Autóbaleset


gerbera317 # 2018.06.07. 12:47

Nem ez volt a kérdésed, hanem az, hogy mi legyen a vallomásoddal. Ahogy írtam, fenn kell tartani.

De ha már vitatkozni akarsz
Nincs a KRESZ-ben, de úgy tanítják, és hallgatólagosan mindenki elfogadja, a hatóság és a bíróság is, hogy a közúti jelzések rangsora a következő: útburkolati jel, tábla, lámpa, rendőr. Mindegyik lerontja a rangban alatta lévő jelzés hatályát. Ebből következik, hogy ha a gyalogos piros lámpát kap, akkor az útburkolatra festett, valamint táblával is jelzett gyalogátkelő semmis. Olyankor úgy kell tekinteni, hogy ott nincs semmi, csak a gépjárműforgalom részére szolgáló úttest. Ha te egy ilyen helyen lemondasz a gyalogossal szembeni elsőbbségedről, és megállsz, az a forgalom többi résztvevőjére csak akkor kötelező, ha észlelik, miért is álltál meg. Ha nem észlelik, akkor te ott csak lassítottál, vagy valami. A terepjárós is így járt: látta, hogy lassítasz, megállsz, kérdezte magában, "mit szöszmötöl itt ez a hülye?", és a következő pillanatban féknyom nélkül elütötte a gyalogost. Nem volt köteles számítani erre, fogalmazzunk úgy, hogy olyan magatartást tanúsított, ami az adott helyzetben elvárható volt tőle (leszámítva a sebesség-túlléppést). Azt állítod, te is. Valószínűleg ez igaz is. A gyalogos pedig így járt.

A leírásod zavaros. A közlekedési helyzet még rendben van. De onnan, hogy „A tanúvallomást 3 hónapra rá tettük meg körülbelül. Most ismételten behívtak a mai napon, hogy szembesítsenek mivel mindketten azt vallottuk, hogy a belső sávban tartózkodtunk. Biztosan tudom, hogy a belső sávban tartózkodtam , mikor a hölgyet elütötték, sőt a kollégámnak is aznap leírtam és a az egyik családtagomnak is. Ellenben most újra behívtak, mivel szembesítés során az egyik vallomása hamis tanúzásnak minősül.” Ebből nem derül ki, hogy ki az a másik. Bár az előző hozzászólásban megpendítettem ezt, de úgy látom, nem jutott el a tudatodig, hogy valami nem stimmel.

Struke # 2018.06.07. 11:47

Kedves Gabera317!

Köszönöm a választ, ám nem értem, hogy akkor mit kellett volna tennem. Abban az esetben, ha én tovább megyek elütöm a gyalogost, mivel ő gyorsan gyalogolt már. Ha tovább megyek és elállom a hölgy haladási útvonalát, akkor elképzelhető, hogy a szembejövő úriember fogja elütni, vagy éppenséggel kikerülve engem ismételten elütik. Mert nyilván egy több mint 50 éves nőnek nehéz megmagyarázni, hogy figyeljen oda drága nem itt kéne átmenni. Másik lehetőség mi lett volna kiszállok és vissza zavarom, közben a 4 sávos úton saját magam is veszélybe sodrom ? Nyilván azért álltam meg mivel kereszteztem volna én is az ő útját. Továbbá, ha én megállok egy zebra előtt akkor nyilván nem fulladok le , ha már ott állok, vagy ha meg is esik ez a probléma, a mellettem lévő sávban szintén lassítania kellett volna a másik félnek is szerintem! A mellettem lévő sávban a terepjáró sem 50km/h -val haladt szerintem. Tőlem a zebra kb 20- de lehet 30 méterre volt . A gyalogos egyáltalán nem is nézett körül!

gerbera317 # 2018.06.07. 11:09

ilyen esetben mit tegyek és mi a teendő
Ha ennyire biztos vagy a dolgodban, akkor tatsd fenna a vallomásodat. Esetleg tedd hozzá, hogy te így emlékszel. Neked, mint szemtanúnak nem áll érdedben hazudni, a másiknak (feltételezem, hogy a terepjárós az) viszont igen. De még neki sem, hiszen ő a zölt jelzés hatálya alatt, szabályosan haladt, és nem tudhatta, hogy te mit töszmörögsz ott, mert lehet, hogy csak lefulladt a motor.

Egyébként hiba volt megállni úgy, hogy az elhaladásoddal egyébként nem veszélyeztetted volna az öregasszonyt. Nem azt mondom, hogy el kellett volna ütni, csak azt, hogy (nekünk) zöld jelzésnél nem tessékeljük át magunk előtt a szabálytalan gyalogost. Sőt, ezzel a gesztussal te magad sodortad veszélybe, és végül a takarásodból kilépve el is ütötték. Az elsőbbség nem játék, és az elsőbbségről való lemondás sem az.

Struke # 2018.06.07. 06:11

Tisztelt Uram!

2018.január 11.-én történt egy autóbaleset a szemem láttára, amely a következőképpen nézett ki. 4 forgalmi sávos úton a belső sávban kereszteződéshez érve piros lámpát kaptam. Szembe a gyalogosoknak fenntartott zebrán zöld jelzés volt látható. A belső sávban tartózkodtam ekkor és vártam, zöld jelzésre elindultam, majd észre vettem, hogy a tőlem balra eső járdáról egy idős hölgy lép le a zebrára, megálltam . A hölgy balról jobbra haladva sietve gyalogolt. Mikor álltam, mögöttem megkezdődött a dudálás mivel a főutat feltartottam, ekkor kitettem az elakadás jelzőt, abban a pillanatban a hölgy elkezdett szaladni. A jobboldalamról egy terepjáró szerűség nagy sebességgel elütötte a hölgyet. Mivel takarásba volt miattam. A tanúvallomást 3 hónapra rá tettük meg körülbelül. Most ismételten behívtak a mai napon, hogy szembesítsenek mivel mindketten azt vallottuk, hogy a belső sávban tartózkodtunk. Biztosan tudom, hogy a belső sávban tartózkodtam , mikor a hölgyet elütötték, sőt a kollégámnak is aznap leírtam és a az egyik családtagomnak is. Ellenben most újra behívtak, mivel szembesítés során az egyik vallomása hamis tanúzásnak minősül. A kérdésem a következő lenne, ilyen esetben mit tegyek és mi a teendő. Köszönöm segítségét előre is!