Tisztelt Jogi Fórum!
1952. jún. 25-én születtem, 59 éves koromra meglesz a 40 éves munkaviszonyom. Előrehozott öregségi nyugdíjra (teljes összegű) jogosult leszek-e 2011-ben? A nyugdíjszámítás módszere hogyan változik 2012-ben, és pontosan mikortól lesz változás ebben a kérdésben.
Vajon melyik számítási módszer előnyösebb számomra a nyugdíj megállapításánál, a jelenlegi vagy a 2012-es évi változás utáni nyugdíjszámítás?
2011-ben 37 éves közalkalmazotti munkaviszonyom lesz. Megkaphatom-e a közalkalmazottaknak járó 40 éves jubileumi jutalmat?
A főállásom mellett szerződéses jogviszonnyal néhány órát tartok egy iskolában. Az ott szerzett jövedelmemet a nyugdíjszámításnál figyelembe veszik-e?
A szolgálati idő megállapításához már kikértem a Nyugdíjfolyósító Intézettől a papírokat. Azon az „adó köteles“ jövedelem alatt kevesebb szerepel, mint az éves adóbevallási lapomon. Ennek mi lehet az oka, mit vonnak le? Válaszukat előre is köszönöm. Köszönettel: Teri
Fórum → segítségkérés régebbi elöl új hozzászólás
korengedményes nyugdij 2009 - 2010
Tisztelt Fórum!!!
Szeretnék tisztán látni a – korkedvezmény-korengedmény
és az előrehozott öregségi nyugdíj kérdésében!
1954-ben születtem Kb.39 évem van bedolgozva /még nincs pontosan kiszámolva/. 3 gyermekem van.
Kérdésem: Mikor mehetek nyugdíjba és melyik a legelőnyösebb a számomra.
Tisztelt Fórum!
1953.febr-ban születtem,az57.életévemet betöltöttem,cégem felajánlotta a korengedményes nyugdijat,amit szeretnék elfogadni.Melette az a gondom támadt,hogy özvegyi nyugdijat csak ugy kaphatok,ha a férjem halálától számitott 10 éven belül rokkantsági nyugdijba megyek(min.50%).Ő 2000.okt. hunyt el. Marad-e lehetőségem az elfogadott korengedményes nyugdij melett a rokkantsági fok megállapitására,hogy 10éven belül még megszerezhessem,vagy addig ne fogadjam el a korengedményes nyugdijat amig az min.50%-ot meg nem szereztem.
Árpád
Ha sikerült egy kicsit jobban átlátni a témát, akkor örülök, hogy hozzájárulhattam.
Veci
Tisztelt VEci!
Persze én sem gondoltam, hogy még lehúzom a munakadót ha sikerül jogosan elmenni nyugdijba, csak nem vagyok tisztában azzal hogy mi az ami járhat nekem. A szakszervezet sem tudott érdemben tanácsot adni.
Hálásan köszönök minden felvilágositást, nagyban hozzájárultál ennek a dolognak az eredményességéhez.
További minden jót kivánok, köszönettel:Árpád BAZ megyéből.
Kiss Csaba
Tegnap óta még ismételten átolvastam a kérdésed. Te a korengedményes nyugdíjat említed, ami a munkáltató és munkavállaló közötti megállapodáson alapul. Nem tudom miért, de úgy érzem, hogy a feltett kérdésedben a korengedményes és az előrehozott nyugdíj közötti különbséget keverheted (mint sokan mások is, korábban én is kevertem).
- Mivel, mint írtam a korengedményes nyugdíj munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás alapján valósulhat meg. Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról http://www.onyf.hu/?…
- Az előrehozott nyugdíj feltételei (Tny. tv. 18/B §) http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…:
- az életkori (a te esetedben, lenne majd 42 éved, akkor 60 év, ha nem lesz meg, akkor 61 év). Ezzel még nem rendelkezel.
- a szolgálati idő, te már a minimális szolgálati idővel rendelkezel. Te már max. 8,4 % csökkentéssel mehetsz el, az életkorod alapján.
- a munkaviszony (jogviszony) megszüntetése, ez legkésőbb a 60 vagy 61 szülinapodon következhetne be.
Amit leírtam, az a jelenleg hatályos jogszabályok figyelembe vételével történt. Az, hogy mi lesz addig, amikorra életkorilag eléred, azt senki nem tudja most. Próbáld a munkáltatót megkérdezni, hogy belemenne-e a korengedményes nyugdíjra megállapodásba és kifizeti-e azt e rengeteg pénzt (nem vagyok benne biztos, hogy neki megéri, az első válaszomban már írtam róla)
Ha van még kérdésed, akkor írjál. Üdvözöllek (a férjemmel egy napon születtetek)
Veci
Korengedményes nyugdíjazási lehetőség jelenleg 2010.12.31-ig lehetséges
Veci
Kiss Csaba
Szerintem, ha a munkáltatóval megtudsz állapodni, akkor is valószínűleg csökkentettet számolnak. De javasolom, hogy kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítót, mert nem vagyok teljesen biztos ebben.
- A 2010-től hatályos törvény szerint 2011-től lesz az első csökkentett (1951-ben születetteknél), de a 40 év híján (2009-ben hatályos törvény szerint még a 40 év esetén is csökkentéssel volt). A csökkentés mértékét is kérdezd meg.
- Korengedményes nyugdíjazási lehetőség jelenleg 2010.13.31-ig lehetséges, az 1953-ban születettek esetében a munkáltatónak vállalnia kell, hogy egy összegben befizeti a Nyugdíjfolyósítónak a 61. szülinapodig összeszámolt nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés összegét. A Munkaügyi központ felé is bejelentési kötelezettsége van. Mivel neked a jelenleg hatályos törvény szerint 63 év az öregségi nyugdíjkorhatár, ha nincs 42 éved, akkor 61 évesen mehetnél előrehozott nyugdíjba, akinek van 42 éve, az a férfi 60 évesen.
- Nagyon ne reménykedj (sőt!), hogy 3 évnyi hatalmas költséget vállal a munkáltató. Ha létszámot kívánna csökkenteni ettől olcsóbb neki a rendes felmondás, mert kevesebbet kellene fizetnie a felmondási/felmentési idő és végkielégítésre.
- azt jelenleg nem lehet tudni, hogy 2011-ben is lehet majd korengedményes nyugdíjba menni.
- Ha valaki 40 éves szolgálati idővel rendelkezik, akkor 2012.12.31-ig nyugdíjba menők esetében a nyugdíjalapból számított átlagkereset 80 %-val számolnak (Tny. tv. 12. §), 39 év van akkor 78,5 %. Aki 2013-tól megy nyugdíjba, ha nem változtatnak addig, akkor a 20. §-t kell nézni, akkor bruttóból számolnak. ITT a Tny. tv.: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
- A korengedményes nyugdíj mellett is lehet szerintem dolgozni, de a munkáltató nem kötelezhető rá. Még mit nem! Fizessen egy csomó pénzt és még alkalmazzon is! Bocs de előrehozott nyugdíjasként írom most a véleményem, akár meg is kövezhetnél, de nem értek egyet a nyugdíjasok alkalmazásával, amikor sok aktívnak nincs munkája (már megbocsáss!).
Ha van még kérdésed írd meg, ha tudok rá válaszolni, akkor megírom.
Üdvözöllek
Veci
Árpád
Szerintem nem számíthatsz végkielégítésre (ez szinte biztos), már duplán nem lehet megnyúzni a munkáltatót. Azon szurkolj, hogy mielőbb nyugdíjas lehess, mert sokan szeretnének.
Egyébként a munkáltató nem járulékot, hanem a nyugdíjad és a postaköltség teljes összegét fizetné be a Nyugdíjfolyósítónak egy összegben az előrehozott nyugdíjkorhatárodig.
Annak örülök, hogy látszik valami a megvalósulásból. Minden jót kívánok
Veci
Nagyon jónak találom a cikkeiket, köszönöm.
Korengedményes nyugdíjjal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
1953.02.13.-án születtem, megkértem a a szolgálati idő megállapítását, 2010. dec. 31.-ig kb. 39,5 év szolgálati időm lesz.
Kérdéseim.
- Korengedményes nyugdíjnál milyen csökkentő tényezővel kell kalkulálni az én esetemben (8.4%, vagy több? )
- Ez a lehetőség csak 2010-ben érvényes? Mi van 2011-ben?
- Milyen jelentősége van a 40 éves szolgálati időnek? (2010. dec. 31.-én kb. 39,5 év szolgálati időm lesz.
4 . Ha korengedményes nyugdíjba megyek, foglalkoztathat-e a munkáltatóm tovább?
Amit eddig olvastam erről, elég ellentmondásos …
Köszönettel
Kiss Csaba
Tisztelt Veci!
A tanácsaidat megfogadva tárgyaltam a munkáltatóval… majd meglátjuk.
Azt megtudod-e mondani, hogy ha az eredeti ( 2009.novemberi ) megállapodásnak megfelelően kifizeti az utánam járó járulékot a nyugdijintézetnek és elmehetek korengeményes nyugdijba, akkor jár- e végkielégités? Illetve milyen összegek járnak nekem ebben az esetben?
Úgy tünik sikerülne egyezkednünk.
Tisztelettel és sok sok köszönettel: P.Árpád
Árpád
Azt nem tudom, hogy mennyire ragaszkodhatsz a megállapodáshoz, de az csak akkor lesz érvényes, ha a munkáltató befizeti az összeget. Gyorsan keress egy jogászt és kérj tanácsot! Sajnos a munkáltató nem fogadta el a fizetendő összeget. Az viszont a te összjövedelmed alapján jött ki. Ha 2010-ben történik a befizetés, már törvénymódosítás miatt lesz több összeg. Véleményem szerint te nem tudsz nyomást gyakorolni a munkáltatóra, de jogász felvilágosítana. Az előző válaszomban leírtakat olvasd át ismételten.
- Ha leszázalékoltatod magad, akkor nincs felmondási/felmentési idő és végkielégítés sem, mert te mondasz fel. Ugyanez a helyzet, ha előrehozott nyugdíjba megy valaki.
- Ha elérnéd minimum az 50 %-os egészségkárosodást és rokkant nyugdíjat kapnál ugyanannyi lenne a nyugdíj, mintha korengedményes-, vagy előrehozott nyugdíjba mennél. Ugyanis a nyugdíjszámításnál a szolgálati időt és a jövedelmet veszik figyelembe.
- Ha 40–49 % lenne az egészségkárosodás, akkor az előbbiek szerint kiszámolt nyugdíj 75 %-át átmeneti járadékként kaphatnád, ha már betöltöd az 58,5 évet (5 éven belül az öregségi nyugdíjkorhatáron belülre kerülsz.
- Te jobban jönnél ki anyagilag, ha a munkáltató felmondana, kifizetné a felmondási/felmentési időt, végkielégítést és a + 3 havi végkielégítést, ha elmúltál 58,5 éves. De ne adj okot rendkívüli felmondásra, mert akkor semmi sem járna.
- Max. ha „minden kötél szakad“ és mégis belemennél a leszázalékolásba és a munkáltató közös megegyezéssel fizetne valamennyi "végkielégítést, talán akkor is meggondolandó. Nehéz ebben tanácsot adni, de én ezeket lépném meg, amit leírtam.
ITT van egy nyugdíjkalkulátor, azzal kiszámíthatod a várható nyugdíjad, tájékoztatónak jó, én használtam, attól némileg több lett a nyugdíjam. A férjem átmeneti járadéka is. A munkáltató is azt a nyugdíjat (+ postaköltséget) fizetné be a Nyugdíjfolyósítónak.
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
Üdvözöllek
Veci
Tisztelt Veci!
Köszönöm a választ, még 1–2 új kérdés:
Ma bementem a Nyugdijintézethez:ahol elmondták, hogy az igényem be volt adva időben. A munkáltató viszont azért fellebbezte meg a határozatot, hogy neki ne az emelt 4,7 millió ft járulékot kelljen kifizetnie, hanem a tavaly novemberi megállapodás szerinti 3
millió ft-ot, ezt az intézet elutasitotta. Most alkudozni szeretnének velem szerdán.
Azt kérdezném , hogy jogszerűen tarthatom e magam a novemberi megállapodáshoz, és a munkáltatónak kötelessége-e kifizetni a 4,7 millió ft-ot a utánam ?
Illetve ha leszázalékoltatom magam (3évig a nyugdijig)jelentősen kevesebb lesz-e a nyugdijam összege? Leszázalékolás esetén jár-e végkilégités?
Árpád.
Árpád
Nem szakértő, hanem fórumozó vagyok, ezért nem biztos, hogy mindent jól írok meg. Még 2009-ben az 1952-ig születettekkel lehetett megállapodást kötni, és a korengedményes nyugdíjazásra. EZ volt benne:
„Milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak, ha korengedményes nyugdíjazásra megállapodást köt a munkavállalóval?
A megállapodásban a munkáltatónak vállalnia kell a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjkorhatárának (nő – 59. életév, férfi – 60. életév) betöltéséig terjedő időszakra a nyugdíj összegének és az ehhez járuló postaköltségnek a megfizetését.
A befizetést legkésőbb a fizetési értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül egy összegben a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság elkülönített számlájára kell teljesíteni. Ha a munkáltató a fizetési kötelezettségének a megjelölt határidőig nem tesz eleget, az ellátást megállapító határozat visszavonásra kerül.
A korengedményes nyugdíj megállapítására vonatkozó megállapodásról és a fizetési kötelezettség vállalásáról a munkáltató köteles értesíteni az illetékes nyugdíjbiztosítási szervet a megállapodás megkötésétől számított 15 napon belül. A megállapodást legkésőbb 2009. december 31-ig be kell nyújtani az illetékes nyugdíjbiztosítási szervhez. Ez a határidő jogvesztő.”
Módosítás 2009.12.11-én történt, itt található a tájékoztató:
http://www.onyf.hu/index.php?…
„A Magyar Közlöny 2009. évi 180. számában hirdették ki a 283/2009. (XII. 11.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: R.) a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról. Azokra a munkavállalókra, akikkel munkáltatójuk 2009-ben kötött korengedményes nyugdíj megállapítására vonatkozó megállapodást – amelyet legkésőbb 2009. december 31-ig benyújtottak az illetékes nyugdíjbiztosítási szervhez - függetlenül attól, hogy a nyugdíjazásra 2009-ben vagy 2010-ben kerül sor, az új rendelkezések nem vonatkoznak.
Az R. alapján 2010. évben a munkáltatók az 1953-ban született nőkkel és az 1953-ban, az 1951-ben, valamint az 1950-ben született férfiakkal az 57. életévük betöltésétől, míg az 1952-ben született nőkkel és férfiakkal legkorábban az 57. életévük betöltését követő 183. naptól köthetnek megállapodást a korengedményes nyugdíj igénybevételére. Megállapodás kizárólag az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultsághoz szükséges életkor betöltését megelőzően köthető.
(Ez az életkor a nők esetében az 59., a férfiak esetében pedig az 1950-ben, 1951-ben születetteknél a 60. életév, az 1952-ben születetteknél a 60. életév betöltését követő 183. nap, az 1953-ban születetteknél pedig a 61. életév. Amennyiben az 1952-ben vagy 1953-ban született személy nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati ideje eléri a 42 évet, előrehozott öregségi nyugdíjra – az egyéb feltételek fennállása esetén – a 60. életév betöltésétől jogosult.”
HÁT nem tudom mi a helyzet, mert ha jól veszem ki a soraidból, akkor a munkáltató nem kereshette meg a Nyugdíjbiztosítót, és nem fizette be a nyugdíj+postaköltség összegét. A korengedményes nyugdíjazásra akkor kerülhet sor, ha a munkáltató egy összegben befizeti a költségeket.
Ha 2009-ben ez nem történt meg, akkor 2010-ben már az öregségi nyugdíjkorhatár változott, így akivel 2010-ben kötnek megállapodást és 1952-ben született férfi, neki 60,5 éves koráig kell a nyugdíjat+postaköltséget megfizetni. Így már magasabb lehetne az összeg. Neked egy fél évvel többet kellene fizetni, mert nem rendelkezel 42 évvel.
Szerintem nem kötelezhető a munkáltató minderre, de javasolom olvasd el a tájékoztatót, informálódj a Nyugdíjbiztosítónál, vagy jogban járatos személynél. Ez utóbbi tud mit mondani a munkáltató által írt megállapodásra. Úgy érzem, hogy ez nehezen jön össze.
Ha nem kötnek veled megállapodást és nem tudnának tovább alkalmazni, akkor a munkáltató mondjon fel, mert akkor végkielégítést is kaphatnál, sőt ha 52-es vagy már 5 éven belül vagy a nyugdíjkorhatáron, ekkor + 3 havi végkielégítés járna. Te ne add be a felmondást, mert akkor ezek nem járnak.
Közben kezdeményezném az ORSZI vizsgálatot, és annak eredményének ismeretében lehetne a következő lépést megtenni (ezt nem közölném a munkáltatóval).
Üdvözöllek
Veci
maria8
Az 1953-ban született nő az 59. szülinap betöltésével kérhető az előrehozott nyugdíj megállapítása. Ha fizetted a nyugdíjjárulékot, szerintem valóban van annyi szolgálati idő, hogy csökkentés nélküli nyugdíjat állapítsanak meg. Szerintem kérj szolgálati idő megállapítást.
ITT találod a nyugdíjtörvényt a 18/A § vonatkozik rád:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Veci
Tisztelt Cim!SOS
REndkivül sürgős kéréssel fordulok Önhöz, ugyanis kedden kell a munkáltatómmal tárgyalni az alábbiakban:
2009. novemberében irtunk egy megállapodást a munkáltatómmal, amiben megállapodtunk, hogy 2010 évben korkedvezményes nyugdijazásom megtörténik, ehhez ő hozzájárul, történt mindez azért mivel akkoriban módosultak a jogszabályok. Ezt a papirt az igazgató úr aláirta. Én 2009. júniusától sajnos táppénzen vagyok. Múlt héten behivattak az igazgatóhoz, hogy sajnos nem áll módjukban a feltételeket biztositani, mivel utánam a másfél millió forint járulék helyett három milliót kellene fizetni, igy álljak el a szándékomtól és százalékoltassam le magam. Végső elkeseredésemben irok önnek, hogy mitévő legyek? kedden mit mondjak? Valóban létezhet, hogy a dupláját kell utánam fizetni a munkáltatónak? Tudomásom szerint ha novemberben megállapodtunk és azt a 2–3 soros megállapodást az igazgató aláirta, akkor nem érinthet hátrányosan az utána hozott jogszabály. LEgutóbbi telefonbeszélgetésünkor már arra hivatkoztak, hogy nem is három millió Ft hanem öt millió forintot kell utánam fizetni, mivel mégegyszer változott a rendelet.
Kérem segitsen, nem szeretném ha 40 év munkájából kisemmiznének.
Köszönettel, és tisztelettel: Árpád.
Tisztelt Cim!
Korengedményes nyugdij iránt érdeklődnék. 1953.10.08-án születtem. 1968 szept 1-től 2004. május 25-ig voltam alkalmazásban.Utána leszázalékoltak 50%-ra. 35 év 233 napot számoltak el 2004.május 25-ig.2005 július 1-től 2006 dec 31-ig fizettem a nyugdijjárulékot saját jogon minimál bér után. 2007 január 1-től a mai napig mint őstermelő fizetem a minimál bér után a járulékokat. Az én számitásaim alapján most tartok a 40 és fél év jogviszonynál. Mire betöltöm az 57-ik életévem meglesz a 41 év. A kérdésem az lenne, hogy elmehetek-e korengedeményes nyugdijba és hogyan?Válaszukat előre is köszönöm
segyem
A 40 év szolgálati idővel az 1953-ban született nő csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba mehet.
ITT találod a Tny. törvényt a 18/A § (1) vonatkozik rád:
„18/A. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki
- legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
- azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.”
Üdvözöllek
Veci
Kedves Veci!
Köszönöm szépen a segítségedet.
Minden jót!
Marilla
1953. márciusában születtem, 2012-ben töltöm be az 59.életévemet. Folyamatos munkaviszonyom volt 1971 szeptemberétől (ekkor kezdtem az egyetemet, ami beleszámít a nyugdíjba), tehát 2011-ben meglesz a 40.év munkaviszonyom.
59 évesen elmehetek leghamarabb teljes összegű nyugdíjba?
Kedves Veci!
Köszönöm a választ.
Üdv:_ V.Judit
Marilla
A szolgálati idő megállapításhoz nem jó nyomtatványt adtam meg az előző válaszomban, a K01-es nyomtatvány kell.
Veci
Szolgálati idő
http://www.onyf.hu/index.php?…
„Az az időszak, amely alatt a biztosított nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett volt, illetve megállapodás alapján nyugdíjjárulékot fizetett.
Törvény külön meghatározza azokat az időszakokat, amelyek nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség nélkül is szolgálati időnek minősülnek.
A biztosítással járó jogviszony 1998. január 1. napját megelőző időtartamát az 1997. december 31-én hatályos jogszabályok alapján kell szolgálati időként figyelembe venni. A biztosítottnak minősülő személy biztosítással járó jogviszonyának 1997. december 31-ét követő időtartama akkor minősül szolgálati időnek, amennyiben erre az időszakra az előírt nyugdíjjárulékot megfizették.”
Veci
Marilla
1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról
37. §-t olvasd el. Az ipari tanuló évek alatt fizettek utánunk járulékot. Hidd el ezt nekem, anno a férjem én is ipari tanuló voltam (sőt utánam a mesterem helyett a szüleim fizettek, mert csak ezzel a feltétellel vett fel tanulónak), a szolgálati elismerésünkben napra pontosan szerepel.
De hogy mindenképpen megnyugodjál, azt javasolom kérj szolgálati idő megállapítást (bár szerintem már megtetted korábban), és ott benne lesz/van az az időszak is a szolgálati időbe.
Itt találsz nyomtatványt (K02 vagy K03-as nyomtatvány):
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Üdvözöllek
Veci