Fórum segítségkérés újabb elöl     új hozzászólás

korengedményes nyugdij 2009 - 2010

pamacsocska #   2009.11.03. 17:47

Tisztelt Fórum!

Szeretném megtudni,hogyha korengedményes nyugdijazásra kötök szerzödést a cégemmel akkor kizárom-e magam abból a lehetőségből,hogy özvegyi nyugdijat kapjak.
Férjem 9 éve hunyt el ,igy 1 éven belüli rokkantsággal feléleszthető lenne az özvegyi,de ha már korengedményes nyugdijas leszek akkor is lesz rá lehetőség?
Most olvastam róla,hogy a kormány tervezi,hogy 2010-re is kiterjeszti ezt a lehetőséget.

http://nol.hu/…egy_levelrol

Várom,gyors válaszotokat

pamacsocska #   2009.11.04. 13:34

Tisztelt Fórum!
Elöző levelem miatt felhivtam ma az onyf-t és azt a választ kaptam,hogy korengedményes nyugdijazás nem akadálya az özvegyi feléledésédek.
Igaz,hogy még nem fogadták el a 2010-es évre való meghosszabitását a korengedményes nyugdijnak,de ebben ördögi kört sejtek.1953-as születésü vagyok,így idén nem mehettem,mert még nem töltöttem be az 57 évet. 2010-ben 57 leszek,de akkor viszont a rám irányadó 2010-től érvényes öregségi nyugdijkorhatár már a 62 év helyett 63 év.Tehát az azt megelöző 5 év szerint már 58 évesen mehetek el csak korengedményes­be,amit jövőre még szintén nem töltök be.

Veci #   2009.11.04. 20:17

pamacsocska
Ezt a cikket olvasd el:
Még egy évig maradhat a korengedményes nyugdíj
http://index.hu/…yes_nyugdij/

A szakállamtitkár elmondta, hogy a korengedményes nyugdíj eredeti célja, hogy a munkaerőpiacról a nyugdíjkorhatár előtt kiszorulók foglalkoztatói finanszírozás mellett a nyugdíjkorhatárnál legfeljebb öt évvel fiatalabb életkorban mehessenek nyugdíjba.

A kormányzati előterjesztés szerint korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha a munkavállaló 1953. január elseje előtt született, és a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges szolgálati időt 2010. december 31-ig megszerzi. További feltétel, hogy a megkötött megállapodást 2010. december 31-ig be kell nyújtani az illetékes nyugdíjbiztosítási szervhez.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, az oldal szóvivője elmondta, hogy a munkavállalók három módosítással tudják támogatni a kormány előterjesztését. Azt szeretnék, hogy ne legyen benne a jogszabályban a születési időre vonatkozó kitétel, valamint hogy határozatlan időre tartsák fenn a korengedményes nyugdíj intézményét, és olyan változatot dolgozzanak ki, amely stabilan a nyugdíjrendszerben marad.

HÁT nem tudom. Ebből nekem nem az jön le, hogy az 1953-ban születettekre vonatkozna a kiterjesztés. Az én olvasatomban az 52-es születésűeket érinti, a kiterjesztést a megállapodás dátumára értem.
Üdvözöllek Veci

Veci

pamacsocska #   2009.11.04. 22:57

Kedves Veci !

Köszönöm válaszodat és elnézést,de ezek szerint ugy megörültem az ujabb 1 évnek,hogy én azt gondoltam,hogy a tervezet jövőre 1 évvel emelkedni fog és már az 1953-ban születettekre is fog vonatkozni. Most már értem,hogy ez csak az igények beadására vonatkozó meghosszabbitás.

Agnes1953 # e-mail 2009.12.06. 06:45

Minket 1953-okat nagyon megtáncoltatnak. Lehetőségem lenne nekem is elmenni koreng.nyes nyugdijba, sajnos megint csúszik egy évet. /az olvasottak alapján/. Ha a cég kifizeti a nyugdijat, az államnak én miért kerülök nehézségbe. Eddig 40 éves dolgoztam, itt vagyok 56 évesen, ennyi munkaviszonnyal és még ez sem elég. Miért Kedves Törvényhozók. Üdv.

Veci #   2009.12.08. 16:41

Kedves Agnes!
A korengedményes nyugdíjra nincs lehetőséged, mert az 1952-ig születetteket érinti. Reménykedjünk, hogy ezt később még kiterjesztik, ha a Borsik János javaslata meghallgatásra talál és persze, ha a munkáltató megállapodik a dolgozóval (ha ki tudja fizetni a nyugdíjad a Nyugdíjbiztosí­tónak). A tőled később születettek még rosszabbul járnak, te legalább 59 évesen elmehetsz teljes összegű előrehozott nyugdíjba, de a következő évjárat már csak 60,5 évesen és csökkentett összeggel.
Üdvözöllek Veci

Veci

hegyipeter # e-mail 2009.12.13. 07:09

Idén, 2009.-ben megyek el korengedményes nyugdíjba, dec.1-i hatállyal. Születési évem: 1951.Szolgálati időm: 40 év. Nyugdíjam kiszámításakor a csökkentés szabályait hogyan alkalmazzák majd?

1. a szolgálati idő szerint, a 2009. évben, (vagy csak első félévében??) hatályos törvény alapján – ez esetben nálam nem csökkentenek, mert megvan a 40 évem, vagy
  2. az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt hátralévő idő (2 év) szerint, az idén nyáron megalkotott, 2010. jan.1.után hatályba lépő törvénymódosítás alapján)- ez esetben nálam 8,4 százalékot csökkentenek, mert korengedményes nyugdíjam a 2011-ben esedékes előrehozott öregségi nyugíjamhoz kötődik, s akkor még két évem lenne hátra az öregségi nyugdíjkorhatárhoz.
hegyipeter # e-mail 2009.12.13. 18:48

Előző kérdésem b) pontját pontosítanám: ha jól látom,a nyáron megalkotott 2009.évi XL. törvénymódosítás 2009.aug.1-én lépett hatályba, kivéve annak első 7 paragrafusát. Ez a 7 paragrafus lép hatályba 2010.jan.1-én. Nomármost jól értékelem én, hogy éppen ezek között van az én esetem (1951.születés, 40 év szolgálat, 2009.dec.1-i korengedményes nyugdíjba vonulás – és reményeim szerint a csökkentés még a 2009.es törvény szerint, tehát akkor engem nem érintene csökkentés. Jól fejtem meg a törvényt, és a hatályba lépéseket?? ha csak 2010. január 1-én lép hatályba a csökkentés új számítása (ami számomra kedvezőtlen), akkor vajjon mi szerint számolják ki az én nyugdíjamat:a 2009-ben hatályos törvény szerint (nem lesz csökkentés nekem), vagy asszerint, hogy ha 2011-ben mennék előrehozott nyugdíjba – végülis ehhez kötődik az én korengedményes nyugdíjam – akkor emmiatt mégis csökkentenek nekem 8,4 %-ot? Jaj, hát ez itt a bökkenő, ez itt a kérdés! Tudnának erre megnyugtató – vagy nyugtalanító választ adni?

Veci #   2009.12.14. 13:51

hegyipeter
Neked nem lesz csökkentés, mert az idén kötötték meg a megállapodást veled. A nyugdíjszámítás a te esetedben a 2009-es szabályok szerint történne, vagyis csökkentés nélkül, mivel megvan a 40 éved.
Itt találod a jelenleg hatályos törvényt:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
A 18/A § vonatkozik rád:
(1) 2012. december 31-éig a 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a férfi, aki 60. életévét betöltötte, illetve az a nő, aki 59. életévét betöltötte, és legalább 40 év szolgálati időt szerzett, valamint a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
Üdvözöllek Veci

Veci

Veci #   2009.12.14. 20:35

A Magyar Közlöny 180. számában megjelent a kormányrendelet.

A Kormány 283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelete
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetõségének meghosszabbítá­sáról

http://www.kozlonyok.hu/…/mk09180.pdf

Veci

hegyipeter # e-mail 2009.12.15. 14:20

Kedves veci, köszönöm a pontos és kimerítő választ.

juju # e-mail 2009.12.16. 22:16

Kedves Veci!
Ne haragudj, hát itt van az amit nem értek:
„A korengedményes nyugdíjra nincs lehetőséged, mert az 1952-ig születetteket érinti.“ezt írod Ágnesnek…
hát senki aki 52-ben született nem lesz jövőre 59 éves??? akkor mi az ami az 52-eseket érinti??
csak még egy választ légyszives
köszi

juju # e-mail 2009.12.16. 22:36

Kedves Veci
ezt hogyan kell értelmezni?
„(3) A korengedményes nyugdíjat – a születési idõre tekintet nélkül – a Tny. 18/A. §-ának megfelelõ alkalmazásával kell
megállapítani.”
kérlek segits

juju # e-mail 2009.12.16. 22:41

Ezek szerint pedig, én, aki 52-ben születttem és 41 éves munkaviszonyom van elmehetek nyugdíjba???

„A kormányzati előterjesztés szerint korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha a munkavállaló 1953. január elseje előtt született, és a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges szolgálati időt 2010. december 31-ig megszerzi. További feltétel, hogy a megkötött megállapodást 2010. december 31-ig be kell nyújtani az illetékes nyugdíjbiztosítási szervhez.“
?????????????­???????????

Veci #   2009.12.17. 18:39

Kedves juju!
A korengedményes nyugdíjra volt eddig lehetőség azoknak akik 1952-ig születtek. A korengedményes nyugdíj az a lehetőség, ha a munkáltató megállapodást köt a dolgozóval, és kifizeti a nyugdíját az előrehozott nyugdíjkorhatárig. Akinek ezt a munkáltató nem vállalja, annak ez előrehozott nyugdíj marad, az 1952-ben született nők esetében 59 évesen. Sokan keverik 8kb. te is) az előrehozott és korengedményes nyugdíjat.
A kormányhatározat alapján 2010-ben az 1953-ban születettek esetében is lehet megállapodást kötni, ha betöltik az 57 évet és az előírt szolgálati idő megvan.
A következő beírásomban mellékelem az ONYF közleményét. Amit utóbb írtál, még hétfőn így olvastam, ami eltért a Magyar Közlönyben írtaktól.
Üdvözöllek Veci

Veci

Veci #   2009.12.17. 18:41

Kedves Fórumozó Társak!
Itt található a Nyugdíjbiztosító közleménye a korengedményes nyugdíjazásról (ez már „konyhanyelven“ szól:
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
Ki veheti igénybe 2009. december 31-ét követően a korengedményes nyugdíjat? Melyek a korengedményes nyugdíjazás 2010. évi szabályai?
http://www.onyf.hu/?…

Ebben már értelmezhető, hogy az 1953-ban születettek esetében, milyen feltétellel lehet megállapodást kötni a feltételek megléte esetén.
Nagyon hosszú lenne a teljes idézet, ezért ajánlom csak a linket.

„II. Az R. alapján 2010. évben a munkáltatók az 1953-ban született nőkkel és férfiakkal legkorábban az 57. életévük betöltésétől, míg az 1953. évet megelőzően, azaz az 1952-ben született nőkkel és az 1952-ben, az 1951-ben, valamint az 1950-ben született férfiakkal legfeljebb az előrehozott öregségi nyugdíjjogosul­tsághoz szükséges életkor (nők esetében az 59., férfiak esetében a 60. életév) betöltését megelőzően köthetnek megállapodást korengedményes nyugdíj igénybevételére.

(Az 1951-ben és az 1950-ben született nők már jogosultságot szereztek előrehozott öregségi nyugdíjra, ezért velük nem köthető megállapodás korengedményes nyugdíj igénybevételére.)

Az R. az 1953. évben született személyek tekintetében speciális rendelkezéseket tartalmaz. Az érintett személyi kör esetében a korengedményes nyugdíj megállapítása során irányadó öregségi nyugdíjkorhatárnak a társadalombiz­tosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 2009. december 31-én hatályos,
míg a munkáltató fizetési kötelezettsége tekintetében a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának a Tny. 2010. január 1-jétől hatályos

rendelkezése szerinti korhatárt kell alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy az 1953-ban született munkavállaló továbbra is a 62. életévét megelőzően 5 évvel korábban, azaz 57. életéve betöltésekor állapodhat meg a munkáltatójával korengedményes nyugdíjazásáról, a munkáltatónak azonban nem a munkavállaló 59. vagy 60 életéve betöltéséig kell vállalnia a nyugdíj összegének és az ehhez járuló postaköltségnek a megfizetését, hanem – a 2010. január 1-jétől hatályos szabályok szerint – a nő munkavállaló esetében változatlanul az 59., a férfi munkavállaló esetében azonban a 61. életév betöltéséig terjedő időszakra.

Ezen felül az 1953. évben született személyek esetében a munkáltatónak az említett befizetési kötelezettségén túl, azt kiegészítve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak meg kell térítenie a kiszámított korengedményes nyugdíj összegére – a megállapítás naptári évében irányadó januári nyugdíjemelés százalékos mértékével – számított nyugdíjemelés annyi naptári hónapra irányadó összegét, ahány hónapra a munkáltató fizetési kötelezettsége fennáll.”

NAA! Emiatt a munkáltatók a férfiak esetében elgondolkodhatnak.
Üdvözlök mindenkit Veci

Veci

Veci #   2010.01.03. 11:30

FIGYELEM!
Itt van a 2010-es nyugdíjkalkulátor is:
TB nyugdíj kalkulátor 2010
http://adozona.hu/…nyugdij.aspx

Veci

PJudit51 # e-mail 2010.01.05. 15:10

2010.04.11-én leszek 59 éves.
2009. december 31-ig 38 év 324 napot dolgoztam.

2010-ben mikor lenne a legkedvezőbb idő nyugdíjba menni:

1. kerek 39 év után
  2. születésnap után
  3. ebben az évben bármikor

Adózik-e a nyugdíjam?
Csökkentett nyugdíjat kapok-e?

Veci #   2010.01.08. 18:56

NOS, ha te 2010-ben leszel 59 éves, akkor töltsd be a 39 évet, mert akkor már a nyugdíjalap 78,5 %-át számolját és nem 77 %-ot. Ha tóvább dolgozol,, akkor a nyugdíjalap növekszik, de akkor is 78,5 %-al számolnak. Neked nem csökkentett lesz. Te döntsd el mikor akarsz elmenni.
A nyugdíj nem adóköteles, de ha mellette dolgozol, akkor összeadódik a jövedelem és a nyugdíj és az alapján az adósáv szerint adózol, de csak a jövedelem után.

Veci

pejan # e-mail 2010.01.10. 15:36

Kedves Veci!
2010. január 25-én töltöm az 58. évemet (július 25-én 62,5 éves leszek), augusztus 1-jén lesz megszakítás nélküli 40 éves munkaviszonyom.
Kérdéseim:

1. Amennyiben a munkáltatóm hajlandó megállapodásra, úgy augusztus 1-jét követő korengedményes nyugdíjazás esetén csökkentett, vagy teljes nyugdíjra lennék-e jogosult?
  2. Hol kaphatok hozzávetőleges pontosságú tájékoztatást arról, hogy kb. hogyan alakulna a nyugdíjam, tekintve, hogy nincsenek meg 20 évre visszamenőleg a kereseti adataim. Van erre pl. a Nyugdíjfolyósító Intézetnél egy ember vagy egység?

Köszönettel: pejan

pejan # e-mail 2010.01.10. 16:12

Bocsánat; szóval 2010. július 25-én 58,5 éves leszek.

Veci #   2010.01.10. 17:29

pejan

• Kérj a Nyugdíjbiztosítótól szolgálati idő megállapítást. Küld be a kérelmet, és ők megírják határozatban a szolgálati idő, jövedelem, kieső napok adataidat, szerintem 2008.12.31-ig kiszámolják pontosan. Erre egyébként is szükség lesz, ha a munkáltató belemegy a korengedményes nyugdíjazásba. Sőt kérheted írásban, hogy kalkulálják (számítsák ki) a várható nyugdíjat.

Itt találod a nyomtatványt K02-es nyomtatvány, ha volt már szolg. idő kérelmed beadva, K03 ha nem.
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

• Te már 2009-ben jogosult voltál az 57. szülinapod utántól a korengedményes nyugdíjra. Aug-tól csak akkor tudnál elmenni korengedményes nyugdíjba, ha a munkáltatód megállapodást köt veled és egy összegben kifizeti a nyugdíjad és a postaköltséget a 60. szülinapodig.
  • Itt találod a tájékoztatást:

Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/?…

• Abban nem vagyok biztos, hogy a csökkentés hogyan érint, ezt is kérdezd meg a Nyugdíjbiztosí­tótól, szerintem csökkentett lesz, a mértékét nem tudom.

Üdvözöllek Veci

Veci

Veci #   2010.01.10. 17:37

pejan
Neked nem a k02 vagy K03-as nyomtatványt kell kitölteni, hanem a K01-es számút
Szolgálati idő elismerési kérelem az 1997. évi LXXXI. tv. alapján
Elnézést a tévedésért.

Veci

pejan # e-mail 2010.01.10. 21:00

Köszönöm a tájékoztatást.

Ildikokusz # e-mail 2010.01.11. 11:25

Kedves Fórumozók!

Végzős főiskolai hallgató vagyok és nyugdíjpénztári témakörben írom a szakdolgozatom, amelyhez kitöltött kérdőívekre van szükségem.
Kérem, ha Ön vagy ismeretségi körében bárki változtatott már nyugdíjpénztárt (kötelező, önkéntes), akkor a következő linken elérhető kérdőívemet (18 egyszerű kérdés) legyen szíves kitölteni.

http://www.kerdoivem.hu/…v/269263064/

Kutatásomhoz nyújtott segítségét előre köszönöm!

Ildikókusz