Fellebbezési határidő! - Hogy számolják a határidőket!


Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 12:17

Én azt sem kockáztatnám így, hogy volt rá bőven ideje.

ObudaFan # 2014.08.29. 11:51

Egyébként fellebbezésnél ha magát a nyilatkozatot beadod, az indokolásra még lehet határidőt is kérni a bíróságtól.

Sherlock # 2014.08.29. 11:35

Biztos lehet még 1,5 hónap után is kotlani a beadványon még egy napot úgy, hogy az érdemben hozzátegyen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 08:47

Én nem így látom. De nem kell nekünk mindenben egyetérteni.

solvit # 2014.08.29. 08:37

Köszönöm a válaszát! Azonban, mivel a kockázat a legjobb meggyőződéssel elkészített beadvány ellenére az elutasításban is van, ezért jobb az utólsó pillanatig gondolkodni, lehetőséget hagyva a javításra.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 08:15

Igen. De jobb lenne, ha nem várnád meg a 4-ét. Minek kockáztatni?

solvit # 2014.08.29. 06:53

Tisztelt Fórum!

Az ítélkezési szünet kezdő napja 2014. július 15. volt. Ez a nap akkor már nem számít egy fellebbezés 15 napos határidejébe? Vagyis, ha a végzés postán történt átvétele 14-én történt (ez hétfő volt) akkor az első nap augusztus 21. és az utólsó szeptember 4-e?

Két Lotti # 2002.11.19. 11:58

Kedves Csakyt,

Õszintén átérzem a problémádat.  

Viszont nekem rémlik valami, hogy a munkaszüneti napon lejáró határidő ügye csak ún. anyagi jogszabályokban van benne, tehát az eljárásjogban nem érvényes.  Talán mert postán szombaton illetve mindig lehet levelet feladni.  

Az egy más kérdés, hogy az, akinek még postaköltségre sem futja, az mit tehet.  Jobban figyelje a határidőket, gondolom.  Sajnos más ötletem nekem sincs.

üdv.
Két Lotti


Ügyvéd - Társasági szakjogász

FPJ # 2002.11.09. 01:03

Kedves Csakyt,

a felvetéssel kapcsolatban csak annyit tudnék mondani, hogy valamennyi bíróság igen szigorúan veszi a határidőket. Természetesen részben Önnek is igaza van, de ha a T. Bíróság zárvatartása előtt beadja fellebbezését, nem áll elő ez a helyzet...


üdv. dr. Kiss A.

csakyt # 2002.04.02. 16:13

Megesett velem egy történet!
Szintén a II. és III. ker bíróságon!
Egy Alkotmányosan vitatható I. fokon eljáró határozatot kaptam 2001. május 31.-én kézhez.
Ezt a határozatot személyesen 2001. junius. 18.-án fellebezéssel megtámadtam. Ezt a megtámadást elutasították, hogy kifutottam a 15 napos határidőből. Szintén megtámadtzam a határozatot, azzal, hogy akkor valójában nekem nem 15, hanem 11 nap fellebbezési határidőt hagytak nekem. Ebben az évben junius. 02. 03. 09. és 10.-én ha személyesen szerettem volna beadni a beadványomat, ' mondjuk azért mert nem volt postaköltségre pénzem ', nem tudtam beadni, mert a bíróság zárva volt!
Erre a határozatra a Fővárosi Bíróság ismételt elutasító határozatot küldött, hivatkozva a PP 103.§ rendelkezésére!Szó szerint így fogalmazta meg a tanács elnöke!
A PP. 103.§(1)bekezdés szerint a határidőt napok szerint kell számítani. nem munkanapok szerint, így a fellebbezés határideje 2001. junius. 15. napján lejárt, egyébként pedig a bíróság részére benyújtandó beadványokat nem kizárólag személyes kézbesítés útján lehet előterjeszteni.
Nagyon cinikusnak tartom ezt a megfogalmazást!
A fellebbezés illeték köteles. Ebben nincs benne a postaköltség!
Ne kényszerítsen senki akaratom ellenére, hogy a Postát finanszírozzam!
Lehet, hogy kenyeret nem tudok venni!
Ez ügyben utána néztem e rendelkezésnek!
Itt kiderült, hogy csak addig olvassák a rendelkezést a törvényalkalmazók ameddig számukra a leg kedvezőbb megfogalmazást hozhatják. Utána ha van lehetőség lehet fellebbezni megint.
Most erre mondja meg valaki nekem, kinek volt igaza!MK
69. szám (MK-PK-GK-KK 69. szám)
A Pp. 103. §-a (4) bekezdésének alkalmazása szempontjából mind a szombatot, mind a vasárnapot - amikor a bíróságon a munka szünetel - munkaszüneti napnak kell tekinteni.
A Pp. 103. §-ának (4) bekezdése szerint, ha a határidő utolsó napja munkaszüneti napra esik, a határidő csak az azt követő legközelebbi munkanapon jár le. E rendelkezés célja, hogy a fél ne mulassza el az eljárási cselekményt pusztán azért, mert a határidő utolsó napja olyan napra esik, amikor a munka általában szünetel, s így pl. a beadványt sem a bíróságon benyújtani, sem postára adni nem tudja.
A bíróságok előtti eljárásban kizárólag a Pp. szabályai az irányadók. A Pp.-ben megjelölt határidők számítására ezért nem vonatkoznak a munkaügyi szabályok. Az általános szóhasználat szerint pedig, a tényleges helyzetnek is megfelelően, a szombat, a vasárnap és az állami ünnepnapok a munkaszüneti napok.
A hivatkozott szabály helyes értelme szerint ezért az ott említett munkaszüneti napon az Mt. 125. §-ának (2) bekezdésében felsorolt munkaszüneti napok mellett a szombatot és a vasárnapot is érteni kell. Amikor ugyanis a határidő utolsó napja ezekre a napokra esik, semmivel sem kevésbé indokolt és szükséges annak biztosítása, hogy a határidő csak a következő munkanapon jár le, mint azokban az esetekben, amikor a határidő utolsó napja a munkajogi értelemben vett munkaszüneti napok valamelyike.