Gyermektartás díj nem fizetése


ciluka # 2009.02.13. 14:18

Segítséget szeretnék kérni, hogy mit tehetek akkor, ha az apa több éven át nem fizet gyermektartási díjat. Bírósági végzés megvolt, már mindenhol megtettem a feljelentést ahol lehetett de semmit nem csinál senki. Az állami megelőlegezést pedig nem tudom, hogy hol kell kérni. Kérem segítsen valaki hogy ami jár a gyermekeimnek azt megkaphassák. Előre is köszönöm! Ciluka

Tordesillas # 2009.02.14. 18:14
  1. Rendőrségen apa feljelentése tartás elmulasztása miatt.
  2. A gyermektartásdíjat megállapító bíróságnak levél és kérni kell a bírósági végrehajtást az elmaradt tartásdíjra és annak törvényes kamata iránt. Ebben tudnak segíteni a bíróságon is, bemész amikor panasznap van, ott meghallgat egy bíró vagy bírósági titkár megadja neked a szüksges felvilágosítást és segít a kérelmet is elkészíteni elmondva, hogy mi kell hozzá.
  3. Ha a bírósági végrehajtói végrehajtás eredménytelen, akkor a végrehajtói jegyzőkönyvvel, a jogerős bírósági ígérettel, személyi okmányaiddal, a gyermek születési anyakönyvi kivonatával el kell menni a lakóhelyed szerinti városi gyámhivatalba, ahol kérnek majd jövedelemigazolást, vagyonnyilatkozatot is, és ha megfelel a feltételeknek, akkor megelőlegezik a gyermektartásdíjat legfeljebb 3 évre az állam kontójára, amit majd az apán próbálnak adók módjára behajtani.

3 év letelte után, ha továbbra is megfelelsz a feltételeknek, akkor megint legfeljebb 3 évre megelőlegezik, ha az is letelik, utána többet már nem fogják újra megelőlegezni.

Lilla 26 # 2009.02.23. 19:16

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Érdeklődni szeretnék, hogy férjem beadott volt élettársa ellen gyerektartást illetve gyerekelhelyezési pert indított.Meg se jelent a tárgyaláson a volt élettárs.Illetve még nem kaptuk meg a jogerőre emelkedett határozatot pedig jan 12én volt a tárgyalás. Az érdekelne, hogy ha nem dolgozik a volt élettársa akkor is megelőlegezi e az állam 10 hónapra visszamenőleg a gyerektartást?
Lenne még egy kérdésem! Az okirathamisítás szerepel e az erkölcsi bizonyítványban?Illetve mi kerül bele az erkölcsi bizonyítványba konkrétabban? Munkához kell a bizonyítvány.
Segítségét előre is köszönöm!Várom mihamarabbi válaszát!
Tisztelettel és köszönettel: M. Lilla

Lilla 26 # 2009.02.24. 07:04

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Ha lehetséges az email cimemre küldje el a választ!lilla0809@freemail.hu előre is köszönöm.
Tisztelettel: M.Lilla

aranyeső # 2009.03.18. 18:25

Szia!
Segítségedet szeretném kérni!
Gyermektartás munkahelyi lefogással történik.Amit utal a cég,de sajnos ez nem a bírósági végzésben szereplő dátummal ami minden hó 5-ke lenne. Amit nemis tartok jogosnak,de a cég azzal indokolta hogy ők nemtudják megelőlegezni­.Mindegy,mert ezen már túl vagyok,jött amikor küldik.De mikor már 12-től 21-ig is várnom kellrá illetve betelefonálni,azért ez túlzásnak tartom.
De a fő ok amiért a segítségedet kérném!
Eddig késve,de most már egyáltalán nem jött még a gyermektartás. 2009.01.21-kén kaptam utoljára!
Persze hívtam a céget szinte napi rendszerességgel,és azt mondták üres a kassza.És csak hitegettek majd ekkor-majd akkor.Most ott tartunk hogy állításuk szerint már a bankban van,mert onnan már számfejtették.Na ez volt most utólag a legfrissebb valamire való információm március.9-kén.Azóta nem érkezett meg.Mindig mondják még2–3-nap és megkapom a bank vacilál valamit.Már a főnökkel is beszéltem párszor.Telefonon újabban leráznak.Hogy utána néznek a bankban és vissza hívnak ami a mai napig nem történt meg.És már a mostaninak is bőven itt kellene lennie.Azt mondták az irodán telefonon hogy két havi van utalva.Csak ki a … tudja mikor ér ide.
Ön szerint mit tudnék tenni???Most nem hívtam őket két napja,várom hogy jelentkezzenek!de semmi!
Várom mielöbbi válaszát.
Tisztelettel: aranyeső

Grád András # 2009.03.18. 19:49

Kedves Aranyeső!

Minthogy a munkáltató jogszabálynál fogva készfizető kezes a gyermektartásdíj tekintetében, egyszerűen végrehajtást kell kérni. Aztán amikor a végrehajtó foglalja náluk a számítógépeket, majd neki magyarázzák el, hogy üres a kassza! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

aranyeső # 2009.03.18. 20:32

Köszönöm gyors válaszod!
Akkor a cég ellen kell a végre hajtást kérnem ugye? Mivel ez nem az apuka hibája.
És ezt hol kell inditanom,illetve nekem ez kerül e bármilyen költségembe?

Grád András # 2009.03.18. 20:39

Kedves Aranyeső!

A legegyszerűbb, ha bemegy a lakhelye szerinti bíróság panaszirodájára félfogadási időben, és ott egy amúgy jobb sorsra érdemes, elgyötört bírósági fogalmazó ingyen kitölti Önnek a végrehajtási lapot. Ha a vagyoni-jövedelmi viszonyai alapján költségmentességre jogosult, ami valószínűnek látszik a levele alapján, megúszhatja illeték és más költségek nélkül. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

aranyeső # 2009.03.18. 21:17

És nemkell várnom a 3-hónapot? Ezt hamarabb is beadhatom? És akkor mivan ha időközben megérkezik az utalás?
Igen,sajnos jogosúlt vagyok a költségmentességre a jövedelem alapján.Ezért is kérdeztem a költségét.

Grád András # 2009.03.18. 22:25

Ha érkezik pénz, miközben folyik a végrehajtás, Önnek, mint végrehajtást kérőnek a kötelessége bejelenteni a végrehajtónál a követelés lecsökkenését, de ne feledje, hogy a befolyó összeget először a végrehajtási költségekre, majd a kamatokra és csak utoljára a tényleges hátralék csökkentésére kell elszámolni.


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

lana west # 2009.04.18. 18:01

Kedves Ügyvéd Úr!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, gyermekem apja sosem fizetett gyermektartást, határozat van... most töltöm ki a végrehajtási lapot. Az lenne a kérdésem, hogy a végrehajtás (kb. 800.000 Ft ról van szó) milyen költségekkel terhel engem? Ezt előre kell fizetni vagy a már behajtott összegből vonják le? Illetve van itt néhány dolog:
költségmentesség, illetékmentesség, illetékfeljegyzési jog, illetékátalány fizetési jog. illetve hogy az ügy tárgyi költségmentes e vagy sem. Sajnos nem vagyok ezekben jártas, így fogalmam sincs, hogy melyik illene rám.

Köszönöm szépen a választ!
Üdvözlettel:
Lana

ObudaFan # 2009.04.19. 10:19

Téged nem fog költség terhelni, de 800e Ft-ról csak akkor lehet szó, ha havi 133.000 Ft a gyermektartás, mert a 6 hónapnál régebben lejárt részletek nem hajthatóak végre.

Cary # 2009.09.09. 14:58

T. Jogi Fórum!

Kislányom 5 éves. Egyedül nevelem. 2007. október 16-ig édesapjának meg kellett volna fizetnie 795.000,- forint elmaradt gyermektartásdíjat, amit a Legfelsőbb Bíróság is helyben hagyott. A havonta megítélt gyermektartás díjat (35.000,-) úgy-ahogy fizeti, hogy véletlenül se tudjam megkérni az Államtól a megelőlegezést. 10-15 ezer forintokat fizetget. A végrehajtás nem járt eredménnyel. Mit tudok ebben az esetben tenni, mert már fennáll a veszélye, hogy kikapcsolják a villanyunkat, gázunkat. A hitelre vásárolt mosógépet pedig szintén veszély fenyegeti. Az édesapa vállalkozó, természetesen átíratott mindent más nevére.
Teljesen kétségbe vagyok esve, hogy valaki él, mint Marci Hevesen mi pedig lassan otthon nélkül maradunk.

Segítségüket előre is köszönöm:

Cary

Monika82 # 2009.09.21. 07:28

Tisztelt Jogi Fórum!

Nekem olyan problémám van hogy az exem nem fizet gyermektartást. A jelenlegi elmaradása 700.000ft. Ami havonta 13000-13000ft lenne mivel ikrek. Már beszéltem az exemmel hogy ha 5000 v 10000ft ot tudna fizetni az már haladás volna. De ő kijelentette hogy nem megy el dolgozni csak hogy ne keljen gyermektartást fizetnie. Már végrehajtónál van az ügy. Amikor megkapta a felszólítást a végrehajtótól akkor azonnal felhívott hogy milyen jogon tettem őt végrehajtóhoz miért nem lehetett volna megbeszélni. Azt tudom hogy nem tudnak rajta mit behajtani mivel nincs jövedelme,ingatlana és vagyontárgyai sem. De a gyermek kapcsolattartást követeli és ha valami nem tetszik neki azonnal megy a gyámhivatalhoz és a család védelmisekhez. A kérdésem az volna hogy, mikor lehet megelőlegezést kérni az államtól és hogy ha feljelentem a rendőrségen érek e el valamit, mit csinálnak olyankor a rendőrségen? Akkor ha őt leültetik akkor kapok e olyankor pénzt?

Előre is köszönöm a választ!

ildi12 # 2010.02.24. 05:55

Tisztelt fórum˘! nagy gondom van és segitséget szeretnék kérni abban az ügyben hogy lassan két éve megy volt élettársammal a gyermektartás per ugyanis bármikor tárgyalás van abban a hónapban felad valami összeget de utána újra nem fizet. Jelenleg 150000 ftal tartozik és végrehajtónál van az ügy mivel feketén dolgozik és nincsen semmi vagyontárgya igy a volt feleségének a házát akarják elárverezni mert a ház fele a volt élettársamé. Viszont a végrehajtó közölte volt már egy árverés de az sikertelen volt lesz még egy de ha az is sikertelen lesz akkor hat hónapra felfüggeszti az ügyet. A gyámhatóságon is voltam de ott csak azt hajtják majd ha fél évet egyfolytában nem fizet akkor tudnak lépni addig nem viszont a volt párom annyira agyafúrt hogy ő ezt tudhatja és 5 havonta ad fel valamit csak hogy ne jöjjön össze a fél év és beadhassam a gyámügy felé majd újabb 5 hónapig semmi valaki segitsen mert egyedül nevelek két gyermeket és bizony srükségem lenne a pénzre. Köszönettel

ildi12 # 2010.02.24. 08:04

Még annyit szeretnék kérdezni mit tehetek ha egy ügyvéd azt is tanácsolta jelentsem fel de akkor honnan lesz pénzem? És tudom nem sok az a 150 ezer forint de sehol sem kapok konkrét választ szinte mindenhonnan várással elküldenek mig rájuk nem boritom az asztalt mert ebbl is az látszik hogy mégsem az anya mellett van a törvény hanem az apát védi. Sőt ami nevetséges az hogy évente ha behajtáshoz fordulok állandóan kijönnek és felmérik hogy jogosan kérem e a gyermektartásdijfizetést. Még engem ellenőriznek. De miért?

anita1949 # 2010.03.17. 12:52

Tisztelt forum.En szlovakiabol irok.Mar idestova 5 pereskedek a volt elettarsammal gyermektartas vegett.Nem sokat itelt meg a szlovak birosag gyermektartasra,a ket gyermekre 13000ft-ot.Mar fejelentettem a rendorsegen is,onnan eljutott az ugyeszhez,s most a birosagon tartunk.A mostani birosagon a biro lezarta az ugyet ugy hogy az illetonek tartoznak x osszeggel s juniusig haladekot adoot neki.Mar 875000ft nal tartunk amit kikene fizetnie.Studom hogy nemfog fizetni hisz nemdolgozik.
AKERDESEM AZ LENNE HOGY EZ UGYBEN MIT TUDOK TENNI HOGY A GYERMEKEIM MEGKAPJAK AZT A PENZ AMI JARNEKIK.hOGY ESETLEG IJENKOR AZ ALLAM KI-E FIZETTI AZ ELMARADOTT OSSZEGET.
ELORE IS KOSZONOM A VALASZAK.

pazs # 2010.03.17. 13:19

Anita1949: hol volt a per, Magyarországon? És a gyermek, az anya vagy az apa magyar állampolgár?

Zs79 # 2010.05.08. 12:26

Üdvözletem!
Olyan kérdéssel fordulnék a fórumhoz, hogy lehet e valamilyen következménye annakk, ha előre bejelentett okok miatt egy hónapot kések a gyerektartással?
Sajnos a munkahelyemen elszámolták a béremet és a következő hónapban utalják a most ki nem utalt felmaradt részt. Ezt én előre jeleztem a gyermek anyjának. Eddig minden hónapban rendesen fizettem, annak ellenére, hogy ő vagy nem engedte látni a gyermekünket, vagy ha igen akkor csak fél órára. 100 km-re lakunk egymástól, ráadásul én Magyarországon mint magyar állampolgár, Ők Szlovákiában mint szlovák állampolgárok.
Most hogy nem saját hibám miatt egy hónap kimaradna , amit persze a következő havival egyben adnék neki, azzal fenyeget hogy feljelent.

Kérem mihamarabbi válaszukat mert egyenlőre tétlen vagyok.
Előre is köszönöm: Egy apa.

monalisa1 # 2010.05.08. 16:30

Mivel a t.díjat a munkahely vonja a fizetésedből, ő a felelős a téves/késedelmes kifizetésért., neked ez nem róható fel.

Egyébként az anya akkor sem korlátozhatja a láthatást/kapcsolattartást ha a t.díj netán több hónapra elmaradna vagy egyáltalán se...

A kettő egymástól teljesen különálló, panasszal fordulhatsz a gyermek lakhelye szerint gyámhatósághoz.

Remélve kettőtök közt részletesen le van szabályozva -és papírra is fektetve- milyen gyakorisággal láthatod a kislányodat, vagyis mennyit lehet csak veled.

A gyámhatósággal szükség esetén e-mailban is fel tudod venni a kapcsolatot.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.05.08. 16:32

Ha a gyermek kisfiu lenne, akkor bocs, elírtam...

Zs79 # 2010.05.08. 16:40

Nem vonva van a fizetésből hanem én utalom minden hónapban... Így?

monalisa1 # 2010.05.08. 17:00

Szerezz be pár soros igazolást a munkahelytől, hogy a hibát ők követték el.

Amúgy 1 havi késedelemből nem kéne az ex-nek balhét csínálni, te egy rendesen fizető apuka vagy.

ml.

Zs79 # 2010.05.08. 17:10

Nem kéne de ő ilyen. Csak azt nem tudom hogy tud ha akar, vagy csak ijesztgetés lehet?

monalisa1 # 2010.05.08. 17:29

Ha akar gáncsoskodhat, de ezzel jogot sért. Alaptermészet kérdése...