Válás, vagyonmegosztás


Stonehenge # 2009.05.25. 08:48

Kedves Kisokos

És ez kitől vagy mitől függ?tudniillik én új családot szeretnék, de sajnos ha újszülött kerül a családba az a leendő volt férjem nevét kapná ha minden igaz

kisokos # 2009.05.25. 08:47

Szi123,

Ráadásul van egy közös kisfiunk is, akinek a láthatásával senki sem foglalkozik, így azt is feleségem „kezeli“ zsarolások és feltételek szabása árán.

Mindenképpen kérd a gyh.-tól a kapcsolattartás szabályozását addig is, amíg a bontóper lezárul.

kisokos # 2009.05.25. 08:44

Stonehenge,

Attól függ... az ingóságok megosztása mindenképpen feltétel, de az ingatlan megosztását fenn lehet tartani külön perre. Persze ha az egyik fél az ingatlant is beviszi, akkor minden kérdésben egyszerre dönt a bíróság.

ziwatar # 2009.05.25. 08:40

"A használati jog be van jegyezve az ingatlannyilván­tartásba?"
Immaculata: nincsen bejegyezve.

kisokos # 2009.05.25. 08:38

Szi123,

Kimondják-e úgy a válást, ha a közös vagyonaink nincsenek megosztva?
Ha csak az ingatlan megosztásában nem tudtok megegyezni, akkor igen. Azt fenntarthatjátok egy külön vagyonjogi perre. Az ingóságokat megosztása viszont feltétel.

Tud-e esetleg más lehetőséget ajánlani egy teljesen elmérgesedett helyzetre
A mediáció sokszor segít. Persze ehhez is legalább el kell menni mindkét félnek.

rávegyem nincs más megoldás, csak ha kifizet ill. eladjuk
Az a helyzet, hogy számára van másik megoldás is. Gyermekelhelyezés nála, majd kizárólagos lakáshasználat a gyermek érdekében. Mivel te "önként, a visszatérés szándéka nélkül léptél le" (ezt támasztja alá, hogy 2 éve nem ott élsz, új családod van), ezért nem jár neked a lakáshasználat ellenértéke sem. Innentől nincs jó döntésed.
Az írásodból az sem derül ki, hogy ki milyen különvagyoni igénnyel kíván élni.

nem fér bele a havi keretbe a fix 60 ezer forintnyi hiteltörlesztés
Akkor ne fizesd. Legyen ez az ő gondja. Talán így nagyobb hajlandóságot mutat majd a tárgyalásra. Azért azt tudd, hogy a vagyonmegosztási per során követelheti tőled a törlesztőrészletekből rád jutó részt. Aztán vagy megítélik neki, vagy nem. Rosszabbul nem járhatsz, mintha önként fizeted.

Ha nem tudunk megegyezni a válóperen mi a következő lépés? Évekig fogunk pereskedni?
Sajnos igen. Ha megegyeztek akkor 2 tárgyalás, ráadásul a vagyont be sem kell vinni. Ha nem és vagyonmegosztási perre kerül sor, akkor kb. 2 év, de sokszor több.

Sosem szabadulok meg tőle?
De, csak hibáztál, amikor úgy kezdtél új életet, hogy a régit még nem zártad le megfelelően. Most emiatt elég gyengék a lapjaid. Mindenképpen szükséged lesz jó ügyvédre.

Stonehenge # 2009.05.25. 08:23

Tisztelt Fórumozók!

Az után szeretnék érdeklődni, hogy 1 válóperben az a bírói gyakorlat, hogy nincs addig bírói ítélet gyermekelhelyezés és a válás kimondása ügyében amíg a vagyoni kérdésekben is döntés születik? Vagy előbb ítélet születik gyermekelhelyezés ügyében, kimondják a válást és csak ezután kezdődik meg a vagyoni rész?

Előre is köszönöm a választ.

Szi123 # 2009.05.25. 08:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Feleségemmel most készülünk válóperünkre, ahol én vagyok a felperes, 2 éve külön élünk, azóta ő használja közös ingatlanunkat és ingóságainkat, én pedig fizetem a hitel rám eső részét. Válásunk átment sajnos csúnyába és 2 év után szeretnék véget vetni az egésznek, hisz olyan lakásra fizetek részleteket, amibe be sem tudok jutni, mert a zárat is lecserélte, megosztásról, felezésről hallani sem akar, sőt pert is akasztott a nyakamba. Úgy érzem mi peren kívül nem tudunk megegyezni, nem tudom semmivel rávenni, ezért gondoltam hogy a bíróságot is bevonom. Attól tartok, hogy így is évekig elhúzódhat és addig elválni sem tudunk. A kérdésem az lenne, hogy ez tényleg igaz? Ill. lenne e esetleg ötlete, hogy lehet "megszabadulni" egy ilyen anyagi tehertől? Ráadásul van egy közös kisfiunk is, akinek a láthatásával senki sem foglalkozik, így azt is feleségem "kezeli" zsarolások és feltételek szabása árán.

Előre is köszönöm válaszát

Szi123 # 2009.05.25. 08:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítséget kérnék a következő ingóság és ingatlan megosztási témában.Kimondják-e úgy a válást, ha a közös vagyonaink nincsenek megosztva?Ha jól tudom abban az esetben, ha peren kívüli megegyezést kérünk.Sajnos mivel feleségem mindennemű osztozkodástól elzárkózik immár 2 éve, ill. szintén ennyi ideje egyedül bitorolja a közös lakásunkat,melynek rám eső hiteltörlesztéseit azért még én fizethetem - ki is zárt - a bíróság segítségére szorulok. Tud-e esetleg más lehetőséget ajánlani egy teljesen elmérgesedett helyzetre, hogy rávegyem nincs más megoldás, csak ha kifizet ill. eladjuk, természetesen ott szeretne maradni... Nekem viszont már más családom van és nem fér bele a havi keretbe a fix 60 ezer forintnyi hiteltörlesztés egy olyan lakásra, amibe be sem tehetem a lábam. Ha nem tudunk megegyezni a válóperen mi a következő lépés? Évekig fogunk pereskedni? Sosem szabadulok meg tőle?
Köszönöm előre a segítséget!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.22. 11:35

A használati jog be van jegyezve az ingatlannyilvántartásba?

ziwatar # 2009.05.22. 11:03

Tisztelt Dr. Urak!

18 évig voltam házas, férjem nevén lévő éppen csak lakható új építésű házba költöztünk, amelyet többször is átépítettünk és felújítottunk. Vidéken építettünk egy vadonatúj házat, amit a 2 gyerek nevére írattunk, haszonélvezet a miénk. Kapcsolatunk megromlásakor férjem elköltözött abba a házba, én itt maradtam a 2 gyerekkel (egyikük most érettségizik, a másik jövőre). Az egyezkedés elején készült egy szerződés, amelyben férjem a nevén lévő ház kizárólagos használati jogát nekem adományozta, olyan záradékkal, hogy a használati jog és a gyermekelhelyezés a vagyoni per kimenetelétől függetlenül vissza nem vonható.
Most vége lett a pernek, nekem megítéltek valami potom összeget, plusz 1/10000 tulajdoni hányadot. Volt férjem mindenáron el akarja adni a fejünk felől a házat, de annyi pénzt nem kaptam, amiből másik lakást vásárolhatnék.
Kérdésem, hogy a korábban nekem adományozott kizárólagos használati jog véd-e bennünket a kilakoltatástól?

Üdvözlettel

Ziwatar

tildi2 # 2009.05.22. 09:57

Kedves Tarczay úr!

Köszönöm szépen a válaszát.
Még egyet szeretnék kérdezni.
Azt mondta az Ügyvédem, hogy a per költségét fele -fele arányban kell fizetni, régebben a vesztes fél fizette. Igaz ez?
..és hogy majd Ő megbeszéli a dolgokat a férjem ügyvédjével, mert lehet rá jobban hallgat..

Kétségeim vannak, hogy TÉNYLEG engem képvisel-e majd... Lehet olyat kérni, hogy inkább négyesben találkozzunk???

Köszönettel:

Tildi

ObudaFan # 2009.05.22. 08:56

Mondom: kérj ideiglenes intézkedést, akkor legalább a folyamatosan köteles lesz fizetni, ha a hátralékot nem is.

tildi2 # 2009.05.22. 08:52

Tisztelt Óbudafan!

Köszönöm szépen a hozzászólást.
Indítványoztam 6 hónapra visszamenőleg a tartásdíj kifizetését, s annak további fizetését, melyet a Bírónő fel is olvasott a tárgyaláson.
Ő a visszamenőleges kifizetést "támadja" arra hivatkozva, hogy természetben "letudta a Kicsi felé"..
Attól még nem tudta le, hogy havi szinten 1 csomag túrórudit vett neki..
Úgy tűnik, amíg el nem költözik, nincs is szándékában tartásdíjat fizetni.
Mi erre a megoldás?

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelettel: Tildi

ObudaFan # 2009.05.22. 08:36

Ebben legfeljebb megállapodni tudtok, le nem járt gyermektartás részleteket semmibe sem tudsz beszámítani. Azt teheted, hogy kérsz egy ideiglenes intézkedést a gyermektartás iránt, és ha az megvan, teszel egy feljelentést tartás elmulasztása miatt, hátha jobb belátásra tér.

tildi2 # 2009.05.22. 07:05

Tisztelt Dr. Grád András úr!

Szeretném szíves segítségét kérni.
Januárban beadtam a válókeresetet, májusban volt az első (békítő) tárgyalás.
2007. november óta külön kasszán vagyunk a férjemmel, azóta Ő a 4 éves Kisfiunk neveléséhez nem járul hozzá, ill. a megállapodott havi 20000 Ft-ot csak két esetben fizette ki, gyerektartás címen.
A közös lakásból 35% része van.
Mivel sem eddig, nem fizetett ( s mint kiderült, 2008. május 1 óta munkanélküli, s azóta csak egyszer jelent meg a Munkaügyi Központban) a jövőben sem várható, hogy levonják elköltözése után a gyerektartást.
A tulajdrésze utáni kifizetést ezért úgy indítványozom a bíróságon, hogy fele részben kifizetem egy összegben (mert akkor nem kell hitelt felvennem 10-20 évre úgy, hogy semmire sem számíthatunk tőle), fele részben a Gyerektartásból szeretném letudni ( 6,5 évet jelent).

Ön szerint mi ilyenkor a tisztelt Bíróság álláspontja? Elképzelhető, hogy a Bíróság is ezt képviselje?

Köszönettel: Tildi

Grád András # 2009.05.16. 15:12

Kedves Csicseri!

Elvben (tehát jogilag) a Kft.-ben szerzett üzletrésze a házastársi közös vagyon része, vagyis az 1/3 fele Önt illeti. Ezzel ugyanakkor az a probléma, hogy ha a férje ki akarja semmizni Önt, akkor egy közepes képességű könyvelőnek is kétszáz ötlete lehet arra, hogy ezt miként tegye. (Pl. utólag megírt ál-kötelezettségek fejében kiüresítik a céget stb.) Úgyhogy elvben juthat jövedelemhez a Kft.-ből, gyakorlatilag viszont akkor játsszák ki, amikor csak akarják. Én ilyen esetekben más megoldásokat szoktam javasolni az ügyfeleimnek, de ez már hosszabb, és a körülmények jobb ismeretét tételezi fel. A saját érdekében célszerű lesz majd ügyvédhez fordulnia. Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

csicseri # 2009.05.16. 15:00

T.Jogdoktorok!

30 évi házasság után a férjemmel olyannyira megromlott a házasságunk, hogy különköltöztem, és a válóper beadása előtt állok.

Férjem 1/3-ad részben tulajdonosa egy Kft-nek, üzletrészét házasságunk alatt szerezte. A Kft jelenlegi vagyona ( épületek, gépek, berendezések, autók, stb.) 5-6-szorosa a férjemmel közös tulajdonú ingatlan és ingóságainknak ( 2 db budapesti lakás, 1 db balatoni nyaraló, 1 db gépkocsi, teremgarázsban 1 db beálló).

Kérdésem: Milyen vagyonmegosztásra számíthatok ( különös tekintettel a Kft üzletrészre) ?
Van-e olyan megoldás, hogy a Kft-ből én rendszeres jövedelemhez jussak?

Grád András # 2009.05.16. 14:14

Kedves Petra39!

Immaculata és Kisokos szakmailag kifogástalan válaszokat adott, nyugodtan hihet nekik. Tudja, ahogy szokták mondani, ha az embernek hárman mondják, hogy részeg, menjen lefeküdni! :-) Mindennek a fele a férjéé, és ezen nem változtat, ha előbb-utóbb talál egy lelkiismeretlen ügyvédet, aki majd beleviszi egy jó hosszú perbe. És amikor majd 3-4 év múlva jogerősen elbukta, már kifizetett a perre meg persze az ügyvédnek egy kalap pénzt, az utóbbi azt fogja mondani, hogy gonosz volt az ellenfél, meg hülye a bíró stb. Ne tegye, inkább egyezzenek meg! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

petra39- # 2009.05.16. 14:04

Tisztelt Grád Úr!

Köszönöm a válaszát. 2 nappal ezelőtt (05.14 14:42) írtam az oldalra először, Örülnék, ha pár szóval elmondaná a véleményét a helyzetemről.
Köszönöm.

Grád András # 2009.05.16. 13:12

Kedves Petra39!

A gyermeket a gyermektartásdíj a nagykorúságáig illeti meg. Onnantól a szülő a rokontartás valamivel kevésbé szigorú szabályai alapján kötelezik a tartásra az első önálló jövedelemre való képesség eléréséig, vagyis az első felsőoktatási diplomáig. A könnyebbség, hogy a saját tartásának veszélyére immár nem kell fizetnie, és hogy a gyermek lehetősége esetén maga is köteles hozzájárulni a saját tartásához, pl. tanítás vállalásával. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

petra39- # 2009.05.16. 11:15

Sziasztok!

A gyerektartás addig igényelhető , ameddig nappali tagozatosak a gyerekek. És mi a helyzet egy főiskolás vagy egyetemista diák esetében , aki 23 éves?

Grád András # 2009.05.15. 12:19

Kedves Pozitív!

Az együttélés során valamelyik házastárs által megörökölt vagyon ezen házastárs különvagyonának számít, és soha nem válik később sem közössé. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Pozitív # 2009.05.15. 11:50

üdvözlök mindenkit

Pozitív # 2009.05.15. 11:43

Üdvözlök mindenkit!Szeretném kérdezni,hogy a házasságunk alatt megörökölt apai részem közösen szerzett vagyonak minősül e?illetve a férjem a vagyonmegosztás során igényt tarthat e az örökségem megosztására aki tud kérem segítsen ...köszönettel R.Krisztina

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.15. 08:08

"Falamról eltűntek a hősök;/a szelíd vándor kék motorján kitart még..."