Tigáz ügyben segítséget kérek..


csetnej # 2010.06.30. 06:31

Üdvözlök mindenkit.
Segítséget szeretnék,kérni.Hova forduljak,mit tegyek.
Tigázosok le cserélték óránkat,de állítólag lopjuk a gázt .
Ki küldtek 500.000 ft os kötbéres büntetést.
4 évvel ezelőtt ,volt egy német juhász kutyánk,és bele akadt az órába .
kicsit meglazult a számláló fed lapja .
Hívtam tigázt ,elmondtam mi történt,kérdezték forog e számláló,mondtam igen,akkor semmi gond mondták ők
Azóta 4x voltak ellenőrizni órát,semmi gond nem volt .
Most óra bevizsgálást kértek,ott volt férjem,de furcsa dolgok történtek.
Rá kötötte fogyasztás mérőre,a mérő tökéletesen működött 100%os volt a mérés.
Erre ő,a meglazult,(elengedett) számláló dobozt,többszöri próbálkozás után,fel feszítette,eltörte a stiftet benne.
Ezután tovább feszegette kb:2-3cm húzta ki ,mire az óra meg állt, a férjem rá is szólt,erre közölte,hogy csak meg mutatta,hogy kell
gázt kivenni.Az óráról több fénykép is készült,szemből,oldalról,az oldalsó fényképek nem kerültek bele a szakértői véleménybe,pedig azokon látszik hogy nem volt az óra ki feszítve.
.Természetes ,hogy karcolás volt rajta, ezt nem is vitatjuk,mert ugye lánc , drót megkarcolta 3-4 helyen,ami már rongálásnak és feszegetésnek lett be írva ,a szakértői véleménybe.Még azt nem értjük,hogy a kinagyított fogas kerék,hogy került anyagba,amin természetesen fékezési nyomok vannak,holott a férjem
jelenlétében nem szedte szét fogaskereket ,hogy ez akkor látszódott volna.Szemből le van fényképezve mikor egybe van óra ,de azon semmilyen sérülés nem látszik.
Kérdem én ,miért más került bele szakértői véleménybe,mint amit ott szóba elmondott??Azokat a képeket,amik végül is be lettek téve szakvéleménybe miért nem mutatták meg.Arról hogy mi történt,jegyzőkönyv nem lett alá írva, csak elején,hogy nem élünk panasszal az óra bevizsgálása ellen.Szeretnék segítséget kérni,mit tegyek?? Köszönöm válaszotokat.

végrehajtó1 # 2010.06.30. 06:45

Vita esetén marad a bíróság.Érdekes hogy sok ilyen esetet hallani.

csetnej # 2010.06.30. 06:56

Üdv Végrehajtó1:)
Igen azt én is tudom,hogy bíróság lesz a vége,de egyáltalán van e esélyünk,arra ,hogy meg nyerjük pert,mert a mi szavunk áll az igazságügyi szakértővel szemben. Még el sem kezdték,a bevizsgálást,és alkut kínált a szakértő,hogy ismerje el férjem a szabálytalan vételezést,és akkor meg egyezünk,kevesebb bírságban.Ezt természetesen elutasítottuk.Akkor azt mondták,hogy be vizsgálják,de tovább küldik,még vizsgálatra,......erről semmi jegyzőkönyvet nem kaptunk,hogy tovább lett e küldve. ott milyen eredményre jutottak?Ezek szerint,csak a szakértő szava után ítéltek bírságot??

Dödölle1 # 2010.06.30. 08:28
csetnej 2010.06.30. 08:56 Segítséget szeretnék,kér­ni.Hova forduljak,mit tegyek. csetnej 2010.06.30. 08:56 ------------
Javasolom a fentieket még részletesebben leírni és ezen panaszt( egyéni jogsérelem) megküldeni a Magyar Energia Hivatal Elnöke részére azzal, hogy a lenti visszásságot hatósági eljárás keretében vizsgáltassa ki, illetve tegyen meg minden olyan intézkedést, amivel megakadályozható, hogy jövőben az állampolgárok egy hivatalos eljárás során hasonló helyzetbe kerüljenek, továbbá kérje az Elnököt gondoskodjon arról, hogy az eljárás minden szakaszabán, így a bevizsgálás során is jussanak érvényre az alapvető jogok, így pl. a tisztességes eljáráshoz való jog.

A jövőre vonatkozóan célszerű a szakértőre nem csak rászólni, hanem a vitatott cselekmény haladéktalan jegyzőkönyvbe foglalását is megkövetelni, illetve célszerű a hasonló bevizsgálásokon jogi képviselővel megjelenni, ami biztos, hogy olcsóbb, mint a szakértői visszaélést követően kiszabott összeg.

A magam részéről -a bírói út igénybevétele mellett- panaszommal ezen túlmenően megkeresném a szakértő felügyeletét ellátó szervet/kamarát, továbbá a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületét,valamint a sajtót, illetve kérmén az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a vizsgálatát. (Amennyiben a fogyasztók rendszeresen jelzik (jeleznék)a visszásságot, úgy előbb, vagy utóbb a jogszerűtlenül eljáró szakértő sem szakért majd tovább.

Üdv. :)

Nella_ # 2010.11.23. 09:40

Kedves Mindenki!

Van egy 90 napon túli tigáz tartozásom, az összes többi csekk be van fizetve előtte és utána is, de az nagyobb összeg egyben amit nem tudok kifizetni, max 2 részletben. Ezt a Tigáz nem engedi mármint nem adrészletfizetést ( több mint 60 nap nem vagyok jogosult stb)
A kérdésem az lenne hogy a postán ha kérek rózsaszín vagy sárga csekket (nem tudo melyik kell) és befizetem nekik a felét (számlaszámra, ügyfélszámra hivatkozva) és pár hét múlva a másik felét azt úgy megtehetem e? Nem szeretném, hogy kikapcsolják és azóta fizetek is időben de az sajnos tényleg nagyobb összeg és egyben nem megy.
köszönöm a segítséget!

snailka # 2011.07.26. 15:03

Sziasztok!
Tigáz ügyben kérném a segítségeteket!2011.májusában lecserélték a gázóránkat.A szerelő közölte, hogy az egyik plombán karcolások vannak ezért szakértői vizsgálatra küldi.Ma megtörtént a vizsgálat ahol közölték, hogy igenis ez az óra meglett babrálva és biztos szabálytalanul vételeztük a gázt. Érdekes módon csak az egyik csavaron látszódott karcolás a másikon semmi. A szakértő azt mondta ez is elegendő ahhoz, hogy a számlálót kivegyék és megbabrálják.( nem tudom egy 1 cm-es résen ,hogy lehet kivenni a számlálót...na mindegy). A plomba 2001-es volt.Mi a lakást 2007-ben vásároltuk.Több helyen utána érdeklődtünk ahol azt mondták , hogy tulajdonosváltáskor újra kell
plombázni az órát vagyis 2007-esnek kellene lennie. Ezt hiába magyaráztuk mindig kitértek a válasz alól.Majd a főnök úr közölte, hogy 540 ezer ft-ot és a járulékos költségeket be kell fizetnem, vagy kikapcsolják a gázt.De ha beismerem a lopást x összeget elenged.Hihetetlen....Na én semmit nem írtam alá, és nem egyezkedtem mert tudom ,hogy nem csináltam semmit. A kérdésem az lenne, hogy valahová le van ez írva hogy igenis kötelesek újra plombálni a gázórát.(tigáz ügyfélszolgálatán is ezt mondták, csak abban nem segítettek hová van ez leírva...).Most mindenképpen ügyvédhez fordulunk.Van valami jó ötletetek, hogyan bizonyíthatom be az igazam?
Ja és mondtam a főnöknek, hogy nézzék meg a gázfogyasztást mert nem 10 ezreket fizettem hanem 30-40 ezreket mert kisgyerekem van.Erre a válasz: "ezzel semmit nem lehet bizonyítani mert mindenkinek más a fűtési szokása" :) nevetséges
Köszönöm előre is a válaszokat!Remélem érthetően fogalmaztam!

kismukk # 2011.07.26. 20:30

Nézd meg ugyanebben a rovatban a TIGÁZ kötbér topicot! Konkrét tanácsok vannak és segítség!

kisnina # 2011.11.15. 18:34

TIGÁZ fogyasztok részére!

Tisztelt Bajtársak!

A következőt szeretnék kérdezni:

Észlelte-e valaki a gázmérőcsere után, hogy az új típusú gázmérő jóval többet mér, mint az előző?

Ugyanis 2010.06.16.-án TIGÁZ lecserélte nálam GALLUS típusú gázmérőt az Elster BK-G4 típusúra, és utána 2 hét alatt ennyi gáz fogyott el, mint az előző típusú gázmérőnél 2 hónap alatt, ugyanolyan gázfogyasztásnál!

Mivel nekem gázkonvektoros fűtésem van, és egy 48 nézetméteres lakást télen 140-160 ezer forintért felfűteni luxus lenne, így nem tehettem mást, hogy be sem kapcsolom a konvektorokat, bebugyoláltam azokat, és fagyoskodok, és keresek kiutat.

Egy valakit könnyű leépíteni, de ha többen leszünk...

Jelentkezzenek!

TomiK # 2011.12.08. 10:12

kisnina!

Én is hasonló cipőben járok. Elvileg - ahogy a neten olvastam - lehet kérni a bevizsgálást. A Tigáz "ügyeit" olvasva tartok a lépéstől. Persze így sem maradhat.

Jutottál már valamire azóta?

Egyjogász # 2011.12.08. 11:30

A "TIGÁZ kötbér" topicot olvasgatva aztán nehogy úgy járj, hogy majd a TIGÁZ azt mondja, hogy az új mérő a jó, a régi meg azért mért kevesebbet, mert manipuláltad (megmágnesezted), és fizess még pár százezer büntetést.....:))) illetve :(((

TomiK # 2011.12.08. 11:35

Jól látod a lényeget. Mivel tudom, hogy nem csináltam semmi törvénytelent, tiszta a lelkiismeretem. A fogyasztásom évek óta nagyjából egyforma.
A bemérést meg ahogy olvastam nem a tigáz végzi.
Ezen túl meg elkeserítő, hogy ilyenek miatt kell aggódni. Bűnös vagyok, míg be nem bizonyítom az ellenkezőjét?

Ashy # 2012.01.03. 01:26

Szervusztok!

Jómagam is a bevizsgálás után érdeklődnék, ugyanis nálam is kikerülhetetlen szükségként merült fel...így hajnali 2:14kor :)
6 éven át a havi számlám 4 és 12 ezer között mozgott 48 négyzetméterre, aztán 2 éve áttértem átalányra, ugyanekkora összegeket fizetgettem, majd múlt hónapban leolvasták, és kaptam egy számlát 177.752 forintról.
Telefon, megoldáskeresés, részletfizetés, visszaállás diktálósra.
A novemberi gázszámlám ma kaptam kézhez, a bediktált mérőóraállás szerint 83.502 forint.
Hadd ne mondjam, nem azért dolgozok két helyen, hogy a 48 négyzetméterem 860ra bővítsem önerőből, és ennek előre akarom fizetni a fűtését.
Ezek után pedig nemhogy ezt nem fogom kifizetni, de az elmaradásomat is megkérdőjelezem.

A tapasztaltabbakat kérdezném, mik a lehetőségeim?

cibet # 2012.01.17. 13:19

A GÁZSZERELŐK jegyzéke mostanában nagyon gyakran frissül! Felmerül a gyanú, hogy sok esetben nem jegyzékezett szerelőkkel dolgoztatnak.
Ha információt kérnek, arra vonatkozóan, hogy a szerelők szerepelnek-e benne, adják meg a szerelés időpontját. Ugyanis abban az időpontban!! kell benne lenniük! Most utólag pótolják! Az bizony elég ciki, ha a tisztelt szolgáltatók enélkül foglalkoztatták őket...
http://www.mkeh.gov.hu/…/gazszerelok
( a kérés emailben is feltehető) A fogyasztóvédelemnek/MEH-nek is működik netes panaszvonala. A panasz benyújtásáról a szolgáltatót is értesítsék.
A Kötbérszámlát (lemásolás után) vissza kell nekik küldeni- ha vétlenek vagyunk az ügyben persze- azzal, hogy megalapozatlansága miatt Nem fogadják el. a MEH-től pedig felülvizsgálatot kell kérni, bizonyítani kell, hogy nem a jogszabályok/üzletszabályzat szerint jártak el és nem vételeztek illegálisan gázt. A beadványt a Fogyasztóvédelemnek is meg kell küldeni - jelezve az észlelt hibákat, jogszerűtlenségeket - és kérni kell, hogy az ÚJ ÜZletszabályzatba építsenek be Fogyasztóvédő garanciákat! (pl. ne az ellenérdekelt szolgáltatóhoz szállítsák az órát, szigorú számadású előírások vonatkozzanak a csomagolásra és a kötelező dobozolásra/plombázásra. Ne tehessék meg, hogy egy vacak nejlonzacskóba helyezik az órát, ami sérülhet. Legyen kötelező a videózás a szakértői vizsgálaton. ...stb. Valóban független szakértő járjon el. Az aki rendszeresen megbízási kapcsolatban áll a szolgáltatóval - a gyakorlatban nem független.

szafika # 2012.01.17. 15:36

Snaika !
Kukkants bele a Tigáz Kötbér fórumba ! Rengeteg ilyen esttel találkozhatsz ! Az én lányomnál okt. 12-én cseréltek órát, akkor a szerelő a műszerrel mért óra miatt vett fel jegyzőkönyvet / az ő műszere szerint hibásan mért / viszont az ellenőrző mérésen már épp úgy mint nálad , az egyik plomba volt megkarcolva , nem volt látható rajta valami szám, / hát én szerintem ezt a szerelő is megsérthette leszereléskor./ Nem volt hibás a számláló, próbálkoznak, mivel állítólag, hatalmas hiányaik vannak ! A lányomnak a bevizsgálást kellett megfizetnie, én azt is jogtalannak tartom ! Keressék meg azokat akik valóban lopják a gázt. Olvass vissza egy kicsit abban a másikban, ha van rá egy kis időd, mert több szem többet lát !

zöldségleves # 2012.03.06. 02:07

Sziasztok!

Segítséget kérnék.
A TIGÁZ értesített, hogy jön órát cserélni. Ez meg is történ január 25-én. A szerelők közölték velem, hogy az óra drasztikusan meg van rongálva, az egyik plombánál, csak a helye látszott.
csodálkoztam, mivel én 3 éve vettem át a lakást és én nem nézegettem eddig gázórát, ivel távfűtésben éltem.
Tehát közölték, hogy majd értesítést kapok és be kell menem megvédenem az igazamat.

Ez a mai napont megtörtént Kiderűlt, hogy nincs illegális gázvételezés, de mivel rongálás történt, a szakértői díjat és a kiszállást, valamint a felszerelést nekem kell fizetnem ami kb. 40.000.-Ft. lesz.
Nem vagyok egy sírós fajta, de ott nyomban elbőgtem magam ezek után.
Mondtam, hogy a házban van egy "jóakaróm" valószínűleg ő rongálhatta meg ilyen brutálisan.
Tanácsként azt kaptam, hogy ha megjön a szakértői vélemény tegyek ismeretlen ellen feljelentést.
Mivel kis nyugdíjas vagyok képtelen lennék kifizetni akármilyen töblet költséget. Mi ilyenkor a teendő???

matthiasi # 2012.03.13. 07:11

zöldségleves -nek meg a Többieknek !

Mán megint a Tigáz. Hirhedt egy cég- igaz némely fogyasztójuk se kismiska amikor áram , akarom mondani gázlopásról van szó !!
De Z. örülj, hogy 40 eft ból megúsztad, lehetne ez akár a 10 x-ese is-
Tanulság !!! ?
Hát a gázórát ha nem is naponta, de legalább havonta eccer illik megnézni !
3 év alatt erre több mint 30 alkalom lett volna.

matthiasi # 2012.03.13. 07:12

szafika # e-mail 2012.01.17. 16:36 -nak !

Kukkants bele a Tigáz Kötbér fórumba !

Ezt hol találom, hogy jutok el oda ??
Üdv.
MI.

scriptor # 2012.03.13. 07:35

Itt:

http://www.jogiforum.hu/forum/31/11407

A szolgáltató aggályos eljárásaival kapcsolatos újságcikkek és internetes bejegyzések - a teljesség igénye nélkül - az alábbi linkeken tekinthetőek meg:

A Tigáz beveti az energiafegyvert 2011.09.30 | Szerző: FOME http://www.fome.hu/hirek/219/

http://index.hu/…kat_a_tigaz/

http://www.fn.hu/…10913/tigaz/

http://www.torokbalintiujsag.hu/…ekkoes-tigaz

http://www.dehir.hu/…nem-csaltak/

http://www.akontroll.hu/bel1.php?…

http://www.akontroll.hu/bel1.php?…

http://www.fome.hu/hirek/214/

http://www.hirtv.hu/belfold/?…

http://www.nyiregyhazinaplo.hu/…szerkesztseg

http://www.szon.hu/…rton/1788158

http://www.jogiforum.hu/forum/31/11407

http://www.pertarskereso.hu/…el-vadolnak/

http://www.szabadfold.hu/cikk?…

http://www.energiamedia.hu/…yved003.html

http://www.szon.hu/…azan/1803423

http://www.hirtv.hu/

http://www.akontroll.hu/…_hozzasz.php?…

http://www.szabadfold.hu/cikk?…

http://www.energiamedia.hu/…yved003.html

http://www.szon.hu/…azan/1803423

http://www.hirado.hu/…oljak_a.aspx

http://www.tarnokhir.hu/index.php?…

http://www.facebook.com/…564308406988

http://www.hirado.hu/…oljak_a.aspx

http://www.jogiforum.hu/forum/31/11407

http://www.tarnokhir.hu/index.php?…

*
A Tigáz beveti az energiafegyvert 2011.09.30 | Szerző: FOME http://www.fome.hu/hirek/219/
Ezen túlmenően a HÍR TV-ben, 2011.09.20-án, 18 óra 20-kor, a Panaszkönyv c. műsorban szintén a TIGÁZ félmilliós kötbéres ügyeivel foglalkoztak azzal, hogy ezt megelőzően más TV csatornák is próbáltak utána járni a szolgáltató aggályos eljárásainak. Az alábbi linken megnézhető a Hír Tv. 2011.09.20-i Panaszkönyv c. műsora, amelyben kb. a 10. perctől a Tigáz aggályos eljárása volt a téma.
http://www.hirtv.hu/
*
További cikkek jelentek meg a Metropol országos napilap olvasói vélemények rovatában.
*

Érdekes eseteket és használható tanácsokat lehet olvasni TIGÁZ ügyben a
http://www.pertarskereso.hu/…el-vadolnak/ valamint a
http://www.jogiforum.hu/…1/11407.11.0

illetve szintén érdekes panaszlevél mintákat lehet találni a
http://www.torokbalintiujsag.hu/…ekkoes-tigaz
és a
http://www.facebook.com/…564308406988

oldalakon.
*

2011-ben az esetek 40 százalékában a TIGÁZ alaptalanul gyanúsított meg fogyasztókat gázlopással!!! A cikket itt olvashatják:
http://hvg.hu/…pas_szerelok
*

Legutóbb az MTV Megoldások Magazinja c tv. műsora foglalkozott a TIGÁZ koncepcionális eljárásaival egy Brüsszelben, tolmácsként dolgozó fogyasztó panasza kapcsán. A panaszos megígérte, hogy a releváns okmányokat lefordítja és a TIGÁZ jogsértő gyakorlatát jelezni fogja az Európai Unio Fogyasztóvédelmi Bizottságának.
A riport itt tekinthető meg:
http://videotar.mtv.hu/…012/01/03/17 MM__Megoldasok_Magazinja_
2012_januar3_.aspx
*

A Víz-,Gáz-,Fűtéstechnika Épületgépészeti szaklap 2011.12. számában újabb cikk jelent meg "Megszaporodtak a gázlopásos perek" címmel, amelyben dr. Veresegyházi Csongor írja le tapasztalatát és egyben ad érdemi, gyakorlati tanácsokat a szolgáltató által meggyanúsított fogyasztók részére.
A cikk kitér a várható eljárási költségekre is.

A második részben a Tigáz részéről Száraz Gábor szóvivő vitatja a gyakorló jogász állításait. "Ez a tényállítás TÉVES!" a levél írója pedig tévhitben van....

A harmadik részben Szemán Róbert főszerkesztő készített egy összegzést, amely szerint furcsa, hogy a szolgáltatóval tartós megbízási szerződésben álló "független" igazságügyi szakértő már aznap elkészül a szakvéleménnyel amely napon a szolgáltató annak elkészítésével megbízza.
Olvasatomban ez olyan, mint amikor az 1950-es években még meg sem történt a letartóztatás, de a bírói ítélet már készen volt.

Elfogadhatatlan, hogy egy deklaráltan független, demokratikus jogállamban tömegével folytasson le egy multinacionális magáncég ilyen, illetve ehhez hasonló koncepcionális eljárást úgy, hogy az ellen sem a Magyar Energia Hivatal, sem a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, sem a törvényességet felügyelő Ügyészség nem lép fel.
*
Tigáz ügyben megszólalt Magyar Energia Hivatal szóvivője is. A riport itt tekinthető meg:
http://videotar.mtv.hu/?…
*

Azt, hogy a szolgáltató megengedhetetlen koncepcionális gyakorlatot folytat, amelynek következményei alól a rendőrség segítségével lehet (csak) mentesülni az alábbi, napokban megjelent cikk támasztja alá:
http://fn.hir24.hu/…gazos-ugyek/
*

A tömeges panaszok nyomán a NEO FM rádió ( 2012.02.01.) és a Duna World TV műsor az MTV Megoldások Magazinja ismétléseként ( 2012.01.31-én) foglalkozott a TIGÁZ kötbérezési gyakorlatával.
A TV műsor szerkesztői itt várják a panaszosok észrevételeit, bejegyzéseit:
mm@mtv.hu , illetve info@neofm.hu valamint:
http://www.facebook.com/…ok.Magazinja
*

A Magyar Energia Hivatal a panaszosok 52,7%-nak adott igazat a TIGÁZ-zal szemben 2011-ben. Fontos megjegyezni, hogy a szabályozó hatóság –bár a hatályos polgári törvénykönyvünk védi a jó hírnévhez való jogot- a multinacionális szolgáltatót mégsem szankcionálja (bírságolja) azért, mert az megalapozatlanul rágalmazza meg a fogyasztóinak több, mint a felét. A cikk itt olvasható, illetve egy ezzel kapcsolatos riport itt nézhető meg:
http://fn.hir24.hu/…gazos-ugyek/
http://videotar.mtv.hu/?…

*

http://web.t-online.hu/…k_100323.pdf
http://www.femina.hu/…duhos_ugyfel

A múlt héten a DEBRECEN TV HÍRADÓJÁBAN ismét a TIGÁZ, illetve az általa fizetett szakértő eljárása volt a téma.
A riport itt tekinthető meg:
http://www.dehir.hu/…-a-tigaznak/

Szintén a TIGÁZ volt a téma a HÍR TV Panaszkönyv c. műsorában. Ez már egy hosszabb riport.
Újabb kötbéres adás (Panaszkönyv). Gázszolgáltató- kontra kisfogyasztó! Most a TIGÁZ van műsoron. (11:40-től) Mágnesezés, rongálás, lopásvád..
a 2. RIPORT Itt nézhető meg a 12. perctől:

http://mno.hu/?…
http://www.miabonyunk.hu/…_jon_a_TIGAZ

http://forum.index.hu/…/showArticle?…
http://fn.hir24.hu/…gazos-ugyek/
http://www.facebook.com/…ok.Magazinja
Tigáz szivatás, vagy a Tigáz-t szivatják?

Az elmúlt napokban "Tigáz szivatás" címen egy körlevél indult útjára az interneten, amely megjelent különböző blogokban, na és természetesen a Facebook-on is.
Az üzenet terjedésének üteme, a megosztások és hozzászólások száma azt támasztja alá, hogy sokakat érdeklő és érintő témáról van szó.
Bár, a hasonló körlevelek a legtöbb esetben kacsának bizonyulnak, ez esetben nem így van...

http://www.vgfszaklap.hu/cikkek.php?…

Dr. Kalocsai Gábor ügyvéd elképesztő tapasztalatai TIGÁZ ügyben A cikk itt olvasható:
http://www.miabonyunk.hu/…TIGAZ_ugyben

A legújabb TV riport:

http://www.rtlklub.hu/…ideok/161119 (RTL Házon kívül 2012. 03.07.

Egy TIGÁZ ügyben járatos ügyvéd elérhetősége a keleti régióban

Dr. Kalocsai Gábor (egyéni ügyvéd) §

Cím: 4432 Nyírszőlős Izabella köz 65.

Tel: (42) 470-065
Fax: (42) 470-065
Mobil: (20) 939-1809

szafika # 2012.03.13. 09:05

Mathiasi !
Ugyanitt találod ,beírod a keresőbe : Tigáz kötbér fórum , és kidobja , annyi van még utána írva : jogi fórum . Jó pár negatív példát találsz ott, de jótanácsot is ! Én rögtön az első sorba szoktam böngészni.

scriptor # 2012.03.13. 10:21

A TIGÁZ ellenőrzési, s kötbérezési és rágalmazási gyakorlatával foglalkozott a napokban, 2012.03.07-én az RTL Házon kívül című műsora, amely itt nézhető meg:

http://www.rtlklub.hu/…ideok/161119

(RTL Házon kívül 2012. 03.07.)

Az érdeklődők számára javasolt megnézni a többi riportot és újságcikket is.

Az alábbi weblapon egy gyakorló ügyvéd osztja meg a tapasztalatait és aggályait a szolgáltatónál lefolytatott "szakértői" vizsgálattal kapcsolatban.

http://www.miabonyunk.hu/…TIGAZ_ugyben

A következő linken egy olyan esetről olvashatnak, ahol a panaszos a rendőrséghez fordulva mentesült a szolgáltató rágalmazásából adódó kötbérkövetelés alól.

http://fn.hir24.hu/…gazos-ugyek/

Hiába no, szenvedélyük a rágalmazás.

Ezt támasztják alá a következő cikkek és TV riportok:

2011-ben az esetek 40 százalékában a TIGÁZ alaptalanul gyanúsított meg fogyasztókat gázlopással!!! A cikket itt olvashatják:

http://hvg.hu/…pas_szerelok

Tigáz ügyben megszólalt Magyar Energia Hivatal szóvivője is. A riport itt tekinthető meg:

http://videotar.mtv.hu/?…

Szintén a TIGÁZ volt a téma a HÍR TV Panaszkönyv c. műsorában. Ez már egy hosszabb riport.

Újabb kötbéres adás (Panaszkönyv). Gázszolgáltató- kontra kisfogyasztó! Most a TIGÁZ van műsoron. (11:40-től) Mágnesezés, rongálás, lopásvád..
a 2. RIPORT Itt nézhető meg a 12. perctől:

http://mno.hu/?…

A Magyar Energia Hivatal a panaszosok 52,7%-nak adott igazat a TIGÁZ-zal szemben 2011-ben.

Fontos megjegyezni, hogy a szabályozó hatóság –bár a hatályos polgári törvénykönyvünk védi a jó hírnévhez való jogot- a multinacionális szolgáltatót mégsem szankcionálja (bírságolja) azért, mert az megalapozatlanul rágalmazza meg a fogyasztóinak több, mint a felét. A cikk itt olvasható, illetve egy ezzel kapcsolatos riport itt nézhető meg:

http://fn.hir24.hu/…gazos-ugyek/

http://videotar.mtv.hu/?…

lapidus # 2012.03.13. 10:36

A http://www.pertarskereso.hu/…el-vadolnak/ honlap utolsó bejegyzése szerint:

Ma már a Parlament is foglalkozott az interpellációk keretében a szolgáltatók, – ezen belül is kiemelten a TIGÁZ -, gázmérő leszereléssel kapcsolatos, nem különösebben fogyasztóbarát gyakorlatával.

DMA:

2012. március 12. 13:45

lapidus # 2012.03.13. 13:57

TIGÁZ a kis erőszakos

http://www.szoljon.hu/…rajat-427019

Kétségbeesve kereste fel szerkesztőségünket az abonyi Kiss Andrea. Könnyek között mesélte el, nem elég, hogy a téli időszakban havi közel ötvenezer forintot fizet ki a gázszámlára, ami a fizetésének a felét elviszi, de a Tigáz szakemberei a napokban elvitték a gázóráját, mert azt állították gyanús jelek vannak rajta. Szerkesztőségünkbe egyébként a napokban több hasonló panasz is érkezett.

Ez év január 11-én elmentem dolgozni otthonról és háromnegyed tizenkettő körül csörgött a mobilom, hogy ott állnak a házam előtt a Tigáz szakemberei és egy matricát szeretnének felragasztani a gázórámra — kezdte történetét Kiss Andrea.

— Mivel dolgoztam és nem tudtam hazamenni, jóhiszeműen azt mondtam, hogy kérjék meg a szomszédomat, akinek van kapukulcsa hozzám, hogy engedje be őket.

Leraktam a telefont és nyugodtan dolgoztam tovább. Dél előtt öt perccel ismét csörgött a telefonom. A tigázosok voltak, hogy van egy kis gondjuk, mert a plombám karcos és az órám is össze van csikargatva.

Erre nagyon ideges lettem — idézte fel emlékeit Andrea, aki ekkorra már a könnyeivel küszködött. — Közöltem velük, hogy nem vihetik a kapun kívülre a gázórámat, de csak annyit mondtak, mivel az óra a Tigázé, ők akkor is elviszik az órát, ha beleegyezek, ha nem.

Andrea hiába hadakozott, öt perc alatt leszerelték, majd feltettek egy újat.

Kiss Andrea képünkön mutatja, hogy minden számlát becsületesen fizetett

— Gondolják, hogy ha meg lenne buherálva az óra, akkor havi közel ötvenezer forintot kifizetnék — fakadt ki Andrea.

A hölgy elmondta, jelenleg a szakértői vizsgálatra vár, amitől nagyon tart, hisz szerinte addig még akár fel is bonthatják a bedobozolt óráját.

— A dobozra csak egy KY aláírás került, de semmi pecsét és senki másnak az aláírása.

Ráadásul a papíron, a tanúknál csak egy monogram volt feltüntetve, de se személyigazolvány-szám, se lakcím nem szerepelt alatta. S csak egyetlen tanú volt, az is a másik tigázos férfi. Emellett pedig igazolványt sem mutattak a szakemberek, s levelet sem kaptam arról, hogy jönnének ellenőrizni.

— Az ilyen ügyekben a kisember tehetetlen, hiszen sokaknak nincs ügyvédre pénzük — vélekedett Andrea. — Rettegek, hogy két hónap múlva a szakértői vélemény után esetleg ki kell fizetnem — jogtalanul — az ötszázezer forintos bírságot.

Pedig egyedül élek és már csak egy szobát fűtök, abban is tizennyolc fok van. Azért dolgozom, hogy tudjam fizetni a gázszámlát. Semmire nem marad a hónap végén — zárta szavait kétségbeesetten Andrea.

http://www.szoljon.hu/…rajat-427019
Lásd még:

http://www.miabonyunk.hu/…_jon_a_TIGAZ

lapidus # 2012.03.13. 14:14

Recept és tanmese az extraprofitról

"Mert vétkesek közt cinkos aki néma!"

Természetesen ezt a kicsit receptet, kicsit tanmesét ma, kishazánkban már nem lehet alkalmazni, Hofi Gézát idézve az csak "Attikában" vezethetett sikerre.

Éppen ezért, ha bárki valamilyen hasonlóságot vél felfedezni az itt leírtak és a mai viszonyok között az csak a véletlen műve, attól a szerző elhatárolódik, azért felelősséget nem vállal.

Hozzávalók:

1 db multinacionális szolgáltató

2 fő garantált bérminimumon foglalkoztatott, multinacionális szolgáltatónál alkalmazásban álló gázszerelő

1 fő jogkövető, minimálbéren foglalkoztatott, érdekérvényesítő képességgel nem rendelkező, jóhiszemű, becsületes fogyasztó (ezen belül jó, ha özvegy, árva, idős, vagy más okból elesett)

1 fő, a szolgáltatóval tartós megbízási szerződéses kapcsolatban álló igazságügyi szakértő

1 fő (a szabályozó hatóságnál dolgozó) kormánytisztviselő

1 db. joghatás kiváltására (hiteles mérésre) alkalmatlan polarizációs fólia

1 csipet rágalmazás

1 csipet becsületsértés

1 csipet jó hírnévhez való jogtól való megfosztás

1 kávéskanál átverés

1 csapott evőkanál megvezetés

Elkészítési javaslat:

Ajánljon fel minden gázszerelőnek a garantált bérminimumon felül, fejenként és darabonként kb. 30.000 Ft-ot, ha a munkájuk során hibás mérőt találnak.

Hívja fel a figyelmüket arra, hogy amennyiben a gyanújuk nem igazolódik be annak csupán annyi következménye lesz, hogy nem kapják meg a beígért 30.000 Ft./fő/db. sikerdíjat (prémiumot).

Küldje el a multinacionális szolgáltatónál alkalmazásban álló gázszerelőket a jogkövető, minimálbéren foglalkoztatott, érdekérvényesítő képességgel nem rendelkező, jóhiszemű, becsületes fogyasztóhoz mérőcsere végrehajtása céljából.

Ezt követően semmi teendője nincs beindul az autómatika és dolog megy a maga útján imígyen:

A gázszerelők szokásuknak megfelelően nem igazolják majd magukat az előírt módon (mit nekünk erre vonatkozó kógens szabályozás, kicsire nem adunk, különben is a főnök megmondta, hogy az energia hivatal úgysem szankcionál bennünket, minden le van zsírozva.)

Ezt követően a jóhiszemű, ellenőrzés alá vont fogyasztót valamilyen ürüggyel eltávolítják a helyszínről: zárja el a tűzhelyet, konvektort, bojlert, hozza ki a tervrajzokat, kísérje ki az egyik szerelőt a kocsihoz, mert az fél a kutyától stb.

A szerelő a helyzetnek és az aznapi kedvének megfelelően szabadon választ és lőn csoda, mire a fogyasztó visszaérkezik már le is van szerelve a gázóra, rajta karcolások, esetleg benyomódások, a plomba (ólomzár) stb. sérült. (Szintén szabadon választható.)

(Az, hogy a jogszabály melléklete szerint az ügyfelet nem lett volna szabad elküldeni a helyszínről a szolgáltató képviselőit nem érdekli, általában úgy vannak azzal a fránya jogszabályokkal, hogy azokkal nem érdemes foglalkozni, mert ha betartanák, akkor nem ütné a markukat 30 ropogós ezres  )

A szerelők jegyzőkönyvet vesznek fel, aminek a tárgya: szabálytalan gázvételezés. Tehát nem gyanúról van szó, hanem mindezt már tényként rögzítik.

Szuper. Sínen vagyunk. A fogyasztó meggyanúsítva. Az elfehéredik....

A fogyasztót természetesen nem oktatják ki a jogaira, az esetleges következményekre, az ezt követő eljárás menetére, nem közlik, hogy joga van az állítást írásban vitatni, joga van a valótlan adatokat tartalmazó jegyzőkönyvet nem aláírni, joga van a szolgáltató, mint ellenérdekű fél által fizetett és így azzal pozitív módon elfogult szakértő megállapításait magára nézve kötelezően nem elismerni, joga van a szabályozó hatósághoz, vagy akár bírósághoz fordulni.

Hogyisne. Még elesünk ettől a kis fizetés kiegészítéstől. A gyerek is nyaggat, az asszony is követelőzik. A muszáj nagy úr, egy kis svindli belefér. Megérdemli, ha hagyja magát.
Sőt a fogyasztót álszent módon nyugtatgatják. Nem lesz itt semmi baj. Ez csak olyan formalitás. Itt tessék aláírni. Közben dörzsölik a tenyerüket.

Bejött, rövidesen dől a lé.

Ha a sajtó képviselője, holmi fogyasztóvédelmi műsorban rákérdez, akkor a szolgáltató szóvivője majd arcátlanul azt válaszolja: Az interneten, a honlapunkon minden rajta van, különben is a fogyasztók felelőtlenek. Ja, hogy az internet penetráció még nem 100%-os az minket nem érdekel.

Tessék haladni a korral! A 60-70-80 éves, az éppen csakhogy tengődő, önhibáján kívüli munkanélküli és a csak 8 osztályt végzett is vegyen már magának legalább egy laptopot és nézegesse azt a honlapot! - Mondja a jólfizetett és ezen áldozatoktól beszedett kötbérből jól premizált, luxus körülmények között élő szóvivő.

Majd dobozolás. Irány a raktár.

Persze, hogy a szolgáltatóé. Kié másé? Ja, hogy az ellenérdekű fél? Na és? Nálunk kérem van minőségbiztosítás, vannak szakmai protokollok. Mi a törvény szellemében járunk el. Mi elintéztük a jogalkotóknál, hogy olyan jogszabály és olyan üzletszabályzat kerüljön elfogadásra ami a mi érdekeinket védi.

Tessék? Hogy lennének ügyféljogok is? Az meg mi? Na ne izéljenek itt kérem! Nekünk teljesíteni kell a tervet. Ha lehet határidő előtt. Hogyan lesz profit, pláne extraprofit, ha nem így?

Ezt követően vedd a szolgáltatóval tartós megbízási jogviszonyban álló igazságügyi szakértőt.
Bízd meg a vizsgálattal!

Ő is tudja a dolgát. Ha nem talál semmit ugrott a megbízás. És nem csak most, hanem végleg. Persze úgy, hogy a gázszerelők már előkészítették a talajt könnyebb. Ugyan nem az igazi, de majd hablatyolunk valamit. Csórikám úgysem érti.

Végső esetben ráteszem a joghatás kiváltására (hiteles mérésre) alkalmatlan polarizációs fóliát. Naná, hogy mágneses lesz. A Földön minden vas mágneses. Márpedig a gázóra vasból van. Hurrá, készülhet a szakvélemény.

Mi van? Hogy a fogyasztót nem vontuk be a szakértő kiválasztásába? Ugyan már, ne tessék kicsinyeskedni. Hát mi a fogyasztó érdekeit néztük. Azért választottuk pont ezt a szakértőt, hogy ne kelljen a fogyasztónak annyit utazni. Hát hogy gondol olyat, hogy azért Őt, mert Ő eddig mindig a javunkra szakértett? Huss, még a gondolatát is gyorsan felejtse el!

Ha a fogyasztó nem jön el? Miénk a pálya. Úgy ráhúzzuk a vizes lepedőt, úgy, hogy arról koldul. (És ez nem vicc, majd ráterheljük a házára, végrehajtunk, kilakoltatunk és mehet amerre lát. Mehet koldulni. A lényeg, hogy a tőkés számára megvan az extraprofit, amiből nekünk is csurran, cseppen. De itt még nem tartunk.)

A teljesen "szabályos, aggálytalan" szakvélemény tehát elkészült.

Kötbér ki.

A szolgáltató Örül. Nyert több, mint félmillió Forintot. Ebből lök egy kicsit a szerelőknek, egy kicsit a szakértőnek, a többi marad a multi tulajdonosainak. És persze kapnak a fejesek is. Ez az igazi biznisz.

Ha valaki akadékoskodik? Porszem kerül a gépezetbe? Nem baj. Megkenjük. És már forog is tovább.

A fogyasztó elkeseredett. Világ életében törvénytisztelő polgár volt, nem keresett sokat, de szerényen eléldegélt belőle. Nem volt nagy vagyona, csak a házacskája, meg a becsülete. Na ez utóbbit jól elvette tőle a profitéhes szolgáltató.

Reklamál. Lerázzák.

Személyesen bemegy. Úgy beszélnek vele, mint a kutyával. Az orra alá dörzsölik, hogy lopott! Pedig nem, csak csőbehúzták. Módszeresen. Ki van ez találva.

Lehet, hogy nem is a lányok futtatása és a kábítószer kereskedelem az igazi szervezett bűnözés? Tényleg, a TV-ben már volt róla szó, hogy van fehér galléros is. Lehet, hogy ez az? - Tűnődik emberünk.

Kétségbeesik. Internetre fel. Rájön, hogy nincs egyedül. Sőt! Olvas, olvas és olvas. Kirajzolódik a koncepció. Még emlékszik a Rajk perre. Meg látta a Tanú c. filmet is. Mintha ott is elve az lett volna a koncepció, hogy úgyis elítélik. Jobb, ha saját maga vallja be! De ha nem, hát nem, a végeredmény ugyanaz –rémlik fel előtte Virág elvtárs alakja.

Ügyvéd kellene. - Tanácsolják neki. Érdeklődik. Az is nagyon sokba kerül, annyi pénze nincs. De ha lenne is. A siker így sem garantált.

Beadványt ír. A fogyasztók védelmére létrehozott hatóság lerázza. Esetleg átteszi. Egy másik hivatalhoz. Neki ugyanis nincs hatásköre. Az meg mi? Hát nem azért vannak, hogy Őt megvédjék? De igen, csak az túl macerás. Végül is a fizetést akkor is megkapják, ha semmit nem csinálnak és akkor is ha vizsgálnak, bírságolnak, marasztalnak. De az konfliktussal jár. Még leszólnak fentről, hogy mit izgágáskodunk. Jobb a békesség. Áttesszük.

Kiderül, hogy a gyakorlatban a másik hatóság jobb esetben fél év múlva dönt. Van itt is ésszerű ügyintézési idő, de a panaszos sok, a tisztviselő kevés. Ja, hogyha végre bírságolnának, és marasztalnák a szolgáltatót akkor kevesebb lenne a panaszos és tudnák tartani a határidőt? Azt nem lehet. Mondják valami paktum van a háttérben. Volt ugyan egy kolléga aki próbálkozott, de azt rövid úton kicsinálták. Jobb a békesség. Ez egy nyugdíjas állás. Csak nem kilógni a sorból.

Közben emberünket (vagy asszonyunkat) a szolgáltató felszólításokkal bombázza, gázelzárással fenyegeti. De mi lesz akkor az ágyban fekvő párjával? Megfagynak.

Nézi a tévét és elképed. A hivatal szóvivője azt nyilatkozza, hogy a szolgáltatónak joga van mindenkit következmények nélkül meggyanúsítani, sem a hivatal, sem más hatóság nem szankcionálja a szolgáltatót azért, mert tömegeknek a becsületét lopja meg. Igaz ugyan, hogy emlékei szerint a Polgári Törvénykönyv védi az Ő becsületét és jó hírnevét is, de úgy tűnik, hogy ez csak írott malaszt.

Pedig ha csak egy kis szelet csokit is elvisz valaki a boltból azért már büntetés jár. Pláne, ha mindez egy multi bevásárlóközpontban történik.
Neki a becsületét lopták meg. Érdekes ezek szerint ezért nem jár semmi.

Nem érti. A TV azt mondta, hogy azért veszünk fel IMF hitelt, mert nem tudják fizetni a bevételekből a tisztviselők bérét. Eddig ez rendben is volna, de miért fizetjük Őket, ha nem tesznek semmit, ha nem végzik el a feladatukat? –mélázik szegény becsapott. Vagy a fogyasztóvédelem nem is azt jelenti, hogy a fogyasztók érdekeit kell védeni? A feje tetejére állt ez a világ.

Nem járna mindenki jobban, ha a fogyasztóvédelmi dolgozókat inkább a szolgáltató fizetné? –elmélkedik tovább károsultunk.
Ez neki már magas.

Jobb lenne meghalni. Akkor talán már nem tudnának róla több bőrt lehúzni, nem rágalmaznák meg, nem vernék át, nem csapnák be, nem károsítanák meg, nem rúgnának bele, nem aláznák meg.

Ki is nyitná a gázcsapot, de időközben a szolgáltató elzárta a gázt.

Nem baj, legfeljebb megfagynak. Csöndben, együtt. Úgy, ahogyan megöregedtek. A multi meg hajhássza az extraprofitot.
Mielőtt végleg megdermed azért eszébe jut egy verssor. Oly korban éltem én e Földön, mikor az ember úgy elaljasult....

Milyen igaz. És nem csak akkor amikor írták, hanem ma is, csak egy kicsit másképp.

Két hét múlva találtak rájuk a szomszédok. Temetésükről később intézkednek.

A sajtó nagy felhajtást csinált, az ügyészség vizsgálatot indított. De már késő.
Pár nap múlva az is kiderült, hogy ezen az estén a szolgáltató zenés prémiumosztó ünnepséget és nyereségrészesedést tartott.

Persze külön a pórnépnek és külön a fejeseknek.
A pórnép kap vacsorát. Megérdemelték, hagy éljenek. A menü marhapörkölt nokedlivel. Valaki a kis hasast is csapra veri. Gázszerelőnk arcáról csak úgy csöpög a pörköltszaft.

A fejeseknél vannak lányok, folyik a pezsgő, lehet csobbanni a jakuzziban.

A tömegben felvillan néhány politikus arca és természetesen jelen vannak a hivataltól is. Egyesek látni vélik, amikor egy nokiás doboz gazdát cserél.
A szélső asztalnál, két pohár whisky között megszületik a döntés. Holnap be is jelentik.

Megváltoztatják a szlogent. Mindjárt kettő is lesz.

Az egyik: Szenvedélyünk a rágalmazás.

A másik: Forduljon hozzánk bizalommal, válasszon minket, mi garantáltan jól befűtünk Önnek!

Lassan szedelőzködnek. Elönti Őket az érzés: Ez jó mulatság, férfimunka volt!

Holnap újra kezdjük.

http://www.torokbalintiujsag.hu/...ekkoes-tigaz...

http://www.facebook.com/pages/Trükkös-szolgáltatók/216564308406988

http://www.facebook.com/pages/Trükkös-szolgáltatók/216564308406988#!/Megoldasok.Magazinja

http://forum.index.hu/.../showArticle...

http://www.pertarskereso.hu/…el-vadolnak/

http://forum.index.hu/…/showArticle?…

http://www.facebook.com/…ok.Magazinja

scriptor # 2012.03.19. 08:12

Sz.Sz.B. Megye napilapja a a Kelet-Magyarország 2012.03.13-án, Nyíregyházán vitát rendezett a TIGÁZ tömeges visszaéléseiről.

A TIGÁZ képviselői természetesen nem jelentek meg.

Ők csak rágalmazni szeretnek....

http://www.szon.hu/…-rol/1930528

Kelet-vita a TIGÁZ-ról 2012.03.13.

Nyíregyháza – Az elmúlt időszakban olyan sok olvasói panasz érkezett szerkesztőségünkbe a TIGÁZ-zal kapcsolatosan, hogy úgy döntöttünk: Kelet-vitát szervezünk, hogy az érintettek kérdéseit szakemberek válaszolhassák meg.
19:11: Nanszák Viktorné Nyírszőlősről érkezett, s azt mondta, csak Nyírszőlősön 250 olyan családról tud, akit szabálytalan vételezéssel vádol a TIGÁZ. Nemcsak az idős embereket, de a kismamákat is érint az ügy – mondta. Aki kisgyereket nevel, nem tudja magára hagyni a gyereket, így a szolgáltató emberei 10-15 percre biztosan magukra maradnak, azt pedig nem lehet bizonyítani, hogy ezen idő alatt bármit is tesznek a gázórával.

Dr. Kalocsai Gábor azt mondta, senki sem köteles az adott időpontban beengedni a szolgáltató alkalmazottait, aki pedig nem ért egyet a vizsgálat körülményeivel, nem kell, hogy aláírja, illetve jelezheti az általa észlelt furcsaságokat a jegyzőkönyvben.

Horváth Margit arra panaszkodott, hogy amikor egy magas számlát megkérdőjelezett, aközben kapcsolták ki nála a gázt, miközben levelet kapott arról, hogy az ügy kivizsgálása folyamatban van. Később jóváírtak számára 60 ezer forintot, ám a kikapcsolás és a visszakapcsolás díja ezt meghaladja, így azóta is ki van nála kapcsolva a gáz. Szilágyi Miklós amikor megkapta az 540 ezer forintról szóló csekket, kérte a szolgáltatás szüneteltetését. Ezt a TIGÁZ nem fogadta el. Demcsák Bertalan azt mondta, szerinte mindenki, aki itt ül a teremben, ártatlan. Hülyének néznek bennünket – mondta.

18:45: A meghívott vendégeket követően a vitán megjelent panaszosoké a szó. Boró Orsolya arra hívta fel a figyelmet, hogy megválaszolt panaszlevél hiányában időlegesen le lehet állítani a kikapcsolást, ám ezt sokan nem tudják.

Ferkó Miklós elmondta: másfél éves tortúra után megegyezett a TIGÁZ-zal, és nem fizetett. 580 ezer forintot kellett volna fizetnie, bírósághoz fordult. A pénzért újraélesztő készüléket vett a mentőállomás részére, s azt tanácsolja, a TIGÁZ olyan órát szereljen fel, amit nem lehet befolyásolni. Vasvári Árpád azt kérdezte, milyen jogszabály alapján vihetik el úgy az órát, hogy a tulajdonos nem tudja, hová és hogyan kerül?

18:22: Dr. Németh Árpád ügyvéd azt mondta, a problémák az óra levételével kezdődnek: az esetek 50 százalékánál az ügyfelek ilyenkor nincsenek is jelen, holott ez kötelező lenne. A másik gond, hogy a mágnesezettség a helyszínen sohasem derül ki, a TIGÁZ alkalmazottjai soha nem adnak felvilágosítást a vizsgálatról. Ugyancsak gond, hogy a tulajdonosnak tudnia kellene, hogy amíg nincs náluk az óra, hogyan tárolják, ki fér hozzá, milyen külső hatások érik. A vizsgálatba a fogyasztót be kell vonni, ám ez szinte soha nem történik meg. Nem ritka eset, hogy a szakértői véleményekből kiderül: a szakértő magát az órát sem látta, úgy állapított meg szabálytalan vételezést.

A saját ügyeiben még soha nem kapott konkrét kérdésekre konkrét válaszokat, szinte mindig ugyanazt a sablont küldi el a szolgáltató. A TIGÁZ nem biztosít lehetőséget a párbeszédre, panaszbeadványra sem válaszolnak – mondta dr. Németh Árpád.

Veress Zoltán a jogvédelemmel foglalkozó D.A.S Jogvédelmi Biztosító Zrt. képviselője arról beszélt, ha perre kerül a sor, annak komoly költségei vannak.

Újfehértón egy egész utcát vádolja szabálytalan vételezéssel a TIGÁZ, ami több, mint hihető – mondta.

Szerinte a hatalmukkal visszaélő szolgáltatókkal, bankokkal szemben csak közös erővel lehet fellépni.

Csapó István fogyasztóvédelmi felügyelő elmondta: a felügyelőségnek a hozzájuk érkező panaszokat az Energiahivatalhoz kell továbbítani – ez a törvény.

Az utóbbi másfél évben szaporodtak meg a szabálytalan vételezéssel kapcsolatos ügyek – tavaly az ügyek egyharmada volt ilyen.

17:54: A jogszabály a kötbér kiszabása esetén az arányosság elvét és az okozott kár mértékét kellene, hogy figyelembe vegye, a TIGÁZ ezzel szemben egységes bírságot szab ki: 540 ezer forintot. Azért szabnak ki ekkora mértékű bírságot, hogy megbüntessék a szerintük gázt lopókat, illetve hogy elrettentsenek mindenki mást.

A TIGÁZ nem büntetőbíróság, így a hatályos jogszabályok szerint nem is szabhatna ki büntetést, mégis ezt teszi.

Dr. Kalocsai Gábor azt mondta, akit úgy érzi, hogy méltánytalanul jártak el vele szemben, hogy forduljanak bírósághoz. Ez esetben kérjék, hogy a bíróság mondja ki, hogy nem történt szabálytalan vételezés, azaz nem történt szerződésszegés. Ez esetben a TIGÁZ-nak kell bizonyítania, hogy amit állít, az valós.

A bíróságnak azt kell megállapítania, hogy nem történt szabálytalan vételezés. Ha nem állapítja meg, kérhető a büntetés mérséklése, amit az alapján szabnak ki, hogy mekkora kár keletkezett.

17:45: A jogszabály a kötbér kiszabása esetén az arányosság elvét és az okozott kár mértékét kellene, hogy figyelembe vegye, a TIGÁZ ezzel szemben egységes bírságot szab ki: 540 ezer forintot. Azért szabnak ki ekkora mértékű bírságot, hogy megbüntessék a szerintük gázt lopókat, illetve hogy elrettentsenek mindneki mást. A TIGÁZ nem büntetőbíróság, így a hatályos jogszabályok szerint nem is szabhatna ki büntetést, mégis ezt teszi.

17:37: Lapunk főszerkesztő-helyettese, Nyéki Zsolt köszöntötte a meghívott vendégeket és az érdeklődőket. Dr. Kalocsai Gábor ügyvéd, Csapó István fogyasztóvédelmi felügyelő, dr. Németh Árpád ügyvéd és Veress Zoltán, jogvédő. A listából kiderül: a TIGÁZ Zrt. nem képviselteti magát a vitán - amikor ezzel szembesültek a jelenlévők, felháborodásuknak adtak hangot, többen azt kérdezték, ez esetben az állampolgári jogok nem sérülnek-e?

Nyéki Zsolt, mint a vita moderátora az olvasóink által beküldött panaszok közül olvasott fel néhényat, s felsorolta azokat a problémákat, melyekkel a panaszosok küzdenek: a TIGÁZ azzal vádolja az embereket, hogy mágnesezik az órát, kvázi lopják a gázt.

Dr. Kalocsai Gábor egyéni ügyvéd elmondta: nagyon sok esetben az a gond, hogy egy-egy helyen megjelennek a szerelők, hogy megvizsgálják a gázórát. Valamilyen indokkal elküldik a tulajdonost, amikor a tulajdonos visszatér, közlik vele, hogy karcolás van a gázórán, s azt bedobozolják, majd elviszik. A gázóra vizsgálatát Debrecenben vagy Miskolcon végzik nagyítóval, így a legapróbb karcolásokat (filctollnyomot is pl.) észreveszik. Ezt követően az órát egy kontrollórához kötik, hogy megállapítsák, pontosan mér-e az óra.

Ezt a plomba vizsgálata követi, majd egy polarizációs fóliával ellenőrzik, hogy az órát mágnesezték-e. A gázban is lehetnek olyan ionok, melyek hasonlóképpen viselkednek, ám a vizsgálatot végzők ezt nem veszik figyelembe.

Ezután az órát szétcsavarozzák, kiveszik a membránházat, s azt is alaposan megvizsgálják. Akár ha színváltozást is tapasztalnak, már azt állapítják meg: a fogyasztó csalt. Holott az elváltozást akár a nagy hideg is okozhatja, vagy az, hogy vasreszelék kerül a rendszerbe, de az is előfordulhat, hogy ez a normál működés közben történik. A tragédia az, hogy a szolgáltatónak nem kell bizonyítani, hogy akár egy köbcenti gázt is szabálytalanul vételezett a fogyasztó, ha azt állapítják meg, hogy az órát méretlen gáz vételezésére alakították át, már kötbért szabhatnak ki.

17:06: Néhány vendégünk már áll a sorok mentén, annyira sokan jöttünk össze a TIGÁZ kapcsán rendezett Kelet-vitán.
________________________________________
16:58: Még van pár perc a kezdésig, de már teljesen megtelt a Kölyökvár nagyterme, olyan sok az érdeklődő, hogy pótszékeket kell betenni a terembe.

________________________________________
A vita, mely 17 órakor a Kölyökvárban kezdődik, nem is lehetne aktuálisabb, hiszen hétfőn még az Orsszággyűlésben is szó esett a szolgáltató cégről: az egyik képviselő azt mondta, hogy a TIGÁZ „pénzbehajtó módjára” csap le a fogyasztókra.
A Kelet-vitáről élőben tudósítjuk olvasóinkat.
http://www.szon.hu/…-rol/1930528

zöldségleves # 2012.03.22. 23:27

Sajnos én is egyike vagyok a TIGÁZ áldozatainak.
Januárban értesítettek, hogy jonnek gázórát cserélni 27-én 12-16 óra között.
Egész véletlenűl tartózkodtam otthon 25-én amikor megjelentek a szerelők, mondván erre jártak Kistarcsán és megcsinálnák a cserét. Beleegyeztem. Az egyik szerelő az óránál volt amikor kimentem és megmutattam hol az én órám. Egy kis szekrényben van ami nem volt zárható!!!
Alig nyitottam ki a szekrény már mondták is,hogy baj van, mert az egyik plomba csúnyán meg van rongálva.
Elvitték az órát, én ráírtam,hogy nem én követtem el a rongálást.
Megjött a Szakértői vélemény, megállapítva, hogy nem történt szabálytalan vételezés, de a 40.000 Ft. szakértői díj engem terhel, és megindítják a számlázási eljárást.
Képtelen vagyok megérteni, hogy miért nekem kell megfizetnem a szakérétőt, nem én kértem, sőt az óra cserét sem én kértem.
Három éve vettem meg ezt a lakást, akkor a TIGÁZ nem siettett, hogy órát cseréljen, a rongálás fogalmam sincs hogyan keletkezett és mikor. Lehet, hogy már így volt amikor átvettem a laksát. Mit csinálhatok, hogy ne kelljen kifizetnem a szakértői díjat?????