Válás, vagyonmegosztás


kisokos # 2009.05.07. 06:34

stareye,

a volt házastárs ügyvédje eltitkolhatja a mi ügyvédünk elől,hogy bíróságra vitték az ügyet?
Legfeljebb addig, amíg a bíróság hivatalból nem értesít titeket.

a„ páromnak lehet-e olyan követelése, hogy számítsanak fel kamatot erre a lassan fél évre vagy sem?
Természetesen lehet.

stareye # 2009.05.07. 06:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Párom tavaly szeptemberben elvált, elméletileg megegyeztek a vagyonról is. A volt párnak tavaly szilveszterig ki kellett volna fizetni a páromat a közös lakásból, aminek kétharmad része páromat illeti. A lakásból való kifizetés benne van a bírói végzésben! Ez a mai napig nem történt meg, sőt, most egyéb követelései vannak. Neki is és a páromnak is van ügyvédje. Egy hónapja felszólítottuk őket, hogy fizessék ki a páromnak megjáró összeget, különben végrehajtást kezdeményezünk. Egy hónapja nincs reakció, pedig állítólag a volt házastárs járt az ügyvédjénél kétszer is, és vagyonmegosztást kérnek (a párom a lakásból semmit nem hozott el!)! A kérdésem az lenne, hogy a volt házastárs ügyvédje eltitkolhatja a mi ügyvédünk elől,hogy bíróságra vitték az ügyet? És ha mind ezidáig nem fizette ki a páromat a volt közös lakásból, akkor a páromnak lehet-e olyan követelése, hogy számítsanak fel kamatot erre a lassan fél évre vagy sem?
Köszönettel: stareye

kisokos # 2009.05.05. 11:47

hbz1,

alapszabályként, amit a házasság alatt szereztetek, az közös vagyon, függetlenül attól, hogy kinek a nevén van illetve ki mekkora összeggel járult hozzá. Ennek elvileg a fele jár.

Különvagyon pedig az, amely már a házasságközés előtt is megvolt, esetleg öröklés, ajándékozás útján jutott hozzá a házastárs. Ez teljes egészében azt a felet illeti, akié a vagyon volt, illetve aki az ajándékot/hagyatékot kapta.

hbz1 # 2009.05.05. 11:26

Tisztelt Grád András,

Oylan esetben ha a két fél válik és a ház és minden tulajdon a férjé és az övé is volt és a nő költözött oda. Semmi nnincs a nevén akkor iylenkor Hogy mérik fel a vagyon megosztás? Mennyi pénzt kell a hölgynek adni és a házhoz, portához van köze?Köszönettel:

kisokos # 2009.05.05. 11:11

Hiába kérem,hagyjon békén,ne szóljon,jön utánam,kiabál,mon­dja a magáét, ami hazugság,én úgy hívom,módszeres szadizás,nincs rá jobb szavam.,a gyerekekre egyáltalán nincs tekintettel

Ez ellen a törvény nem véd. A megoldás a válás, de amíg az lezajlik, addig ki kell bírni. Sajnos ha a másik fél nem partner, akkor gyomor kell hozzá. Vagy az ember inkább lemond bizonyos dolgokról, otthagy mindent az exnek, amit csak akar és cserébe hamar szabadul.

smile75 # 2009.05.05. 09:38

Újból szereték kérdezni,bár lehet,hogy nem pont "ide vág" a kérdésem: lehet-e valakihez forulni abban az esetben,ha a férjem lelkileg bántalmaz? Hiába kérem,hagyjon békén,ne szóljon,jön utánam,kiabál,mondja a magáét, ami hazugság,én úgy hívom,módszeres szadizás,nincs rá jobb szavam.,a gyerekekre egyáltalán nincs tekintettel.Persze ez nem bizonyítható.,mondani mindent lehet.
A másik kérdésem,bár tudom,ezt nekem kell éreznem ,vagy tudnom: hogy jobb (esetleg jogilag hogy esik latba) lelépni? Amikor csend van,vagy hirtelen haragból .Sajnos,értelmesen nem tudok vele beszélni.,én szépen szeretnék elmenni.Lehet,hogy nagyon naiv vagyok ezekhez a dolgokhoz,ezért is kérdezek.
Köszönöm,ha segítenek!

gambler # 2009.05.04. 18:50

Maximálisan egyetértek az Ügyvéd Úr hozzászólásával ! Na, nem mintha ez nagyon számítana.:)

Grád András # 2009.05.04. 18:45

Kedves Anna!

Ha jól értem, tart a szerelem. Csakhogy a problémák pont akkor fognak előjönni, amikor már nem. Persze mondhatja, hogy az Önöké sírig fog tartani, kívánom, hogy legyen igaza! A tapasztalataim viszont (és nem csak a bontóperesek!) nagyon-nagyon másról szólnak. Mindenki azt hiszi, hogy éppen ő lesz a kivétel, és sajnos pont a legintenzívebb kapcsolatok tudnak a legszörnyebb véget érni. Ami egyébként valahol logikus, mert minél nagyobb volt a szerelem, annál nagyobb lesz a gyűlölködés. Az érzelmeknek ugyanis a jelek szerint nem az intenzitása változik meg, hanem az iránya. De felnőtt ember, azt tesz, amit akar! A különvagyonára így ugyanis keresztet vethet. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

gambler # 2009.05.04. 18:17

Kedves Anna !

Elhiheted, hogy én sem vagyok már tini a 16 éve kötött házaságommal ... Meg azt is hidd el, hogy én sem úgy éltem mostanáig, hogy egyszer majd válás lesz a vége ... Tényleg nem akarlak stresszelni, de tanulj más hibáiból / kárából ! Hozzáteszem, én sem tettem ...
A házasság alatt szerzett vagyon valóban közös, de a különvagyon sosem válik azzá. És az a legfontosabb most a Te szempontodból (is)!

Üdv.
gambler

ObudaFan # 2009.05.04. 16:36

Nincs mit.

ObudaFan # 2009.05.04. 16:21

Ajándékozási illetéket kell fitetni, ez 18 millió forintig 11% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 15% 35 millió forint feletti rész után 21% .

gambler # 2009.05.04. 15:34

Kedves Anna !

Isten ments, hogy beleszóljak az életedbe, főleg hogy abszolut hozzá nem értő vagyok. Csak, mint érintett - 16 év házasság után válok éppen - javaslom, hogy fogadd meg a hozzáértők tanácsát, és valamilyen formában "papírozzátok le" a dolgot ! Hidd el, így a tiszta. Tudom, hogy most nem tételezel fel semmi rosszat senkiről, de a dolgok sajnos változnak néha ...

Üdv.
gambler

smile75 # 2009.05.04. 10:13

Ügyvéd Úr,köszönöm!

Grád András # 2009.05.04. 09:32

Kedves Purciúr!

Hallgasson egy öreg jogászra, aki vagy 10 évet nyomott le a bíróságon: MINDENKÉPPEN legyen papír az ajándék tényéről. Legjobb lenne egy házassági vagyonjogi szerződés, de még egy sima ajándékozási szerződés is sokkal jobb. mint a semmi! Most egy óra és pár tízezer forint, ha nem teszik meg, lehet, hogy néhány év a perben és néhány millió! Mellesleg sokkal jobbak az esélyek a házasság tartósságára ott, ahol mindkét fél pontosan tudja, mire számíthat válás esetén, mint ott, ahol titkos reményei lehetnek a feleknek egymás kijátszására. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.05.04. 09:26

Kedves Smile75!

A háazssági együttélés alatt szerzett minden vagyon közös, így a borravalók stb, és a különvagyoni lakás albérleti bevétele is. A bizonyíthatóság már nehezebb, de a bíróság megkeresi az Ön által megjelölt bankokat, ezért ha a számlaszámokat nem is, de legalább a bankok nevét érdemes lenne valahogy kinyomoznia. Ha perre kerül a sor, célszerű lesz majd ügyvédet keresnie. Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

smile75 # 2009.05.04. 08:47

Jó napot kívánok mindenkinek!

Véletlenül találtam a fórumra,és lenne kérdésem.
17 éves házasságban élek.Ugyan nincs rögzítve különvagyonként,de a férjem az évek alatt gyűjtögette mellettünk a pénzt,ún,jattból,vagy jutalékból,ami természetesen láthatatlan jövedelem(zsebből-zsebbe)Házassági szerződésünk van,de abban csak egy lakás szerepel különvagyonaként.Azt is szeretném tudni,ennek a lakásnak az albérleti díja közös vagyonnak számít-e?
Hogy tudom bizonyítani,hogy ezek a pénzek léteznek egyáltalán,(pl a betétek egy részéről van másolatom)minden az ő nevén van,nem férhetek hozzá.Ha válásra kerül a sor,ő röhög a markában,és meg mehetek a 2 gyerekkel ahogy akarok.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.03. 07:30

:)Szia!

Ha jól gondolom az anyósé a fele rész, a másik testvéré az 1/4-d.
Még mindig azt mondom, hogy válts magadhoz valamennyi részt, 1/4-det talán, 1/8-dot, nem akarok súgni, te is biztonságosabban fogod érezni magad, és a pénzed is megfelelő befektetésben lesz. Lesz mit hagynod a gyerekeidre stb.

Nem is annyira az ajándékozási szerződés a lényeg, mert szerződéskötésnél köteles vagy illetéket fizetni, egyszerű utalásnál meg ez elkerülhető. Viszont be kell jelenteni az APEH-nak.
Egy szerződésbe is bele lehet foglalni az ajándékozást és az adásvételt is.

Válás esetén, ha az a beruházás értéknövelő volt, komfortosítás, bővítés, ráépítés történt, akkor a vagyonmegosztásnál kérheted a különvagyoni részedet, de ha csak szépítettétek a lakást, akkor az is kisülhet belőle, hogy feléltétek.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.02. 20:28

:) Purciúr!

Én a helyedben tulajdoni hányadot kérnék abból a házból amelyben éltek. Azon a pénzen, amit ajándékba kapsz, adásvétellel vásárolj meg akkora részt, amennyiben közösen meg tudtok állapodni.

Ha megállapodást írnátok a pénzről, hogy az a te külön vagyonod, a későbbiek folytán is csak azt az összeget kapnád vissza.

bikeshed # 2009.05.02. 15:10

Folytatásként KBS-nek !

"Egyébként úgyis tudod, hiszen Gyurcsány megmondta, hogy azért van az egész, mert a komplett ügyészséget-bíróságot úgy ahogy van, tokkal vonóval a Fidesz irányítja. Sőt, személyesen Orbán Viktor."

Már egy ideje baromira nem érdekel, ki mit mond mert hiteltelenné vált az egész. Most idézzek Neked olyat aki pl. a egy másik oldalról támadta az ügyészséget? Már régen rossz, amikor itt tartunk és ez nem vezet sehová.

Objektív tájékozódás gyanánt pl. ajánlom "nagyjaink" vagyonnyilatkozatainak olvasgatását és elemzését.
Egyébként, most kezdtem el blogokat olvasni, pont a blogger per kapcsán. Természetesen nem mindegy melyiket. Ajánlom másoknak is, akik még nem simerik a műfajt!

Tisztelettel
Bikeshed

bikeshed # 2009.05.02. 14:42

Kedves KBS !

Köszönöm válaszodat. Egyébként régóta tisztelettel olvasom segítő hozzászólásaid.

"Nocsak. Uszujj-blogokat üzemeltetünk, lejáratunk, gúnyolódunk, mocskolódunk szakmányban, aztán ha egyszer születik egy marasztaló ítélet, akkor abba képtelenek vagyunk belenyugodni? „Mindhalálig“?"

Megnyugtatlak semmi közöm a blogoszférához. Nem szokásom szakmányban mocskolódni, csak néhány éve bíróságokra járok és van némi tapasztalatom a másik oldalról. Az inkriminált eset családjogi per volt.
További részleteket azért nem publikálnék belőle, mert ezt az oldalt sokan olvassák és esetleg valaki felismerné. Tekintettel arra, hogy az ügy még mindig nem zárult le, nem szeretnék felesleges indulatokat gerjeszteni.
Megjegyzem, felmenőim között több jogi végzettségű is volt, akik most elég gyakran foroghatnak a sírjukban.

A régi tisztelettel, mindhalálig:
Bikeshed

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.02. 09:56

Nocsak. Uszujj-blogokat üzemeltetünk, lejáratunk, gúnyolódunk, mocskolódunk szakmányban, aztán ha egyszer születik egy marasztaló ítélet, akkor abba képtelenek vagyunk belenyugodni? "Mindhalálig"?

Egyébként úgyis tudod, hiszen Gyurcsány megmondta, hogy azért van az egész, mert a komplett ügyészséget-bíróságot úgy ahogy van, tokkal vonóval a Fidesz irányítja. Sőt, személyesen Orbán Viktor.

bikeshed # 2009.05.01. 21:23

Kedves Ügyvéd Úr !

A kávézás édes négyesben folyt. Bírónő, felperes, felperes ügyvédnője, alperes ügyvédnője. Egyetértek Önnel a látszatot legalább fenn kellene tartani. Mellesleg mindenki, mindekivel tegeződött. Még lesz folytatása az ügynek. Meglátjuk mit dönt a T Bíróság!?

Tudom, ahol fűrészelnek, ott hullik a forgács, csak valakinek az életéből elvettek x évet,jelentős anyagi hátrányt okoztak, stb. Persze, ha úgy alakul ezt is lehet majd peresíteni! Mindhalálig.

Grád András # 2009.05.01. 21:05

Kedves Bikeshed!

Talán valóban nem szerencsés, ha a bíró a peres féllel kávézik a büfében (lásd: Nem elég becsületesnek lenni, a becsületesség látszatát is fenn kell tartani!), de önmagában nem jelent semmit. Magam is ismerek személyesen egy sereg bírót (részint magam is az voltam, részint sok éven át tanítottam a bíróképzőn, az évfolyamtársakról nem is beszélve stb.), ettől azonban még semmivel sem lesz több esélyem náluk a pernyerésre, hiába buliztunk, tanultunk, iszogattunk stb. együtt, pl. eleve magázódunk a tárgyalóban, mintha sosem láttuk volna egymást. Nem állítom, hogy soha sehol nem fordulhat elő, hogy egy bíró az ismerőse javára dönt, de azért nem túl valószínű, mert eleve elfogultságot kell bejelentenie maga ellen, ha bármilyen okból nem várható tőle az ügy tárgyilagos megítélése, és ha ezt mégsem tenné, az ellenfél akkor is megteheti. Úgyhogy az Ön által látott pervesztésről annyit, hogy attól hogy valaki jó katolikus, még lehet Fradi-drukker. Lehet, hogy az ismerősének egyszerűen nem volt igaza, aminek a matematikai valószínűsége mellesleg 50%. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

bikeshed # 2009.05.01. 20:56

Tisztelt Grád András Ügyvéd Úr !

"Ha egy bíró csakugyan elfogult, nem lesz olyan ostoba, hogy az Önök szeme láttára trécseljen az ellenfél képviselőjével."

Elhiszem, hogy Ön ezt a mondatot saját tapasztalatai alapján írta le. Azonban, sajnálatos módon én a saját szememmel láttam amikor x bíróság y bírónője a tárgyalási szünetben a büfében együtt kávézott a felperessel.
Eközben a folyosón álltunk, mármint az alperes és én aki tanuként voltam idézve. Figyelmeztettem az alperest: ez szerintem elég rosszul néz ki. El is meszelték elég rendesen.
Sok mindent rebesgetnek. Ha nem látom, lehet, hogy én sem hiszem el. Az ügy más furcsa részletét is ismerem. Már nincsenek kétségeim !

ObudaFan # 2009.05.01. 17:10

Valahol azt hallottam, hogy ha bizonyítani lehet, hogy a férj hűtlen, akkor a per gyakorlatilag el van döntve, mert a hűtlenséget elkövető nem nyerhet.
Vagy az idő számít itt? Úgy értem, hogy a válóper beadása után derül fény a hűtlenségre, akkor nem számít ez így?

Vagyoni kérdésekben egyik sem számít.