve együtt élek ebben a lakásban az élettársammal.A volt férjem is új életet kezdett, hitel vett fel stb. Egy éve nem tud fizetni. Felakarom jelenteni. A kérdésem a következő: Visszamenőleg meddig perelhetem a gyerektartást? /Tényleg csak 6 hónapig?/
Munkahelyének kötelessége azt letíltani?
Visszaperelheti e tőlem a rám átruházott részt, hogy azt betudja a gyerektartásba?/ Már hitelt vettem fel rá?Kérheti e a gyerektartás mérséklését?
Köszönettel

ObudaFan # 2009.09.18. 17:09

Mivel azt aztán végképp nem tudhatom, hogy a vagyonmegosztás során miben állapodtatok meg, jobbat nem tudom mondani, mint hogy keress.

vera11 # 2009.09.18. 14:00

ObudaFan, több éve visszamenőleg van nálunk a mérleg+eredménykimutatás+ kieg.melléklet+cashflow. Döbbenetes számokkal. A cég adózás utáni nyeresége évek óta - normális életvitelű ember számára - egy élet alatt is elköthetetlen. Nem akarok összeget írni, legyen mondjuk X. (ez természetesen az őrá eső üzletrész értéke!!) Az eszközérték pedig 4x. A volt férjem ebből az aranybányából úgy szállt ki, hogy kb. 1,4 X-et kért, azt is kamatmentes, 72 havi részletre. A felét idelökte nekem, a másik feléből pedig úgy él, amit a hivatalosan nála lévő pénz nem tesz lehetővé.

Kártérítés, azt mondod? Asszem, adócsalást is tudok/tudnék bizonyítani..

De fontos tudnod, hogy mi, időközben elváltunk, a vagyonmegosztási papírra pecsét került. Keressek azért ügyvédet?

ObudaFan # 2009.09.18. 12:29

Illetve, azért a társasági szerződést sem árt megnézni, mert ha az kizárta az üzletrész adásvételen kívüli átruházását, akkor mondjuk nem kártérítési jogcím lesz szerintem, de akkor sem lesz elég egy mérleg.

ObudaFan # 2009.09.18. 12:27

Ez egy sima kártérítési követelés lesz, ahol a KBS által írtak szerint az üzletrész értékét kell fiygelembe venni, ami tipikusan szakértői kérdés.

vera11 # 2009.09.18. 11:38

Már nem tag, mert amikor kiderült számára, hogy vagyommegosztani kényszerül, gyorsan elkótyavetyélte az egészet. Az - egyelőre csak általam - kirendelt igazságügyi szakértő szerint messze áron alul. Ráadásul kedvezőtlen, sok-sok évi, kamatmentes részletfizetéssel. Az üzlettársa, aki megvette a részét, állítólag csak így tudott fizetni. Érdekes módon, azóta nagy értékű (30 millió)személygépkocsikat tud lízingelni, amiket a volt férjem, bagóért bérel. És nagy értékű haszongépjárműveket, amik egyáltalán nem illenek a kft profiljába, de a volt férjem friss kft-jének a profiljába nagyonis beleillenek. Ezeket is "bérli" a volt férj, szintén fillérekért...
Szeretném megtámadni azt a szerződést - ha egy mód van rá -, ami alapján vagyonmegosztottunk, mert hogy a háttérben valamit kavarnak, az tuti.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.18. 11:30

De nem ám. Igazságügyi szakértőt rendel ki; és annak a díját is meg kell fizetni. Néhány százezer forint.

A mérlegben pl. egy tízéves Mercedes akár nulla forint értéken is szerepelhet. A mérleg egyáltalán nem mond semmit a társaság fejlődési potenciáljáról, piacának alakulásáról, jóhíréről, pedig ezek mind befolyásolják az üzletrész forgalmi értékét.

Csak az egyik házastárs tag abban a társaságban?

vera11 # 2009.09.18. 11:17

A bíróság nem a mérleg alapján kiszámolt eszközérték felét ítéli meg, ha nincs megegyezés?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.18. 11:09

Hogy jön ide a kft? Ha úgy érted, hogy a házastársi közös vagyonba egy gazdaság üzletrésze is beletartozik, akkor sem sokkal értelmesebb a kérdés. Mert akkor meg, hogy jön ide a mérleg?
Nem tudtok megegyezni, mennyit ér az üzletrész? Abban a mérleg sem fog sokat segíteni.

vera11 # 2009.09.18. 11:03

Tisztelt Szakértők!
Ha dec.30-án szakad meg a vagyonközösség, akkor az előző évi mérleg (kft) alapján kell vagyonmegosztani, vagy lehet kérni köztes - nem tudom, ennek mi a hivatalos neve - mérlegkészítést és az alapján vagyonmegosztani?
Köszönöm.

K Zs # 2009.09.17. 12:55

Nem is szeretnék mentesűlni! Csak az exemtöl.... a válaszát köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.17. 12:48

De ezzel a tartási kötelezettségtől nem mentesülsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.17. 12:46

KZs: ez nem probléma. Add a gyereknek. Semmi köze hozzá.

sziszi77 # 2009.09.17. 12:40

KBS!Az olvastam a neten ,hogy nem vagyok köteles vissza adni az ajándékot.Mivel a létfenntartásomat,és a gyerekekét is veszélyeztetné.Rádásul nem ugy adta ,hogy adjam vissza!Meg azt is megtaláltam ,hogy figyelmbe veszia biróság kinek a hibájából történt a válás.