Válás, vagyonmegosztás


petra39- # 2009.05.14. 16:17

A férjemnek szeretője van, tagadja, de tudom. Biztos vagyok benne, hogy vele akar új életet kezdeni. Válás esetén semmiképp sem szeretnék közös ingatlanban élni vele. Köszönöm szépen a válaszokat.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.14. 16:12

:) Értem, van még kérdésed?

Megosztjátok a vagyont, vagy maradtok közös tulajdonban.

petra39- # 2009.05.14. 16:09

Már elévült a férjem problémája az apehnél. A házat szerintem ő szeretné majd megtartani.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.14. 16:03

Ha visszakerül a férjed nevére a fél ingatlan, az apeh lecsap rá.
Gondold át, hogy akarod-e az ingatlant, mert akkor jobban jársz, ha készpénzben váltod meg az ő részét.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.14. 16:00

Ameddig nappalin tanulnak a gyerekek.

petra39- # 2009.05.14. 15:57

Köszönöm a hozzászólásokat. Igen, 2 gyermekünk van. Az egyik 23 éves a másik 17. Követelhetek még gyerektartást mindkettőre? A gyerektartás hány éves korig jár?

kisokos # 2009.05.14. 13:23

Petra39,

amit a házasság alatt szereztetek, az közös vagyon, függetlenül attól, hogy kinek a nevén van és ki milyen mértékben járult hozzá. Vagyis elméletileg felezni kell. Persze lehet, hogy a felénél kisebbel is megelégszik a volt partnered. Gyermek van?

Nyertesen leginkább úgy szállhatsz ki, ha megegyeztek és nem harcoltok hosszasan a bíróságon. Gondolom, hogy még hosszú élet áll előtted, ezért érdemes inkább abba rakni az energiát, nem pedig a múltba és a vég nélküli civakodásba. A másik fél anyagi kisemmizése, és így megbüntetése azért, mert képes elválni, csak rövidtávon gyógyír. Hosszabb távon azt fogod észrevenni, hogy sohasem nem szabadultok egymástól.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.14. 13:22

Mindennek a fele a férjedé. A te számládon lévő pénz is.

A férjed a bírósággal zároltatja a számládat, ha észleli, hogy a pénzeteket kimenekíted. A pénzmozgás kimutatható, ki kell a felét fizetned.

petra39- # 2009.05.14. 12:42

Sziasztok!
Biztos sokan voltatok már abban a helyzetben, mint én és hogy szálljatok ki nyertesen egy házasságból.
23 éve vagyunk házasok, akapcsolatunk hosszú évek óta megromlott, de még mindig együtt élünk. A férjemnek voltak bizonyos problémái adóügyekben, ezért, hogy ne veszítsük el a vagyonunkat, minden az én nevemre került. A férjem bejelentette, hogy vállni akar. Ebben az esetben, hogy a családi házunk és a közös bankszámlánk az én nevemen szerepel, mi illeti a férjemet válás után? Megtehetem azt, hogy semmit nem kap vagy jogilag mindennek a fele az övé? Főleg mik az esélyei, hogy a bankszámlán lévő nem kevés összeg felét megkapja?

momentán # 2009.05.12. 20:21

Kedves Immaculata!
Nem volt szándékomban senkit sem bántani, KBS-t sem hiszen segíteni akart. Zárójelben azért megjegyzem, hogy az, hogy valaki férfi, nem mentség semmire. Neked külön köszönöm, hogy megpróbáltál ráhangolódni az általam vázolt problémára, és segítő szándékkal válaszoltál is.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.12. 18:56

Nem találom a kérdést, pedig az előbb még itt volt.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.12. 18:53

Szia!

A vidéki ház, amit örökölt a hölgy, az a különvagyona, azt később mindkét gyerek meg fogja örökölni. Nyugodtan lemondhat arról a házról a volt férj, mert amúgy sem járna neki.

A nyaraló ami közös, az fele fele, ugyanúgy a hiteltörlesztés is továbbra is fele fele arányban kell fizetni, vagy a vagyonmegosztás során az elszámolásban érvényesíteni.
A nyaraló öröklése úgy alakul, hogy a férj része után a kislány örököl teljes mértékben, az exasszony részét a két gyerek, fiú és a kislány fele fele részben fogják örökölni. Tehát 75% a kislányé, 25% a nagyfiúé.

Asszonytartást csak rászorultsági alapon lehet kérni, ha nyugdíjat kap a hölgy, akkor nem rászorult. Egyébként nagyban függ a volt házastárs jövedelmi viszonyaitól.

ObudaFan # 2009.05.12. 11:11

Ez egyáltalán nem biztos, hogy felfüggesztik a végrehajtást.

stareye # 2009.05.12. 11:05

Igen, akartunk is kérni, de mivel a volt házastárs előbb indította meg az ügyet, ezért nem kértünk, mert amíg ez a per tart, addig a végrehajtást úgy is leállítják! És most tanácstalanok vagyunk, hogy mit kéne lépjünk, vagy egyáltalán tudunk-e valamit is lépni!?

ObudaFan # 2009.05.12. 11:03

A kérdéseidre a válasz puszta találgatás lenne. Ami biztosnak tűnik, hogy ha nem fizet, akkor párod végrehajtást kérhet.

stareye # 2009.05.12. 09:26

Üdv!
Új felállásunk van! Röviden még egyszer leírom, hogy mi is történt, és ha valaki tud nekem segíteni, azt megköszönnöm!
Párom tavaly szeptemberében elvált! Előtte a volt házastársat írtak egy megállapodást, amiben mindenről megegyeztek (lakás, gyerekek, ingóságok, stb.). A bírói ítéletben is benne van ez a megállapodás, illetve az, hogy a páromat a volt házastársnak szilveszterig ki kellett volna fizetnie a volt közös lakásból. Ez mind a mai napig nem történt meg.
A párom a lakásból semmi értéktárgyat nem hozott el, követelése nem volt, csak annyi, hogy mivel a volt közös lakásból övé a nagyobb tulajdonrész, ezért abból megállapodás szerint fizessék ki.
A volt házastárs ki akarta fizetni a páromat, de kikötéseket tett, hogy még abból a pénzből, amit a bíró megítélt, még vonjanak le erre pénzt, meg arra pénzt, és ebbe a párom nem ment bele!
Most a volt házastárs fordult bíróságra. Azt még nem tudjuk,hogy milyen keresetet adott be. Megkérdeztük, de még annyira friss, hogy még csak az iratszámot látjuk.
Milyen esélyei lehetnek a volt házastársnak? Vagy milyen ügyet indíthatott el a párommal szemben? És van-e egyáltalán ennek valami értelme, vagy csak az időt húzzák?
Előre is köszönöm a választ!

sziszi77 # 2009.05.12. 08:25

Igen de közösen vették fel ,együtt irtuk alá a szerzödést .Amugy meg az államkincstárat kérdeze inkább meg!A szocpolnál ebben az esetben lényegtelen kinél vannak a gyerEkek.Amugy tudom mert nekünk is van egy átterhelt szocpoltunk(panel lakásból hoztuk át amit eladtunk),de csak ugy járult hozzá az államkincstár(mivel közös néven volt a lakás amit eladtunk),hogy amit épitünk az is közös névre kerül.Ja amugy mindenröl elkellett számolni az államkincstár felé,HOGY AMIT ELADTUNK LAKÁST ÁRÁT MIND BELE FORGATUK amit épitetünk aba.De abban az esetben ha a volt férj vesz mondom egy másik lakást és oda átterhelteti a félszocpol(mivel csak a fele lesz) akkor nem kell vissza fizetni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.12. 07:53

Itt valami nem stimmel.

A szocpol a gyerekekre jár. Jelszó, már egyedül is igényelhetne a két gyerekre szocpolt, miért kapná meg a férj a másik felét, ha egyedüli?

Az önkormányzati jegyzőt kell ez ügyben megkérdezni, ő intézi a kiengedést eladás esetén.

Syácska # 2009.05.12. 07:49

Sziasztok!!

A kérdésem az lenne, hogy mikortól beszélünk vagy jár a gyerektartás. Nálunk jelenleg folyik a válás és az alperes ügyvédje felszólított, hogy nem fizetek gyerekteartás. De mivel az első tárgyaláson vagyunk csak túl és még a közös megegyezés sincs meg így most akkor menyi gyerektartást fizessek vagy mi alapján ?? Mert pénzt azt utalok de a gyerekek számlájára mivel 18 és 15 évesek, de nem gyerektartás cimmel. Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket. Sya

sziszi77 # 2009.05.12. 07:31

Szia A szocpol felét vissza kell fizetni.Mi is most járjuk a bankokat, mert nehezen adanak hitelet.A bank kiengedi a volt férjet a hitelböl ha neked van 3 havi munkavisszonyod.Nekünk is volt hitel a házon ,meg szocpol amit az épitkezésre vettünk fel.De sajnos a felét mindenképpen visszakell fizetni ,ezt nem lehet átvállalni.Illetvel akkor nem kell vissza fizetni ha a volt férj vesz egy másik házat,lakást.És oda átvisszi.Csak ilyenkor a meglévö lakás,vagy ház fele értékéig kell venni neki.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.12. 07:14

átvállalom a még meglévő lakáshitelt a szocpolt amelyet építkezéskor felvettünk

A szocpolt azt gondolom, nem kell visszafizetni, mert a lakás marad az egyikőtök és a gyerekek használatában, abban viszont nem vagyok biztos, hogy a bank a férjedet kiengedi-e a hitelből. Általában nem, vagy helyette egy másik kezest kell biztosítani.

jelszo # 2009.05.12. 06:51

Üdvözlök mindenkit!
Kérdésem, hogy ha a fele-fele tulajdonjogú lakásból én kifizetem a különvagyonomból a férjemet akitől válok, és átvállalom a még meglévő lakáshitelt a szocpolt amelyet építkezéskor felvettünk vissza kell-e fizetni vagy maradhat a lakáson. A két gyerek velem marad a lakásban. Kérem segítségeteket, mert ielőbb szeretnék a válásra pontot tenni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.12. 06:44

Kedves Momentán!

Ne bántsd KBS-t, ő egy férfi, nem figyel a részletekre.

Tulajdonképpen vásárlói szempontból inkább hátrányos egy műemlék alatt álló ház megvétele. Nagyon szigorú megkötöttségek vannak, egy kisebb átalakítás is szinte lehetetlen. Mindent ugyanolyan állapotában kell megtartani és helyreállítani. Még az anyagokat is ugyan olyannal kell pótolni, mással nem lehet kiváltani. Ezért költséges egy ilyen házat fenntartani.
A szakértő kénytelen olyan árat megállapítani, ami reális egy vétel esetén. Ezért mondtam, hogy lehet annak a háznak eszmei értéke, de ha a szakértő a valóságtól elrugaszkodott árat állapítana meg, akkor az nem lenne a mai piaci viszonyok szerint eladható. Márpedig azért lett felkérve, hogy megállapítsa, hogy a te részed értékesítés esetén, mennyiért adható el.
A szakértőnek vannak lehetőségei korrekció %-okkal lefelé, illetve felfelé ingadoznia, és abba tud belekapaszkodni, ami adott és elfogadható.
Adott esetben a be nem épített alagsor és tetőtér lehetne értéknövelő is, de mivel a beépítése műemlékű ház esetén szinte kizárt, így az valóban hátrány.

Üdv.

momentán # 2009.05.11. 22:26

Tisztelt kbs!
Valószínűleg hatalmas a zavar a fejemben, ezért rosszul használom a jogi fogalmakat. Mentségemül szolgál, hogy nem vagyok jogvégzett ember, ha az lennék, akkor nem kérdeznék, hanem válaszolnék a fórumozók kérdéseire. Szóval mint említettem, osztatlan közös tulajdonban lévő ház egyik lakásában élek a férjemmel immár 26 éve. És a ház másik lakásában is él egy házaspár, ők is 26 éve. Mind a ketten - nyilván ennek köszönhetően - úgy érezzük, hogy az a lakás, amiben élünk, a mienk. Mi újítottuk fel, mi fizetjük a lakás közüzemi költségeit, stb., és mivel úgy tudom, hogy én sem adhatnám el a másik házaspár lakását, és ők sem a mienket, de mindannyian értékesíthetnénk az általunk lakott lakást /amennyiben a többiek lemondanak elővásárlási jogukról/, ezért a sajátunknak érezzük. Lehet, hogy osztatlan közös tulajdonban lévő ház esetében nem ez a helyes kifejezés, de én mindenesetre ezért használom ezt.

Upperh # 2009.05.11. 22:00

Üdvözlet!

Röviden a történetem:

"Bírósági határozattal – Ideiglenes intézkedés – több mint 40 hónapja volt házastársam lakik az 50–50 százalékban közös családi házunkban, melynek az értéke kb 40 millió Ft.

A bírósági vézésben a indoklásként szerepelt hogy a köztünk lévő konfliktusok és veszekedések miatt a volt házastársam maradhat a kiskorú gyermekeinkkel az 50–50% tulajdonú lakásban.

A vagyonper során jár-e részemre lakáshasználati jog ellenértéke?"

Kérem hogy segítsenek azzal hogy megirják véleményüket, hogy másodfokon mivel érvelhessek.
Van-e hasonló elsőfokú esettel kapcsolatos tapasztalatuk.
Jogszerűen utasította el a bíró a keretem?

Köszönettel:
Upperh.