surgos tanacs TB - vel kapcsolatban..


cincinnatus # 2015.03.03. 12:27

Minden érvényes TAJ számmal rendelkező (zöld és piros) betegnek meg kell kapnia a szükséges egészségügyi ellátást.

Amennyiben az ellenőrzés eredményeként kiderül, hogy a beteg jogviszonya rendezetlen –azaz „Piros lámpát kapott”, a közfinanszírozott ellátás nyújtását akkor sem tagadhatja meg az egészségügyi szolgáltató, és nem téríttetheti meg a beteggel az ellátás (gyógyszer, segédeszköz, stb. teljes árát)

http://www.oep.hu/…nyellenorzes

cincinnatus # 2015.03.03. 12:19

A biztosítottnak nem kell EÜ-i szolgáltatási járulékot fizetni.

A szociálisan rászorult személy –kérelemre- a járási hivatal engedélye alapján mentesül az EÜ-i szolgáltatási járulék megfizetése alól.

1993. évi III. törvény

54. § (1) A járási hivatal az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából annak a személynek állapítja meg szociális rászorultságát,
a.akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át,

b.aki egyedülélő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át

nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.

(2) A szociális rászorultság igazolásáról a járási hivatal hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: bizonyítvány) állít ki. A bizonyítvány hatályossága 1 év. A bizonyítvány tartalmazza a rászoruló személy nevét, lakcímét - tartózkodási engedéllyel rendelkező hontalan személy esetén szálláshelyét -, társadalombiztosítási azonosító jelét, a rászorultság tényét, valamint az igazolás hatályosságát. A bizonyítvány az (1) bekezdésben megjelölt feltételek fennállta esetén ismételten kiállítható.

(3) A szociálisan rászorult személyekről a járási hivatal nyilvántartást vezet és a külön jogszabály szerint bejelentési kötelezettséget teljesít az egészségbiztosítási szerv felé.

cincinnatus # 2015.03.03. 12:16

Ellenben más ismerősöktől azt az információt kaptam hogy TB.-t lehet "igényelni" a családon belűl ideiglenesen valakinek a nevére pl.:férj!
Erről hiteles megbizonyosulást nem kaptam ezért klrném a segítségét hogy erre van e lehetőség?

Erre nincs. (Kb. 2006-tól megszűnt.)

Zsoltik@ # 2015.03.01. 14:28

Üdvözlök kedves Szakértő!
Az alábbi problémáan kérném asegítségét!
Egy nagyon kedves közeli ismerősömnek van egy sújos betegsége amit műtéti úton lehet csak meggyógyítani valószínűsíthetően Életbe vágó műtétről van szó!
Viszont az anyaságival együtt a Társadalombiztosítási is lejárt! Próbált munkanélkülibe bejelnetkezi munkát keresni hogy valamilyen úton módon meg tudja ezt oldni mert önerőböl nem tud finanszírozni egy ilyen kaliberű műtétet!
Ellenben más ismerősöktől azt az információt kaptam hogy TB.-t lehet "igényelni" a családon belűl ideiglenesen valakinek a nevére pl.:férj!
Erről hiteles megbizonyosulást nem kaptam ezért klrném a segítségét hogy erre van e lehetőség? Vagy esetleg ha ez nem megvalósíthtó akkor az alanyi jogok szerint megműtetheti e magát komolyab anyagi erő nélkül mert sajnos erre nincs mód! Előre is köszönöm! Üdv.:Benedek Zsolt!

Ksatya # 2010.02.18. 16:06

Köszönöm Dödölle1!

Dödölle1 # 2010.02.18. 14:33

Üdv!
Itt is felteszem kérdésemet, hátha itt kapok rá választ (vagy valami hasonlót):
Meg tudná vki mondani, h egy család összes jövedelmének hiteles igazolását (bérjellegű, rokkantsági nyugdíj, gyes, jövedelempótló támogatások, stb.) 15 évre (!) visszamenőleg honnan (mely intézményektől, szervektől) lehet beszerezni 1 héten (!) belül? Sürgős lenne!
satya

---
Mindíg attól, aki az adott összeget (ellátást) kifizette.

Munkabérről a munkáltató,
nyugdíjról a nyugdíjfolyósító,
jövedelempótló támogatásról a Polgármesteri Hivatal Szociális Irodája,
GYES-ről a Magyar Államkincstár Családtámogatási Osztálya, 2008.01.01. előtt ha volt munkáltató a munkáltató családtámogatási kifizetőhelye stb.

Jó tudni, hogy van. un. selejtezési határidő is, illetve a Ket. 22 munkanapos ügyintézési időt ír elő, ezért az 1 héten belüli beszerzés életszerűtlen !!!

Üdv.

emma # 2010.02.18. 12:25

Ha még aktuális az Angilában dolgozó betegnek, aki itthon szeretné műttetni magát: családtag TAJ kártyáját nem tudod használni a saját műtétedhez. A lakóhelyed szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztárnál kellene megérdeklődnöd a kérdést, szerintem telefonon is tudnak tájékoztatást adni.
A kérdésre a válasz attól is függ, hogy van-e EU biztosítási kártyád.

Ksatya # 2010.02.18. 10:58

Üdv!
Itt is felteszem kérdésemet, hátha itt kapok rá választ (vagy valami hasonlót):
Meg tudná vki mondani, h egy család összes jövedelmének hiteles igazolását (bérjellegű, rokkantsági nyugdíj, gyes, jövedelempótló támogatások, stb.) 15 évre (!) visszamenőleg honnan (mely intézményektől, szervektől) lehet beszerezni 1 héten (!) belül? Sürgős lenne!
satya

jbondblade # 2010.02.03. 18:20

Sziasztok!

Par eve Angliaban elek es dolgozok, itt fizetem a biztositast, a minap kiderult hogy surgos mutetre kell mennem, aminek kovetkezmenyekepp par honapig agyban kell maradnom. Ugy dontottem, hogy inkabb otthon csinaltatnam meg a mutetet, hogy a labadozasban a csaladom is tudjon segiteni.

Az egyeduli bokkeno, hogy otthon nem fizetek TB-t. Na most olvastam mar kulonfele forumokat, de nem igazan kaptam valaszt, van ahol azt irjak, ha EU-s orszagban fizetsz es van EU-s biztositasi kartyad, akkor jogosult vagy barmilyen ellatasra alanyi jogon, masok meg azt allitjak, hogy visszamenoleg ki kell fizetni.

Mi az igazsag? Ha esetleg tenylegesen visszamenoleg kellene fizetnem ,amit nem igazan szeretnek -eleg sok evrol van szo-lehetne csaladtag TB kartyajat hasznalni?

Elore is koszonom a segitsegeteket!