Artisjus kérdések


websas # 2009.09.11. 16:25

Továbbra is áll a kérdésem:

Szerényen hajlott orrívű honfitársaink miért nem probálnak esetleg munkából jövedelemre szert tenni ?
(egyébként abból is lehet, csak dolgozni kell érte)

websas

knorbi # 2009.09.11. 14:29

Sziasztok,

nyáron a szülőfalumban adtunk saját zenekarral ingyenes koncertet. 2 hivatalosan megjelent lemezünkről és a készülő lemezről játszottunk számokat.

3 hónappal a rendezvény után a szüleim címére kaptam az artisjus-tól egy levelet, hogy mint szervező nyilatkozzak miket játszottunk, mettől, meddig stb.

Van valami köze az artisjus-nak ahhoz, hogy saját számokat játszunk ingyen közönség előtt? Ugye nem kell fizetnünk nekik? A lemez kiadáskor már úgyis lenyúltak minket...

üdv
norb

websas # 2009.04.16. 14:15

Szóval:

Még mindíg nem tudom mi jogosítja fel az Artijustot, hogy megyanusítson, hogy jogvédett bármit töltök az adathordozóra és ezért díjat szedjen aminek kb.10%-a a "művészeké" a többi az Ő működési költségük. Mi van a már nem jogdíj köteles müvekkel? (Mozart, Bach, stb.)
Szerintem ez egy egyértelmű jogtalan lenyúlás ilyenre szokta volt mondani herr Kohn:"ügyes".

websas

efi99 # 2009.04.16. 11:47

ObudaFan
"Ahogy megmondod, hogy hogyan lehet gazdaságosan és az adatvédelmi szabályok betartásával ellenőrizni azt, hogy a már eladott adathordozókra később pontosan milyen jogvédett tartalmak kerülnek,"

Ez nem az én problémám, hanem az övék. Ne tegyék az enyémmé.

"Ha megfizetted az üres adathordozóért a jogdíjat, akkor zeneművet, filmet, szöveges művet, stb. másolhatsz rá"

  1. Akkor is másolhatsz, ha nem fizetted meg pl Szlovákiából hozattad. A zeneszerző ugyanúgy elesik a pénztől, mégis törvényes. Logikus, nem.
  2. És ha winyóra másolom?
  3. Az mennyire életszerű, hogy én az XD kártyámról, ami fényképezőbe való, 2 órás DVD-filmet nézek és tárolok? Ha már egyszer abból indulnak ki, hogy mi a gyakorlat szerintük.

Azt is megindokolhatnád, hogy 1 (nagyjából megegyező kapacitású) pendrive-ra miért kell kb 10* -es sarcot fizetni, mint egy DVD-re?

ObudaFan # 2009.04.16. 11:19

websas

Amennyire én látom, zeneművekre egyáltalán nincs hatékony védelem jelenleg. Az artisjus pedig nem a szoftverfejlesztők közös jogkezelő szervezete, mert a szoftverfejlesztőknek nincs közös jogkezelő szervezete.

norcsi123

Ha megfizetted az üres adathordozóért a jogdíjat, akkor zeneművet, filmet, szöveges művet, stb. másolhatsz rá. Szoftvert nem, mert a díj arra nem vonatkozik, pont azért, mert az hatékonyabban védhető.

norcsi123 # 2009.04.16. 11:01

Sziasztok!

Csak azt nem értem ha az adathordozók megvásárlásakor megfizetjük a jogdíjat, akkor miért számít illegálisnak utánna is a film,zene vagy akármi ami rákerül... Hiszen az árával együtt kifizetjük a jogdíjat is....

websas # 2009.04.16. 10:36

Szia ObudaFan!

Úgy gondolom: aki szeretné szerzői jogait védeni tegye meg. Számtalan példa van az adatvédelemre, (Complex jogi adattár, Banki műveletek, Porno oldalak sms-ben fizetett letöltése, stb.) visszakanyarodva: Azért az furcsa lenne ha vásárolok egy konyhakést előtte le kellene ülnöm egy évet mert végülis a szomszédomat is leszúrhatnám vele.

websas

ObudaFan # 2009.04.16. 09:58

Ahogy megmondod, hogy hogyan lehet gazdaságosan és az adatvédelmi szabályok betartásával ellenőrizni azt, hogy a már eladott adathordozókra később pontosan milyen jogvédett tartalmak kerülnek, a jogalkotó egészen biztosan hajlani fog a jogszabály módosítására. Addig aligha.

websas # 2009.04.16. 09:03

Mától szépen drágulnak az üres adathordozók árai.

Az Artisjus-nak köszönhetően, akik valószínűsítik a felhasználást, és díjat szednek. Nem világos minő felhatalmazás alapján jogosultak adószerüen bevételt szedni. Én speciel Fekete Pákó "művészetét" nem akarom támogatni. És még sokan vannak akik inkább "akusztikai környezet szennyezők" és inkább büntetni semhogy támogatni kellene Őket. Sok cég, család, stb. adataik mentésére, programozók a saját előállítású termékeikhez használják az adathordozókat, mi a fene köze van ehhez az Artisjust-nak.(esetleg munkából is meglehetne élni). Van e lehetőség ezt az éhenkórász társaságot visszaterelni a saját helyére ?

websas