Tisztelt Veci!
Köszönöm a gyors választ! Elment passzív táppénzre,utána pedig akkor regisztrál a Munkaügyi Központba.
Csaba
Tisztelt Veci!
Köszönöm a gyors választ! Elment passzív táppénzre,utána pedig akkor regisztrál a Munkaügyi Központba.
Csaba
Csaba!
Most édesanyád 3 napon belül elmehet passzív táppénzre, ha a háziorvos indokoltnak tartja. Ez max. 30 nap és növeli a szolgálati idejét. Ennek leteltekor regisztráljon a Munkaügyi Központba, ahol álláskeresési járadékot kaphat 91+179 nap. Ha nem tud elhelyezkedni, akkor az álláskeresési segélyt kaphatja 6 hónapig. Legkorábban az 59. szülinaptól kéárheti a nyugdíja megállapítását, ha meglesz a 40 éve, akkor csökkentés nélkül.
Üdvözöllek
Veci
Üdv!
Kicsit jobban utána olvastam itt a dolgoknak. rosszul fogalmaztam meg a kérdést, nem korkedvezményes, hanem csökkentett összegű nyugdíjra.
Köszönöm!
Csaba
Köszönöm a segítséget!
Csaba
Tisztelt Veci!
Egy pár hasábbal lentebb már írtam Önnek, a válaszát köszönöm. Most azért írok, mert változott a helyzet.
Édesanyám közös megegyezéssel eljött a munkahelyéről,sajnos muszáj volt..
Ez volt az első munkahelye, 1971.02.15 – 2010.07.21-ig igazolták le neki a munkaidejét. Ő 1953.11.29-n született.
Az lenne a kérdésem, hogy jogosult-e korkedvezményes nyugdíjra?
Üdv MIndenkinek!
Lenne egy problémám,amire lehetőleg sürgős megoldást várnék.
Nos, az édesapám hivatalosan április 29-től (korengedményes)nyugdíjas. Ennek ellenére a mai napig nem intézett semmit sem a munkáltató(BKV),sem a nyugdíjfolyósító. Már lassan a harmadik havi nyugdíját kéne,hogy kapja,ehhez képest még egy törzsszámot sem küldtek. Többszöri telefonálgatás után először azt mondták, a munkáltató hibázott ,ezért a nyugdíjintézet tehetetlen.Majd mikor ez elvileg megoldódott,azt mondták most a nyugdíjfolyósító hibázott.Mostanra mindenhol azt mondják,hogy nem tudnak semmit mondani. Nyugdíj pedig sehol.A szüleim ebből élnének,de 3 hónapja nem jutnak pénzhez,így elmaradásaik vannak a számlákban is. Kihez tudunk fordulni? Kérhetünk bármilyen kártérítést a számlák miatt? Mit tudunk tenni?
Előre is köszönöm a segítséget.
Mindent jól átlátsz. IGEN
Veci
1952. december 3-án születtem. 2010. májusában lett meg a 37 bedolgozott évem.
Kérdéseim a következők:
Tisztelettel:
Ircsike21
Teri52
Ha nem változna a törvény, akkor 59 évesen a 40 év szolgálati idővel teljes összegű nyugdíj várható. Azt senki nem tudja most megmondani, hogy a számítás hogyan alakul 2011-ben, ez a jelenlegi kormány kompetenciájára tartozik.
Nem tudom bizonyítani melyik számítás lesz a kedvezőbb, de korábban egy fórumozó kiszámolta mennyi lenne a nyugdíja 2012-ben és mennyi 2013-ban. Ő azt írta, hogy jelentősen kevesebb, nagyon részletesen leírta a számítást, biztos ő számszaki ember.
A helyedben én még a korengedményes nyugdíjjal számolnék, ha a munkáltató 2010-ben megállapodna veled és kifizetné 59. szülinapodig a nyugdíjat és belemennék.
Az „adóköteles“ jövedelem szerintem a valorizáció miatt jött ki, de nem tudom alátámasztani, én is egy fórumozó vagyok.
A 40 éves jubileumi jutalmat akkor ki kell adni, ha a jogviszony nyugdíjazás miatt szűnik meg és 35 éves közalkalmazotti jogviszony megvan.
Remélem még hasznos lehet számodra a válaszom. Üdvözöllek
Veci
Kedves Juld
A jövőt illetően még változhat az 1954-es születésűeket érintőleg is a törvény, hátha az új kormány erre is figyel. Az egészségre ártalmas munkakörben is dolgozott, akkor korkedvezményt kaphatna. Ilyen a röntgenben dolgozók. Ha 8 évet dolgozott ilyen munkakörben, akkor 2 év korkedvezmény járha, utána 4 évenként 1 év korkedvezmény. Ha ilyen volt, akkor ezt a munkáltató tudja igazolni és egy szolgálati idő megállapítási kérelem alapján a Nyugdíjbiztosító ezt a határozatában rögzéti. Ennek nézzetek utána a munkahelyen.
Üdvözöllek
Veci
Kedves Veci!
Édesanyám 1954-ben született, 39 év munkaviszonya már megvan (leigazoltan), ebből éveket dolgozott 2 műszakban, és egészségre ártalmas munkakörökben, jelenleg kórházi ápolóként dolgozik napi 12 órában. Abban reménykedik, hogy 2011-ben, mikor belölti az 57. életévét, végre elmehet korengedményes(?)nyugdíjba. Most olvastam, hogy ezt a rendeletet 2010. dec.31-ig hosszabbították meg, és csak aki 2010. évben tölti be az 57. életévét, az mehet el nyugdíjba. Nekünk most minden reményünk elszállt? Hogyan lehetséges, hogy valaki, aki gyerekfejjel(16–17 évesen) ment dolgozni és 39–40 évet is ledolgozott becsülettel, nem mehet el nyugdíjba, megpihenni, hogy legyen még pár szép éve, mert még nem elég „öreg“??? Semmilyen lehetőségünk nincs? Válaszát nagyon várom és köszönöm.
Kedves Csaba!
Bocs ritkán nézek ebbe a topicba, ezért nem válaszoltam. A jelenleg hatályos törvény szerint válaszolok. ITT a törvény elérhetősége: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Nem látom, hogy az édesanyágd munkaköre szerepelhetne benne, de azt a munkáltatónak igazolnia kell.
dvözöllek
Veci
Tisztelt Veci!
Segítségét szeretném kérni abban az ügyben, hogy édesanyám mikor jöhetne el leghamarabb nyugdíjba.
1953.ban született. 2011.februárban lesz meg a 40 év munkaviszonya,amiben benne van a gyermekek után járó 1–1 év (hárman vagyunk testvérek). Ez az eltöltött munka idő egy cégnél történik, dolgozott olyan területen is 17 évig, ahol forrasztott sósavval(veszélyeztetett munkahely?), és azután jár e valami kedvezmény?
Válaszát előre köszönöm! Minden jót!
Csaba
Tisztelt Jogi Fórum!
1952. jún. 25-én születtem, 59 éves koromra meglesz a 40 éves munkaviszonyom. Előrehozott öregségi nyugdíjra (teljes összegű) jogosult leszek-e 2011-ben? A nyugdíjszámítás módszere hogyan változik 2012-ben, és pontosan mikortól lesz változás ebben a kérdésben.
Vajon melyik számítási módszer előnyösebb számomra a nyugdíj megállapításánál, a jelenlegi vagy a 2012-es évi változás utáni nyugdíjszámítás?
2011-ben 37 éves közalkalmazotti munkaviszonyom lesz. Megkaphatom-e a közalkalmazottaknak járó 40 éves jubileumi jutalmat?
A főállásom mellett szerződéses jogviszonnyal néhány órát tartok egy iskolában. Az ott szerzett jövedelmemet a nyugdíjszámításnál figyelembe veszik-e?
A szolgálati idő megállapításához már kikértem a Nyugdíjfolyósító Intézettől a papírokat. Azon az „adó köteles“ jövedelem alatt kevesebb szerepel, mint az éves adóbevallási lapomon. Ennek mi lehet az oka, mit vonnak le? Válaszukat előre is köszönöm. Köszönettel: Teri
Tisztelt Fórum!!!
Szeretnék tisztán látni a – korkedvezmény-korengedmény
és az előrehozott öregségi nyugdíj kérdésében!
1954-ben születtem Kb.39 évem van bedolgozva /még nincs pontosan kiszámolva/. 3 gyermekem van.
Kérdésem: Mikor mehetek nyugdíjba és melyik a legelőnyösebb a számomra.
Tisztelt Fórum!
1953.febr-ban születtem,az57.életévemet betöltöttem,cégem felajánlotta a korengedményes nyugdijat,amit szeretnék elfogadni.Melette az a gondom támadt,hogy özvegyi nyugdijat csak ugy kaphatok,ha a férjem halálától számitott 10 éven belül rokkantsági nyugdijba megyek(min.50%).Ő 2000.okt. hunyt el. Marad-e lehetőségem az elfogadott korengedményes nyugdij melett a rokkantsági fok megállapitására,hogy 10éven belül még megszerezhessem,vagy addig ne fogadjam el a korengedményes nyugdijat amig az min.50%-ot meg nem szereztem.
Árpád
Ha sikerült egy kicsit jobban átlátni a témát, akkor örülök, hogy hozzájárulhattam.
Veci
Tisztelt VEci!
Persze én sem gondoltam, hogy még lehúzom a munakadót ha sikerül jogosan elmenni nyugdijba, csak nem vagyok tisztában azzal hogy mi az ami járhat nekem. A szakszervezet sem tudott érdemben tanácsot adni.
Hálásan köszönök minden felvilágositást, nagyban hozzájárultál ennek a dolognak az eredményességéhez.
További minden jót kivánok, köszönettel:Árpád BAZ megyéből.
Kiss Csaba
Tegnap óta még ismételten átolvastam a kérdésed. Te a korengedményes nyugdíjat említed, ami a munkáltató és munkavállaló közötti megállapodáson alapul. Nem tudom miért, de úgy érzem, hogy a feltett kérdésedben a korengedményes és az előrehozott nyugdíj közötti különbséget keverheted (mint sokan mások is, korábban én is kevertem).
Amit leírtam, az a jelenleg hatályos jogszabályok figyelembe vételével történt. Az, hogy mi lesz addig, amikorra életkorilag eléred, azt senki nem tudja most. Próbáld a munkáltatót megkérdezni, hogy belemenne-e a korengedményes nyugdíjra megállapodásba és kifizeti-e azt e rengeteg pénzt (nem vagyok benne biztos, hogy neki megéri, az első válaszomban már írtam róla)
Ha van még kérdésed, akkor írjál. Üdvözöllek (a férjemmel egy napon születtetek)
Veci
Korengedményes nyugdíjazási lehetőség jelenleg 2010.12.31-ig lehetséges
Veci
Kiss Csaba
Szerintem, ha a munkáltatóval megtudsz állapodni, akkor is valószínűleg csökkentettet számolnak. De javasolom, hogy kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítót, mert nem vagyok teljesen biztos ebben.
Ha van még kérdésed írd meg, ha tudok rá válaszolni, akkor megírom.
Üdvözöllek
Veci
Árpád
Szerintem nem számíthatsz végkielégítésre (ez szinte biztos), már duplán nem lehet megnyúzni a munkáltatót. Azon szurkolj, hogy mielőbb nyugdíjas lehess, mert sokan szeretnének.
Egyébként a munkáltató nem járulékot, hanem a nyugdíjad és a postaköltség teljes összegét fizetné be a Nyugdíjfolyósítónak egy összegben az előrehozott nyugdíjkorhatárodig.
Annak örülök, hogy látszik valami a megvalósulásból. Minden jót kívánok
Veci
Nagyon jónak találom a cikkeiket, köszönöm.
Korengedményes nyugdíjjal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
1953.02.13.-án születtem, megkértem a a szolgálati idő megállapítását, 2010. dec. 31.-ig kb. 39,5 év szolgálati időm lesz.
Kérdéseim.
4 . Ha korengedményes nyugdíjba megyek, foglalkoztathat-e a munkáltatóm tovább?
Amit eddig olvastam erről, elég ellentmondásos …
Köszönettel
Kiss Csaba
Tisztelt Veci!
A tanácsaidat megfogadva tárgyaltam a munkáltatóval… majd meglátjuk.
Azt megtudod-e mondani, hogy ha az eredeti ( 2009.novemberi ) megállapodásnak megfelelően kifizeti az utánam járó járulékot a nyugdijintézetnek és elmehetek korengeményes nyugdijba, akkor jár- e végkielégités? Illetve milyen összegek járnak nekem ebben az esetben?
Úgy tünik sikerülne egyezkednünk.
Tisztelettel és sok sok köszönettel: P.Árpád