táppénz


Sz.Márton # 2009.06.17. 14:57

Keresse meg személyesen az igazgatót, mert lehet, hogy a bürokrácia sűrű útvesztői között el sem jutott hozzá a kérése. Amennyiben személyesen sem kíván válaszolni illetve törvényesen megadni ami jár Önnek akkor kerese fel (ha van) a cégének a szakszervezeti vezetőjét, vagy a felügyeletét ellátó magasabb szevezetének illetékesét. Ha egyikkel sem rendelkezik a cég ilyen formában, illetve mindenütt elutasítják azonnal forduljon személyesen munkajogi kérdésekben jártas ügyvédhez, legalább tanácsért.

semmi # 2009.06.17. 14:49

2008.december 2-án elestem a munkahelyemen 1 hétig táppénzen voltam a vállam nagyon megütöttem.Majd munkába álltam,de a vállam továbbra is fájt.Többször kaptam az izületbe injekciót,majd UH és MR vizsgálat történt,s ez alapján 2009.március 9-én megoperálták.Már­cius 8-tól április 25-ig táppénzen voltam újból.A munkahelyem a decemberi táppénzt kifizette üzemi balesetként (100%),de a márciusit már nem s még válaszra sem „méltatott“,hogy miért.Szerintem itt jogfolytonosságról van szó.
Nem vizsgáltak ki semmit, a tanukat nem kérdezték meg.
Az orvos aki operált egyértelműen az esés következményének tartja!
A munkavédelmi képviselőnek szóltam mikor kiderült, hogy operálni kell, azt mondta nem lesz semmi baj,majd küldjem le az orvosi papírokat hozzá.Már a táppénz idején április 15-én szólt, hogy írjak az Igazgatónak, hogy járuljon hozzá, hogy fizessék ki a 100 %-os táppénzt.Ez a levél április 16-án lett elküldve, azóta nincs válasz!
Kérem aki tud segítsen!
Köszönöm

Sz.Márton # 2009.06.17. 14:47

A lényeg (ahogy helyesen idézve a szabályokat az előző fórumozó is szabályozókat említve leírta) önmaga a munkáltató nem hivogathatja csak úgy a háziorvost. A hivatalos úton pedig már, az adott válasz valóban más helyzetet jelent, mert az említett Korm. rendelet sem a munkáltatót hatalmazza fel az orvos megkereséséhez, hanem kérésére egy egészségügyi biztosításban ellenőrzési jogkörrel hivatalosan felhatalmazott szervezetet. Az extrém eset, főleg a dolgozó részéről mindig érdekes lehet a munkáltatónak egy táppénz során, ha ez időben és formájában egyáltalán valóban az..

Dödölle1 # 2009.06.17. 14:26

Sziasztok,

Nekem az lenne a kérdésem, amire SOS szeretném szakértő válaszát kapni, hogy a munkahelyemen elkérhetik- e az én háziorvosom telefon számát és a nevét, hogy kérdőre vonják, hogy meddíg szeretne táppénzen tartani, mert a munkáltatóm azt feltételezi, hogy nincs semmi bajom???Illetve köteles vagyok-e én minden héten beszámolót tartani, hogy milyen az állapotom, és tudnom kell- e nekem, mint betegnek, hogy mennyi időre írnak ki kb?-mert tőlem ilyeneket kérdeznek, bár nem értem milyen alapon, hiszen, ha tudnám, hogy mikor gyógyulok meg, valószínű nem itt dolgoznék, hanem nyitnék egy jósdát…

Köszönöm a válaszotokat.

Ja és még egy:táppénz alatt felmondhatok?Ha­tározatlan a munkaviszonyom…

-------
Válaszok:

102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet
a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről

6. §. (3) A munkáltató jogosult a betegszabadság, illetőleg a táppénz igénybevétele alatt a munkavállaló keresőképtelenségének felülvizsgálatát kezdeményezni az illetékes REP-nél.

1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről

A jogok gyakorlásának és a kötelezettségek teljesítésének
alapvető szabályai

3. § (1) A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a munkáltató, az üzemi tanács, a szakszervezet és a munkavállaló a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeinek megfelelően, kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.

(2) A munkáltató a munkavállalót, az üzemi tanácsot, illetve a szakszervezetet köteles minden olyan tényről, körülményről, illetőleg ennek változásáról tájékoztatni, amely a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából jelentős. A munkáltatót a munkavállalóval szemben ez a kötelezettség a munkaszerződés megkötését megelőző eljárás során is terheli.

(3) A (2) bekezdésben foglalt rendelkezés a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során megfelelően irányadó a munkavállaló, az üzemi tanács és a szakszervezet tekintetében is. ------
Mindezek figyelembevételével:

1. Mindkét fél köteles jóhiszeműen, egymással együttműködve eljárni.

A foglalkoztatónak lehetősége van arra, hogy a dolgozójának a keresőképtelenségének felülvizsgálatát kezdeményezze, azoban ennek megvan a módja.

A keresőképtelenséget igazoló orvost nem vonhatja felelősségre, nem kérheti számon, sőt az orvosi titoktartás miatt semmilyen tájékoztatással nem szolgálhat a munkáltatónak.

Írásban viszont fordulhat az az illetékes REP-hez, megjegyzem hogy ezen eljárás viszont illeték köteles, azaz a foglalkoztató az eljárásért fizetni köteles.

Természetesen írásban kap is választ, de csak arra vonatkozóan, hogy a dolgozó -a felülvizsgálat szerint- indokoltan keresőképtelen-e? (Az orvosi titoktartás itt is él, azaz nem mondhatja el, hogy a biztosítottnak milyen betegsége van.)

Bővebb tájékoztatásért a REP Orvosszakmai Ellenőrzési Osztályához fordulhatsz. ----------

2. Igen, elvárható a munkavállalótól, hogyha tudja mondja meg a munkáltatójának, hogy kb. mikorra várható a munkába állása.

-

Üdv. :)

Sz.Márton # 2009.06.17. 14:15

Tisztelt Szilvia7!

Amit az Ön munkahelyén a háziorvosról tudni kell az rajta van az orvosi igazoláson a háziorvos pecsétnyomóján a hiteles aláírása mellett. Amit meg a táppénz alapjául szolgáló esetről megállapított azt kötelesek tudomásul venni, ha ezzel ellentétes dolgot akarnak tenni az jogsértő és bizonyítsák be miért tennék. Nem köteles a háziorvos részükre semmilyen orvosi etikával és a beteg személyes állapotával, főleg nem a saját diagnosztikai időbeli, kritikai érzékével kapcsolatos felvilágosítást nyújtani a kiadott orvosi igazoláson kívűl. Önt ha határozatlan idejű munkaszerződés alapján foglalkoztatják, elvileg bármikor felmondhat, de a felmondási idő alatt ha arról megegyeznek mentesíthető a munkavégzés alól. Néhány dolog azért különbözőképpen függ attól, mely törvény hatálya alatt végzi a munkáját, köztisztviselő, közalkalmazott vagy egyéb munkavállaló.

Sz.M.

Szilvia7 # 2009.06.17. 13:58

Semmi,

köszi szépen a választ, még várom a további hozzászólásokat...:)

Köszi

semmi # 2009.06.17. 11:39

Szilvia7!

Általában a háziorvos mikor táppénzre vesz mondja is, hogy kb. ennyi vagy annyi idő a gyógyulás.
Legutóbb én a vállammal voltam táppénzen akkor én kérdeztem meg, mert műszakban dolgozok s hogy a beosztást készíteni lehessen.
Beszámolót szerintem nem vagy köteles tartani, viszont néha "illik" szólni, hogy mi újság van Veled.
Táppénz alatt, hogy Te felmondhatsz-e, szerintem igen, de Neked a munkahely (ha nem változott!!)nem mondhat fel addig amíg táppénzen vagy.

Szilvia7 # 2009.06.17. 09:45

Sziasztok,

Nekem az lenne a kérdésem, amire SOS szeretném szakértő válaszát kapni, hogy a munkahelyemen elkérhetik- e az én háziorvosom telefon számát és a nevét, hogy kérdőre vonják, hogy meddíg szeretne táppénzen tartani, mert a munkáltatóm azt feltételezi, hogy nincs semmi bajom???Illetve köteles vagyok-e én minden héten beszámolót tartani, hogy milyen az állapotom, és tudnom kell- e nekem, mint betegnek, hogy mennyi időre írnak ki kb?-mert tőlem ilyeneket kérdeznek, bár nem értem milyen alapon, hiszen, ha tudnám, hogy mikor gyógyulok meg, valószínű nem itt dolgoznék, hanem nyitnék egy jósdát...

Köszönöm a válaszotokat.

Ja és még egy:táppénz alatt felmondhatok?Határozatlan a munkaviszonyom...

semmi # 2009.06.16. 23:52

2008.december 2-án elestem a munkahelyemen 1 hétig táppénzen voltam a vállam nagyon megütöttem.Majd munkába álltam,de a vállam továbbra is fájt.Többször kaptam az izületbe injekciót,majd UH és MR vizsgálat történt,s ez alapján 2009.március 9-én megoperálták.Március 8-tól április 25-ig táppénzen voltam újból.A munkahelyem a decemberi táppénzt kifizette üzemi balesetként (100%),de a márciusit már nem s még válaszra sem "méltatott",hogy miért.Szerintem itt jogfolytonosságról van szó.
Nem vizsgáltak ki semmit, a tanukat nem kérdezték meg.
Az orvos aki operált egyértelműen az esés következményének tartja!
A munkavédelmi képviselőnek szóltam mikor kiderült, hogy operálni kell, azt mondta nem lesz semmi baj,majd küldjem le az orvosi papírokat hozzá.Már a táppénz idején április 15-én szólt, hogy írjak az Igazgatónak, hogy járuljon hozzá, hogy fizessék ki a 100 %-os táppénzt.Ez a levél április 16-án lett elküldve, azóta nincs válasz!
Kérem aki tud segítsen!
Köszönöm

zsuzsa 56 # 2009.06.16. 19:36

Férjem 2008 okt közepe óta táppénzen van! 2009 március elejétöl folyamatosan korházban van! Gerincdaganatos és teljesen le van bénulva deréktöl lefelé!
A háziorvos szerint a korháznak kell elinditani a leszázalékolását a korház szerint a háziorvosnak!
Férjemnek közel 40éves folyamatos munkaviszonya volt.
Tanácsot szeretnék kérni hogy mit csináljak?
Várjam meg a táppénz lejártát vagy már most kezdjem el intézni a leszázalékoltatást vagy a rokkant nyugdijaztatást?Teljesen tanácstalan vagyok hogy mi a teendő ilyenkor!
Várom tanácsukat!
Tisztelettel:ZSuzsa

Dödölle1 # 2009.06.04. 10:09
Az lenne a kérdésem hogy meddig lehet legtovább táppénzen lenni? ---------
Ez sokmindentől függ. (Pl. fennáll-e a jogviszony, 1 éven belül hány táppénzes előzmény van.... stb.)

Tekintettel arra, hogy nem adtál meg pontos adatokat az alábbi jogszabály talán segít:

1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól:

46. § (1) Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban

  1. a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át,

a biztosítási jogviszony
megszűnését követően 45 napon át;
.........................................................................

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a biztosított, ha részére külön törvény rendelkezése szerint betegszabadság jár, a 44. § a) és f) pontjában említett keresőképtelenség esetében táppénzre legkorábban a betegszabadságra való jogosultság lejártát követő naptól jogosult.

(3) Az, aki keresőképtelenségét közvetlenül megelőző egy évnél rövidebb ideig volt folyamatosan biztosított, táppénzt csak a folyamatos biztosításának megfelelő időn át kaphat.

(4) Biztosításának a tartamára tekintet nélkül jár a táppénz annak, aki

  1. tizennyolc éves kora előtt válik keresőképtelenné, vagy
  2. iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül biztosítottá válik, és keresőképtelenségéig megszakítás nélkül biztosított.

(5) Ha a biztosított a keresőképtelenség első napját közvetlenül megelőző egy éven belül már táppénzben részesült, ennek időtartamát az újabb keresőképtelenség alapján járó táppénz folyósításának időtartamába be kell számítani.

(6) Az (5) bekezdés alkalmazásában nem számít előzménynek az az idő, amely alatt a biztosított

  1. egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása,
  2. beteg gyermek ápolása,
  3. közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltás, hatósági elkülönítés vagy a járványügyi, illetőleg állat-egészségügyi zárlat

miatt részesült táppénzben.

(7) A biztosításban töltött idő akkor folyamatos, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs. A 30 napi megszakítás időtartamába nem számít be a táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély folyósításának az ideje. ------------------
Méltányosságból igénybe vehető pénzbeli ellátások 50. § (1) Az egészségbiztosítási szerv - az E. Alap éves költségvetésében meghatározott keretek között - méltányosságból akkor engedélyezheti a terhességi-gyermekágyi segélynek, a gyermekgondozási díjnak és a táppénznek a biztosított részére történő folyósítását, ha a biztosított az ahhoz szükséges biztosítási idővel nem rendelkezik. Az egészségbiztosítási szerv a biztosítási jogviszony megszűnését követő 45 napon át járó táppénz folyósítását legfeljebb 45 nappal méltányosságból meghosszabbíthatja. (2) Az egészségbiztosító méltányosságból a biztosítottat indokolt esetben segélyben részesítheti. ---------
Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és kérdéseiddel keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője, illetve egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő tájékoztatás helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.)

Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –ha teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, ha kell dolgokra visszakérdez….

Én ennyit tudtam segíteni.

Üdv.

KoZso # 2009.06.04. 09:25

Maximum 1 évig. Egy évet követően méltányossági alapon még lehet kérni a TB- től táppénzt, de ezt a háziorvosnak kell kérvényeznie, miszerint a beteg záros határidőn belül meggyógyul.

KoZso

rozália1 # 2009.06.04. 09:05

az lenne a kérdésem hogy meddig lehet legtovább táppénzen lenni?

Tomi01 # 2009.04.11. 21:33

De rosszul fogalmaztam, hisz mindkettő doktor. Elnézést kérek.

A háziorvosnak nem a gazdasági helyzetet kell orvosolnia, hanem a beteget. Egyébként nem.

Tomi01 # 2009.04.11. 21:29

A háziorvos doktor, vagy jogász?

Kiskifli # 2008.12.18. 20:06

Nandy!
Köszönöm gyors és megnyugtató válaszodat.
Kiskifli

nandy # 2008.12.18. 16:59

A táppénz alapja az előző évi átlagkereset (munkabér, jutalom stb.), mértéke: az átlagkereset 70%-a.
A veszélyeztetett terhesség lesz a táppénz indoka, ettől nem jár sem több, sem kevesebb táppénz.

A terhesség már önmagában is védelmet jelent a felmondás ellen, a táppénz rádupláz erre. Tehát két okból sem mondhatnak fel neked.

Kiskifli # 2008.12.18. 10:48

Kedves Szakértők!

Kezdő kismamaként segítségért fordulok Önökhöz. Jelenleg 8 hetes terhes vagyok, eddig problémamentes a terhességem viszont munkahelyemen elég nagy stressznek vagyok, kitéve, ügyfelezek és megesik, hogy napi 9–10 óra munkaidőt kell letöltenem, ezért nem szeretnék sokáig dolgozni a magzatom egészséges fejlődése védelmében.
A 16. hetet mindenképpen megvárom, és ha egészséges gyermeket hordok a szívem alatt, akkor ezt közölném munkáltatómmal és táppénzre szeretnék menni a szülés ideéig.

Kérdéseim:
Ha az orvos kiír, akkor mi lesz a táppénzem alapja, mekkora lesz a havi összeg, amit folyósítanak nekem (százalékban mérve) és ezt a bruttó vagy a nettó jövedelmemből számolják majd ki?
Számít-e valamit, ha az orvos veszélyeztetett terhesként vagy csak sima táppénzként ír ki, vagy ennek nincs jelentősége?
Felmondhatnak-e a táppénz alatt így, hogy kismama vagyok vagy továbbra is védettséget élvezek, és ha igen akkor meddig?

Munkaviszonyom határozatlan idejű 6 éve folyamatos, 8 órás

Segítségüket köszönöm várom a válaszokat
Kiskifli

Gitta cica # 2008.12.15. 15:47

Kedves Mbea!

Én nem vagyok jogi szakértő, csak egy ugyanolyan egyszerű ember mint Te! Először is fogadd meg "nandy" tanácsát, próbáld meg elmagyarázni a házi orvosodnak, hogy nem szimuláns vagy, hanem tényleg beteg és egyre rosszabbul érzed magad, fáj a derekad, hatásos ha azt is mondod, hogy éjszakára belázasodtál, nem tudtál aludni sem és így betegen, kialvatlanul munkaképtelen vagy, szükséged van a pihenésre, a meleg ágyban fekvésre! Ha ennek ellenére sem hajlandó táppénzbe venni a házi orvosod,akkor én azt tanácsolom válts házi orvost! Főként azért, mert ahogy írod nem szokásod táppénzeskedni és most tényleg beteg vagy és mégsem toleráns veled az orvosod. Akkor mi lesz, ha valami komolyabb bajod lesz??? Akkor sem fog veled törődni a jelenlegi házi orvosod? Ha most is elutasító lesz veled, vedd fontolóra a házi orvos váltást, ezt a lépést anno én is megtettem!
Üdv: Gitta

nandy # 2008.12.11. 09:19

Annak eldöntése, hogy munkaképes vagy-e, az orvos feladata.

Sajnos előfordul, hogy rosszul méri fel a helyzetet. Hisz egy felfázáson csak ront az, ha pl. hideg, huzatos helyen kell dolgozni.
Ezt próbáld elmondani az orvosnak is, hátha kiír táppénzre.

pilgrim # 2008.11.06. 14:39

Elnézést, de hozzá kell tennem az előzőekhez, hogy a szakorvos által kiadott kezelőlapok nem a munkáltatónak való leadás céljából, hanem az üzemorvossal való egyeztetés, megbeszélés miatt voltak ott, akit köt az orvosi titoktartás.

A főnök által elvett szakorvosi kezelőlapokban foglalt személyes és egészségügyi adatok egyértelműen annak megtekintésére fel nem hatalmazott személyek kezébe kerültek.

Senkinek nincs javaslata, mit lehet tenni, hová fordulhatna a kolléga ilyen esetben, és a jogsértés milyen következményekkel járhat azok számára, akik azt elkövették?

pilgrim # 2008.11.06. 12:27

Tisztelt Fórumozók!

Közalkalmazott kollégám késedelmesen vitte be munkahelyére a korábbi betegségéhez kapcsolódó táppénzes papírtját és az ahhoz tartozó szakorvosi kezelőlapokat. Főnökei a távollétében és a megkérdezése nélkül az asztaláról elvették mindezeket, a táppénzes papírt ügyintézés végett leadták, a kezelőlapokat elolvasták, harmadik személy részére átmenetileg átadták. Arra hivatkoztak, hogy ehhez joguk volt, mert a kolléga a leadással késett és az ilyen papír nem személyes holmi. Mi a véleményetek?