gondnokság alá helyezés


Ciposevi # 2009.09.07. 07:30

Azzal a kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni,hogy a kertes társasházunkban lakik egy idős asszony,aki rendszeresen feljelenti valamelyik szomszédot,de a bíróság ezeket a feljelentéseket folyamatosan ejti,mivel alaptalanok és bizonyítékai nincsenek.Nekünk ezzel kellemetlenséget okoz,mivel hol a rendőrségre,hol a bíróságra járunk.Arra gondoltunk,gondnokság alá helyeztetnénk,mert most már úgy érezzük,hogy beszámíthatatlan.Minap is ki kellett hívni a rendőrséget,mert ránk akarta gyújtani a házat.Megtehetjük-e ezt a lépést,vagy van-e valamilyen megoldás?

guba # 2009.09.07. 18:46

Gondnokság alá helyezési pert, a gondnokság alá helyezendő személy házastársa, egyenesági rokona, testvére, gyámhatóság és az ügyész kezdeményezhet.

Katakomba # 2009.09.07. 19:05

Ciposevi!

Pert valóban csak az eggyel előttem szóló által írtak indíthatnak, azonban Ti tehettek bejelentést a gyámhivatalnál, ahol hivatalból indul ilyen esetben az eljárás. Ha ugyanis a gondnokság alá helyezés indokoltnak látszik, a gyámhivatal rendelhet ideiglenes gondnokot és megindítja a pert. Az ideiglenes gondnok azonban már addig is tud intézkedni.

momentán # 2009.09.07. 21:06

Tisztelt Fórumozók!
Egy ismerősömnek szeretnék segíteni, akinek az édesanyja paranoid tüneteket mutat, hosszú évek óta senkit nem enged be a lakásba, mindenkiben ellenséget lát, saját – őt nagyon szerető – családtagjaiban sem bízik, stb. A család soha nem tett lépéseket gondokság alá helyezése miatt, egyrészt azért, mert nagyon szeretik, másrészt azért sem, mert tájékozatlanok a megteendő lépésekkel kapcsolatban. Tanácsomra a gyámhivatalhoz fordultak, annál is inkább, mert a beteg édesanya sorban adogatja el a család vagyonát, tartozik már fűnek-fának, és már a végrehajtást is elrendelték. A gyámhivatal a családdal jegyzőkönyvet vett fel, majd felszólították a beteg édesanyát, hogy menjen el egy elmeszakértői vizsgálatra. A beteg pedig – mint ez várható volt – ide nem ment el, s ezzel a gyámhivatal le akarja zárni az ügyet. Kérdésem tehát az, hogy ha a beteg nem megy el egy ilyen vizsgálatra, ergo a gyámhivatal nem tudja beszerezni a perindításhoz szükséges elmeszakértői szakvéleményt, akkor mi a teendő? A betegségnek éppen az az egyik ismérve, hogy a betegnek nincs betegségbelátó képessége, tehát nem fog elmenni orvoshoz, eddig sem ment. Akkor innentől kezdve nincs továbblépési lehetőség?
A segítséget előre is köszönöm.

momentán # 2009.09.07. 21:07

Sajnos a május végén feltett kérdésemre még senkitől sem kaptam választ, de reménykedem.
Előző kérdésemet most kiegészíteném azzal, hogy helyes tájékoztatást adott-e az illetékes gyámhivatal az ismerősömnek, amikor azt mondta, hogy neki nincs perindítási joga, csak a családtagoknak. Pontosabban azt mondta, hogy ő csak akkor indíthat pert a gondnokság alá helyezés érdekében, ha van a kezében orvosszakértői vélemény, de miután a szükséges vizsgálaton való részvételt a beteg megtagadta, így a gyámhivatal nem tud pert indítani. A gyámhivatal szerint az orvosi vizsgálaton való megjelenést csak a bíróság tudja kikényszeríteni, ha a családtagok közül valaki /és nem a gyámhivatal/ pert indít.
Igaza van-e a gyámhivatalnak? A családtagok közül ugyanis senki sem akar pert indítani, hiszen egy fedél alatt élnek az amúgy is mindenkiben ellenséget látó agresszív anyával.
A segítő válasz/oka/t előre is köszönöm!

poiret # 2009.09.10. 14:27

Azt tudom tanácsolni, miután januártól végigszenvedtem a gondnokság alá helyezés iránti kérelem minden stádiumát, hogy egyenesen az illetékes bíróságra adja be a kérelmet, miszerint gondnokság alá helyezést kér, ezután a biróság kirendel egy igazságügyi elmeorvosi szakértőt, aki akkor is megvizsgálja a nénit, ha nem akarja, természetesen lehet ott hozzátartozó. Azután, ha megvan a szakvélemény, akkor kezdődhet a birósági procedura.
Én sajnos az illetékes gyámhatósághoz adtam be ideiglenes kérelmet, mivel semmilyen ügyét nem tudtam intézni anyukámnak, a szomszédok lopták az áramot, amig ő kórházban volt agyi infarktussal, de semmit semmit nem értem el. elindítottam a kérelmet február 15én és április 23-án meghalt. Miután meghalt értesítettek, hogy az ügy még folyamatban, tehát semmit nem intéztek. Azt tanácsolom kezdjétek mindjárt a biróságon hátfönként be kell adni egy kérvényt a gondnokság alá helyezési kérelem ügyében, indoklással. stb.Sok szerencsét!

monalisa1 # 2009.09.22. 21:29

Egy igazságügyi orvosszakértői véleményt nem költségelnek valami nagy összegre - ha netán ettől félnétek. (Max pár tizezer forint.) Az orvos szava döntő súllyal bír, de a munkája kevésbé van megfizetve...

Továbbá köztudott, hogy a bírósági eljárás nem egyik napról a másikra való, valamint mire egy ilyen szakvélemény elkészül 60-120 nap is eltelhet - külön.

Jobbulást az apukátoknak., ha esetleg másként alakulna a dolog, a bírósági eljárás okafogyottá válik - ezen belül előre nem tudni időbelileg hol állt volna a szakvélemény készülte.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.09.25. 12:03

Szívesen.
Édesapátoknak pedig mielőbbi jobbulást - a csodában bizni kell.