Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. február 8. péntek | Regisztráljon most!

Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Vízóra hitelesítés

Szomorú örökös #   2018.11.10. 06:20

F.Laca

Javítottam én neki Videoton szines TV-t, TV antenna hálózatot, amerikai Hi-Fi tornyot, stb.

Erről csak ez jut eszembe:

A villanyszereléshez mindössze két dolog szükséges.

  • Ha valami nem szikrázik, pedig kellene neki, akkor kontaktspray.
  • Ha valami szikrázik, pedig nem kellene, akkor szigetelőszalag. :-D
Szomorú örökös #   2018.11.10. 06:00

F.Laca

Én nem keresem ronggyá magam rajta, mint azok a szemét maszek vállalkozók!

Azzal a „tudással”, amit „felhalmoztál”, szerintem kevés ember van a földön, aki meg is fizetne. Tudod van nekem egy jó mondásom: nem a munkáért fizetnek, hanem a számláért, amit utána írsz. Ezt fel kell vállalni, ha meg is akarsz belőle élni. Tudom, lehet „szemét vállalkozónak” nevezni bennünket, csak éppen én kellő szakszerűséggel végzem azt, amit megtanultam és tudod én nem egy nonprofit vállalkozás vagyok, hanem a tevékenységem havonta költségekkel is jár, amit mindig a megrendelő fizet ki a munkadíjban. Az, hogy neked meg a hozzád hasonló sz@rrágóknak ez nem felel meg, az a ti dolgotok. Mindenki másnak érdekes módon ez természetes dolog és tudod, még borravalót is szoktam kapni érte, nagy valószínűséggel azért, mert jól csinálom, amit csinálok. ;-)

Tudom - csak irigykedsz, de ez legyen a te gondod!

Rád? Ugye viccelsz? Eszem ágában sincs irigykedni egy Mekk mesterre. Nekem csak egy cégtáblám volt kint mindig, és azt se verték még le, sőt nem is fogják. Tudod, én nem mindenhez értek, hanem csak egy-két dologhoz, de ahhoz annyira, hogy tisztességesen meg is fizetnek érte. :-)

Aki meg hozzád jár javíttatni, az annak örül, hogy olcsó vagy, nem annak, hogy szakszerű a javítás. :-D

ha netán az asszony nyitott ajtót, úgy kezdte jövetele okát: - "a mester itthon van?"

Hehe, ennyire amatőr vagy? Ő akkor nem javíttatni jött, ez csak egy indok volt, de nagy valószínűséggel meg is tudta, hogy ha otthon vagy, akkor épp nem alkalmas az időpont. :-D

Szomorú örökös #   2018.11.09. 18:28

F.Laca

összetakarítottam kinn a már (és ismét) lehullott sárga faveleket

:-D :-D :-D

F. Laca # e-mail 2018.11.09. 17:23

Ő igényelni akar csak vízszolgáltatást.

Nem csak hogy megigényeltem, de a szolgáltatást /lassacskán bő 25 éve/ még MEG IS KAPTAM!
(Azóta meg - legalább 5x volt nálam főmérő csere)
Ennyit tehát erről.
Az okostojások pedig - bátran agyaljanak csak tovább!

F. Laca # e-mail 2018.11.09. 17:17

Laca barátunk megint túllőtte magát

Hát sajnos nem éppen, mivel nemrég jöttem haza abból a "gazos" kiskertemből, mert összetakarítottam kinn a már (és ismét) lehullott sárga faveleket.
Bár az nem gaz, de nekem mégis bántja a szemem.
Előtte pedig vakolgattam azt a "romos" kis viskómat, így elvolt vele a délelőtt.
Mellesleg - hogy azért a vízórától se kanyarodjak túl messzire, de hozzá még a telek is szóba kerüljön: - amikor azt mi vettük, azon nem volt se villany, se víz.
Aztán El-Mű-vel beköttettem a villanyt, amihez a szomszédomtól máris elsőre "telek-keresztezési engedélyt" kellett kérnem, mivel az ő telke sarka felett kb. 4 méternyi magasságban érintettem a légterét! (persze szó nélkül megadta).

Aztán jött a víz-beköttetés.
Bár a telken a vásárlása idején már ki volt ásva a vízcsőnek az árok, meg benne is volt a 3/4"-os horganyzott cső, ám nem vezetett sehová. A kapunál volt valami vízakna-kezdeményezés - oszt ennyi.
(még az előző tulaj csinálta)
A Vízművek viszont egyből adott egy vízakna-méret tervrajzot (hogy nekem majd ezt kell megcsinálni), s hogy a főnyomócső az utca másik oldalán van.

  • Tehát ássam ki a csővezetéknek a munkagödröt (közben persze - azon időre zárjam le az utcát, és éjjelente mindig világítsam ki).

Ám én EGYÁLTALÁN nem ezt a módszert választottam.
Csináltam a gyárban egy "toldócsöves" földfúró-eszközt, meg az utca mindkét oldalára egy-egy magamnak való munkagödröt. (csupán azt kellett elkerítenem beleesés ellen)
Az egyik zseniális megoldásom (mert nekem azért nagyon sok volt ám, így nem igazán dicsekszem) az volt, hogy a forgalom megtartása alatt szépen átfúrtam az úttest alatt (kb. 1 méteres mélységben). Egy furatot a főnyomócsőhöz, egy furatot a saját vízaknámhoz.
Aztán beszóltam a Műveknek, hogy "kijöhetnek".
Jöttek is - és 3 perc alatt be volt kötve a víz! Én még olyan gyorsan "rohamosztagot" dolgozni nem láttam. Az egyikük a PP csövet tolta bele a furatba, a másikuk meg az eternit nyomócsőre szerelte rá a "csapos hevedert" - majd a golyóscsapon belefúrva - máris megvolt a víz. Felfittingelték mindkét végén a PP csövet, felrakták a vízaknában a vízórát - oszt "viszlát".
Tetszett nekik, hogy nem ástam a csőnek árkot.

drbjozsef # e-mail 2018.11.09. 12:31

oligaliga,

már megint átsiklotok a lényegen. Laca sehol sem írta, hogy szerződne. Ő igényelni akar csak vízszolgáltatást. Azt pedig megteheti, akár a Nemzeti Banknál, vagy a Rákosmenti Néptánccsoporttól is. Ugyanolyan eredménnyel.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oligaliga # e-mail 2018.11.09. 11:42

Az mindegy, állítólag Budapesten van mindkettő.

Szomorú örökös #   2018.11.09. 11:36

oligaliga

Szerintem Laca barátunk megint túllőtte magát és mindig belezavarodik, hogy a lakásról vagy a gazos kiskertről van éppen szó. :-D

oligaliga # e-mail 2018.11.09. 10:16

Nagy tévedés, mert gyakorlatilag igényelhetek ivóvizet a maglódi vízszolgáltatótól, de megtehetem ugyanezt az ecserivel is!

Ez tévedés: közműves ivóvíz és szennyvíz-szolgáltatásra csak azzal tudsz szerződést kötni, akinek az ellátási területén az ingatlanod fekszik. Hiába szeretnél a budapesti telkedre vagy lakásodba a Dél-Pest Megyei Vízművekkel szerződni, nem tudsz.

F. Laca # e-mail 2018.11.09. 06:55

a Fővárosi Vízművek a te szolgáltatód, ha tetszik, ha nem.
Nagy tévedés, mert gyakorlatilag igényelhetek ivóvizet a maglódi vízszolgáltatótól, de megtehetem ugyanezt az ecserivel is!

Szomorú örökös #   2018.11.08. 19:46

F.Laca

rosszul tudod, mint annyi minden mást, de ez talán legyen a te gondod.

Vízszolgáltató bizony csakis egy van a te kerületedben, főleg Pesten! Ergo te keresgélhetsz, hogy kihez akarsz átszerződni, csak éppen találni nem fogsz mást, mivel a Fővárosi Vízművek a te szolgáltatód, ha tetszik, ha nem.

Szomorú örökös #   2018.11.08. 19:44

F.Laca

A Vízművek pedig kiküldi rá a saját maga által alkalmazott plombáló (és egyáltalán NEM HITELESÍTŐ!) külsős embereit.

A Vízmű számára nem az általad már fétis módjára emlegetett műbizonylat alapján lesz hiteles az óra, hanem az alapján, hogy ők leellenőrzik a szakszerű felszerelést és utána ráhelyezik azt a bizonyos sárga plombát, az az ő hitelesítő eszközük. Amíg ez nem történik meg, addig csak nézegetheted egész héten, dicsekedhetsz magadnak a tükör előtt, hogy milyen fantasztikus munkát végeztél abban a 10 percben, amíg kicserélted az óráidat, mert hogy az alapján a vízműtől nem kapsz számlát, az egészen tuti. Ha pedig nem jön a számla, akkor majd a közös képviselő fogja kiszámolni a fogyasztásodat, de nem a mérőóra, hanem az egy lakásra kiszámolt átlagfogyasztás alapján.

F. Laca # e-mail 2018.11.08. 19:44

egy területen nincs több szolgáltató ”-
rosszul tudod, mint annyi minden mást, de ez talán legyen a te gondod.

F. Laca # e-mail 2018.11.08. 19:42

(2) A víziközmű-szolgáltató vagy az általa megbízott vállalkozó az elszámolás alapjául szolgáló bekötési vízmérőt vagy mellékvízmérőt, a számlázás alapjául szolgáló mellékvízmérőt, telki vízmérőt, valamint szennyvízmennyiség-mérőt (a továbbiakban együtt: elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérő) az üzembe helyezésekor illetéktelen beavatkozás, leszerelés megakadályozása céljából plombával vagy leszerelést megakadályozó zárral látja el.

62. § * (1) * A víziközmű-szolgáltatás elszámolásának alapjául szolgáló vízmennyiséget hiteles és víziközmű-szolgáltató vagy megbízott vállalkozója által plombált vagy leszerelést megakadályozó zárral ellátott fogyasztásmérő berendezéssel kell mérni.

Ezekben csupán az van, hogy a Vízi közmű emberei (vagy az általa megbízott vállalkozó) az illetéktelen beavatkozás ellen zárat (plomba) helyez fel rá!
Az sehol sincs, hogy a mérőt CSAK ők cserélhetik!

Szomorú örökös #   2018.11.08. 19:40

F.Laca

És ha mondjuk - pl. - szolgáltató vált az ember, ugye arról még sosem hallottál?

  1. A vízre jellemzően egy területen nincs több szolgáltató - még pesten sem! De sebaj, ismét jót nevettünk - ismét rajtad. Kérlek mesélj még! :-D
  2. Ha valahol tartozást halmozol fel, akkor naív ember vagy, ha úgy gondolod, hogy ezt egy szolgáltató váltással megúszod. Azt ugyanis adók módjára bevasalják rajtad a végrehajtók. Tehát kár ilyen oktondi ötletekkel előjönni, mert ezt még a legegyszerűbb ember is átlátja. :-)
F. Laca # e-mail 2018.11.08. 19:38

oligaliga!

Ez lenne az egészben a lényeg!
64. § * (1) A mérésügyi hatóság által hitelesített fogyasztásmérő beépítéséről, cseréjéről, időszakos hitelesítéséről, kalibrálásáról a mérőeszköz tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.

TEHÁT?
Hol van mindebben hivatalosan leírva az, hogy a cserét én nem csinálhatom meg?
A saját költségem benne az lenne, hogy teljesen önmagamnak csinálom a cseréket, így aztán véle valójában túl sok költségem se nagyon van.
(a 4 db. gumitömítés a hollandikba kb. 80 Ft)
Illetve - ami költségem előtte mégis akad - az a hiteles, és műszaki műbizonylattal (OMH) együtt megvásárolt mellékmérők bolti ára!

Legutóbb pl. a 2 db. Zenner mérőóráért kifizettem 7200 forintot! Más költségem nem volt vele, a cserelapot a netről letöltöttem, majd a közös képviselő (mint hivatalos tanú) előtt levettem a régi plombát, és feltettem az új "nullás" mérőt.
Aki ilyenkor akarja, bátran lefotózhatja!
A közös képviselő utána mindezt aláírásával jóváhagyta s igazolta, a továbbiakban a Vízművek, illetve a Díjbeszedő felé már ő végzi a dolgokat.
A Vízművek pedig kiküldi rá a saját maga által alkalmazott plombáló (és egyáltalán NEM HITELESÍTŐ!) külsős embereit.

F. Laca # e-mail 2018.11.08. 19:23

Münchausen Laca újabb hazugságát cáfolja

Engem te sose tudsz megcáfolni, mert az igazság egészen más! Itt van - a példának okáért - a múlt héten beérkezett telki vízszámlám!
Tessék szépen rácsodálkozni.
És ezt ráadásul még ki is küldik!

Tájékoztatjuk, hogy a Díjnet rendszerbe új számlái érkeztek.

Számlakibocsátó : Díjbeszedő Holding Zrt.
Ügyfélazonosító : xxxx

Terhelési összesítő száma : xxxx
Fizetési határidő : 2018.11.15.
Összeg : 0 Ft

Nem csalás, nem, ámítás, de nekem mindig ilyenek jönnek, ha a telken nem használom a vizet!

F. Laca # e-mail 2018.11.08. 19:18

mehetsz a sarki kútra vízért, akár mosni akarsz (félek ezt nem sűrűn csinálod) akár inni vagy főzni

Ismét megnevettettél.
Nálunk még a külvárosi (de nevén nevezve inkább kertvárosi) telkemnél sincs semmiféle "sarki kút". Ráadásul elég nagy csalódás lehet számodra, de még csak sarki kocsma SINCS!
Mosni pedig nem akarok, de nem is sűrűn csinálom, mert mos helyettem az asszony, illetve az AUTOMATA mosógép! (amit egyszer már egyszer szintén megjavítottam - ámde mégis csodák csodája, hogy azóta sem robbant fel!) HAHA.
A főzést nálunk hétvégeken szintén az asszony csinálja, inni pedig csapvizet én sosem szoktam, hisz mifelénk kaphatóan sokkal finomabb ásványvizek, borok, sörök, meg persze másféle üdítő italok vannak.

És ha mondjuk - pl. - szolgáltató vált az ember, ugye arról még sosem hallottál?
A biztosítók is jönnek nemsokára - a kötelezőjükkel.

oligaliga # e-mail 2018.11.08. 19:17

Amúgy pedig hol van az egyáltalán törvényileg előírva, hogy a ljárt mellékmérők cseréjét CSAK hivatásos (vagy éppen a Vízművek égisze alatt futó) maszek vízszerelő végezheti?

Itt:

58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet
a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

55/B. § * (1) * A kiásott, nyílt és biztonságos munkavégzésre alkalmas munkaárokban a bekötővezeték kiépítését, fertőtlenítését, a helyszíni szemlét, a nyomáspróbát, a működőképességi és vízzárósági próbát, a geodéziai bemérést és a vízmérési helyen a bekötési vízmérő beszerelését a víziközmű-szolgáltató, az általa megbízott vállalkozó vagy az igénybejelentő által kiválasztott, a kivitelezési jogosultsággal rendelkező vízszerelők nyilvántartásában szereplő személy végzi, amelynek megvalósítása nem lehet későbbi, mint a munkaárok rendelkezésre állásának bejelentését követő 30. nap. Ezek költségét, illetve díját az igénybejelentő köteles megelőlegezni, kivéve ha jogszabály alapján mentesül a költség és díj megfizetése alól. A víziközmű-szolgáltató köteles az igénybejelentővel és az általa megbízott vízszerelővel együttműködni.

(2) A víziközmű-szolgáltató vagy az általa megbízott vállalkozó az elszámolás alapjául szolgáló bekötési vízmérőt vagy mellékvízmérőt, a számlázás alapjául szolgáló mellékvízmérőt, telki vízmérőt, valamint szennyvízmennyiség-mérőt (a továbbiakban együtt: elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérő) az üzembe helyezésekor illetéktelen beavatkozás, leszerelés megakadályozása céljából plombával vagy leszerelést megakadályozó zárral látja el.

62. § * (1) * A víziközmű-szolgáltatás elszámolásának alapjául szolgáló vízmennyiséget hiteles és víziközmű-szolgáltató vagy megbízott vállalkozója által plombált vagy leszerelést megakadályozó zárral ellátott fogyasztásmérő berendezéssel kell mérni.

64. § * (1) A mérésügyi hatóság által hitelesített fogyasztásmérő beépítéséről, cseréjéről, időszakos hitelesítéséről, kalibrálásáról a mérőeszköz tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.
(3) * A bekötési vízmérő tulajdonjoga a víziközmű-szolgáltatót vagy az ellátásért felelőst, telki vízmérő, valamint szennyvízmennyiség-mérő tulajdonjoga a felhasználót, a mellékvízmérő tulajdonjoga a felhasználót vagy - a mellékszolgáltatási szerződés eltérő rendelkezése hiányában - az elkülönített vízhasználót illeti meg.

(4) A felhasználó és az elkülönített vízhasználó a saját tulajdonában lévő és elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérő hitelesítéséről, cseréjéről saját költségén köteles gondoskodni. Ha ezzel feladattal a víziközmű-szolgáltatót bízza meg, a víziközmű-szolgáltató a megbízás teljesítését nem tagadhatja meg.

(7) Az elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérő cseréjével egyidejűleg írásban, elektronikusan vagy digitálisan rögzíteni kell:

  1. a fogyasztásmérő cseréjének okát;
  2. a csere időpontját;
  3. a lecserélt és a felszerelt fogyasztásmérő adatait (típus, gyári szám, átmérő, a hitelesítés dátuma) és mérőállását, állapotát;
  4. a lecserélt és a felszerelt fogyasztásmérő leszerelést megakadályozó zárának vagy plombájának azonosítóját, azok darabszámát, továbbá a plomba vagy a leszerelést megakadályozó zár állapotát; valamint
  5. * a felhasználó vagy a képviselője, illetve a víziközmű-szolgáltató képviselőjének olvasható nevét és aláírását, illetve az aláírás esetleges megtagadásának tényét.

(8) Az elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérők és a leszerelésüket megakadályozó zárak sértetlen megőrzéséért és a vízmérési hely, valamint a fogyasztásmérő fagy elleni védelméért a bekötési vízmérő vonatkozásában a felhasználó, a mellékvízmérő vonatkozásában az elkülönített vízhasználó felelős. Mulasztás miatt megrongálódott vagy elveszett fogyasztásmérő javításának, pótlásának, szerelésének költségeit, továbbá valamennyi ezzel összefüggő kárt a felhasználó vagy az elkülönített vízhasználó a víziközmű-szolgáltatónak megtéríti.

F. Laca # e-mail 2018.11.08. 19:07

Neked lehet a nagy fejed (mint a bagolynak), de az átlagember általában csak legyint egyet, s egyből azt mondja rá - nincsen abban semmi ...

Szomorú örökös #   2018.11.08. 18:53

F.Laca

nem is kértem, ám ők jöttek, és kerek 2700 forintokért feltették a sárga karikákat

Anélkül a sárga karika nélkül akár a hajadra is kenhetted volna a műbizonylattal együtt a mérőket. Fizethetted volna az átalány fogyasztást és mehettél volna panaszkodni a közös képviselőnek, akit egyébként is nagyon „szeretsz”. :-D

F. Laca # e-mail 2018.11.08. 18:20

Oligaliga - „Aggódjon az, aki egy ilyen csere után plombát mer kérni.

Én nem aggódtam, de nem is kértem, ám ők jöttek, és kerek 2700 forintokért feltették a sárga karikákat! A vadonás-új (műbizonylattal ellátott) minőségi Zenner mérőimre.

Egyébként ezek egyáltalán nem a Fővárosi Vízművek emberei, hanem valami, általuk az ilyen munkákra megbízott külsős vállalkozó cég lehet ... és így nekik aztán mindegy!
Manapság már mindenki csak "kihelyezi" a melőt.

Amúgy pedig hol van az egyáltalán törvényileg előírva, hogy a ljárt mellékmérők cseréjét CSAK hivatásos (vagy éppen a Vízművek égisze alatt futó) maszek vízszerelő végezheti?
Egy szar szolgáltató örüljön, hogy egyáltalán szolgáltathat, és nehogy már a törvényeket ő diktálja.
Ahogyan egy ősi mondás mondaná -
"nehogy máá a nyúl vigye a puskát" ...

oligaliga # e-mail 2018.11.08. 17:21

A GVH határozatai egyrészt több, mint 10 évesek, másrészt meg a Szegedi Vízműre vonatkozó is a Vksztv. előtti időről való. Mindegyik csak a plombálás díjáról szól, és a többi közszolgáltatóhoz képest viszonyítja. Látszik, hogy nem vagy tisztában a víziközművekről szóló szabályokkal. Már írtam, többet nek fogom: a víziközmű-szolgáltató nem ugyanolyan piaci szereplő, mint egy építőipari cég.

taki 1 # e-mail 2018.11.08. 13:30

Oligaliga
Sajnos nem tartják be. nézd meg a gazdasági versenyhivatal honlapját. elég a keresőjükbe beírnod, hogy vízmérőcsere és megfogod látni, hogy miről beszéltem (Pécsi vízmű, Érdi vízmű...stb)

oligaliga # e-mail 2018.11.08. 12:31

taki 1

Értem a szándékodat, csak éppen félresikerült a gondolatmenet. Úgy gondolkodsz a közműcégről, mintha egy teljesen átlagos piaci szereplő lenne, mint pl. egy építőipari cég, de nem így van. A közmű-szolgáltatóknak - különösen a víziközmű-szolgáltatóknak - annyira sok szabályt kell betartaniuk, hogy lassan már géppapírt sem vehetnek a MEKH engedélye nélkül.