Kötelezö - e a szemétszállitás???


Szomorú örökös # 2023.07.17. 15:53

Nika001

látom, hogy mi zajlik az országban, nem szeretném ha egyszer csak elvinnék a házat a fejem felől

Többször volt már róla szó, hogy a szemétszállítás díja nem csak szimplán egy szolgáltatás díja, hanem sok helyen ez a kommunális adó megfelelője. Kötelező igénybe venned, ha van, amennyiben az ingatlanon életvitelszerűen élsz, nem mondhatod le. Ha a szabály az, hogy rendes kuka meg rá egy azonosító kell, akkor kénytelen leszel venni egy kukát és jelezni a szolgáltatónak, hogy az azonosítót helyezze el rajta, másként nem lesz szabályos. Zsákban hiába teszed ki, a kukásautó nem köteles elvinni úgy. Ha mégis megteszi, az a te szerencséd - legalábbis eddig.

gerincporblémával vagyok leszázalékolva, a kukát üresen sem fogom tologatni, a 200 méterre lévő útra, ahol megáll a kukás autó.....Tehát ha még meg is rendelném a kukát, és kifizetném a hátralékot, ezt a részét nem tudom vállalni, hogy kitolom a kukát, de akkor megint az lesz a vége, hogy ott fog maradni a szemét....

Ez az a kérdés, amit neked egyedül kell megoldanod, azaz hívsz valakit, aki segíteni fog.
Másként valóban ottmarad és nem balhézhatsz érte, mert csak a te kedvedért nem fog a házadhoz bemenni az autó.

Nika001 # 2023.07.17. 14:38

Kedves Fórumozók!
Nagyon régi a topik, nem tudom olvassa-e valaki. Remélem tud valaki tanácsot adni.

Remélem jó helyre írok, a "Kötelező-e a szemétszállítás???" topik alatt, és témában szeretnék segítséget kérni, vagy tanácsot.
2014 januárjáig, elvitték a szemetünket rendszeresen. Aztán több hétig ott maradt a zsák a ház előtt. Anyám akkor beszél az illetékesekkel, hogy kuka kell meg matrica, pedig fizettük a szemétszállítási díjat.
A lényeg, hogy azóta nem vettük igénybe a szemétszállítást, amit tudunk komposztálunk, a kevés szemetet, pedig ismerős kukájába, az ismerős engedélyével helyezzük el.
Viszont látom, hogy mi zajlik az országban, nem szeretném ha egyszer csak elvinnék a házat a fejem felől. Az én nevemen van a ház.
Ja, ami még fontos, hogy gerincporblémával vagyok leszázalékolva, a kukát üresen sem fogom tologatni, a 200 méterre lévő útra, ahol megáll a kukás autó. Tehát ha még meg is rendelném a kukát, és kifizetném a hátralékot, ezt a részét nem tudom vállalni, hogy kitolom a kukát, de akkor megint az lesz a vége, hogy ott fog maradni a szemét....

drbjozsef # 2021.02.25. 15:56

Kukamizéria,

Ha a szolgáltatóval nem vergődtél zöldágra, akkor a következő lépésnek én ezt javaslom :

http://kormanyablak.hu/…2/FOGYV00018

Lássuk a kormányhivatal mit mond.

Egyébként a Ht.2.§(34) szerint : ingatlanhasználó: az ingatlan birtokosa, tulajdonosa, vagyonkezelője, valamint a társasház és a lakásszövetkezet, aki (amely) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételére köteles és akinek (amelynek) a közszolgáltató rendelkezésére áll";"

Ez utóbbi eléggé véleményes, laikus véleményem szerint neked ez nem áll rendelkezésre azzal, hogy neked kellene elcipelned 250 méterre a szemetedet.

Kukamizéria # 2021.02.25. 09:04

Belterületnek minősül!
Az van a jegyző által kiadott igazolásban hogy " Hivatalosan igazolom hogy a... ingatlana 2013.01.01-től kimaradt a szervezett szemétszállításból, mivel a rossz útviszonyok miatt a szemétszállító gépjármű megközelíteni nem tudta és jelenleg sem tudja" Egy másik igazolás pedig arról szól hogy " a fenti tárgyban benyújtott 2020. december 7-én kelt beadványára válaszolva tájékoztatom hogy az Önkormányzat egyenlőre nem tudja biztosítani az ingatlana hulladékszállító gépjárművel történő megközelítését.E miatt valamint arra való figyelemmel, hogy a szolgáltató által megjelölt gyűjtőpont,több mint 250 méterre van az ingatlana nem minősül szervezett szemétszállításba bevont területnek a fentiek alapján Ön díjfizetésre nem kötelezhető. A leírtak alapján a mellékelt hatósági igazolás csatolásával, kérje a szolgáltatónál a díjfizetés megállapításának mellőzését"
Ezt mind elküldtem de nem vesznek róla tudomást.
Azt írják hogy 2017.10.01-2020 12.31 közötti időszakra fennáll a díjfizetési kötelezettségem, valamint különböző törvényi paragrafusokat említenek, mint a 2012.évi CLXXXV törvény 52§ 1 bekezdés:
a hulladék gazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlanhasználót terhelő díjhátralék.....adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülnek.
Felháborít, hogy az NHKV önhatalmúlag eldönti hogy én köteles vagyok fizetni mert ő teljesití a rendelkezésre állási kötelezettségét, azzal hogy az út alján kijelölt egy gyűjtőpontot, ahova én lehúzhatom a kukát útviszonyoktól függetlenül,és semmibe veszi az önkormányzat hivatalos levelét.
Ki az aki ebben az esetben eldönti hogy igénybe kell vennem a közszolgáltatást,nem az önkormányzat felelőssége ez eldönteni hogy ki köteles szerződni a szolgáltatóval?
Kihez fordulhatok jogorvoslatért? A Fogyasztóvédelemhez?
Itt állok egy csomó számlával amit be kellene fizetnem,tovább lépnem, de nem tudom hogy milyen lehetőségeim vannak még!
Segítségüket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.24. 18:34

Belterület?

Kukamizéria # 2021.02.24. 18:29

Kedves fórumolvasók! Kérem a segítségeteket a következő ügyben! Adott egy Borsod Abaúj Zemplén megyei település ahol van egy ingatlan a tulajdonomban! Amikor megvásároltam 2017-ben az önkormányzattól azt az információt kaptam hogy mivel ez a településrész ( ami ilyen pincefaluvég ahol se aszfalt se járda nincs) nincs bevonva a hulladék elszállítási övezetbe ezért nem kell kukát igényeljek. Erre 2020 őszén megtalált a hulladék elszállító szolgáltató hogy visszamenőleg fizessen ki 2017-től a hulladékelszállítási díjakat! Kértem az önkormányzattól hivatalos állásfoglalást és a jegyző megírta hogy nem vagyok kötelezhető visszamenőleg az elmaradt havidíjak kifizetésére és jelenleg sem vagyok köteles igénybe venni a szolgáltatást mivel az nem áll rendelkezésre a ház előtt. A hulladék szolgáltató azzal érvel hogy ő teljesíti a rendelkezésre állási kötelezettségét azzal hogy kb 250 méterre gyűjtőpontot jelölt ki! A bökkenő ezzel az hogy ez az ingatlantól kb 250 méterre van egy sáros aszfalt és járda nélküli úton ahol még szintkülönbség is van kellene oda vissza vonszolnom a kukát, úgy hogy ezt az utat havazás esetén még nem is takarítják. Csatoltam az önkormányzat levelét de nem érdekli őket azzal fenyegetnek hogy behajtást kezdeményeznek mert ez köztartozásnak minősül! A kérdésem az hogy van e ehhez joga? Ki dönti el hogy ki kell kötelezően igénybe vegye a hulladék elszállítást? Nem az önkormányzat kötelezhet erre? Milyen alapon számláznak ki közel 70ezer forintot visszamenőleg ha én nem is kötöttem velük szerződést és az önkormányzat szerint sem tudom igénybe venni a közszolgáltatást! Az már csak hab a tortán hogy az ingatlan lakhatatlan! Várom segítségeteket mert a szolgáltató hajthatatlan nem fogadja el az önkormányzat állásfoglalását! Előre is köszönöm a figyelmet!

Szomorú örökös # 2020.07.14. 17:50

Az Ügyfél által kért szünetelési időtartam abban az esetben haladhatja meg az egy évet, amennyiben legalább 30 nappal az 1 év lejárata előtt ezt írásban kéri és a szünetelés jogszabályi feltételei továbbra is fennállnak.

Itt alapvetően nem is ez a gond. Ha nem jelentette be hivatalosan, hogy elhagyta az országot és így él külföldön és így az adott címen bejelentett lakcíme van, akkor ne is csodálkozzon, ha elhajtja a közszolgáltató cég, mert teljesen jogosan, a jogszabály szerint teszi ezt. Azért azt senki se várja el, hogy egy ilyen cég gondolatolvasó legyen és kitalálja, hogy a tulajdonos hol is él életvitelszerűen és aszerint számlázzon neki. Ha elhagyta az országot, akkor ezt tegye meg hivatalosan, ha pedig mégis megtette, akkor meg miért is jó neki, hogy itthon ingatlana van egyáltalán?

Szomorú örökös # 2020.07.14. 14:50

Andreas68

Szeretnék érdeklődni, hogy családi ház részéről amit nem lakunk, mivel külföldön élünk kötelező e fizetnünk a szemétszállítás díjat.

A legtöbb településen a szemétszállítás egyfajta kötelező szolgáltatás, amit meg kell rendelni, ha tetszik, ha nem. Így kívánják elejét venni a sok illegálisan elhelyezett szemétnek. Szerződésnek lenni kell, viszont jó esetben lehet szüneteltetni, ha nem lakott egy ingatlan. Persze ezt igazolni kell dokumentumokkal feléjük, szimpla bemondásra nem működik.

Azonban mivel sok településen próbálnak átállni a chip-es szemétszállításra, így ha mégis kiteszik adott helyen a kukát, úgy könnyedén megbukik az illető. Ahogy az előttem szóló is írta, a helyi szemétszállító cég fogja eldönteni az ÁSZF alapján, hogy lehet-e szüneteltetni vagy nem. De ahogy a belinkelt oldalt olvastam, max. ott is csak egy évig lehet szüneteltetni, ha legalább már 60 napja nem lakott az ingatlan.

Special én kéthetente teszem ki, olyan kevés a szemét nálam, mégis minden hétre kiszámlázzák az elszállítást, mert a szerződés erre jogosítja őket fel.

drbjozsef # 2020.07.14. 10:48

A saját szolgáltatód ÁSZF-jében kell megnézni, milyen lehetőségek vannak a szolgáltatás szüneteltetésére.

Budapesten, az FKF-nél például ilyen :

https://www.fkf.hu/…ent-budapest

Andreas68 # 2020.07.14. 10:39

Szeretnék érdeklődni, hogy családi ház részéről amit nem lakunk, mivel külföldön élünk kötelező e fizetnünk a szemétszállítás díjat.
A hulladékgazdálkodási CÉG úgy tájékoztatott minket, hogy kötelező ha lakjuk, ha nem , vagyis nulla szolgáltatásért is kell fizetnünk...az Őket nem érdekli, ha nem rakunk ki semmi szemetet egész évben.

Kíváncsi lennék, hogy jogosan teszik ezt ?

Köszönettel elfogadnám a válaszotok.

Andreas

Grifid # 2020.02.28. 17:59

Szomorú örökös!
Szerintem te felejts el, mert irtózatos butaságokat firkálsz.

Szomorú örökös # 2020.02.28. 06:51

Grifid

2013 november 31-el megszűnt a zártkert,(2007. évi CXXIX törv. 1§ 7. pont) minden földterületet átminősítettek.

Amiről te írsz, az egyedül az adott ingatlan eladásakor számít valamit, máshol nem.

A zártkertek a Földforgalmi törvény hatálya alá tartoznak, értékesítésük a földekre irányadó bonyolult és hosszadalmas szabályok szerint történhet. Alkalmazni kell a törvényes elővásárlási jogok gyakorlásának Földforgalmi törvényen alapuló szabályait, annak hosszas eljárásrendjét, amely a kifüggesztési és jóváhagyási folyamat miatt akár fél évet is igénybe vehet. A szerződést különleges biztonsági okmányon kell elkészíteni.

Ergo ez nem mentesít a hulladékszállítás kötelező megrendelése alól, mert gyakorlatilag a két dolognak semmi köze egymáshoz.

De leginkább ott tévedsz, nagyot, hogy a zártkert mindig a földforgalmi törvény alá tartozik. Ugyanis ha kivonják a művelési ág alól, akkor abban a pillanatban más szabályok vonatkoznak rá. Igaz az is csak az értékesítéskor játszik bármit is.

Ha te a pároddal élsz egy közös tulajodú lakásban aminek 50-50%-ban vagytok tulajdonosai akkor szerinted jogos lenne ha bármelyik szolgáltató minden hónapban ugyanazt a számlát elküldené mind a kettőtöknek?

Ezek szerint a párod a másik tulajdonos az ingatlanon? Ja nem! Hát akkor meg miről beszélünk? Nincs itt semmilyen számlázási probléma. Két különböző személynek (tulajdonosnak) van egy-egy épülete az adott területen, amelyek nagy valószínűséggel kizárólagos használatban vannak mindkettőtök részéről és ami után külön-külön fizetitek az építményadót, ezt te magad írtad le. Nyilván ez alapján küldik a két hulladékszállítási szerződést, amit úgy fest, hogy egyedül te akarsz elkummantani. Ne fáraszd szerintem magad vele, mert reménytelen. Nem fogsz rá ügyvédet találni, aki ezt megnyerné.

Egyébként én is egy osztatlan közös tulajdonú telken épült házban lakom. Itt is van másik tulajdonos, aki a telek másik részén épített házban lakik. És lám, mindketten külön-külön rendelkezünk hulladékszállítási szerződéssel. Annyi csak a különbség, hogy itt a két rész határozottan kerítéssel el van választva, ez a tény, hogy gyakorlatilag eszmei megosztás van, sehol papíron nem szerepel, külön-külön közművel rendelkezik mindkét telekrész és mindkét félnek mindössze konkrétan az általa birtokolt négyzetméter rögzítve van mindössze a tulajdonlapon. Akkor szerinted mi is háborúzzunk, hogy csak egy szerződésünk legyen a hulladékszállításra? Dehogy teszünk ilyet, hiszen teljesen jogos a két szerződés.

Szerintem ne foglalkozz jogértelmezéssel.

Ezt inkább neked javasolnám erősen, legalábbis ebben a témában. :-)

És egyébként is kérdeztem valamit, amire jól láthatóan nem akarsz válaszolni: be van kerítve az adott terület vagy nincs?

Grifid # 2020.02.27. 18:45

A számlázási probléma megértéséhez.

Ha te a pároddal élsz egy közös tulajodú lakásban aminek 50-50%-ban vagytok tulajdonosai akkor szerinted jogos lenne ha bármelyik szolgáltató minden hónapban ugyanazt a számlát elküldené mind a kettőtöknek?

Grifid # 2020.02.27. 18:41

Szomorú örökös!
Azért mert a mezőgazdasági terület aranykorona értékkel rendelkezi és nincs kivonva művelési ág alól. 2013 november 31-el megszűnt a zártkert,(2007. évi CXXIX törv. 1§ 7. pont) minden földterületet átminősítettek. Amiről te beszélsz az a zártkert üdülő, a zártkert gyümölcsös és a zártkert szántó mezőgazdasági terület. Az önkormányzati rendeletek pedig nem módosíthatják az egyes ingatlanok földhivatali besorolását. Például Csepel ipari övezet, de az ott lakók sem gyárban laknak. Talán így megérted. Szerintem ne foglalkozz jogértelmezéssel.

Szomorú örökös # 2020.02.26. 08:51

Soraid száma messze meghaladja az értelmes, segítő szándékú hozzászólásaid számát. Koncentrálj inkább a témára, rólam meg akadj le végre! Már nem először kérem tőled! ;-)

Szomorú örökös # 2020.02.26. 07:06

Tanácsért jött és természetes hogy azt írja le ami szerinte a valóság.

Nem tanácsért jött, hanem háborúzni akar az önkormányzattal. A kettő nem ugyanaz. Tudomásul kell venni, hogy ha egy szolgáltatás igénybevétele kötelező, akkor az alól nem kibúvókat kell keresni. De ez úgy látszik, hogy eléggé jó magyar szokássá vált.

Kicsit visszavehetnél

Esetleg magad is megfogadhatnád azokat a tanácsokat, amiket másoknak osztogatsz. Irányomban pl. kifejezetten csak nagyképű lenéző stílusú hozzászólásaid jelennek meg. Ha ezeket mellőzöd, akkor „neked sem lesz attól még rosszabb”. :-)

Én leírtam, hogy a kérdezőnek nincs igaza, ehhez képest te egyből elkezdtél ellenkezni velem.
Tök felesleges időpocsékolás ez a részedről, elhagyhatod máskor is, mert bocsi, de nem érdekel! :-)

Szomorú örökös # 2020.02.26. 04:52

Lehet hogy annak használja bármily hihetetlennek is tűnhet....Nehéz volt belőled kihúzni a mellébeszélés nélkül választ

Akkor még egyszer leírom, mert képtelen vagy felfogni, megérteni. Az, hogy ő mire használja, az másodlagos. Hiába ülteti be az egészet barackfával vagy búzával, attól még az zártkerti besorolású és ha azon a területen szervezett hulladékszállítás van, akkor kötelező megrendelni-fizetni.

Szóval az okoskodás helyett mi lenne, ha végre érdemi segítséget is adnál a kérdezőknek? ;-)

Szomorú örökös # 2020.02.25. 19:26

Lehet hogy annak használja bármily hihetetlennek is tűnhet.

Hogy minek használja és hogy mi valójában, az lehet két különböző dolog.
A zártkert az zártkert, ezen nincs mit ragozni.

Szomorú örökös # 2020.02.25. 15:19

beidézte a rendelet szövegét is. Értelmezted?

Igen, elolvastam, sőt egyértelmű, hogy nem szántóföldről vagy gyümölcsfa-ültetvényről, hanem egy zártkertről beszélünk, mivel pont erre a pontra hivatkozott a kérdező:

1. § (7) Az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlanokra (a továbbiakban: zártkerti ingatlan) a termőföldre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, ha a zártkerti ingatlan - annak ingatlan-nyilvántartási adatai alapján - megfelel az e törvényben meghatározott termőföld fogalmának.

Márpedig ha zártkerti területen szervezett hulladékelszállítás van, akkor azt kötelező igénybe venni a legtöbb településen, nem létezik alóla kibúvó.

A hulladéktörvényre is hivatkozott, amelyet a jegyző említett neki, ott azon kívül, amit ő felsorolt, ott van még egy pont:

Az üdülőként nyilvántartott ingatlannal rendelkező tulajdonosok esetében az éves hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj 50%-át kell megállapítani.

Tehát leginkább én ott látom a problémát, hogy ha zártkertről és nem szántóföldről beszélünk, akkor miért is mezőgazdasági területnek nevezi a kérdező? Téged, aki bele sem olvasott az idézett törvénybe, máris simán megtévesztett.

Szóval te elolvastad és értelmezted vagy csak okoskodsz, mint ahogy szoktad?
Túl sok értelmeset még nem írtál a témához.

Szomorú örökös # 2020.02.25. 06:18

Grifid

Fontos kérdés: ez az osztatlan közös tulajdonú terület be van kerítve?

Szomorú örökös # 2020.02.25. 06:08

Grifid

ha már válaszolsz akkor értelmezve olvasd el a leírtakat

Nem bántasz, de te is próbáld meg elfogadni, hogy ők a törvény szerint járnak el. 18 nm-es épületet egyébként is eléggé nehéz szerszámos kamraként értelmezni. Ha kisebbel is beérnéd, lehet most nem kötözködnének. Nincs olyan lehetőség egy kommunális szolgáltatással rendelkező területen, hogy „majd én otthon elintézem a szemetemet, nem kell, hogy elszállítsák tőlem”.

Grifid # 2020.02.25. 05:59

Szomorú örökös!

Nem akarlak bántani de, ha már válaszolsz akkor értelmezve olvasd el a leírtakat.

Szomorú örökös # 2020.02.25. 05:23

Ami alkalmas az attól még nem feltétlen arra használt.

Anno tudok egy rendőrt itt a közelben egy másik helységben, aki úgy kapott használatba vételi engedélyt a nyaralójára, hogy azt „kapatároló” néven nevezték a hivatalos dokumentumon. Mindezt úgy, hogy még egy fürdőmedencét is építettek mellé az udvaron, ráadásul egy, az alagsorban elhelyezett vegyes tüzelésű kazánnal lehetett fűteni. De ettől még az nyaralónak épült, gyakorlatilag az is volt és maradt mind a mai napig.

Szomorú örökös # 2020.02.25. 04:48

Grifid

A közszolgáltatóval sem megyünk semmire mert ők is az önkormányzat által leadott lista szerint kötelesek számlázni, az NHKV sem tehet semmit mert ők nem bírálhatják felül a közszolgáltatót csak számláznak.

Valahol azt kell megérteni, hogy a szemétszállítás a legtöbb településen nem egy szabadon választható szolgáltatás, hanem egyfajta kommunális adóként kezelik és kötelező igénybe venni még akkor is, ha az illető tulajdonos nem tesz ki soha elszállítandó szemetet. Ergo nem úgy működik, mint egy étterem, hogy ha bemegyek és ott eszek, akkor igénybe veszem, ha pedig nem, akkor nem. Vagy akár egy futárszolgálat, hogy ha megrendelem őket, akkor ők szolgáltatóvá válnak számomra, ha pedig hónom alá csapom a csomagot, akkor nem. Felesleges velük vitatkozni! Félő, hogy abban a régióban még az épület méretének csökkentése sem vezetne eredményre.

Special én is kb. kéthetente teszek ki egy kukányi háztartási szemetet, mégis heti egy szállítást ki fognak számlázni mindig nekem a törvény alapján és ez így működik mindenhol, azaz jogosan járnak el így. Lehetne kisebb kukára fizetnem a szemétszállítást bizonyos feltételek mellett, viszont amikor viszont sok szemét van, akkor meg jó, hogy normál 110 literes kukám van. És bizony ezt időnként ellenőrzik is, egyszóval meg lehet csúnyán bukni vele, a büntetés meg nem éri meg.

Max. egy állandó lakhatás céljára szolgáló lakóingatlan esetében szüneteltetni lehet a szolgáltatást, ha érdemileg tudja az illető bizonyítani, hogy átmenetileg nem lakik senki benne, de mivel nagy valószínűséggel a kérdéses ingatlan zártkertként van kezelve, így ez az út sem járható szerintem.

Grifid # 2020.02.24. 08:44

Üdvözletem!

A probléma a következő:
Az adott ingatlan osztatlan közös tulajdonban van. A 2007.évi CXXIX. törvény 1§ 7. pontja alapján mezőgazdasági területnek minősül, lakatlan és nincs kivonva művelési ág alól. Van rajta 2db 18 négyzetméteres szerszámos kamra.
Az önkormányzat nem hajlandó kivenni a szolgáltatás igénybevételére kötelezett listából azzal indokolva, hogy a hulladéktörvény 2§ 21. pontjában szerepel a "pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben". A jegyző röhögve közölte, hogy ők ezt úgy értelmezik hogy amennyiben bármilyen felépítmény van az ingatlanon és abban elfér egy asztal és egy szék, az pihenésre alkalmas és kötelező a szemétszállítás igénybevétele.
A közszolgáltatóval sem megyünk semmire mert ők is az önkormányzat által leadott lista szerint kötelesek számlázni, az NHKV sem tehet semmit mert ők nem bírálhatják felül a közszolgáltatót csak számláznak.
Ráadásul mivel az ingatlanon 2 szerszámos kamra van ami után építmény adót kell fizetni az önkormányzatnak, a közszolgáltatóval egyazon időszakra egy ingatlanra 2 számlát küldetnek, mert 2 különböző személy fizeti az építményadót.

Mit lehet tenni? Vagy tud valaki ügyvédet aki beleáll az ügybe? Mert már 2017-óta tart a hivatali packázás.