Inkasszó gyes - re és csal.pótlékra. Jogos ez?


FnéMoncsi # 2008.11.05. 19:26

Tartozásunk - mely akkor kezdődött, amikor, a férjem munkanélkülivé vált - miatt inkasszó alá helyezték a bankszámlámat. A számlára csak a gyes és a családi pótlék (4 gyermek után) jön. Az 1994. évi LIII. sz. bírósági végrehajtásokról szóló törvény kimondja, hogy ebből a gyermekeket megillető ellátásból nem lehet behajtani, csak abban az esetben, ha azt jogosulatlanul veszem fel. Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban:
1./ Ha dolgoznék a családi pótlékhoz nem nyúlhatnának, csak a nettó fizetésem 33%-át vonhatnak. A családi pótlék - ha kézbe kapom a fizetésem, vagy ha postán - tabu. Úgy érzem, itt két törvény üti a másikat. A banknál egy általam hiába keresett "banki törvényre" hivatkoznak, ami kimondja, hogy nem köteles a bank megvizsgálni, hogy milyen pénzek érkeznek a számlára. De mi van olyankor, ha utólag bejelentettem, hogy ez a két illetmény - amiből ugye törvény szerint nem lehetne levonni ezt a fajta tartozást - érkezik? Sajnos ezt a bejelentésemet figyelembe se vették.
2./ Zárolt bankszámlám egy részét megterhelték a végrehajtó kérésére. Akkor a fentmaradó részhez miért nem férhetek hozzá? Egy fillért nem tudok levenni a számlámról, holott nekem albérletet, rezsit kell fizetnem.
3./ Hogy lehet az a mai Magyarországon, hogy egy családot - ahol albérletben 4 kiskorú gyermeket nevelnek; ahol a férj nem regisztrált munkanélküli (vagyis semmilyen jövedelme nincs, kivétel a néha akadó alkalmi munka) - egy forint nélkül hagynak 35 napig? Vagyis tovább, hiszen ha a 35 nap elteltével - az inkasszó erre az időszakra lett megállapítva - még nem rendeztem a tartozásomat, újabb 35 napra zárolják a számlám.
4./ Tévedés ne essék: nem akarok kibújni a tartozás kiegyenlítése elől! Megkerestem a végrehajtót, aki közölte velem, hogy fizessek be majd 50.000,- Ft-ot (első havi részlet + végrehajtói költség), akkor feloldja az inkasszót. CSAKHOGY: hogyan is tudnám ezt megtenni, amikor a számlám zárolva van és egy fillért nem tudok levenni belőle? Nekünk csak ennyi a jövedelmünk, más pénz "nem jön a házhoz" ezen kívül.
5./ Már azt is jogtalannak tartom, hogy a nem terhelhető ellátásból (gyes+csal.pótlék) olyan tartozást vonnak, amit a fent említett törvény tilt. Az meg már egyenesen felháborító, hogy a a levonás után megmaradt pénzt sem tudom levenni!


FnéMoncsi

FnéMoncsi # 2008.11.05. 19:30

Arra szeretnék tanácsot kérni a T. fórumozóktól, hogy ha valaki megtudná nekem mondani, hogy hol találhatnám meg ezt a bizonyos "banki törvényt", kérem tájékoztasson.
Továbbá még lenne egy kérdésem: ha ezentúl postán érkezne a gyes+a családi pótlék, az vonhat-e maga után szankciókat? (Gondolok itt arra, hogy nem sértek-e ezzel valamilyen törvényt?)
Mindenki segítségét előre is köszönöm!


FnéMoncsi

sinus69 # 2008.11.05. 19:44

Ezt úgy tudod kivédeni, hogy azonnal írsz egy levelet a területileg illetékes MÁK-nak, hogy a lakcímedre folyósítsa a csp-t és a gyes-t is. Ezzel semmilyen törvényt nem sértesz meg, ezért ne aggódj, a te szíved joga eldönteni milyen formában igényled a kifizetést. Hivatalosan 30 nap az átfutási idő, de néha elhúzódik a dolog. Fontos, hogy előtte járj utána, van-e valami nyomtatványuk erre vonatkozóan, mert különben hiánypótlásra visszadobják az ügyet és ez neked rengeteg időveszteség. MÁK-kal kapcsolatban célravezetőbb a személyes ügyintézés, és ha kell nyomtatvány, akkor ott azt meg is kapod. Viszont konkrétan tudom, hogy ha fordított esetben bankszlára akarsz utaltatni, ahhoz külön nyomtatványuk van.
A fizetésedből valóban 33%-ot vonhatnak, de többes letiltás esetén 50%-ot.
A mai világban sajnos a kutyát nem érdekli, hogy miből tartod el a gyermekeidet. Ne sértődj meg, nem bántani akarlak, de esteleg a férjednek el kell(ene) mennie dolgozni, vagy neked, amelyikőtöknek jobbak az elhelyezkedési esélyei. Ezt ti tudjátok megítélni.

FnéMoncsi # 2008.11.05. 20:10

Köszi a hozzászólást, sértődés nincs! :)
Hidd el, a férjem lenne a legboldogabb, ha dolgozhatna. 4 szakmája van, de sajnos olyan helyen élünk ebben a kicsiny országban, ahol nagyon nagy a munkanélküliség. Sok a munkanélküli, kevés a munka, de ezzel párhuzamosan az alkalmi munka is. Szinte senkinek nincs munkája a környékünkön. Én pedig a 4 kicsitől nem tudok mozdulni. Ördögi kör.
Sajnos másik megyében van a MÁK, amelyhez mi tartozunk (az állandó lakcímünk ott van a szüleinknél, viszont a tartózkodási helyünk más - családi okok miatt). Én most ajánlott levélben kértem, hogy milyen címre kérem postázni a következő havi ellátásokat. Minden adatot a gyerekekről és magamról (név, szül. hely, idő; tb-azonosító) leírtam. Úgy gondolod, hogy ez nem elég? Akkor inkább gyorsan beszerzek egy nyomtatványt. Mert sajnos időm, az nincs. Nem engedhetem meg magamnak, hogy még egy havi pénz a számlára menjen.


FnéMoncsi

sinus69 # 2008.11.05. 20:23

Megértelek teljes mértékben. Nekem is 4 gyermekem van, én is gyesen vagyok, csak dolgozom mellette. Férjem is dolgozik. Mi 80 km-rel költöztünk arrébb az eredeti lakóhelyünktől (egy megyei jogú városból) a nyugati határ szélére a munka miatt. Nem olcsó a költözködés, és elég nagy rumlival is jár, de ha a család megélhetése ezen múlik, bele kell vágni. Mi abszolút nem bántuk meg, sőt...
A levél rendben van, én azt nem tudom biztosan, hogy ha lakcímre kéred a folyósítást kell-e nyomtatvány, csak feltételezem az én tapasztalatomból.

FnéMoncsi # 2008.11.06. 20:39

Sajnos nem kivitelezhető a költözködés. Párom édesanyja tolószékbe kényszerült, ezért is költöztünk erre a vidékre, hogy neki és a sogornőm segítségére legyünk. Ha lehet mondani - sajnos - ők még tőlünk is rosszabb anyagi körülmények között élnek. Úgyhogy költözködés kilőve. Én pedig még nem vállalhatok munkát, hiszen a legkisebb csemetém épphogy betöltötte az 1 évet. De az igazat megmondva, nincs is sok remény rá.
Azért holnap elmegyek a MÁK-ba, hátha mégis kell az a nyomtatvány ... Nehogy már ezen múljon!


FnéMoncsi

ppetya # 2008.11.10. 16:22

Kedves FnéMoncsi!

Az eredeti kérdésedre válaszolva:
A bank nem a gyesből és a családi pótlékból vonja le az inkasszót, hanem a bankszámládon lévő egyenlegből, aminek az eredetét nem tudja és nem is köteles megítélni. Letiltani, csak a folyósító szervnél lehet, ami jele esetben a MÁK. A mindenkori minimális nyugdíj összege felett tudnak inkasszálni, az az alatti résszel szabadon rendelkezel. Menj be a számlavezető bankfiókba és ott vedd fel a még a számládon meglévő egyenleget.
Üdv
Petya

FnéMoncsi # 2008.11.19. 22:49

Kedves Petya!
Kicsit vitába szállnék veled, holott már részben megoldódott a probléma. Azt, hogy a bank nem köteles vizsgálni a számlán lévő összeg eredetét: elismerem. Viszont, hogy nem tud utánanézni, hogy milyen jogcímen érkezik pénzt a számlára, ez már nem igaz. Igen, voltam bent a bankfiókban. Ott azt a felvilágosítást kaptam, hogy menjek el a végrehajtóhoz, és nála jelentsem be, hogy olyan összeg megy a bankszámlámra, amiből nem lehet letiltani. (Mellékesen jegyzem meg, hogy ehhez még a MÁK-nak sincs joga, hiszen nem jogalap nélkül veszem fel a családi pótlékot és a gyest.) Én fel is kerestem a végrehajtót, akit tájékoztattam a pénz eredetéről. VALAKI ITT NAGYON NAGYOT TÉVEDETT. Ugyanis a végrehajtótól azt a felvilágosítást kaptam, hogy a banknak jeleznie kellett volna felé - már mint a végrehajtó felé -, amikor a tudomásukra hoztam, hogy nem inkasszálható jövedelem érkezik a számlámra. A lényeg: a végrehajtó a kezembe nyomott egy hivatalos papírt, melyben leírta, hogy amennyiben ilyen jövedelem érkezik a számlámra, az nem inkasszálható. (Hát én is ezt hajtogattam már hetek óta!) Valamint a végrehajtó azt ígérte, hogy időközönként felülvizsgálja a bankszámlámra érkező összeg eredetét (hogyhogy eddig ezt nem tudta megtenni?), és ha mindig ez az összeg van a számlámon, nem inkasszálja azt, mivel törvényellenes. Mindegy. Ezzel a papírossal szépen besétáltam a bankfiókba, ahol valamivel több, mint a fele járandóságomat ki is kaptam. Ennyi volt az egyenlegemen. A jövőre tekintettel: van nyomtatvány a MÁK-ban, melyben kértem, hogy ezentúl postán kézbesítsék a fenti összegeket. Persze tudom, hogy sokak szemében ez megkerülése annak, hogy ne fizessem ki a tartozásomat. Lehet, hogy az ő szemszögükből így van. Én csak azt tudom erre mondani, hogy én csak annak érdekében cselekedtem így, hogy ki tudjam fizetni az albérletet, ahol élünk; ki tudjam fizetni a rezsit; és hogy megpróbáljam a maradékból valahogy eltartani a gyermekeimet. Lehet ítélkezni felettem, és az vesse rám az első követ, aki maga is nem így döntött volna: első a család és csak utána jön a tartozás rendezése.


FnéMoncsi

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.20. 07:31

Senki nem tévedett, még kicsit sem. "Szóni kő". Most szóltál. Ennyi.

Pacsek # 2008.11.24. 12:37

Kedves Olvasók!

Én ma bementem a bankba hivatkoztam a Vht. 79/A 1. 2. bekezdésére, és kértem ez alapján az fizessék ki nekem a gyerektartást, -ami ugyan nem haladta meg az öregségi nyugdíj határát- azonban egy központi e-mail váltás felodotta az inkasszót, utána kifizették. Igaz tudomásomra hozták, hogy az inkasszó alatt csak egyszer van erre lehetőségem, azt eldönthetem, hogy most, vagy még várok pénzt, és esetleg később kérem a törvény által előírt összeget. Egyébként, a banknak teljesen mindegy, hogy milyen juttatás, ha kéred a törvényben meghatározott összeget kifizeti, de csak annyit.

FnéMoncsi # 2008.11.26. 19:44

Kedves Pacsek!

Amíg a végrehajtó nem tett lépéseket, nekem még a számlámon maradó összeget sem fizették ki. Sőt! A bank tájékoztatott arról, hogyha folyamatosan inkasszózzák a számlámat (ez azt jelenti, hogy ha lejár az inkasszó, és a hitelező nem jut hozzá a követeléséhez, még aznap újra inkasszó alá helyezik a bankszámlámat), az engem megillető pénzösszeget csak akkor vehetem majd fel, ha a hitelező az egész összeget levonta a számlámról, kamatostul. Magyarul: ha ez mondjuk 10 hónap alatt tudja levonni, csak 10 hónap után vehetem fel a pénzt. Azt is csak pénztárból, mert a bankkártyám érvénytelen. Nekem ezt mondták, én is ezt mondom Nektek!


FnéMoncsi