Válás, vagyonmegosztás


Grád András # 2009.03.17. 12:31

Kedves Sziszi12!

Egy kérdést egy helyen érdemes feltenni, mert így nem többet tud majd, hanem csak kavarodás lesz belőle, Ön ugyanis ugyanezt tette fel az élettársi viszony topikhoz is, ott Obudafan meg én válaszoltunk! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

_Wasp_ # 2009.03.17. 12:31

Költözzön haza a bátyád a saját lakásába...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kisokos # 2009.03.17. 12:25

Sziszi,

Jól értem, hogy a felek között csupán szóbeli megállapodás volt? Nem írtak alá semmilyen dokumentumot a megállapodásukról?

alapvetően a közüzemi tartozás kifizetését követeli a bátyád, és ezzel elégedett lenne, ha mellette a korábbi megállapodás működne, vagy már többet akar (vagyonmegosztás, gyermekelhelyezés, kapcsolattartás szabályozása stb.)? Előbbire könnyebb rászorítani, akár peres úton kártérítést követelni, és egyúttal lemondani a közműveket.

A gyermekelhelyezésre nagyon rossz az esélyea a bátyádnak, mivel már 1 éve a gyermek az anyával él, ráadásul eddig ezt nem is vitatta (most is csak a közüzemi tartozás miatt jött elő a dolog). Az, hogy anyagi gondjai vannak, nem elég indok arra, hogy elvegyék az anyától a gyermeket. Ha a gyermek az anyánál marad, akkor jó eséllyel a kizárólagos lakáshasználatot is az anya kapja. Mivel az apa saját elhatározásból, a vissztérés szándéka nélkül költözött el, így a lakáshasználat ellenértékére sem jogosult. 2:0 az anyának.

Az apa kérheti a közös tulajdon megosztását, amelyet azonban a bíróság a kiskorú gyermek lakáshasználatára tekintettel rendezhet. Innentől nincs igazán jó megoldás. Ajánlanám kbs néhány oldallal korábban írt hozzászólását arról, hogy milyen lehetőségei maradnak az apának ebben a helyzetben. Egyik sem ideális... (3:0)

Le kell ülni vele megállapodni és ezúttal le is kell írni a megállapodást. Rászorítani senkti sem lehet a megegyezésre. Olyat kellene ígérni, amely neki is előnyös.

sziszi12 # 2009.03.17. 11:57

Az, hogy mivel lehet meggyőzni, hogy mégis eladhatóvá váljon a lakás árverezés nélkül, vagy valamelyik fél fizesse ki a másikat, amennyiben a probléma továbbra is fennáll. Mennyi esélye van a bátyámnak, hogy nála helyezze el a bíróság a kislányt ha eddig az anyjánál volt? Tisztában vagyok azzal is ha ma este érte megy és elhozza a kislányt az anyja nem tehet semmit, mert nem volt gyermek elhelyezési per. De valami békésebb módszert mindenre ha valaki tudna, akár saját tapasztalatból. Bár gondolom elég ritka az hogy az egyik fél mindenről lemond a másiknak még az is kevés.Mert nem csak a lakást hanem mindent ott hagyott egy kávés kanalat sem hozott el.A kislány szereti az anyját és az apját is és bármelyiknél lakna.

kisokos # 2009.03.17. 11:32

sziszi12,

pontosan mi lenne az a kérdés, amire választ vársz?

sziszi12 # 2009.03.17. 10:48

A testvérem ügyében kérek segítséget.
A bátyám igen nehéz helyzetbe került valamelyik nap a volt élettársa felelőtlensége miatt.Az élettársi kapcsolata 10 évig tartott és ez alatt lett egy közös ingatlanuk és egy közös gyermekük is a volt párjával. 1 éve elköltözött a közös ingatlanból. Gyermek elhelyezési és vagyon megosztási per nem volt, a lakáshasználat az anya és a kislányé lett minden ellenérték nélkül mert a bátyám nem tartott igényt erre.Az anya kérésére a bátyám ráhagyta a felügyeleti jogot , a megállapodás szerinti 14000 Ft-os gyerek tartást rendesen fizeti ezen felül ruhákat és sok egyebet is vesz a kislánynak és rendszeresen tarja a kapcsolatot vele. Ha jelenlegi párjával és annak 2 gyermekével elmennek valahova viszik a kislányt is. A költözéskor abban állapodtak meg volt kedvesével, hogy az innentől felmerülő közüzemi számlákat a hölgy fizeti, mivel ő használja a lakást. De nagyot hibázott mikor azokat nem íratta át a volt párja nevére. Egy hete egy véletlen jelenlegi párja (aki a postán dolgozik) kezébe került felszólítás kapcsán derült ki hogy több hónapja nem fizeti a számlákat már körülbelül 200000 forint tartozást halmozott fel. Mikor kérdőre vonta a bátyám hogy mire költi a fizetését ha még az ennivalóval is az anyu látja el őket ( tekintettel az egyetlen unokájára) a válasz az volt mi közöd hozzá. Mikor megkérte, hogy rendezze az elmaradt tartozásokat, mert már olyan levél is érkezett amelyben bíróságra való adással fenyegette a szolgáltató azt mondta őt nem érdekli.A felszólító levelek közül amit át is vett elfelejtett szólni róluk a bátyámnak. A kislánnyal sem igazán törődik, ruhákat sem vesz neki, mert tudja az apja és jelenlegi párja úgyis megveszi mert nem tudnák elviselni ha a kislánynak nélkülöznie kellene.A bátyám most nagyon elvesztette a türelmét, mert többszöri felszólításra sem hajlandó a számlákat rendesen fizetni , és nem azért mert nincs rá elég pénze, hanem mert fontosabb a fodrász és hasonlók és ezek közzé sem tartozik a kislány. A bátyám péntekig adott neki haladékot, hogy kifizessen minden elmaradást ellenkező esetben kéri a bíróságon a gyermek nála való elhelyezését, mert az anya veszélyezteti azzal a lányukat, hogy a végén a tehermentes ingatlant elárverezik a fejük felől és akkor nem lesz hova menniük.Kérte továbbá a volt párját, hogy ha nem hajlandó a számlákat kifizetni, akkor vagy fizesse ki őt a lakásból, vagy kifizeti ő a lakásból, vagy adják el, de egyikre sem hajlandó.Kérdésem mit lehet tenni ha a dolgok nem rendeződnek és ő tényleg megakadályozza az ingatlan akár eladását akár annak megvételét? Nem az a cél, hogy a lakhatásért fizessen , mert erre továbbra sem tart igényt a bátyám, anyagilag nincs is rászorulva arra a pénzre hisz akkor még ennyi sem jutna a kislánynak, de azt már nem akarja, hogy az ingatlan rá eső része is behajtás alá kerüljön, mert nem azért dogozott éveken át, hogy most egy felelőtlen nő kockára tegye.
Előre is köszönöm a választ.

kisokos # 2009.03.17. 08:08

kinek kell fizetni a vagyon megosztás miatti illetéket illetve a perköltséget
Az illetéket a felperesnek, míg a perben felmerült egyéb költségeket a felek jellemzően maguk viselik. Kivéve, ha a bíróság helyt ad a a megtérítési igénynek.

addig a feleségem fogja használni a 50–50 %-tulajdonú közös lakásunkat.
Erre jó esélye van, ha nála kerül elhelyezésre a kiskorú gyermek. Ugyanakkor nem szükségszerű.

Kérhetem azt a bíróságon, hogy a gyermek nagykorúvá válása után kötelezze a bíróság a feleségemet arra, hogy fizessen ki engem vagy közösen értékesítsük a lakást?
A bíróság az aktuális helyzet alapján dönt, nem hozhat olyan döntést, hogyha "ez és ez történik a jövőben, akkor ez és ez legyen". Ki kell várni a bekövetkezést, aztán lehet kérni a bíróságot, hogy a tények alapján döntsön. Ugyanakkor nincs akadálya, hogy így állapodjatok meg a volt pároddal.

MevsYou # 2009.03.17. 07:15

Jó reggelt kívánok!

Felperesként beadtam a válókeresetet. Néhány nap múlva jön az első bírósági megjelenésünk. Szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy a feleségem nem fog belemenni a közös megegyezésbe.
Az lenne a kérdésem, hogy kinek kell fizetni a vagyon megosztás miatti illetéket illetve a perköltséget abban az esetben, ha én vagyok a felperes?
A közös gyermekünk 1 év múlva betölti a 18-ik életévét - valószínű, hogy addig a feleségem fogja használni a 50-50 %-tulajdonú közös lakásunkat.
Kérhetem azt a bíróságon, hogy a gyermek nagykorúvá válása után kötelezze a bíróság a feleségemet arra, hogy fizessen ki engem vagy közösen értékesítsük a lakást?
Köszönöm előre is a válaszotokat,

MevsYou

monalisa1 # 2009.03.16. 19:54

A 40 m2-es lakás kérdése: mível közös tulajdonú a lakás - melyből önként távozott a férj -, addig maradhatsz benne ameddig a két gyermek közül a kisebbik be nem tölti a 18. életévét, illetve ha felsőfokú tanintézet nappali tagozatán továbbtanul akkor annak befejezéséig. Azt követően a férj kérheti, hogy váltsd meg az ő 50% tulajdonrészét, ha nem tudod akkor bírósághoz fordulhat közös tulajdon megszüntetése iránti kérelemmel. (Ha egyikőtök sem tudja a másikat kifizetni akkor sajnos árverezés lesz a dologból, de első körben a bíróság által meghatározandó x összeg alatt a lakás nem adható el - legfeljebb csak majd egy második árverezéskor...) Sajnos ez van.

A 60 m2-es lakás kérdése: ha a férj azt a szüleitől ajándékba kapta - és ezt hitelt érdemlően bizonyítani is tudja - akkor az az ő különvagyona, tehát abból neked tulajdoni részed nincs - legalább is az én olvasatom szerint.

Egy válóper csak akkor közös megegyezéses ha a gyermekelhelyezésen és a t.díjon kívül a közös ingatlanvagyon - és az ingóságok dolgában is előre megegyezésre tudnak jutni, és ezt le is írják és a bíróságnak jóváhagyásra beadják.

Ha esetleg az ingatlan dolgában nem tudnak közös nevezőre jutni attól a válást még kimondja a bíróság, de akkor egy közös tulajdon megszüntetési perre lesz szükség ami költséges és elhuzódó.

Tudnám javasolni, hogy próbálj beszélni jogásszal, ha semmi más de van ingyenes jogsegélyszolgálat, tessék meg- ill. felkeresni. És lehetőleg mielőbb, lévé a keresetlevél már be van adva, azt valószínűleg mindenképp módosítani kell majd, mégpedig az első tárgyalásig legkésőbb.

Monalisa
laikus hozzászóló

kis_ritus # 2009.03.16. 19:18

Bocsánat,még csak annyit az elözőekhez,hogy semmijen szerződés nem kötödött köztük,hogy ezt ajándékba vagy külön vagyonkén vásárolnák meg a nevére és jelenleg még van rajta valamenni hitel.

kis_ritus # 2009.03.16. 18:52

Tisztelt Fórum olvasók !
A következő vagyon megosztási kérdésben szeretnék tanácsot kapni:Van egy közösen vásárolt 40 nm2 panel lakásunk 50-50% tulajdonjoggal,melyet 1 éve Én használok 2 kiskorú,kamasz gyermekemmel.A házasságunk ideje alatt a önkormányzattól a férjem szülei megvásárolták nevére az ingatlant,mely egy belvárosi 60nm2 lakás.A lakáson haszonélvezet van bejegyezve merthogy egyik idős szülője még él és a lakásban lakik.Férjem is ott él jelenleg.Mikor elköltözött szóban megegyeztünk,hogy Ő lemond a közös lakásunkról cserébe én se követeljek az Ő lakásból részt és intézzem el a vállást.Sajnos csak szóban egyeztünk meg tanúk nélkül.Kommunikáció hiányában én ennek megfelelően beadtam a keresetet közös megegyezésel,mire Ő ügyvédhez rohant és hogy-hogynem azt derítették ki,hogy nekem az Ő lakásából csak 20% jár az-az ,hogy én fizessek neki kb.2-3 millió ft vagy mondjak le a gyerektartásról.Sajnos a gyerektartásról nem tudok lemondani,fizetni sincs miből igy is nagyon szerény körülmények közt élünk.Szeretném megtudni mi az igazság valóban csak ennyi jár és milyen lehetőségek vannak ennek a rendezésére.Elöre is köszönöm a válaszokat.

kisokos # 2009.03.16. 15:31

Ildinnyó,

Vidéken van egy házuk, amit az asszony örökölt
Ez különvagyon, mivel örökléssel jutott hozzá.

van egy nyaralójuk ami közös szerzemény
Ez tipikusan fele-fele arányban illeti meg őket.

banki hitelt is kellett felvenniük
Ez is közös.

követeli, hogy fizesse a kb. 40000 ft-os hiteltörlesztést, és mellé a gyermektartást, sőt még asszonytartást is kér
Követelni bármit lehet... ez nem feltétlenül jelenti, h jár is neki. A feleken múlik, h miben állapodnak meg. Érdemes lenne családjog-specialista ügyvédet felkeresni, aki jobban meg tudja ítélni, hogy ebben a konkrét esetben mi lenne a fair. (Pl. asszonytartás elsőre eléggé bepróbálkozás szagú, amire kevés az esély, de ennyi info alapján nem zárható ki.)

gyermekeiknek megmaradjon a ház
Ezt nem értem... miért ne maradna meg? Már most örökölni szeretnének? Mi a párod célja? Hogy "ne fosszák ki", vagyis legalább azt megkapja, ami a tv. szerint jár? Vagy inkább kapjanak mindent a gyerekek, neki nem kell a saját része sem? Vagy elég lenne neki kevesebb, ha cserébe a gyerekek többet kapnának?

ObudaFan # 2009.03.15. 11:04

Ha nem olyan vagyonból vásároltátok meg, ami már megvolt a házastársi együttélés előtt, vagy amit valamelyikőtök ajándékba kapott, vagy örökölt, akkor közös vagyon lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.14. 15:54

Nem tudom, hogy ez közös vagyonnak számít-e?

Mi sem tudjuk. Ugyanis egyetlen olyan dataot sem adtál meg, amiből ez kiderülhetne.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.14. 15:53

Lízingelt autó? Hiszen az a lízingcégé. Az nem tárgya a vagyonmegosztásnak, legfeljebb az a vagyoni értékű jog, amely a szerződés alapján megilleti a lízingbevevő.

(Igen, tudom, hogy manapság sokan divatból lízingeltnek mondják a kölcsönből vett autót. De ne tegyék.)

balatoni nyár # 2009.03.14. 15:50

Tisztelt Fórumozók!
A kérdésem a következő lenne: a volt férjem és a testvére közösen megvásároltuk még a házasságunk alatt az anyósomék lakását 50%-50%-ban. Nem tudom, hogy ez közös vagyonnak számít-e? Vagyis 25% illet-e engem valamilyen formában?
A választ előre is köszönöm!

Roxi.11 # 2009.03.14. 13:53

Köszönöm a választ.
Esetleg úgy fogják számolni, hogy a mostani listaárát(a kereskedésekben lévő lista, amennyiért beszámítanák) nézik az autónak, és ebből levonják a maradék hitelösszeget? Ami megmarad pénz, azt felezik?

ObudaFan # 2009.03.13. 18:13

Igen, itt leginkább abból láthatsz valamennyi pénzt, de nem a befizetett összeg felét, mert a kocsi egyáltalán nem biztos, hogy ér annyit.

Roxi.11 # 2009.03.13. 17:57

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni! Most készülök válni. 5 éve vagyunk házasok. A lakás ahol éltünk az ő nevén van, és a házasságkötés előtt vette. A lakásban (bútorok, háztartási eszközök..stb)vannak közösen vett tárgyak. És van egy lizingelt autó (az is az ő nevén van). Gyerek nincs. Nem erre a címre vagyok bejelentve.
A vagyonmegosztásról szeretnék kérdezni. Az autóból szerenék csak valami pénzt látni. Mennyire számíthatok? Hogyan számolják? A befizetett összeg felét igényelhetem?

Válaszukat előre is köszönöm!

roxi.11

monalisa1 # 2009.03.13. 15:30

Megpróbálni jelzálog alapú személyi kölcsönt felvenni a fél lakás árára és abból kifizetni a távozni készülő férjet, mert ebben az esetben megmaradna a nagylány öröksége. Aztán a lakást bérbe adni pár évre - könnyítendő a havonkénti törlesztőrészletet. A lányod meg majd 25-30 éves korában veszi bírtokba a nagymamai örökséget - amit most megmentenél neki.

Monalisa
laikus hozzászóló

Luzercica # 2009.03.13. 14:34

Kedves Kisokos!
Köszönöm a gyors választ.
Sajnos elúszott a lányom öröksége.

kisokos # 2009.03.13. 14:25

Luzercica,

Különvagyon

  1. a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,
  2. a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,
  3. a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékû, illetõleg mennyiségû vagyontárgy,
  4. a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy

Ha a lakás ettől eltérő módon került a tulajdonodba a házasság alatt, akkor közös vagyon, függetlenül attól, hogy teljesen a te neveden van-e vagy sem.

Luzercica # 2009.03.13. 14:17

Tisztelt Kisokos!
Köszönöm a válaszokat, mindent megértettem, kivéve, hogy a 2003-ban önkormányzattól vásárolt kislakásom (amely az édesanyám tulajdona volt, de én vásároltam meg)a külön vagyonom-e? Ugye akkor még boldog házasok voltunk tehát elvileg lehet ez is közös vagyon? Mert ő azt akarja, hogy ezt a lakást adjam el (ez lenne a lányom majdani öröksége, édesanyám végakarata szerint) és ebből fizetné az adósságait. Tehát csak azt kérdezem, hogy ez most közös vagyon, vagy valamilyen módon meg tudnám menteni a lányomnak? Mi a gyerekekkel most a férjemmel 50-50%-ban közös tulajdonú lakásban élünk, de a másik lakás csak az én nevemen van.

kisokos # 2009.03.13. 13:56

Ha én azt mondom a tárgyaláson, hogy nem akarok válni, akkor mi történik a továbbiakban
Semmi. Tudomásul veszik. Ha ő továbbra is akar, akkor hosszabb lesz az út, de a végén ugyanúgy el fognak választani.

De ezt a procedúrát nem szívesen járnám végig
akkor nincs mese, meg kell egyezni minden járulékos kérdésben. Ha csak egyben nincs egyezség, akkor megy a hosszú folyamat a maga útján. Az ingatlan tulajdoni megosztása ebbe nem tartozik bele, az lehet külön per tárgya. Ha vita nélkül különvagyon, akkor per sem kell. De természetesen bármely fél dönthet úgy, hogy bevonja a válóperbe és ekkor minden húzódik szépen tovább.

Tehát ha én nem kérek tőle tartásdíjat, ő maradjon az anyjánál és felejtsen el minket. Lehetséges megoldás ez?
Nagykorú gyermek esetén nem kapnál tdíjat. A többi lehetséges, ha belemegy. Ha nem, akkor vagy megegyeztek, vagy perre megy.

kisokos # 2009.03.13. 13:47

külön vagyonomat képező kislakásomat muszáj-e vele elfeleznem
Ha valóban különvagyon, akkor nem.

tárgyalásig mindkét gyermek nagykorú lesz
Nagykorú gyermek oda megy, ahová akar. Esetükben a gyermekelhelyezés sem értelmezhető. Nagykorú gyermekre már tartásdíjat sem állapítanak meg. (Ha korábban, kiskorúként kellett fizetni, akkor viszont ez nem szűnik meg automatikusan a nagykorúvá válással.) Ha nem tudja magát eltartani, akkor a gyermek kérheti, hogy részére rokontartást állapítsanak meg.