Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Adatvédelem, alkotmányos jogok - Privát feljegyzésekhez való hozzáférés

Sherlock # e-mail 2015.01.05. 06:19

Nagyobb az ahhoz fűződő társadalmi érdek, hogy a perben olyan bizonyítékot használjanak fel ami segíti az igazság kiderítését, mint hogy a bizonyíték kizárása miatt igazságtalan ítélet szülessen. Ez nem jelenti azt, hogy bármit fel lehetne venni; aminek semmi jelentősége a perben, azzal megvalósulhat személyiségi jogsértés.

joghallgató

Garfield79 # e-mail 2015.01.04. 23:17

És akkor ezzel mi a helyzet?
"A 2014. március 15. napjától hatályos új Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény rendelkezései értelmében Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges. Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén (új Ptk. 2:48.§).

A korábbi és az újabb törvényi szabályozás értelmében a képmás és a hangfelvétel – mint az ember külső megjelenésének ábrázolásai – a törvény védelme alatt állnak, azzal kapcsolatban bármiféle visszaélés tilos. Ez nemcsak a képmás- illetve a hangfelvétel engedély nélküli nyilvánosságra hozatal útján valósulhat meg, de – egyebek mellett – a felvétel készítésével is, ha valaki az érintett engedélye nélkül, illetéktelenül hatol be a személyiségi érdekkörbe."

lajcsó # e-mail 2015.01.04. 22:54

A szabad bizonyítás kertében a hangfelvétel is felhasználható bizonyítékként. Nem is ezzel lesz szerintem a probléma hanem a (két hétnél) gyakoribb láthatással. Nem tartom valószínűnek, hogy ennél gyakoribb kapcsolattartást megítél számodra a bíróság. (De ez csak az én véleményem.)

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Garfield79 # e-mail 2015.01.04. 21:41

Tisztelt Hozzáértők! Nem találtam meg a megfelelő topicot, ezért itt tenném fel kérdésemet. Válóperes tárgyalás keretében lefolytatott gyermekelhelyezési vita alkalmával felhasználható-e felperes és alperes között elhangzott mobiltelefonra felvett beszélgetés? Felperes a feleségem, aki mint most megtudtam, minden egyes beszélgetésünket felvett telefonnal. Képeket és videókat is rögzített, apai alkalmatlanságomat akarja ezekkel bizonyítani. Nemcsak a kettőnk közti beszélgetéseket rögzítette, hanem akár a szomszéddal beszélgetett, akár a szüleimmel, barátokkal, stb.. Azt mondta ezeket mind fel fogja használni ellenem, mert egyébként csak a kettőnk ellentmondásos állítása áll majd egymással szemben, legalább majd a bíró is tisztában lesz vele, hogy nem pakolok el magam után, és majd hallja hogy néha hogyan beszélek vele és miket mondok. Törvényes ez hogy az én tudtom és engedélyem nélkül felvesz bármit amit mondok? Felhasználhatja majd ezeket? Nem követtem el köztörvényes bűncselekményt, csak többet szeretném látni a gyerekeimet válás után mint kéthetente, ő bizonyítani akarja hogy erre alkalmatlan vagyok, mert nem pakolok el magam után... Előre is köszönöm!

Sherlock # e-mail 2014.11.13. 15:28

Biztosan meglepő a válasz, de a KLIK-nél kell kilincselni.

joghallgató

heremooka # e-mail 2014.11.13. 13:31

Üdv!

Egy osztályközösség problémájával fordulok hozzátok. Tanítónéni elért egy pontot, ami után úgy gondoljuk, tanárhiány ide-oda, sokkal jobban járunk, ha más lesz helyette.

Ami kiborította a bilit: a gyerekeket névvel ellátott, kézzel írott kérdőívre kötelezte, melyben saját magáról, a többi tanárról tett fel kérdéseket. A kérdőív után egynémely gyereket kiválasztott -nem tudni mi alapján- majd egyesével kihívott az osztályteremből és személyes kérdéseket tett fel nekik. Megtiltotta ugyanakkor, hogy erről bárkinek, így egymásnak, vagy akár nekünk, szüleiknek beszéljenek.

Sok probléma van már a tanárnővel. Kérdésem, hogy hogyan tudnánk tőle megszabadulni. Szeretnénk gyorsan és határozottan lépni. A tanári kar is mellettünk van, tulajdonképp ránk várnak... az igazgatóval együtt. Ez utóbbit nem teljesen értem. Az iskola vezetése is keresi a jogi lehetőségeket, mint mindenki, így én is. Hétfőn lesz megbeszélés, ki mire jut addig.

Tudtok segíteni?

Üdv: Heremooka

Lordné # e-mail 2014.10.29. 14:08

Semmit azon kívül,hogy anyuka milyen bunkó,lekezelő és erőszakos. Meg,hogy apuka mennyi gyerektartást kér havonta és,hogy a gyermeknek mekkora lelki sérülést okozott anyuka és a volt pasijai.

gerbera317 # e-mail 2014.10.29. 10:38

És mit tudott meg így az ügyvéd, azon kívül, hogy anyuka a bíróságon keresztül érvényesítheti a láthatás iránti igényét?

Lordné # e-mail 2014.10.28. 17:19

Anyukától elvették a lányát és apa vagyis a férjem kapta meg és mivel az anyát nem tudták felkutatni sehol felfüggesztették a láthatóságot. Most 2 év után megjelent facebookon és rámírt,hogy látni akarja a lányát és leírtam neki,hogy kezdeményezni kell a bíróságnál a láthatóságot és a gyerektartást mert fel van függesztve ideiglenesen. Erről folyt beszélgetés volt.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.28. 16:08

Az attól függ, mi célból "adta ki". No és a kiadás formája sem mindegy.

www.kbs-ugyved.hu

Lordné # e-mail 2014.10.28. 14:01

Szép napot!
Olyan kérdésem van,hogy mit tehetek ha egy illető kiadta a privát beszélgetésünket egy ügyvédnek az engedélyem nélkül?
A választ előre is köszönöm!

hunfrakk # e-mail 2011.10.05. 10:52

egyértelműen:
nem

Beus26 # e-mail 2011.10.05. 10:31

Az lenne a kérdésem,hogy a telefonomról kiment sms-eket az egyik hálozati dolgozó csak ugy vissza nézheti,és azt kiadhajta egy másik félnek? Mert azt mondják hogy ahhoz kellene a jelszó,ő viszont állitja hogy nem kell hozzá,mivel ott dolgozik a központban és hozzá férhet a privát anyagaimhoz.Mi ebből az igaz?

Krisz79 # e-mail 2008.05.13. 18:38

Sziasztok.

Bizalmas iratok megsemmisítésével kapcsolatosan

jelezném, hogy inkább a Reisswolf Budapest Kft. válasszátok. www.reisswolf.hu 06-20-383-5149 Személyes tapasztalat alapján mondom, sokkal korrektebb, biztonságosabb szolgáltatást nyujtanak.

Ha valakinek lenne kérdése irjon ide nyugodtan.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.11.20. 15:42

Hülyéskedj már! Kinek lenne joga végrehajtást elrendelni, ha a bíróságnak nem?!

www.kbs-ugyved.hu

enestis # e-mail 2007.11.20. 13:59

Mosmá' igen.
Köszönöm.
SZomorú is lettem tőle.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.11.20. 13:08

Szerintem hallottál te a bíróságnak az ilyetén hatalmáról is...

www.kbs-ugyved.hu

enestis # e-mail 2007.11.20. 12:53

Ezzel alighanem elkéstem. A kérdésem: levették a pénzt a számlámról. EZ így jogszerű? Nem védett egy bankszámla ilyen esetben? Én eddig csak az adóhatóságról tudtam ilyen hatalmat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.11.20. 11:29

Minden bizonnyal fizetési meghagyás lesz az, és nem "behajtó cég", hanem önálló bírósági végrehajtó. Hát, azt bizony célszerű komolyan venni.

www.kbs-ugyved.hu

enestis # e-mail 2007.11.20. 11:00

Szép napot!
Kérdezem, úgy van-e, hogy ha 21 ezer forint közüzemi számlatartozásom van egy általam már régen nem lakott címen, amire már a bíróság is rábólintott, és kiadta behajtó cégnek, én meg sajnos nem voltam képben, nem volt olyan levelem, amiből tudhattam volna, hogy ez már eléggé előrehaladott ügy, komolyan kéne venni, akkor ők az én bankszámlámról (Bírósági Behajtó Kamara) inkasszózhatnak?
A bank őket értesíti elébb, hogy pénz állt a házhoz? Vagy ha tartozásként terhelik a számlámat, akkor nem engem értesít, hogy ni, itt van egy cég, aki pénzt akarna, nézzem már meg, egyáltalán jogosan akarják-e ők ezt? A bank kiadhat ilyen pénzt az én számlámról?
Köszönettel
e

nefi #   2007.10.11. 11:15

Sziasztok!

Az alábbi történetet szeretném megosztani veletek, és kérlek véleményezzétek!
Tegnapi nap folyamán rejtett számról hívtak a mobilomon, ami hozzáteszem céges és titkos.Egy banktól kerestek névszerint (nem egy egyedi nevet kell elképzelni)az ügyintéző el kezdte darálni, hogy valamilyen 30 ezer ft. körüli tartozásomból sikerült-e már befizetnem valamennyit. Én megint mondtam, hogy nem én vagyok az ő embere. MAjd mondta a teljes tartozását a hölgynek. NAgyon ideges lettem mert fordított esetben én sem örülnék neki, ha más tudná az én anyagi dolgaimat....Aztán az ügyintéző heves keveredett velem( amit eleve nem lehetene, hiszen álítólag én vagyok az ügyfél)miszerint az én édesanyám xy, válaszom "nem"volt. Nem adta fel megadta a hölgy születési dátumát, lakcímét,(természetesen visszakérdezett az enyimre is, de én nem adtam ki, hiszen semmi köze hozzá)Majd jött a meghazudtolás, miszerint érdekes, egy hónapja tudtak velem beszélni, és akkor még én, én voltam.
Mondanom sem kell utána rögtön hívtam a ügyfélszolgálatot idegbetegen ( persze én azzal az ügyintézővel normálisan viselkedtem, természetesen a panaszommal nem tudnak mit kezdeni, rögzíteni, kivizsgálni)
Megjegyeztem neki, hogy egy bank, hogy tehet ilyet, szerintem ez SULLYOS ADATVÉDELEM SÉRTÉS.
Egy részt azért mert felhívnak, nem közlik, hogy rögzítik a beszélgetést, másrészt kiadják más személynek az adatait, személyes dolgait. annak ellenére, hogy én közöltem NEM AZ VAGYOK AKIT Õ KERES.

na mit szóltok ehez???

hipermala # e-mail 2007.03.01. 16:07

Biztonságos iratmegsemmisítés:
http://www.remondis-data.hu/

Kai A. Fenix # e-mail 2004.11.12. 15:54

Semmi gond, amennyiben egyébb jellegű kérdésed van, vagy bárki másnak, szívesen meghallgatom :). Hátha tudok segíteni :D.

gala # e-mail 2004.11.11. 20:20

Köszi szépen, Kai! Megfogadom a tanácsokat.

Kai A. Fenix # e-mail 2004.11.10. 17:12

Ehhez a következőt tudom ajánlani. Egyrészt nem mind1 milyen minőségű az adott víruskereső és tűzfal. Én személy szerint azt ajánlom, hogy szerezd be a Symantec álltal gyártott Norton System work 2004-es csomagot mely magában foglal egy rendszermenedzselő, egy elég jó minőségű tűzfalat, és egy víruskeresőt. Mindazonálltal ezek mellett ha nagyon fontos a biztonság, egyszerre mindenből több verziót is használj. Vírusírtóknál ajánlhatom még a Panda 2004-et (ami egyben egy tűzfalat is tartamaz aszem), Ad-Avare, Spybot nevezetűeket; tűzfalaknál a Black Ice, FireAlarm-ot (ebben nem vagyok biztos hogy jól írom) és amennyiben Windows XP rendszered van hagyd bekapcsolva az XP beépített tűzfalát. Lévén egy tűzfal se tökéletes mindegyik hagyhat nyitva kiskapukat. Minnél több fajtát használsz annál jobban véd, mert kiegészítik egymást (olyan mint ha a betörőnek 8 kerítést kéne átmásznia mire eljut az ajtóig(tűzfalak), aztán 8 fajta riasztót kéne kicseleznie (vírusírtók) hogy bejusson a házba)

A Keyloggerről annyit hogy tudomásom szerint (nem vagyok annyira ebben a témában mert elég jól védett gépem van kevés fontos információval) ez csak egy Trójai bejuttatása után tudja átmásolni, mert a Trójai tudná neki biztosítani a folyamatos átjárást a gépedre.
Valamint a gépen vannak olyan beállításoi lehetőségek (pl: jelszó megjegyzés meg hasonlók), amikről a legtöbb felhasználó nem is tud -ergo a hackernek még keylogger se kell csak megnézi ezeket a cooki-kat- ha ezeket rendesen beállítod, akkor még kevesebb esélyt adsz a hackereknek.

Röviden tömören: szerezd be a Norton Systel work 2004-et, meg ha nagyon fontos adatok akkor minimum még 1-1 progit (Vírusírtó azért fontos, mert ez szűri ki a trójaikat-ajánlom az Ad-Avare-t) állítsd át a gépedet hogy ne mentse el ezeket a jelszavakat, és ügyelj hogy ha ADSL-ed vagy kábelneted van akkor dinamikus IP címet használj, valamint ha riaszt valamelyik tűzfalad, azonnal lépj le a netről várj egy picit és jelentkezz be újra, így a dinamikus IP cím miatt teljesen más lesz a címed. (olyan mint ha a betörőnek mikor elkezdi a zárat feltörni vagy belép a házba, hirtelen eltűnne a ház és kereshetné újra a címet, hogy hova is kell betörni)