Ingyenes fogászati ellátás


Tivor # 2012.12.07. 13:13

Gyökér kezelte az egyik fogam a fogorvosom és még az első alkalommal elmondtam, hogy fehér tömést kérnék erre meg most mondja, hogy amalgámmal tömte a felső jobb 4 es fogam mert azt téríti a tb. Nekem is most nagyon sokat fog segíteni ez a táblázat. Ezen a linken találjátok kinek és mit térít a TB ergo mik az ingyenes fogászati kezelések. Letölthető pdf formátum. A helyi TB nél voltam bent és ott mondták, hogy túlzással szinte minden ingyenes, és honnan töltsem le a tételes táblázatot.

http://www.oep.hu/…3%8DTETT.PDF

kunyhó # 2012.11.27. 20:50

Sógoromnál rosszindulatú daganatot találtak a szájában és gégéjében. El se kezdték a kezelést, míg minden fogát ki nem húzatta.
Most szeretne kivehető fogpótlást csináltatni.(fogorvos szerint 70.e. Ft lesz)
Egyébként saját jogon nyugdíjas.
Próbáltam utánanézni: fogorvosi munka ingyen, fogtechnikai ksg. nincs ingyen, ezt támogatja a tb.
Tényleg kell ilyen estben is fizetni? Mennyit támogat a tb?

kokecIldi # 2012.11.22. 07:47

Nemrég én is töméssel kapcsolatban kérdeztem itt, azóta elmentem a TB-hez és megkérdeztem, A körzetinél INGYENES! A fogorvosom megpróbált lehúzni azzal a kijelentéssel,hogy az nem számít, hogy az ideiglenes lakcímem szerint hozzá tartozom, mert csak az állandó lakcímem szerinti körzetinél ingyenes számomra az ellátás, 7000 Ft-ot akart elkérni. Megígértem, hogy később behozom (már ez is gyanús, hogy így megcsinálta, a "tartozásomról" hivatalos papírt nem kaptam, számla, csekk stb...), majd inkább elmentem a TB-hez rákérdezni. Ott szépen elkérték az orvos nevét, hogy kicsit elbeszélgessenek vele. Én meg nem fizettem, és azt gondolom legközelebb már nem kell ezt a kört lefutnom :).

klinikai fogászati higién # 2012.11.13. 06:53

Jó napot!
A fogmegtartó kezelések ingyenesek. Azaz fizetjük a TB járulékot és az fedezi. Vagyis az orvos nem kérhet érte pénzt, ha ezt teszi, akkor törvényt sért és fel lehet jelenteni. Ide tartozik a fogkőleszedés,az ínykezelések,fogtömések. Bele értve a fehér fényrekötő fogtöméseket és az amalgámot is. A köznyelvben fehér tömésként emlegetett fényrekötő kompozit tömések élettartama kevesebb mint az amlgámé. A fehér tömés anyaga idővel zsugorodik, falállósága nem tart több évig, ezért fél évenként ellenőriztetni kell. Ha a falállósága nem jó már, vagyis elválik a fogba csiszolt üreg falától, akkor másodlagos fogszuvasodás léphet fel. Az amalgám tömés ezzel szemben 10-15 évig is falálló, mivel rásimítható, rápolírozható az üreg falára és szélére és szuper pontosan zár, továbbá tartja a méretét. Az amalgám tömés nem egészségkárosító ha már szájban van. Egészségkárosító hatása azon műveletek végzésekor lehet , amikor szájba helyezik, illetve eltávolítják , de ez is kiküszöbölhető kofferdam ( nyálrekesz) használatával. Üdvözlettel: klinikai fogászati higiénikus

Freddi # 2012.10.18. 15:55

Ezt találtam:

"1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól
...
Térítésmentesen igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások
...
12. § (1) A biztosított … a fogászati ellátás keretében jogosult
...

  1. a külön jogszabály szerinti fogmegtartó kezelésre."

Azt a bizonyos külön jogszabályt viszont sehol sem találom. Tudna valaki segíteni?

KGyöngyi # 2012.10.08. 16:33

Van-e valakinek arról biztos infója, hogy ingyenes-e a fogtömés sztk-ban, a saját körzeti fogászaton? Az előző hozzászólások eléggé vegyesek.

kokecIldi # 2012.10.04. 16:01

Köszönöm Attila akkor nem fizetek:).

Poruljárt_Attila # 2012.10.01. 17:42

Elvileg ingyenes, gyakorlatilag meg lóvét akar a fogorvos. Ennyi röviden. Üdv a magyar eü-ben!

kokecIldi # 2012.10.01. 15:01

Ma nagy meglepetés ért fogorvoshoz mentem, aki közölte, hogy nem tud ingyenesen ellátni, mivel nem ő a körzetim. Mondtam, hogy de igen, már 2 éve élek ebben a városban, be is vagyok jelentve egy ideiglenes lakcímre, a lakcím igazoló kártyámon is szerepel. Szerint az nem számít csak az állandó lakcím. Magamnak fizetem a tb-t jó ideje havi 6390 Ft, erre közlik, hogy haza kéne utaznom többszáz kilométerre, hogy ingyenes ellátásban részesüljek. Ennek fényében, ha valaki tanulni megy egy másik városba, fizetnie kell? 7000 Ft lenne a tömés -szerintem teljesen jogtalan- díja. Várom azok hozzászólását akik többet tudnak erről a témáról, nem vagyok hajlandó fizetni. Ha a háziorvosnál át lehet kérni a kartont nem értem miért nem lehet ezt a fogorvosnál is?

C a s a b l a n c a # 2012.08.27. 12:44

Igen, a foghúzás, tömés (a "fehér" is!) biztos ingyenes a körzeti fogorvosnál.

A többi dolgokról számlát is adnia kellene a fogorvosnak, igen.

Az orvosi rendelő ajtajára ki szokták tenni, hogy az ilyen-olyan rendelet értelmében konkrétan mely beavatkozások ingyenesek, illetve amelyik fizetős, az mennyit is jelent taxatíve felsorolva.

Erre is fel lehet hívni a NAV-figyelmét, illetve szerintem a fenti tájékoztatás hiányával sérül a beteg joga.

ria20 # 2012.08.26. 09:59

monalisa! Mi az,hogy tessék elfelejteni hogy az SZTK fogászat ingyenes? Szerinted miért hívják így,és nem magánrendelőnek? Ha ennyire okos vagy,akkor igazán kiírhatnád az SZTK rendelő árait is,hogy segítsd az embereket,és ne félrevezesd,ostobaságokat beszélj.Mit jelent a számlaadási kötelezettség? Igazad van,végül is nem akadályozott meg senki hogy számlát kérjek,de remélem nem fog csalódás érni ,ha tőled sem fogja kérni a NAV,hanem kapod a bírságot!

AlexKirályfi # 2012.07.22. 20:17

Mi az hogy amalgám? Te jó isten, hol élünk?
Komolyan mondjátok, hogy ez napjainkban kérdés még egyáltalán? Hát már 10 éve is azért jártunk csak fogorvoshoz, hogy cserélje ki a meglévőket fehér tömésekre.
Ugye nem csak esztétika ez, hanem csak egyszerűen nem jó az "ezüst".

Én legfőbb szakmai indoknak azt hallottam fogorvosoktól, hogy a fehérnek (persze itt is főleg a drágább típusoknak) egész más a hőtágulása, és így jóval tovább tart. Valamint nem is értik, hogyan lehet még ezüstöt betenni, hiszen az már a töméskor tudvalevő, hogy nem fog sokáig tartani, na meg egy esetleg túl hideg italra csak simán kiesik.

Akkor miért dolgozik a fogorvos tök hiába? Azaz kétszer minimum emiatt?

Érti valaki a logikát ebben? Megint hol élünk?? Most teljesen ledöbbentem, ahogy ezt olvastam.

Az esetleges mérgező vagy allergizáló hatás egy másik kérdés, ezt hagyjuk is.

monalisa1 # 2012.07.22. 19:20

Végül is megakadályozott bárki is abban hogy kérj tőle számlát?!

ria20 # 2012.07.22. 18:39

Több helyen olvastam,hogy a fogmegtartó kezelések ingyenesek. Többek között fogszakorvos is nyilatkozta.Ebbe beletartozik a gyökérkezelés ill. a fogtömések is,mindegy mivel tömi a fogat amalgám,esztétikus fehér, INGYENES! De mivel a legtöbb fogorvos szereti lehúzni a beteget,azt hazudja,hogy a fehér tömés 6000ft...én ennyit fizettem Tb-re.Természetesen erről számlát nem kaptam,és szerintem senki nem kap.Ezennel szeretném a Tisztelt NAV figyelmét felhívni a probléma megoldására,mert felháborítónak tartom ,amit a fogorvosok megengednek maguknak.!

pergenen # 2012.07.08. 08:18

Igen ezeket a fogászati fogmegtartó kezeléseket és is nagyon furcsának tartom, mert hárman 2 fő ebből 18 éven aluli, és én felnőtt,járunk a fogorvoshoz egy hónapban egyszer egy- egy fogunkat töm be a fogorvos, általában 5-6 ezer ft-ot szoktunk fizetni, fehér tömést kérünk, mivel az amalgámra, és minden fémre érzékenyek vagyunk allergiások vagyunk rá! A szomszéd városban a barátom minden héten jár TB re fogat tömetni, fehér tömést kap szép esztétikus és erős sose fizetett még egy fillért sem a tömésért!
Nagyon érdekes ez nem?!!!

Nagymedve # 2012.05.02. 05:18

Tehát még mindig ott tartunk, hogy senki nem tudja megmondani, fogmegtartó kezelésnek minősül-e az esztétikus (nem amalgám) tömés, és a gyökérkezelés, tehát így ingyenesnek kellene-e lenniük a körzeti fogorvosnál.
Egyébként nincs nagy különbség a kettő ára között, ha az amalgám mondjuk 6-7 ezer Ft, akkor a fehér 9-10 ezer. Ha tegyük fel valamiért nem ingyenes a fehér tömés, miért kellene kifizetni a teljes árat, és nem csak az ingyenes amalgámhoz viszonyított különbséget, azaz pár ezer Ft-ot? A kezelés menete ugyanaz, csak a végén a másik tömítőanyagot használja.

A másik, hogy én soha semmiféle nyugtát, vagy papírt nem kaptam a fogorvostól a kezelésért kifizetett pénzekről. Nem kellene adnia valami bizonylatot, ha pénzt vesz el? Így nyugodtan mondhatja a gyanútlan páciensnek, hogy pl. a fehér tömés nem TB támogatott, aztán szépen zsebre teszi a pénzt érte, aztán talán még regisztrálja azt is, hogy fogat tömött, és ezért még az államtól is felveszi a pénzt pluszban a kezelésért.

zoltan.kse # 2012.04.24. 16:37

A családban most tömtek fogat fehér töméssel ami ingyenes volt.Körzeti fogorvos csinálta.

C a s a b l a n c a # 2012.04.19. 13:00

A foghúzás és tömés is térítésmentes, illetve az ehhez járó érzéstelenítés is!

Érdemes előtte telefonon érdeklődni a rendelőben és konkrétan rákérdezni az árakra is.

Nagymedve # 2012.04.19. 11:39

Hatályos jogszabály, de pont a minket érdeklő dolog nincs benne részletezve, azaz hogy pontosan mi tartozik a "fogmegtartó kezelés" körébe. Ez alapján a fogorvos nyugodtan kérhet pénzt a tömésért, és a gyökérkezelésért, mondván, hogy az nem fogmegtartó kezelés?

teketorika # 2012.04.19. 10:42

T. Fórumozók !

Szeretném megtudni vajon mennyi az annyi, ha fogászatra megyek. Sehol egy betű arról, mit és mennyiért csinálnak meg. Fogmentő eljárás? Hm. Pénzmentő eljárás többnyire.
Az anyukám nem netezik, így az OEP által ajánlott dolgokat sem nézi és még sokan mások. Az előttem szólóknak igaza van, nem tudni, mit és mennyiért végeznek el mondjuk "jogosan" az orvosok pénzért.
Igenis legyen az ajtó mellett kiírva: jártam úgy, hogy a közeli ATM-ig szaladtam és vissza az orvosig...
Egyáltalán, mennyi fogam is van, mennyit kezeltek és a legfontosabb: mire használódik fel a TB ? A sok ezer :-) fogamra? nem korrekt így a dolog. Sokkal több egészséges fog jelezné a kezelések útját, ha másképp lenne. Kinek kellene lépni ez ügyben?

52mama (törölt felhasználó) # 2012.04.19. 06:39

www.oep.hu oldal.

Ellátások Magyarországon-fogászati ellátás

52mama

Nagymedve # 2012.04.19. 06:11

Ugyanilyen dilemmám volt, sajnos én sem találtam sehol konkrét jogszabályt, ahol kifejtenék, mi is az a fogmegtartó kezelés. Én ide sorolnám legalább a gyökérkezelést, de azért is fizetnem kellett a körzeti orvosomnál, ahogy az esztétikus tömésekért is. Több tízezer forintot megspórolhattam volna, ha ezek támogatottak, de csak a fogkőleszedést, és az amalgám tömést csinálta ingyen. Tényleg jó lenne, ha tiszta lenne ez a dolog, és akár köteleznék is a TB-s fogorvosokat, hogy kitegyék a falra, milyen kezelés ingyenes az oda tartozó embereknek. Gyanús, hogy így sok fogorvos zsebreteszi az emberek pénzét, plusz még az államtól is behúzza a kezelésért az adott összeget.
Miért nem lehet konkrétan megtudni, mi ingyenes, és mi nem?

Melcsusz # 2012.04.01. 17:40

T. Fórum!

Nekem is a fehér töméssel kapcsolatban lenne egy kérdésem/kérésem.
2 hete voltam fogorvosnál, betömte az egyik fogamat fehér töméssel, 4000 Ft-ot kért érte. Ő is azt mondta, hogy az amalgámos lenne ingyen. Holnap megyek még egy tömésre, utána vár még rám egy gyökérkezelés és egy tömés. Holnap ha megyek, meg szeretném kérdezni tőle, hogy ez akkor hogy is van, hogy az egyik helyen ingyen van, a másikon 4000 a harmadikon meg 10000 Ft. Ha valaki tudna nekem küldeni erről egy jogszabály linket, vagy valaki konkrétat tudna mondani, azt megköszönném, mert kerestem, de nem találtam. Igaz a fórumban valaki kirakott már egy linket, de arra azt dobja ki, hogy NOT FOUND. Én pedig semmit nem találok, ami konkrétan erre vonatkozna. Annyival lettem csak okosabb, hogy ez fogmegtartó kezelésnek minősül és ez ingyen lenne, de a fehér tömésről nme esett szó.

Köszönöm szépen!

ÜDV: Melcsusz

Putyi3 # 2012.02.27. 18:23

T. Fórum!

Hol találok listát, hogy mennyibe fájnak a fogpótlás technikai költségei?

renikee # 2011.11.02. 12:59

a körzeti fogorvosom pénzért akarja betömni fehér töméssel a fogam. a tb szolgáltatásira szerződött fogorvosnak nem ingyen kellene?ha igen akkor kérhetnék egy jogszabályt(linket ahonnan ki tudom nyomtatni) amit megmutatok neki?
köszönettel: Renikee