gyerektartásra kötelezhet?


kv.kata # 2018.09.06. 17:41

Üdvözletem!

Kártalanítási ügyben született egy végzés a Párom javára. A végzés jogerőre emelkedett. Lehet-e változtatni az érintett értesítése nélkül egyoldalúan ezen a végzésen? A végzés szerint a kártalanítás kifizethető semmilyen igényt, követelést nem kell kielégíteni belőle. Mire sor került volna a kifizetésre, a végrehajtó lenyúlta az egész összeget. Ez így rendben van?

Köszönöm, ha megtisztelnek válaszukkal.

Inci72 # 2018.08.26. 09:07

Köszönöm a választ azért kérdeztem mert sokan azt mondják, hogy ha fősuliba v Egyetemre megy a gyerek és betöltötte a 20at már nem kell fizetni.

gerbera317 # 2018.08.24. 20:07

A tanulmányainak befejezéséig.

Inci72 # 2018.08.24. 19:49

Szép estét!

Olyan kérdésem lenne, hogy meddig vagyok köteles gyerektartást fizetni? A nagyobbik gyerek már 20 éves és főiskolára jár.

Válaszokat előre is köszönöm

monoszkop # 2018.05.07. 05:35

Igen.

Ptk. XXI. Fejezet

A kiskorú gyermek tartása

4:213. § [A rokontartás szabályainak alkalmazása]
A szülőknek a kiskorú gyermekükkel szemben fennálló tartási kötelezettségére a rokontartás közös szabályait az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

4:214. § [A rászorultság vélelme]
A kiskorú gyermek tartásra való rászorultságát vélelmezni kell. Ez a vélelem a gyermek nagykorúságának betöltése után is - legfeljebb a huszadik életévének betöltéséig - érvényesül, ha a gyermek középfokú iskolai tanulmányokat folytat.

4:215. § [A szülő tartási kötelezettsége]
(1) A kiskorú gyermek tartására a szülő a saját szükséges tartásának korlátozásával is köteles.

Ezt a rendelkezést nem kell alkalmazni, ha a gyermek indokolt szükségleteit munkával szerzett keresménye vagy vagyonának jövedelme fedezi, vagy a gyermeknek tartásra kötelezhető más egyenesági rokona van.

(2) Ha a gyermek tartása az (1) bekezdés alapján nem biztosítható, a gyámhatóság engedélyezheti, hogy a szülők a tartás költségeinek fedezésére a gyermek vagyonának állagát - meghatározott részletekben - igénybe vegyék.

4:216. § [A gyermektartás módja]
(1) A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben teljesíti (a továbbiakban: gyermektartásdíj).
(2) A szülő akkor is kötelezhető gyermektartásdíj fizetésére, ha a gyermek az ő háztartásában él, de tartásáról nem gondoskodik.

4:217. § [A szülők megegyezése a gyermektartásról]
(1) A gyermektartásdíj mértéke és megfizetésének módja tekintetében elsősorban a szülők megállapodása irányadó.

(2) A szülők megállapodhatnak abban is, hogy a gyermekétől különélő szülő a tartási kötelezettségének megfelelő vagyontárgy vagy pénzösszeg egyszeri juttatásával tesz eleget. A megállapodás akkor érvényes, ha abban meghatározzák azt az időszakot, amelynek tartamára a juttatás a tartást fedezi, és azt a gyámhatóság vagy perbeli egyezség esetén a bíróság jóváhagyja.

(3) A (2) bekezdés szerinti megállapodás ellenére a bíróság akkor ítélhet meg tartásdíjat, ha az a körülmények előre nem látható, lényeges változása miatt a gyermek érdekében vagy valamelyik fél súlyos érdeksérelmének elhárítása miatt indokolt.

4:218. § [A gyermektartásdíj bírósági meghatározása]
(1) A gyermektartásdíjról a szülők megegyezésének hiányában a bíróság dönt.

(2) A gyermektartásdíj meghatározása során figyelembe kell venni:

  1. a gyermek indokolt szükségleteit;
  2. mindkét szülő jövedelmi viszonyait és vagyoni helyzetét;
  3. a szülők háztartásában eltartott más - saját, mostoha vagy nevelt - gyermeket és azokat a gyermekeket, akikkel szemben a szülőket tartási kötelezettség terheli;
  4. a gyermek saját jövedelmét; és
  5. a gyermeknek és rá tekintettel az őt nevelő szülőnek juttatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat.

(3) A gyermek indokolt szükségletei körébe tartoznak a megélhetéséhez, egészségügyi ellátásához, neveléséhez és taníttatásához szükséges rendszeres kiadások. Ha a gyermek érdekében olyan rendkívüli kiadás szükséges, amelynek fedezését a tartásdíj kellő előrelátás mellett sem biztosítja, a tartásra kötelezett e rendkívüli kiadás arányos részét is köteles megtéríteni.

(4) A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének tizenöt-huszonöt százalékában kell meghatározni. Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kötelezettnek a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmére figyelemmel kell lenni.

János KA # 2018.04.29. 11:03

Tisztelt Fórumozók!

Körülbelül 2 hónapja megismerkedtem egy 20 éves lánnyal,akivel azóta heti rendszerességgel találkozok és többször lefeküdtünk egymással de csak mint barátok,és teherbe esett,annak ellenére hogy rögtön másnap bevett egy esemény utáni tablettát. Most azt mondja hogy megtartja a gyereket,és hogy nincs rám szüksége ahhoz hogy felnevelje.
Az lenne a kérdésem hogy kötelezhet-e engem gyerektartás fizetésére a későbbiekben?