Válás, vagyonmegosztás


Iza73 # 2009.02.04. 06:56

Kedves Obudafan!

Először is köszönöm válaszát. Ha én azt az örökölt részt kifizetem neki és a hitelt átvállalom akkor van esélyem megtartani a lakást? Ezt gondolom a bíróság dönti el és ezt neki bizonyítani kell. Addig nem költöztethet ki a lakásból. Ezt csak bírósági végzéssel teheti meg nem?

ObudaFan # 2009.02.03. 18:12

Egy gond van: amit ő az örökségéből fordított a lakásra, az különvagyoni rész volt, az tulajdonképpen ajándéknak tekinthető, hogy nagyobb hányadot íratott a nevedre. ez az ajándék pedig most visszakövetelhető. Szóval itt a tulajdoni hányadokon lehet még vita.

Csipke # 2009.02.03. 13:53

Kedves Iza73!

Nyilván az egész ügyet kellene ismerni, hogy korrekt választ lehessen adni. Az, hogy ki mit fizetett bele, egy perben lehet döntő, kérdés, hogy indít-e pert az élettársa közös vagyon megszüntetésére, és annak melyik formáját kéri.

A "kilakoltatással" kapcsolatban azért az nem úgy megy, hogy mindenféle előzetes értesítés nélkül - pláne a tulajdonost - kitegyék az ingatlanból. Gondolom, van tulajdoni lapja, amin Ön szerepel tulajdonosként.

Én azért javaslom, hogy próbáljon beszélni az élettársával és megegyezni békésen, illetve ha ennyire elmérgesedett a helyzet, javaslom, hogy egy, a témában gyakorlott ügyvédet keressen meg.

Üdvözlettel


Csipke

Iza73 # 2009.02.03. 12:19

Kedves Csipke!

Köszönöm válaszát. Egy kérdésem lenne még, mert a probléma összetett. Ha a nevén van a lakás hitel, én az adóstárs vagyok de én fizetem a hitelt, amit bizonyítani is tudok, viszont saját pénzt "önerőt" nem tettem a lakásba akkor is élhetek az 50% tulajdonjogommal? Vagy ezt majd a bíróság eldönt? Az zavar, hogy nem tudom milyen lépést fog tenni, mit javasolhatott neki az ügyvédje, de édesanyámnak azt mondták, hogy jönnek holnap kilakoltatni rendőrséggel. Ez fenyegetés lenne? Engem nem kerestek és semmi papírt nem kaptam erről.

Csipke # 2009.02.03. 11:35

Kedves Iza73!

Azt előre nehéz megmondani, hogy mennyi idő egy ilyen per. Perben Önt is meg fogják hallgatni, hogy Önnek mi az álláspontja, hogyan képzeli el a közös vagyon megszüntetését, ha esetleg nem fogadja el azt, amit a másik fél ajánl.

Tehát nem kizárólag a másik fél beadványa alapján dönt a Bíróság, mind a két felet meghallgatja.


Csipke

Iza73 # 2009.02.03. 10:48

Kedves Csipke!

Nagyon köszönöm válaszod, kicsit megnyugodtam. Ez a per mennyi időt vehet igénybe és engem is megídéznek? Vagy csak az ő beadványa alapján dönt a Bíróság?

Csipke # 2009.02.03. 10:46

Ezt a pert természetesen Ön is megindíthatja, ha akarja.


Csipke

Csipke # 2009.02.03. 10:46

Kedves Iza73!

Ha az Öné a fele tulajdoni hányad, akkor nem tudják "kirakni". Mindig az indul egy "kicsit" jobban, aki a lakásban marad.

Amit tehet a másik fél, hogy közös vagyon megszüntetése iránt indít pert.


Csipke

Iza73 # 2009.02.03. 10:36

Mivel járatlan vagyok ilyen kérdésekben, ez bennem is felmerült, de ezzel fenyegetőznek. Tehet valamit?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.03. 10:35

Már megbocsáss. Azt írtad, 1/2 hányadban jogosultja vagy az ingatlan osztatlan közös tulajdonának. Hogyan "rakhatna ki" az ingatlanból az a tulajdonostárs, aki szintén 1/2 hányad jogosultja?

Iza73 # 2009.02.03. 10:07

Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni egy ingatlan ügyben.
Volt egy élettársam, akivel albérletben laktunk, melynek én fizettem a bérleti díját, illetve a rezsi költségét. Ezt követően örökölt az élettársam egy kis pénzt és vásároltunk egy lakást 50-50%-os tuljdoni hányadban. Viszont a lakás értékének kb 50% erejéig hitelt vettünk fel. Én fizettem a hitelt és szinte mindent, mivel ő munkanélküli volt, valamint amikor dolgozott nagyon keveset keresett.
Megromlott a kapcsolatunk és elköltözött. Én szeretnék neki fizetni, de sajnos eddig nem volt lehetőségem, viszont a hitelt fizettem, bár most van egy másfél havi elmaradásom.
Van egy 17 éves fiam.
Kirakhat engem a lakásból, és ha igen akkor azt hogyan teheti meg törvényes úton?
Szeretném megtartani a lakást.
Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2009.02.02. 15:40

Ugye a szakértődíjra költségmentességet kért apuka ezért csak az anyukának kell ezt mégis csak kifizetni?

Mivel anyuka pervesztes lett, neki kell fizetni. Nem azért, mert az apa költségmentességet kapott.

Ha kizárólagos lakáshasználatot kapott a férj, akkor az édesanya már el sem hozhatja az ingóságait?

Elhozhatja.

letov # 2009.02.02. 15:09

Tisztelt Grád András!

Január elején váltottunk néhány szót válás ügyben. 2009. január 9.

E hónap 26-án kimondták a válást és elvették az édesanyától a két lány gyermeket. Ezen felül a bíróság megállapított 100 e forintot, amit az apa részére ki kell fizetni az anyukának, sőt még 67e forintot a pszichológiai szakértőnek. Azt nem részletezte a bírónő, hogy mire kell 100e forintot kifizetni, de 3 hónapra állapította ezt meg. Júniustól szeptemberig, mivel szeptembertől már ideiglenes gyerektartást fizetett anyuka, fejenként 20-20e forintot. Ezen felül apuka kizárólagos használatot kapott a lakásra, de vagyonmegosztás nem történt meg. Kérdésem az lenne, hogy ezt a 100e forintot valóban ki kell fizetni, miközben sokkal többet fizetett ki mint 40e forint, az említett hónapokra. Ugye a szakértődíjra költségmentességet kért apuka ezért csak az anyukának kell ezt mégis csak kifizetni?
Ha kizárólagos lakáshasználatot kapott a férj, akkor az édesanya már el sem hozhatja az ingóságait? Nem beszélve arról, hogy a hitelt még mindig fizeti arra a lakásra, amit apuka használ és nem is szándékozik anyukát kifizetni.

Válaszát előre is köszönöm.

kyldyk # 2009.02.02. 14:29

Üdv mindenkinek! Végzős egyetemista hallgató vagyok. Szakdolgozatomat a válás utáni apa-gyermek kapcsolat problémaköréről írom. Összeállítottam egy kérdőívet, olyan apáknak, akiknek a válás után a gyermekük az anyánál maradt. Kérek minden olyan apát, aki ebbe a helyzetbe került, hogy töltse ki a kérdőívemet. Nagyon-nagyon hálás lennék azoknak, akik szánnak rá néhány percet.
A kérdőív letölthető: www.gmail.com -ról
Login név: elvaltapak
Jelszó: koszonomszepen
Itt a beérkező leveleknél "Kérdőív elvált apáknak" címen a mellékletből letölthető.
Ha kitöltötték, kérem küldjék el az elvaltapak@gmail.com -ra vagy a kyldyk@gmail.com -ra.

Előre is köszönöm a segítséget: Ildikó

_Wasp_ # 2009.02.02. 10:14

(érdekes, eltűnt az eredeti hozzászólás, amire válaszoltam. Hiba a mátrixban?)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.02.02. 10:11

ne menjen bele a párod az előnytelen egyezségbe, hanem pereskedjen az igazáért.

A közösen szerzett vagyontárgyak fele fele arányban járnak a jövedelmi viszonyoktól függetlenül. A hitel törlesztése is mindkettőjüket terheli majd.

"Asszonytartás" nyugdíjas volt házastárs esetén várhatóan pedig amúgy sem jár majd.

javaslom egy családjoggal foglalkozó ügyvéd megkeresését, mert amit önerős jogkereséssel megspóroltok, sokszorosan megfizetitek majd egy esetlegesen rosszabb ítélettel.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

csillus86 # 2009.02.02. 09:59

Üdv!

A férj, aki elköltözött albérletbe, lemond a házrészéről, hogy asszonyka maradhasson ott, a gyerektartás fejében? Asszonyka otthon van a gyerekekkel. Hiába mondana le a "férj"a házrészről, az asszonyka vagy az új apuka vagy a tehetős család átvállalhatná a hitelt tőle. Aztán néhány hónap múlva anyuka megy sírni, hogy nem tudja fentartani a házat és megállapít a bíróság tartásdíjat. Azt megtehetik, hogy a tartásdí fejében lemondott házrész után mégis tartásdíj fizetésére kötelezik a férjet?? Minimálbérrel bejelentett férjnek gyerekenként 20% tartásdíjat vagy összesen 20%-ot kell fizetnie?Jelenleg gyerekenként 20e ft-ot ad, bár még nincs semmijen hivatalos papír,mely kötelezné is őt erre.
Azt is figyelembe veszi a bíróság a t.díj megállapításánál, hogy "férj" albérletben lakik és tartásdíj+albérlet+rezsi...és éljen is valamiből?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.01. 09:48

Mintha mondtam volna, hogy ebben e kérdésben nincs mit sé nincs kit perelni. [01.29.15.53.]

Baratom # 2009.02.01. 07:56

Kétségtelen! :)

Tehát perelni kell...Nem valami biztató, hogy benne vagyok egy hitelszerződésben, van egy tulajdonrészem egy házban, amit nem használhatok és mozdulni sem tudok...

monalisa1 # 2009.01.30. 17:00

(Nagy marha lenne valaki ha adóstársnak állna helyetted a banknál.)

Baratom # 2009.01.30. 16:49

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor,

úgyértve gondolom, hogy rajta (ex) múlik első körben, hogy keres a rokonságból valakit, aki engem vált a szerződésben. Ha nem keres senkit (direkt), akkor értelemszerűen nincs is ügy, amiben a banknál dönteni kellene. :)

A vagyonmegosztásnál jól gondolom-e,hogy a kereset benyújtásának időpontjában megfelelő követelést kell megjelölni?
Ez ebben az esetben még csak a hitel összegét jelenti, az, hogy az ex majd mennyi ideig törleszt az ő dolga, nyilván most el is lehetne adni az ingatlant, abból vissza lehet fizetni a hitelt és nincs kamat. Ha meg akarja tartani az ingatlant, akkor fizetni kell kamatot a futamidő teljes hosszára. Az, hogy én most kérném a tulajdonrészemet kp-ben, azt jelenti az olvasatomban, hogy a tulajdonrész valós értéke egyenlő az ingatlan értékéből levont hitel eredményeképpen kapott összeg 1/4-ed részével. A jövőben fizetendő kamatok felszámolását nem tartom helyénvalónak a bírósági eljárásban. Az egy bizonytalan, jövőbeni dolog, nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.30. 08:25

Szóval vagy kienged a hitelszerződésből

Talán nem volt világos: ez nem rajta múlik, hanem a bankon. Kizárólag a bankon.

monalisa1 # 2009.01.29. 22:34

Én a helyedben "hagynám veszni" a tulajdonrészt hogy ne kelljen majd' két évtizedik hitelt törleszteni. A tőke + KAMATa valószínűleg sokkal több kifizetést jelent mint a tulajdonrészed forintosítható összege. Tessék leülni és számolni!

Arról nem is beszélve: ha a 18 év alatt ő valami ok miatt nem fizetné a mindenkori saját hitelrészét, a bank egyből tőled követeli az ő részét is...

Vagyontalanul, vagyis "egy börönddel" jössz el, de súlyos banki tartozás nem nyomnám a vállaladat! Albérlet és/vagy vissza a szüleidhez, aztán tiszta lappal próbálva új életet kezdeni.

Tudom, könnyű a kívülállónak "ötleteket" adni.

Más. Írtam, a bank vizsgálni fogja a jövedelmét: elég-e a havi kettős hiteltörlesztésre, aztán a rezsire és a megélhetésre a gyermekkel. (Az hogy jómódú a családja és kisegítik majd, az csak úgy lehetséges tőlük ha valaki beszáll adóstársnak...)

Mivel vagyoni dolgokról van szó, ügyvédre mindenképpen szükség lesz., ő majd részletesen elmagyarázza neked a dolgokat és elkészíti az okiratot.

Monalisa
laikus hozzászóló

Baratom # 2009.01.29. 21:12

Köszönöm ObudaFan,

erre gondoltam én is, hogy ilyet nem lehet kérni. Csak ugye így zsarolhatóvá válhatok ha az ex "észnél" van. Szóval vagy kienged a hitelszerződésből annak fejében hogy lemondok a tulajdonrészről vagy 18 évig mozdulni sem tudok. Nem valami szép kilátások...

ObudaFan # 2009.01.29. 18:22

Ez nem egy határozott kereseti kérelem, hogy valaki "tegyen meg mindent" valami érdekében. Erre nem lehet senkit kötelezni, nem is lenne végrehajtható.