Ingyenes fogászati ellátás


balekné # 2007.07.10. 07:50

Tisztelt fórumozók!
Valaki legyen szíves elárulni, hogy mi alapján állapítja meg a körzeti fogorvos, hogy kell-e fizetnem a fehér fogtömésért!?
Nekem kellene 7 e Ft-ot darabjáért, de egy kolleganőm most volt a körzetijénél, és térítésmentesen kapta a fehér fogtömést (neki is rágó fogakról van szó).
Hozzászólásaikat köszönöm!

monalisa1 # 2007.07.10. 09:19

Az alpaka tömés jár téritésmentesen - már amennyiben -, annál esztétikailag jobb és költségesebb beavatkozásért fizetni kell. A kolleganőt kellene megkérdezni hogy ő hogyan "járta ki" a maga ingyenességét.

balekné # 2007.07.10. 13:15

T. monalisa1!
Sajnos nem tudom milyen az alpaka tömés, de ha jól gondolom valamilyen „kevésbé jó minőségű” fehér tömés. Ha ez így van, akkor nem kellett volna felajánlania ezt az alternatívát is? A körzetim szerint, vagy amalgámmal tömetem a fogam (az térítés mentes), vagy esztétikai tömést rakatok bele (7 e Ft-ért). Ezt soknak találtam, mert úgy emlékeztem, hogy a maszek fogorvos 4-5 Ft-ért vállal esztétikai tömést, amire több év garanciát ad.
Felhívtam a kolleganőm körzeti orvosát, és elmondtam neki, hogy kismama vagyok, ezért kötelező fogászati kezelésre kell mennem. Megdöbbenve hallgatta, hogy mennyiért vállalná a körzeti orvosom az esztétikai tömést, hiszen az ingyenes lenne. Kérdeztem, hogy van-e valami jogszabály erre vonatkozóan, de nem akart belebonyolódni a dologba. Azt javasolta, hogy nem érdemes vitatkozni a fogorvosommal, mert nem biztos hogy „jól járnék”, úgyhogy bejelentkeztem hozzá, Õ 4 e Ft-ért vállal esztétikai tömést. Ettől függetlenül érdekelne, hogy valójában járna-e nekem ez a fajta ingyenes fogászati kezelés, vagy sem.

monalisa1 # 2007.07.10. 14:34

Érdemben megválaszolni a kérdést nem tudom, ahhoz az OEP vonatkozó jogszabályt kellene tudni megtalálni... (Talán egy harmadik orvosnál kellene érdeklődni, hátha ő más információt ad a téritésmentességgel kapcsolatban.)

Az amalgánt és az alpakát összekevertem., jut eszembe utóbbival evőeszközként találálkoztam.

csibe26 # 2007.07.10. 14:55

sziasztok
legutóbb, amikor lyukas fogam volt én is több orvost felkerestem és 6000-15000-ig kaptam a válaszokat, ha esztétikai tömést akarok. Majd elmentem egy ismerős által javasolt orvoshoz, aki gyönyörűen megcsinálta a fogamat, fehértöméssel és a végén egy fillért se fogadott el, mert állítólag ugye fogmegtartó kezelés és szerinte hivatalosan már senki nem használ amalgán tömést, mert nem egészséges.

zolcsika # 2009.08.24. 12:08

Azt szeretném megkérdezni, arra van-e mód, hogy a háziorvoshoz hasonlóan választhatok-e szabadon fogorvost aki a tb biztosításom alapján lát el. A választ előre is köszönöm.

merline # 2009.12.01. 13:05

12 éves lányomat vittem fogorvoshoz ahol tudatták velem hogy vagy amalgámmal tömi a fogát az orvos és az ingyenes vagy fizetek a fehér tömésért.Amikor rákérdeztem hogy mi van a fehér ingyenes töméssel azt mondta az orvos hogy csak előre jár hátsó fogra nem erre megmondtam neki hogy érdekes de az előző orvosunk az én hátsó fogamat ingyenes fehér töméssel tömte, akkor azt a választ kaptam hogy "jaj igen van olyan az a cementes alapú de ő olyat nem használ mert nem vett belőle".Most már csak arra vagyok kíváncsi hogy ha már van ez a választási lehetőség akkor hogy létezik az hogy a TB által működtetett fogorvos saját maga eldönti hogy használja vagy nem??Aki az egyik orvoshoz tartozik annak jár a fehér tömés a másiknál meg nem is választhatom.?Akkor már én is azon vagyok hogy igenis lehessen megválasztani a fogorvost is úgy ahogy a körzeti orvost, vagy pedig mindegyik orvosra legyen kötelező érvényű hogy ami elő van írva amiből lehet választani az legyen is nála.

tomason # 2010.01.06. 10:25

Sziasztok!

Ezen a honlapon fent van minden ingyenesen járó kezelés!
http://ebf.hu/index.php?…
Ki is nyomtattam és ha még is fizetni kellene akkor megmutatom a papírt! (Csak ez egy kicsit félő mert utána,hogy fog hozzám állni!)

Csak ennyit akartam!

mindenkinek minden jót!

C a s a b l a n c a # 2010.01.07. 12:49

Mi megy ebben az országban???

Én esztétikai tömést kaptam, rágó fogakra, körzetileg illetékes fogorvostól, teljesen ingyen, Szegeden.

me1985 # 2010.02.08. 19:58

Sziasztok! Az én körzeti fogorvosom már többszöri alkalommal akkor van szabadságon, amikor épp fáj a fogam, ezért súlyos összegeket kell fizetnem(csak ma pl. 12000 Ft-ot), mert ilyenkor csak sürgősségi ellátásban helyettesítik, ami a mi esetünkben a foghúzás. Természetes dolog tehát hogy inkább elmegyek és önkéltésegen tömetem be fogaim. Kérdésem az hogy van e lehetőség arra hogy körzeti fogorvost váltsak?? Illetve mi ennek a módja? Sajnos a jelenlegi semmit sem ér. Várom a választ! Köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2010.02.09. 17:07

Ahogy a háziorvost úgy a körzeti fogorvost is évente lehet cserélni... (Majd jól megjárod mert a másik dokinak is jár évi 25-30 munkanap/!/ szabadság.)

Módja az, hogy a másik orvosnál új betegként bejelentkezel., a kartonodat ő majd átkéri a kollegától - így a "könnyes" búcsu elmaradhat...

Nem okoskodásként de ha a fogait rendszeresen ellenőrizteti valaki -mondjuk félénte- akkor nem valószínű egy rendkívüli fogászati probléma.

"Mona"
laikus hozzászóló

bajussz # 2010.03.29. 09:23

Sziasztok!

Ha valakinek egy városban van az ideiglenes és állandó lakcíme is.
Az állandóhoz tartozó körzetben a fogorvos egy barbár. Az ideiglenes címhez tartozó orvos pedig nem látja el arra hivatkozva, hogy mivel városon belül van, menjen az állandóhoz.

Mi ilyenkor a teendő? Barbárt nem akar, a magán drága. Ilyen az ingyenes ellátás?!

Hogy szokott ez lenni? Mert szerintem az ideiglenesnek is vállalnia kéne.

Üdv

astro # 2010.04.26. 21:18

Sziasztok! Az állandó lakóhelyemtől 200km-re dolgozom és ott is lakom rokonoknál. Az itteni fogorvosok nem akarnak ellátni, azt mondják hogy menjek a lakóhely szerintihez. Csak havonta egyszer megyek haza, akkor is álltalában hétvégén, de akkor meg nincsen ingyenes fogászati rendelés. A magánfogorvost meg nem tudom megfizetni. Majd minden kolegám ebben a cipőben jár és nem tudjuk hogy mit tegyünk! Fizetjük a tb-t de ellátást meg nem tudunk igénybevenni?! Az ideiglenes lakcím nem megoldható. Mit lehet ilyenkor tenni? Mint mondtam minden olyan ember érintett, aki távol dolgozik a lakóhelyétől, vagyis majdnem minden vidékit!

bajussz # 2010.05.10. 13:34

ELVILEG ha bejelented magad ideiglenesre a rokonokhoz, akkor elfogad az ottani doki. de előtte beszéld meg vele.

ideigleneshez kell egy nyomtatvány a városházásról, arra egy aláírás a tulajdonostól.

monalisa1 # 2010.05.10. 13:48

Az okmányirodán lehet kérni ama nyomtatványt, melyet kitöltve a rokon/tulajdonos majd aláír.

Az eddigi fogorvostól az új doki majd átkéri a beteglapodat, onnantól megvan az ingyenesség., sajnos már nemigen ingyenes az ellátás mert majd' mindenért pénzt kérnek táblázat alapján, legfeljebb nem annyit mint priváti.

Egy utánjárással a felnőtt háziorvosi átjelentkezést is megoldhatnád - ideiglenesen, mert a munkahelyen/lakhelyen is rendre hétközben éri az embert valami betegség.

"Lisa"
laikus hozzászóló

bajussz # 2010.05.12. 13:19

dehogynem ingyenes a fogászati ellátás!

a háziorvos marad, az megfelel.

köszia válaszokat

nandy # 2010.05.12. 14:17

Annyira azért nem ingyenes...

Eb. tv.

12. § (1) A biztosított - ide nem értve a megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyt - a fogászati ellátás keretében jogosult

  1. 18 éves életkorig, ezt követően a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt, valamint a terhesség megállapításától a szülést követő 90 napig teljes körű alap- és szakellátásra, ide nem értve a technikai költségeket,51
  2. 18 éves életkor felett sürgősségi ellátásra, fogsebészeti ellátásra, fogkőeltávolításra és az ínyelváltozások kezelésére,
  3. 60 éves életkor felett a b) pontban foglaltakon túl teljes körű alapellátásra és szakellátásra, ide nem értve a technikai költségeket52
  4. az életkortól függetlenül az alapbetegséggel kapcsolatos fog- és szájbetegségek kezelésére, szakorvosi beutaló alapján fogászati góckeresésre.
  5. a külön jogszabály szerinti fogmegtartó kezelésre.53

(2) A megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy a fogászati ellátás keretében térítésmentesen jogosult sürgősségi ellátásra.

bajussz # 2010.05.17. 11:25

magyarul 20 évesen ha nem járok suliba, nincs ingynes tömés? nem hiszem. remélem rosszul értelmezem

Egyjogász # 2010.05.17. 11:30

Hát ha 20 éves csaj vagy (és nincs akkora bajuszod, mint a KövérLacának), szerintem annyi ingyenes tömést kapsz, amennyit csak akarsz - ha jársz suliba, ha nem :))))))))))))))

bajussz # 2010.05.20. 09:40

tömést a FOGAMBA?:)

elkeseredett lány # 2011.01.05. 09:46

Sziasztok!

Én úgy gondolom a fogorvosok arcbőrének vastagsága határozza meg hogy ki mennyit kér el egy-egy fogászati ellátás során. Az én történetem röviden annyi lenne, hogy van egy állandó lakcímem, ami a munkahelyem miatt szükséges, meg van egy lakcímem, ahol ténylegesen lakom. Ahol ténylegesen lakom az ottani fogorvos szerint a fogamat ő nem tömheti be, mert abból ő üti meg a bokáját. A fogorvosi rendelőben szó szót követ, a doki egekig magasztalja magát, hogy ő megcsinálná, de hát abból neki lesz baja. De azért elhangzik a mondat megcsinálja pénzért vagy mehetek utamra. Lényeg a gépbe úgy írtak be, hogy én egy akut eset vagyok, nagy fogfájással érkeztem, így megcsinálhatja a fogam (így az OEP sem szólhat semmit) viszont a kezelés végén elvette a pénzt, amit persze neki szántam. (a gond az, hogy akut esetként ő kiszedte az ideget, de még vissza kell mennem egyszer egy kezelésre és még akkor sem lesz betömve a fogam) Ja és most fizettem neki, akkor a köv. alkalommal is kell majd, mert nem hozzá tartozom körzetileg.
Ja és közben vadul szidta azt a fogorvost, akihez tartozom és az a orvos is elvette tőlem több alkalommal a pénzt a fehér tömésért, pedig e szerint az orvos szerint az ingyenes lenne.
Kérdem én akkor most kinek lehet hinni? Meg egy akkor melyik az a fogorvos, aki ingyen betömné a fogam? Meg egyáltalán milyen rendszer ez, hogy sürgős esetként ellát engem, viszont a sürgős esetért is kér pénzt??? Akkor mi is ingyenes? Bár anno emlékszem, hogy nagyon fájt a fogam és három fogorvosnál jártam míg a 3. kihúzta a fogam. A kínok kínját álltam ki akkor és jöttek nekem az időponttal. Egyet kívánhatok mindenkinek: Jó fogakat! S fogorvos mentes új évet!

monalisa1 # 2011.01.05. 17:41

Tessék elfelejteni hogy az SZTK fogászat ingyenes, jó ideje nem az már.

Egy sűrgősségi foghúzás még ingyenes, egyéb más beavatkozásnak tarifa szerint ára van. (Az más kérdés hogy eme táblázatot nemigen teszik ki a rendelő falára.)

Nekem nemrég volt hasonló fogászati "élményem" gyökérkezelés + fogtömés okán., magánrendelésen voltam, a röntgennel és a háromszori kezeléssel együtt 18.000 Ft-ot fizettem - nem sokallottam.

És kulturált, nyugott volt a légkör.

rasztus # 2011.02.14. 16:12

"18 éves életkor felett sürgősségi ellátásra, fogsebészeti ellátásra, fogkőeltávolításra és az ínyelváltozások kezelésére"

tehát a fogkőeltávolítás az sztk-ban 18év felett ingyenes?

anteris # 2011.10.12. 06:12

A fogászaton ingyenes a fogmegtartó kezelés, többek között az összes fajta tömés, a fogkőeltávolítás mindenkinek.
Nyugdíjasnak ezen felül csak technikai díjat kell fizetnie a fogpótlásokért.
18 év alatt a fogszabályozó készülék és a fogpótlás technikai díján kívül minden ingyenes.

Ahol máshogy csinálják, ott "elgondolkozunk".

Fogászati körzetet változtatni, úgy mint háziorvosit nem lehet.

A fogászati alapdíját a beteg nem tudja magával vinni.

renikee # 2011.11.02. 12:59

a körzeti fogorvosom pénzért akarja betömni fehér töméssel a fogam. a tb szolgáltatásira szerződött fogorvosnak nem ingyen kellene?ha igen akkor kérhetnék egy jogszabályt(linket ahonnan ki tudom nyomtatni) amit megmutatok neki?
köszönettel: Renikee