szolgálati idő megváltása (nyugdíj)


Averti # 2010.01.21. 23:09

Kedves Szakértők!

A feleségem (38 éves) 2008. május 30-ig gyeden volt, 2009. május 30-ig pedig magyar cégénél fizetés nélküli szabadságon. Munkaviszonya 2009. június 1-jén szűnt meg. Külföldön élünk (EU), de itt nem talál állást. (Mivel nem élünk Magyarországon munkanélküli segélyre nem jelentkezett be). Felmerült bennünk, hogy szerezhet-e szolgálati időt Magyarországon a nyugdíj szempontjából rendszeres nyugdíjpénztári fizetéssel. Vagy ez a lehetőség már megszűnt? Vagy esetleg létezik-e az állami nyugdíjrendszerhez hasonló magánpénztári konstrukció (pl. 25 év rendszeres befizetés után halálig tartó nyugdíj)?
Nagyon köszönöm.

A.

monalisa1 # 2010.01.22. 18:02

Szolgálati idő visszamenőleg már nem szerezhető de az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál egyénileg megállapodást lehet kötni miszerint x Ft/hó összeg önkéntes befizetésével -az összeg tetszőleges bevállalású- a továbbaikban szolgálati idő "vásárolható", vagyis a továbbiakban nyugdíjbiztosítást és nyugdíjjárulékot fizet a szerződő fél.

Pl. 100.000 Ft havi nettó jövedelmet vélelmez saját magának és ezután ca. 29%-ot fizet havonta a Nyugdíjbiztosítónál vezetett számlára. (Aztán amikor újra el tud helyezkedni a továbbaikban már nem kell fizetni ezen önkéntes bevállalást mert a keresetből már vonni fogják a fenti két járulékot.)

Vagyis a majdani nyugdíjhoz még hiányzó szolgálati idő ekként megszerezhető - akár további munkavégzés nélkül is...

Konkrétumok végett javaslom e-mailban vegyék fel a kapcsolatot a Főigazgatósággal.

Külön írom: félő hogy mire a most 38 éves hölgy majdan eléri a nyugdíjkorhatárt lehet hogy a nyugdíjbamenetelre 65-70 éves kora körül lesz majd csak lehetőség...

A jelenlegi országban mielőbb el kellene helyezkedni és ott megszerezni 20-25 év szolgálati időt., sokan vannak akik nyugdíjasként két országból is nyugdíjat kapnak az itt és ott megszerzett szolgálati évek alapján.

http://www.onyf.hu

"Mona"
laikus hozzászóló

Averti # 2010.01.22. 20:40

Köszönöm, Mona!

Kocsis Éva # 2011.02.21. 14:21

Tisztelt Fórumozók !

1955-ben születtem és ez évben meg van a 38 év szolgálati időm és van 2 év korkedvezményem amit az egészségkárosító munkakörben eltöltött munkáért kaptam, így akkor 40 évem van.
Szeretném tudni,mikor és milyen lehetőséggel mehetnék el leghamarabb nyugdíjba ,akár előrehozott csökkentett megoldással is,mivel a munkahelyemen nagy a bizonytalanság.
Van e arra lehetőségem,hogy legvégső esetben a szolgálati idő megváltásával éljek ,és ha igen akkor azt hol kell kérvényeznem,befizetnem /persze ha betudom fizetni/ ?

Hát most jó nehezet kérdeztem,de biztos van aki jártas ebben ,és kérem az legyen szíves segítsen.

Előre is köszönöm.

Kocsis
email:erdeklodo55@citromail.hu

monalisa1 # 2011.02.21. 15:45

Javaslom tegye át a kérdést a "munkaügy, foglalkoztatás" rovatba, és azon belül is a "40 év munkaviszony után nyugdíj" topicba - ott valószínűleg előbb felfigyelnek rá, és várható majd az érdemi válasz.

Azon topic közel 3000 hozzászólást/választ tartalmaz, a kérdés mások által előzőekben meglehetősen kivesézett már, külön is keresse Veci jogszabályi pontos beidézéseit, segítő tanácsait.

A magam részéről: a kormány a nyugdíjreform további tervezett lépéseként meg kívánja szüntetni az idejekorán nyugdíjbamenés lehetőségét, ergo mindenki dolgozzon addig míg el nem éri a tényleges nyugdíjkorhatárt.

Veci # 2011.02.21. 16:19

Kocsis Éva
A másik topic-ban válaszoltam a kérdésedre. Ide tényleg ritkán nézek be, ezért ha van még kérdésed, akkor Előrehozott öregségi nyugdíj topicban tedd meg ahol válaszoltam is a kérdésedre.
http://www.jogiforum.hu/forum/16/4752#…


Üdvözlettel Veci