telefon tartozás help!


Sasfioka # 2007.02.12. 12:20

A végrehajtási lapra "nem kell reagálni", ha az abban foglaltak helytállóak. Ha nem azok - te esetedben pedig elég valószínű, hogy nem - akkor a végrehajtást elrendelő (a végrehajtási lapot kiállító) bíróságtól kell a végrehajtás megszüntetését vagy a végrehajtási lap visszavonását kérned. A végrehajtás megszüntetése esetén per lesz, egy tárgyalás, amelyen részt kell venned. (Illetve képviseltetni kell magad.) Ezt megteheted ügyvéd által is, megbízással. Így nem kell hazautaznod.

SF

Azon # 2007.02.11. 21:39

A probléma ott kezdődött hogy 1998-ban vagy 1999-ben (nem emlékszem pontosan) elvesztettem az írataimat és nem jelentettem be a rendőrségen mert már másnap megkerültek a postaládámba dobva.
Kis idő után kaptam a mob. szolgáltatótól számlákat (utóbb kiderült az hogy valaki 2éves szerződést kötött velük az adataimmal) a számlákkal nem foglalkoztam csak akkor mikor felszólítottak hogy fizessek vagy bíróság etc... és csak akkor mentem el a rendőrségre és utólag tettem feljelentést ismeretlen tettes ellen aki ellopta és visszaélt az írataimmal. Majd elmentem a mob.szolgáltató ügyfélszolgálatra és ott elmondtam a történteket az ügyintézőnek aki utánanézett és azt mondta hogy a mob.szolgáltató elállt a tartozástól tehát nem is kérte el az ügyintéző a rendőrségi feljelentés másolatát illetve nekem sem adott semmi hivatalos íratot erről.
Onnantól kezdve semmi levelet nem kaptam tőlük sem senkitől az ügyben egészen mostanáig mikor is jött az önnáló végrehajtó díja melyszerint fizessek majd 500ezer!! forintot (számlatartozás, kiszállási végrehajtói díj,kamatok etc)
2001től külföldön tartózkodom de ettől függetlenül semmilyen ajánlott levél vagy normál nem jött tőlük mert ha igen akkor a postás bedobta volna az értesítőt illetve a szomszédom átvette volna mint ezt is. Vagy lehet-e hogy a postás nem hagy értesítőt talán? Sajnos több infót nem tudok róla csak annyit hogy 2002-re hivatkoznak az íratban mivel a meghatalmazottszomszéd vette át ..annyit mondtak hogy több pontban részletezik a költségeket mint kiszállási díj, kamatok etc..

Eddig ezt a tanácsot kaptam egy itteni fórum tagtól "Végrehajtás megszüntetése iránti pert kell indítan, abban hivatkozni kell az elévülésre. Először a végrehajtóval kell felvenni a kapcsolatot és megnézni, hogy milyen okirat alapján hajt végre."

A kérdésem az lenne hogy jelezzem nekik azt hogy külföldön tartózkodtam/tartózkodom vagy ne? Nem-e ez a végrehajtónak kedvez?
Ugye ez a végrehajtási lap amit kaptam? Mennyi időm van erre reagálni?
Volt-e már tárgyalás és arról miért nem értesítettek??
Végigolvasva a témákat "rite csillaggal" azt írta hogy ez egy egyszerűbb "végrehajtási lap visszavonása kérelemmel" is megoldható lenne. Ha pert kell indítanom akkor gondolom ahhoz haza kell utaznom a tárgyalásra ami elég költséges dolog illetve el is bocsájthatnak az itteni intézményből ahová járok.

Előre is köszi a válaszokat.

kyrabp # 2006.06.26. 13:15

Sasfioka,
Köszönöm szépen a részletes leírást. Nagyon sokat segítettél.

Üdv. Kyra


Kyra

Sasfioka # 2006.06.24. 11:02

A végrehajtást elrendelő bírósághoz keresetet nyújtasz be végrehajtás megszüntetése iránt, okként elévülést jelölsz meg.
A keresetlevélben kéred a végrehajtás felfüggesztését is, amíg az általad indított per jogerős ítélettel le nem zárul.
Ezt a keresetlevelet a végrehajtónak is küldd el, és tájékoztasd őt is, hogy elévülési kifogást nyújtasz be a végrehajtás ellen.

Erre a bíróság a végrehajtást felfüggeszti, tájékoztatja az OTP Bankok, hogy ilyen irányú kifogás érkezett a végrehajtással kapcsolatban, az OTP válaszol, hogy mennyire "ért egyet" a keresetlevélben foglaltakkal. Ha valóban nem történt megkeresés, azaz az elévülés nem szakadt meg, akkor - ha az OTP-nek van egy kis esze - tájékoztatni fogja a bíróságot, hogy a keresetlevél alapján a dolgokat átvizsgálta és kifogásodat alaposnak találta, nem kíván részt venni a perben, és kéri a bíróságot, hogy ez alapján hozza meg ítéletét. Ha az OTP úgy gondolja, hogy az elévülést megszakította, akkor ezt hitelt érdemlően bizonyítania kell, tárgyalás mindenképp lesz. Egy biztos, ahova neked KÖTELEZÕ megjelenned (vagy képviseltetni magad), ha nem teszed meg - vagy jogos indokkal nem mented ki magad - , a pert elveszted. Ha elmész a bíró fog kérdezni, előadod a dolgokat, stb. Ha az OTP is képviselteti magát, akkor ők is elő fogják adni, hogy ők miért nem értenek egyet a keresetleveleddel.

Ehhez igazából nem kell ügyvéd, menj el panasznapon a bíróságra, diktáld jegyzőkönyvbe, és az eljárás megindul. Illetékköteles, mivel perről van szó, a perérték hat százalékát kell illetékben lerónod. (Ha jól emlékszem) Ha az OTP egyetért a keresetlevélben foglaltakkal, akkor 10%-ra mérséklik a perköltséget, a már befizetett 90%-ot az illetékhivatal fizeti vissza a részedre. Ha az OTP nem ért egyet, és a per rendes "mederben zajlik le", akkor pernyerésed esetén az OTP-t kötelezni fogják a perköltség megfizetésére.

SF

kyrabp # 2006.06.24. 08:27

monalisa1
Már megírtuk januárban, hogy letelt az 5év, és nem történt semmiféle levél, felszólítás, vagy megkeresés. Akkor ráadásul egy olyan autót foglalt le a végrehajtó, amit már rég eladtunk. Erre a levélre, jött egy végzés, amelyben a foglalást feloldották és írták, hogy az elévülésre hivatkozással végrehajatás megszüntetésére indíthatunk egy pert. De ezt sajnos elmulasztottuk akkor. És most jött egy újabb végrehajtói levél, amelyben már nem autót foglalnak, hanem cég tulajdonrészt!!!!!
Tehát arra lennék kiváncsi, hogy ezt a pert, hogy kell elindítani, vagy jobb lenne ha ügyvédhez mennénk?

(Egyébként ez egy 1994-es OTP-tartozás. )

Kyra


Kyra

Sasfioka # 2006.06.23. 16:08

Nade milyen tartozás, milyen ügyben akarsz elévülési kifogást emelni?

Azaz kaptál végrehajtható okiratot? Vagy megkeresett a végrehajtó? Vagy kaptál fizetési meghagyást? Vagy miért akarsz elévülési kifogást benyújtani?

SF

monalisa1 # 2006.06.23. 11:22

Amúgy azt a pár soros levelet a panasznaptól függetlenül is, bizonyára meg tudod írni és ajánlott-tértivevényként postán feladni. (A levél másodpéldányát magadnak tedd el.)

monalisa1 # 2006.06.23. 11:20

Megválaszolod, hogy az 5 év elévülési időre figyelemmel a tartozás elévült. Valamint hogy a tartozás fennálása teljes ideje alatt SEMMIFÉLE közbenső levelet/felszólítást nem kaptál, ami az elévülési idő "ketyegését" megszakította volna.

Ügyvéd nem kell, jelen esetben felesleges többletkiadás lenne.

Ellenben minden bíróságon heti egy nap van "panasznap", ahol szóban el lehet mondani a dolgokat., jegyzőkönyv készül, ami egyuttal beadvány is már. Ingyenes.
Vidd magaddal a régi papírokat is.

Csak iparkodj, mert a bíróság bizonyára 30 nap válaszolási határidőt adott, ha ezt elkésed az ügy jogerőre emelkedik = indul ellened a végrehajtás...

Utóbb meg már magyarázkodhatsz.

kyrabp # 2006.06.23. 09:10

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni a következő ügyben: Van egy nagyon régi tartozásunk, amit kiderítettem, hogy elévült. A bíróságnak megírtuk, és ők azt írták, hogy ők nem tudják hivatalból megszüntetni, nekünk kell kérnünk. A kérdésem az, hogy hogy lehet ezt az elévülési kigogást elindítani? Valaki leírná a menetét? Vagy ezt csak egy ügyvéd tudja megcsinálni?
Kösznöm előre is a segítséget.
Kyra


Kyra

Sasfioka # 2006.05.01. 16:06

Viszont a voda rendszerében az nyilván van tartva, hogy volt egy olyan előfizetés, amely nem lett kifizetve, hanem értékesítve lett a követelés, elévült, stb. Így a voda szerződéskötési igényedet akár meg is tagadhatja, de abban szinte biztos vagyok, hogy szerződéskötést csak úgy ajánlj fel, ha a lehető legmagasabb számlaelőleget megfizeted feléjük (ez ha jól tudom, nyolcvanezer forint, melye majd a harmadik hónaptól írnak jóvá a számládon)

SF

elobernadett # 2006.05.01. 06:48

Strandpapucs!

a követelés kezelő cég megvehette a tartozásod potom pénzért, a vodától, ezért nincsen ott a rendzerben nyilvántartva hogy tartozol.

strandpapucs # 2006.04.25. 09:23

Köszi a választ, pocak!
Annyi történt, hogy bementünk a vodához megkérdezni, hogy van-e tartozásunk (kis történettel megfűszerezve...). Azt mondták, hogy a rendszerük nem jelez vissza semmit, a régi telefonszámot már más használja, felőlük, a gép szerint, nincs semmi követelés. Felhívtuk a követeléskezelő céget, aki jelezte, hogy az aktát 2002-ben lezárták, és visszaadták a vodának....
Tehát elvileg mindenhol lezárták. Csakhogy erről nincs papír, amit lobogtatni tudnánk. Így elegendő lenne a vodától kérni egy olyan pecsétes levelet, amiben nyilatkoznak, hogy nincs követelésünk felénk??? Potom 30e forintról van szó, be is fizetnénk, de nemtudjuk kinek :)))) Tehát JOGILAG elég lenne-e, ha a voda ír egy levelete, amiben nyilatkozik arról, hogy nincs követelése? Ez elegendő lenne-e arra, ha bármikor vki zargatna minket? A vodánál egyébként azt mondták, ha 4 év alatt nem küldözgettek levelet, akkor zárolták az egészet... Csak most vennénk telket, házat stb, és nem szeretném, ha reggel vki azzal kopogtatna be, hogy csókolom, jöttem foglani .))) Köszi a választ.
Pocak, még annyit, ha nem veszed zargatásnak, és pár szóban, levél váltásban tundánk erről a végrehajtás megszüntetéséről beszélni... e-mail a sarokban (asszem). köszi

pocak # 2006.04.24. 04:21

Nagyon nagy valószínűséggel igen. De 100%-osat csak a papírok láttán lehetne mondani.
Azt javaslom, nyújtsatok be a bíróságra (a Voda székhelye szerinti illetékes bíróságra) keresetet végrehajtás megszüntetése okán.
Akkor is, ha most éppen nem zargat titeket ezzel senki. Megelőzésképpen, mert akár évek múlva is mehet a végrehajtó, amikor nem vagytok rá felkészülve, és akár rögtön foglalhat is. Amiket lefoglalna, azokat meg csak egy sokkal bonyolultabb és nehézkesebb igényperben lehetne visszakövetelni.

strandpapucs # 2006.04.21. 21:15

sziasztok! picit szeretném feléleszteni a topikot :)
végig olvastam az egész ezt a pár oldalt, és nem is tudom mit csináljunk... A történet a szokásos: barátnőm (menyasszonyom) 2001-ben nevére lett véve egy mobiltelefon (voda), az ex-e jóvoltából. A szokásos dolog, nemfizetés stb..
A "voda" átadta a követelését egy követeléskezelő rt-nek, mely küldött egy levelet a következő szöveggel:
"amennyiben a fent megjelölt összeget blalalalala nem rendezi, az ügyet peresítési ill. végrehajtási javaslattal átadjuk a Megbízónknak, aki a szükséges lépéseket soron kívül megteszi.."
Ez történt 2002.04.09-én. A barátnőm megilyedt, és befizetett a mellékelt csekken egy kissebb összeget, de nem az egészet. Ezekután semmi. Sem a követeléskezelő cég, sem a Voda, sem bírósági végrehajtó nem kereste meg... Ha jól gondolom, akkor ez elévült, nem? Mert néha nem egyértelmű a hozzászólók megfogalmazása :)))
köcike

debika # 2005.12.26. 15:23

Nem biztos, hogy ez a jó megoldás, de szívesen megpróbálnám.
Jogerős bírói végzés a tartozásról végrehajtási szakaszban ezek a tények.
Ilyen ítélet sok van az országban, de valamiért nem mindenkinél működik a behajtása. Hogyan is lehet ez? Végrehajtási szakaszban eljut egy kisebb pénzösszeg a felpereshez közben és perújrafelvétel van rögtön időt lehet vele nyerni …………sokat és ha újra értesítenek a végrehajtásról újra irány egy bíró. Ha a multiknak nem kell fizetni akkor nekem sem kell. Célozhatnék a körbetartozásra az országban.
Vagy esetleg véletlenül rossz számlaszámra küldeném az adóhivatalnak járó befizetéseket csak gyorsan fel kell venni aztán elismerni és fizetési hajlandóságot mutatni. Mondjuk havi 100 forint. Ettől még törvénytisztelő jó magyar állampolgár lehetek. Csak sűrűn tévedek vagy nem tudok számokat írni egy átutalásra. Tanítsanak meg.
Szükségem lenne még jó ötletekre.
www.pg.c2.hu fórum segítség………………………… amit nyújtani tudnék és nem kérek

debika # 2005.12.26. 12:19

Nem biztos, hogy ez a jó megoldás, de szívesen megpróbálnám.
Jogerős bírói végzés a tartozásról végrehajtási szakaszban ezek a tények.
Ilyen ítélet sok van az országban, de valamiért nem mindenkinél működik a behajtása. Hogyan is lehet ez? Végrehajtási szakaszban eljut egy kisebb pénzösszeg a felpereshez közben és perújrafelvétel van rögtön időt lehet vele nyerni …………sokat és ha újra értesítenek a végrehajtásról újra irány egy bíró. Ha a multiknak nem kell fizetni akkor nekem sem kell. Célozhatnék a körbetartozásra az országban.
Vagy esetleg véletlenül rossz számlaszámra küldeném az adóhivatalnak járó befizetéseket csak gyorsan fel kell venni aztán elismerni és fizetési hajlandóságot mutatni. Mondjuk havi 100 forint. Ettől még törvénytisztelő jó magyar állampolgár lehetek. Csak sűrűn tévedek vagy nem tudok számokat írni egy átutalásra. Tanítsanak meg.
Szükségem lenne még jó ötletekre.
www.pg.c2.hu fórum segítség………………………… amit nyújtani tudnék és nem kérek

Bihariinci # 2005.12.22. 03:39

meg ne unjatok, de ide is kerult egy kerdesem.
Az en szerelmetes exem a cegunk szekhelyen 3 telefonvonalat hasznalt.Ez tortent azt kovetoen, hogy tudtomon kivul en mar nem voltam ott !(de 2001-ben megtudtam, hogy regen nem vagyok sehol !)
Nos a telefonokat addig hasznalta, szamlafizetes nelkul, amig ki nem kotottek.MIND A HARMAT ! megprobaltak a cegetol behajtani, nem ment.Es JOTT A CSAVAR
A MONORTEL kuldott egy VEGREHAJTAST nekem.Fizessek be 400 ezer Ft tel.szamla tartozast, vagy jonnek foglalni !
Elmentem a Monortelhez es HITELTERDEMLOEN igazoltam, hogy a tajekan NEM voltam a cegnek, ahol a tartozas keletkezett.(eppen a karom varrtak vissza a korhazban!)Ugy tunt megertettek.
MA KAPTAM egy birosagi targyalasra szolo idezest telefonszamla megnem fizetese miatt
Mi a jofenet csinaljak ? Emlekeztek? minden hulyeseg miatt birosagokra jarok.Most meg ez is.
Koszi a segitseget.Remelem lesz ?

the big cat # 2005.12.05. 09:12

Ha a jogosult nem tudja bizonyítani, hogy tett kisérletet a behajtásra az utolsó ilyen kisérlet óta legalább egy évig, akkor a követelés elévült, ami azt jelenti, hogy bíróság előtt nem kényszeríthető ki.

A számla megküldése, és annak lejárata az utolsó behajtási kisérlet, utána minimum egy tértivevényes levélben átvett felszólítás kell. Ha nincs akkor bocs.

herrinderzeit # 2005.12.04. 20:31

Mit jelent az elévülés? Mitöl elévülés? Mit jelent hogy nem történt semmi? Nem kapott a vevö bizonyítottan kézhez értesítés, ez alatt értve ajánlott vagy tértivevényes küldeményt, értesítést? Vagy ha a szolgáltató bizonyítottan küldött, nem a hivatalosan bejelentett lakcímre, hanem mondjuk tartózkodási helyre (ahova a szolgáltatás volt megrendelve) tértivevényes vagy ajánlott küldeményt, de mivel ott a vevö nem tartózkodott, tehát nem kaphatta kézhez a küldeményt, akkor azzal megszakad az elévülés????

kőkorszaki # 2005.12.02. 16:36

Az elévülési idő ezekben az esetekben egy év, ha nincsennek jogszerű megszakitások.
A leveledből úgy tünik az elévülés bekövetkezett.

herrinderzeit # 2005.11.30. 12:07

Sziasztok!
Az internetes szogáltatókra is vonatkozik a Hírközlési Törvény?
HDZ

hugi04 # 2005.06.29. 12:19

Már voltunk ügyvédnél,most adtuk le neki a papirokat,hát remélem holnap valami jót fog mondani.1999. 12. 28-óta semmi nem történt.Se értesités,se számlakivonat.Most csak reménykedünk.

Sasfioka # 2005.06.29. 08:10

Ha valóban nem történt semmi 1999 óta, akkor a követelés már elévült. Nyújtsatok be elévülési kifogást. A követelt összeg - ha valóban elévült - jogilag már nem követelhető, csak ha önként teljesítesz.

SF

hugi04 # 2005.06.23. 06:50

Tegnap mi is igy jártunk!1999.ben vásárolt telefon.Azóta sem értesétés,felszólitás nem történt.A dijtartozás átment letiltásba hatalmas kamattal együtt.Hány %-ot vonnak ilyenkor?Van rá mod hogy csökkentsék a letiltás összegét?

pocak # 2005.06.23. 05:58

"Ha az elévülést megszakító eljárás során végrehajtható határozatot hoztak, az elévülést csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg."

A fizetési meghagyás végrehajtható határozatnak minősül? Ha igem, akkor az utána jövő felszólító levelek, egyenlegkimutatások nem szakítják meg az elévülést, mert nem számítanak végrehajtási cselekményeknek. Jól gondolom?